Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,,,,

ja nie polecam LUKAS BANKU-chociaż normalnie przy ofercie konta, lokaty etc..to są naprawde OK, fachowo, szybko, nic dodać nic ująć- wzorowo,

no ale z KREDYTAMI-...to ich analitycy troszke hm.... mało konkretni,

tzn. pierwsze papierki na kredyt wypełnialiśmy 13.XII.2007r- mieliśmy już z sobą dokumenty, plany domu, dziennik budowy, wyciąg z KW donieśliśmy w 2dni, i od tamtej pory co kilka dni było potrzeba tak:

-2strona mojego dowodu

- potem wyciąg z KW bo gdzieś sie poprzedni zagubił

- jakaś mapka

- coś zostało nie zescanowane z planu domu

-...kolejnym HITEM na początku stycznia okazało się że potrzeba KONIECZNIE: wycenę nieruchomości od Rzeczoznawcy.....(500zł)

-- parę dni potem dowiedzieliśmy się żę musimy szybciutko założyć polisę na dom w budowie- kolejne 500zł

-... potem coś tam jeszcze musieliśmy donieść, zawsze w ciagu 1-2dnia każdy potrzebny dokument był dostarczany, poza operatem rzeczoznawcy- na ten wymysł banku czekaliśmy ok 7dni,

i wkońcu 15.02.2008 dobrneliśmy do podpisania umowy,

teoretycznie pieniązki miały być w ciągu 2-5dni roboczych na koncie..

MAMY dzień 25.02.2008r (10tyg.od wypełnienia pierwszego dokumentu i 10dni po podpisaniu umowy) a my dalej NIE mamy żadnej złotówki z pierwszej transzy....

ważnym faktem jest to że bierzemy "tylko" 50- 55% na inwestycje budowy domu...!!! a co jak ktoś bierze np. 80% ??

jak wy to robicie że w ciągu 30dni od wejścia do Banku macie kase??

P>S> Panie w LUKAS BANKU-bardzo uprzejme, nic dodać nic ująć, ale ile razy może ciągle czegoś brakować i etap kompetowania-uzupełniania dokumentów trwa 2miesiące i słyszymy co kilka dni..."tak, wszystko dobrze,...ale potrzeba jeszcze dokument X i już bedzie wszystko OK", i tak prawie w każdym tygodniu....

Jeśli chodzi o Nordeę to nie wymagają ubezpieczenia na życie i nie podnoszą marży. My mamy 1% marży bez ubezpieczenia na życie.

A można wiedzieć jaka kwota kredytu i na jaki okres? Jaka prowizja?

Bo mnie przy kredycie 200tys. na 25 lat, wkład własny około 30% zaproponowali marżę 1,3% i prowizję 1,8 :-?

My mieliśmy wziąc kredyt w millenium ale teraz dowiedziałam się o Nordei,za Noredeą przemawia fakt tego nie obowiązkowego ubezpieczenia na życie a w Millenium jest to obowiązkowe w naszym przypadku to 64 zł więcej miesięcznie i dochodzi jeszcze 27 zł ubezpieczenie nieruchomości nie wiem ile w Nordei płaci się za takie ubezpieczenie ale już pewnie dziś się dowiem bo wybieramy się do banku

W Nordei ubezpieczenie nieruchomości to 0,075%.

Jamaju dla Ciebie

Po trzech miesiącach zmagań zróżnymi bankami wybraliśmy kredyt... (310tyś na 28 lat )

-Marża 1%

-Prowizja 1%

-Libor 3M

-po 3-ech latach bezpłatna wcześniejsza spłata

-wkład własny 20%

-wycena nieruchomości - 350zł

-transze rozliczane bez faktur

a to wszystko w Nordei.

A ubezpieczenie tak jak pisaliście 0,075 rocznie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

aka

ANNNJA

Braliśmy kredyt we CHF w lukasie w tym samym czasie co Ty ( wniosek złożyliśmy parę dni przed Bożym Narodzeniem) i po przeczytaniu twojej wypowiedzi mogę powiedzieć Ci że coś mi tu nie gra.

