Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie. Odsetki spłacasz w okresie tzw. karencji (u nas np. 13 mcy)

Wtedy od I transzy spłacasz odsetki aż do dnia wypłaty II transzy - wtedy przeliczają na nowo harmonogram spłat.

My mamy wypłaconą pierwsza transzę ok 108tys - odsetki w zależności od kursu franka ok. 400 zł

a ten nowy harmonogram to wtedy z wyższą ratą??

nie rozumiem

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie. Odsetki spłacasz w okresie tzw. karencji (u nas np. 13 mcy)

Wtedy od I transzy spłacasz odsetki aż do dnia wypłaty II transzy - wtedy przeliczają na nowo harmonogram spłat.

My mamy wypłaconą pierwsza transzę ok 108tys - odsetki w zależności od kursu franka ok. 400 zł

a ten nowy harmonogram to wtedy z wyższą ratą??

nie rozumiem

zgadza się z wyższą ratą, bo po każdej transzy płacisz odsetki od kwoty która już masz do swojej dyspocyzji, czyli np po 3 transzy będą to odsetki od sumy transz 1+2+3. A po odbiorze domu zaczynasz spłacać i odsetki i kapitał.

Słyszałam, że Dom bank przymyka na to oczy ale nie ma o nich pozytywnych opini, ja będę próbowała w Nordei - oni wchodzą na rynek, chcą pozyskać klientów to może też przymkną, zarobki mam o.k. a to po prostu głupia wpadka z przeszłości.

Pozdrawiam.

a zlozyles juz wniosek o kredyt?

Składam w przyszłym tygodniu. Byłam w Open Finanse i tam Pan też zaproponował Nordeę.

Trzymam za Ciebie kciuki ;) ja walcze z bankiem, ktory wystawil mi negatywna opinie w BIK'u, zeby napisali mi oswiadczenie ze splacilem kredyt bez przeprowadzenia czynnosci windykacyjnych

pozdrawiam

Papiery składamy w poniedziałek, ja będę trzymać kciuki za Ciebie a Ty za mnie i na pewno się uda - inaczej być nie może.

Pozdrawiam.

czy mógłbyś mi to przedstawić kwotowo?

w bankach zazwyczaj podają ratę i tyle..

przyjmijmy że masz oprocentowanie 4%, oczywiście pomijamy fakt że do czasu wpisu do hipoteki jest ono wyższe.

dostajesz pierwszą transze 100tys i od niej co miesiąc płacisz 333,34zł raty odsetkowej, za pół roku bierzesz drugą transze 100tys i od tego momentu płacisz 666,67 (bo masz już dług w wysokości 200tys) za kolejne 2 miesiące bierzesz trzecią transze 100tys i po niej płacisz już ratę w wysokości 1000zł.

może teraz już się rozjaśniło??

Jestem tez na etapie poszukiwania kredytu. Mam mieszkanie i jak słyszę ciągle o transzach, problemach, operatach, dokumentowaniu, okresie karencji itp. to chyba wole zapłacic nieco więcej, wziąc pożyczkę hipoteczną i miec kasę na koncie i nie spowiadać się co komu po co i dlaczego. I budowę mogę sobie ciągnąc przez 5-8 lat i ewentualnie z tej kwoty wpłacic kilka rat od razu (w razie jakiegos poslizgu w przyszłości) bez strachu, że nie starczy transzy na etap, że mi bank połozy łapę na domku, a i może w jakąś podróż się udam z tego :)

Wiem, że dostane mniej, ale mniejszy kredyt to mogę sobie pozwolic na nieco krótszy okres kredytowania, w tym czasie skończę dom - częściowo z tego kredytu częsciowo z dochodów bieżących, potem mieszkanie wynajmę lub sprzedam z kredytem jak będzie chętny :)

mam gdzie mieszkać i cisnienia nie mam

a róznice w ratach? Przykładowa abstrakcyjna kwota, przykładowo Polbank kontra Nordea (z kalkulatora w obu przypadkach najtańsze opcje)

