maj1983 15.02.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dokładnie. Odsetki spłacasz w okresie tzw. karencji (u nas np. 13 mcy) Wtedy od I transzy spłacasz odsetki aż do dnia wypłaty II transzy - wtedy przeliczają na nowo harmonogram spłat. My mamy wypłaconą pierwsza transzę ok 108tys - odsetki w zależności od kursu franka ok. 400 zł a ten nowy harmonogram to wtedy z wyższą ratą?? nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 15.02.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dokładnie. Odsetki spłacasz w okresie tzw. karencji (u nas np. 13 mcy) Wtedy od I transzy spłacasz odsetki aż do dnia wypłaty II transzy - wtedy przeliczają na nowo harmonogram spłat. My mamy wypłaconą pierwsza transzę ok 108tys - odsetki w zależności od kursu franka ok. 400 zł a ten nowy harmonogram to wtedy z wyższą ratą?? nie rozumiem zgadza się z wyższą ratą, bo po każdej transzy płacisz odsetki od kwoty która już masz do swojej dyspocyzji, czyli np po 3 transzy będą to odsetki od sumy transz 1+2+3. A po odbiorze domu zaczynasz spłacać i odsetki i kapitał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maj1983 15.02.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 czy mógłbyś mi to przedstawić kwotowo?w bankach zazwyczaj podają ratę i tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 15.02.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Słyszałam, że Dom bank przymyka na to oczy ale nie ma o nich pozytywnych opini, ja będę próbowała w Nordei - oni wchodzą na rynek, chcą pozyskać klientów to może też przymkną, zarobki mam o.k. a to po prostu głupia wpadka z przeszłości. Pozdrawiam. a zlozyles juz wniosek o kredyt? Składam w przyszłym tygodniu. Byłam w Open Finanse i tam Pan też zaproponował Nordeę. Trzymam za Ciebie kciuki ja walcze z bankiem, ktory wystawil mi negatywna opinie w BIK'u, zeby napisali mi oswiadczenie ze splacilem kredyt bez przeprowadzenia czynnosci windykacyjnych pozdrawiam Papiery składamy w poniedziałek, ja będę trzymać kciuki za Ciebie a Ty za mnie i na pewno się uda - inaczej być nie może. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 15.02.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 czy mógłbyś mi to przedstawić kwotowo? w bankach zazwyczaj podają ratę i tyle.. przyjmijmy że masz oprocentowanie 4%, oczywiście pomijamy fakt że do czasu wpisu do hipoteki jest ono wyższe. dostajesz pierwszą transze 100tys i od niej co miesiąc płacisz 333,34zł raty odsetkowej, za pół roku bierzesz drugą transze 100tys i od tego momentu płacisz 666,67 (bo masz już dług w wysokości 200tys) za kolejne 2 miesiące bierzesz trzecią transze 100tys i po niej płacisz już ratę w wysokości 1000zł. może teraz już się rozjaśniło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maj1983 15.02.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 najkorzystniej wybudowac dom jak najszybciej, aby okres karencji był krótki i żeby od razu spłacać kredyt a nie odsetki to zdanie usłyszałam od jednego z bankowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 16.02.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Jestem tez na etapie poszukiwania kredytu. Mam mieszkanie i jak słyszę ciągle o transzach, problemach, operatach, dokumentowaniu, okresie karencji itp. to chyba wole zapłacic nieco więcej, wziąc pożyczkę hipoteczną i miec kasę na koncie i nie spowiadać się co komu po co i dlaczego. I budowę mogę sobie ciągnąc przez 5-8 lat i ewentualnie z tej kwoty wpłacic kilka rat od razu (w razie jakiegos poslizgu w przyszłości) bez strachu, że nie starczy transzy na etap, że mi bank połozy łapę na domku, a i może w jakąś podróż się udam z tego Wiem, że dostane mniej, ale mniejszy kredyt to mogę sobie pozwolic na nieco krótszy okres kredytowania, w tym czasie skończę dom - częściowo z tego kredytu częsciowo z dochodów bieżących, potem mieszkanie wynajmę lub sprzedam z kredytem jak będzie chętny mam gdzie mieszkać i cisnienia nie mam a róznice w ratach? Przykładowa abstrakcyjna kwota, przykładowo Polbank kontra Nordea (z kalkulatora w obu przypadkach najtańsze opcje) 120 tys. kredyt na budowe domu na 20 lat - ok. 745 zł 120 tys. poż. hipoteczna na 20 lat - 894 zł inne koszta wstępne w obu przypadkach porównywalne (w budowlanym dodatkowo koszt wizyt rzeczoznawcy i ubezpieczenia ) róznica na całości przy drobnych negocjacjach to ok. 34 tys./20 lat a to mies. niewiele ponad 140 zł a jeszcze dochodzi okres wybudowania domu - jeslli kredyt budowlany i 2 lata to przez dwa lata tylko odsetki od poszczególnych transz - to też podraża kredyt budowlany co o tym sądzicie? warto walczyć z terminem budowy, wyrobieniem się w transzach itp. czy lepiej spokojnie, ale nieco drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 16.02.