W tym czasie w banku była promocja "1% to jeszcze nie dom" do KOŃCA ROKU !!!! ( wystarczyło złożyć wniosek)

U nas

- ŻADNEJ WYCENY nieruchomości !!!!! za nasze pieniądze

- wypłata pieniędzy też po perturbacjach - w dzień wypłaty pan z banku zadzwonił że coś tam żle wypisał i musimy przyjechać podpisać nowy dokument o wypłatę transzy ( byłem wściekły bo kurs tego dnia był dobry ). pojechaliśmy :evil: podpisaliśmy w dwie minuty i okazało się że kurs nadal rośnie przełożyliśmy wypłatę na następny dzień :D - kurs jeszcze lepszy. Ale gdybyśmy chcieli wypłata byłaby tego samego dnia.

- polisę mamy załatwiona przez bank

- ANNNJA czy wypełnialiście wniosek o wypłatę transzy ?

Podsumowując

ANNNJA

- coś mi tu nie gra w postępowaniu osoby która udzielała wam kredyt

- druga opcja bierzesz kredyt w PLN a nie we CHF - tylko dlaczego przy PLN potrzebna jest wycena a we CHF nie - trochę to dziwne i nielogiczne

Obsługa tak jak piszesz bardzo miła, fachowość z tym chyba już gorzej naliczyli mi prowizje za kartę kredytową której nie powinni naliczać bo była wydana do kredytu i dodatkowo do nowego konta - podobno jestem pierwszym "szczęśliwcem" :-? - wielkie zdziwienie w banku.

Myślałem że koniec problemów z kartami. Patrzę dzisiaj na konto a tu kolejna prowizja - tym razem za kartę płatniczą - oczywiście nie powinno jej być :evil: i znowu dzwonię i znowu zdziwienie i kolejna reklamacja. Więcej kart nie mam więc chyba będzie spokój 8)

My dostaliśmy decyzję z Millenium;

Kwota kredytu 488 000

prowizja 0%

marża - stała - 0,9%

wibor 3M

ubezpieczenie na życie+ubezp. nieruchomości 131,60/m-c

oprocentowanie 6,58 (w tym marża)

wycena nieruchomości 300 zł

karencja niestety tylko 1 m-c, ponieważ zwiększyli nam kwotę kredytu a zmniejszyli okres karencji. Zastanawiamy się czy nie zmniejszyć kredytu kosztem karencji-co myślicie?

Czekamy jeszcze na decyzję z Nordei.

agnieszka1980

Oprocentowanie 6,58 podałaś nieaktualne. Na dziś Wibor 3M jest 5,85. Dodawszy 0,9 otrzymuje się oprocentowanie 6,75%. A nikt nie wie kiedy Wibor 3M osiągnie szczyt. Na razie systematycznie rośnie. Wprawdzie ja na dłuższą metę (co najmniej paru lat) przewiduję przekornie względem większości prognoz wzrost a nie spadek kursu CHF względem PLN, ale mimo to radzę rozważyć kredyt w CHF (bo może się mylę z tą prognozą wzrostu kursu CHF). Przy czym radzę negocjować wzięcie i spłatę kredytu w CHF a nie z przeliczaniem z CHF na PLN i odwrotnie. Podobno Millennium idzie na ustępstwa w tym zakresie.

Niestety na CHF nie mamy szans. Ta kwota jest w PLN. Może nie będziemy potrzebowali wszystkiego bo mamy zamaiar sprzedać mieszkanie ale nigdy nic nie wiadomo:( Więc woli wziąść max a potem najwyżej spłącimy wczesniej kredyt

Mnie tez Twoja kwota kredytu przeraza, ale z drugiej strony jestes z Warszawy a tam zarobki zaczynaja sie od tego poziomu na jakich koncza sie w innym miejscach w Polsce.

Niestety na CHF nie mamy szans. Ta kwota jest w PLN. Może nie będziemy potrzebowali wszystkiego bo mamy zamaiar sprzedać mieszkanie ale nigdy nic nie wiadomo:( Więc woli wziąść max a potem najwyżej spłącimy wczesniej kredyt

Domyślam się o co chodzi. Weźcie więc dwa kredyty w tym samym banku - jeden w CHF a drugi w PLN. Ten w PLN ewentualnie spłacicie wcześniej po sprzedaży mieszkania nie tracąc na spreadzie.