120 tys. kredyt na budowe domu na 20 lat - ok. 745 zł

120 tys. poż. hipoteczna na 20 lat - 894 zł

inne koszta wstępne w obu przypadkach porównywalne (w budowlanym dodatkowo koszt wizyt rzeczoznawcy i ubezpieczenia )

róznica na całości przy drobnych negocjacjach to ok. 34 tys./20 lat

a to mies. niewiele ponad 140 zł

a jeszcze dochodzi okres wybudowania domu

- jeslli kredyt budowlany i 2 lata to przez dwa lata tylko odsetki od poszczególnych transz - to też podraża kredyt budowlany

co o tym sądzicie?

warto walczyć z terminem budowy, wyrobieniem się w transzach itp.

czy lepiej spokojnie, ale nieco drożej?

też mamy mieszkanie, również nie było ciśnienia i jakoś tam po cichu człowiek rozważał pożyczke hipoteczną, ale jednak stwierdziłem że to się nie kalkuluje.

Wyższe oprocentowanie, krótszy okres spłaty i mniejsza kwota.

Dokumenty na początku i tak trzeba zebrać podobne a z tymi transzami i karencjami to nie jest to taki wielki kłopot. Poza tym co dzisiaj można zrobić za 120tyś?? Druga kwestia to taka że owszem trzeba się wyrobić w dwóch latach, ale przecież jak jest kasa z kredytu to nie ma sensu dłużej budować, poza tym szybciej można sie przeprowadzić i szybciej mieszkanie które się ma wynająć lub sprzedaż. :D

No i przecież nie chodzi o to żeby się przeprowadzać do "wymarzonego" domku za 10 lat na starość :wink:

Ale decyzję niestety każdy sam musi podjąć, jak to mówią wszystko jest dla ludzi 8)

Czy któryś bank bierze pod uwagę zarobki wspólmałoznka z umowy na czas określony, albo ze "świeżej" Działalnosci gospodarczej?

zalezy na jaki czas obowiazuje umowa malzonka... w wiekszosci bankow nie powinno byc problemu jesli umowa jest na 6 lub wiecej miesiecy wprzod. problem bedzie np przy umowach na 3mies okres probny.

kwota: 320tys.

okres: 24 + 444m-ce

prowizja: 0,8%

oprocentowanie: 1% + -LIBOR 3M

operat przez bank: 300PLN

ubezpieczenie nieruchomości: 24pln/mc

ubezpieczenie na życie: 64,57pln/mc

ubezpieczenie pomostowe:228pln/mc

rozliczanie transz bez faktur

wizyty po przekroczeniu wypłaty 50% kwoty kredytu

Bank Millennium

warunki może nie rewelacyjne, ale też nienajgorsze :)

oprocentowanie: 1% + -LIBOR 3M

Kolorado podpisałeś już umowę czy nie?

Millennium wprowadziło parę dni temu jakąś promocję, bo mi początkowo przyznali 1,15% marży, ale trochę się ociągałem z papierami i zadzwonił do mnie doradca, że jak wycofam wniosek i złożę na nowo to obniżą mi marżę do 0,8 %. Miałem jeszcze możliwość w GE (marża 0,75%) ale wysokie ubezpieczenie na życie. Millennium pod tym względem jest bezkonkurencyjne (aczkolwiek obowiązkowe przez cały kredyt natomiast w GE tylko przez pierwszy rok).

Tak więc:

CHF - Bank Millennium

kredyt 210 tys.; wartość nieruchomości po zakończeniu inwestycji 450 tys.

okres: 12 + 360 m-ce

prowizja: 1 % (negocjowane przy kredytach powyżej 300 tys.)

oprocentowanie: 0,8 % + LIBOR 3M

operat przez bank: 300PLN (+200 PLN po przekroczeniu 50% kredytu)

ubezpieczenie nieruchomości: 0,09 % /rok (od wartości odtworzeniowej)

ubezpieczenie na życie: 0,02 % /mc

ubezpieczenie pomostowe: za każdy miesiąc 1/12 * 0,81%

hipoteka kaucyjna

Pozdrawiam!

prowizja: 1 % (negocjowane przy kredytach powyżej 300 tys.)

oprocentowanie: 0,8 % + LIBOR 3M

operat przez bank: 300PLN (+200 PLN po przekroczeniu 50% kredytu)

ubezpieczenie nieruchomości: 0,09 % /rok (od wartości odtworzeniowej)

ubezpieczenie na życie: 0,02 % /mc

ubezpieczenie pomostowe: za każdy miesiąc 1/12 * 0,81%

hipoteka kaucyjna

Pozdrawiam!

co