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 też mamy mieszkanie, również nie było ciśnienia i jakoś tam po cichu człowiek rozważał pożyczke hipoteczną, ale jednak stwierdziłem że to się nie kalkuluje. Wyższe oprocentowanie, krótszy okres spłaty i mniejsza kwota. Dokumenty na początku i tak trzeba zebrać podobne a z tymi transzami i karencjami to nie jest to taki wielki kłopot. Poza tym co dzisiaj można zrobić za 120tyś?? Druga kwestia to taka że owszem trzeba się wyrobić w dwóch latach, ale przecież jak jest kasa z kredytu to nie ma sensu dłużej budować, poza tym szybciej można sie przeprowadzić i szybciej mieszkanie które się ma wynająć lub sprzedaż. No i przecież nie chodzi o to żeby się przeprowadzać do "wymarzonego" domku za 10 lat na starość Ale decyzję niestety każdy sam musi podjąć, jak to mówią wszystko jest dla ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 17.02.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Słuchajcie a co myslicie o banku Millenium. Ma ktos kredyt w tym banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera51 17.02.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 ponawiam prośbę.wiem ze sporo osób brało kredyt w nordei, polećcie swoich doradców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 18.02.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 do mnie dzwonili z Millenium i zaproponowali 0.95% marży kredyt 160000 na 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 18.02.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 To chyba dobra marża.Najniższa o jakiej słyszałam to od 0.33 %, ale nie wiem na jakich dokładnie warunkach i jakiej walucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmar2 18.02.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 do mnie dzwonili z Millenium i zaproponowali 0.95% marży kredyt 160000 na 15 lat marża super radzę jednak zapytać o resztę W ciągu ostatnich 2 tygodni odwiedziłam 8 banków i niestety głębsze analizy nie wyglądają już tak różowo jak wydaje się na wstępie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PI 18.02.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Czy jest jakiś bank, który daje kredyt hipoteczny wcześniej nie mając jeszcze pozwolenia na budowe (wkładem własnym jest działka)? Deutsche Bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 18.02.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Czy któryś bank bierze pod uwagę zarobki wspólmałoznka z umowy na czas określony, albo ze "świeżej" Działalnosci gospodarczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 19.02.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Czy któryś bank bierze pod uwagę zarobki wspólmałoznka z umowy na czas określony, albo ze "świeżej" Działalnosci gospodarczej? zalezy na jaki czas obowiazuje umowa malzonka... w wiekszosci bankow nie powinno byc problemu jesli umowa jest na 6 lub wiecej miesiecy wprzod. problem bedzie np przy umowach na 3mies okres probny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.02.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 kwota: 320tys. okres: 24 + 444m-ce prowizja: 0,8% oprocentowanie: 1% + -LIBOR 3M operat przez bank: 300PLN ubezpieczenie nieruchomości: 24pln/mc ubezpieczenie na życie: 64,57pln/mc ubezpieczenie pomostowe:228pln/mc rozliczanie transz bez faktur wizyty po przekroczeniu wypłaty 50% kwoty kredytu Bank Millennium warunki może nie rewelacyjne, ale też nienajgorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 19.02.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Co myślicie o kredycie: Kwota: 200.000 zł (kredyt w CHF)Okres: 25 latOprocentowanie: LIBOR 3M + 1,3% marżyProwizja 1,8%Opcjonalne ubezpieczenie nieruchomości: 0,075% rocznie (od wartości nieruchomości)Miesięczna rata na dzień dzisiejszy: 1051 złRozliczanie bez faktur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahani 19.02.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 oprocentowanie: 1% + -LIBOR 3M Kolorado podpisałeś już umowę czy nie? Millennium wprowadziło parę dni temu jakąś promocję, bo mi początkowo przyznali 1,15% marży, ale trochę się ociągałem z papierami i zadzwonił do mnie doradca, że jak wycofam wniosek i złożę na nowo to obniżą mi marżę do 0,8 %. Miałem jeszcze możliwość w GE (marża 0,75%) ale wysokie ubezpieczenie na życie. Millennium pod tym względem jest bezkonkurencyjne (aczkolwiek obowiązkowe przez cały kredyt natomiast w GE tylko przez pierwszy rok). Tak więc: CHF - Bank Millennium kredyt 210 tys.; wartość nieruchomości po zakończeniu inwestycji 450 tys. okres: 12 + 360 m-ce prowizja: 1 % (negocjowane przy kredytach powyżej 300 tys.) oprocentowanie: 0,8 % + LIBOR 3M operat przez bank: 300PLN (+200 PLN po przekroczeniu 50% kredytu) ubezpieczenie nieruchomości: 0,09 % /rok (od wartości odtworzeniowej) ubezpieczenie na życie: 0,02 % /mc ubezpieczenie pomostowe: za każdy miesiąc 1/12 * 0,81% hipoteka kaucyjna Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 20.02.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 prowizja: 1 % (negocjowane przy kredytach powyżej 300 tys.)oprocentowanie: 0,8 % + LIBOR 3Moperat przez bank: 300PLN (+200 PLN po przekroczeniu 50% kredytu)ubezpieczenie nieruchomości: 0,09 % /rok (od wartości odtworzeniowej)ubezpieczenie na życie: 0,02 % /mcubezpieczenie pomostowe: za każdy miesiąc 1/12 * 0,81%hipoteka kaucyjna Pozdrawiam! co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts