p_piatek 06.03.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 W dniu dzisiejszym zakończyliśmy z zonką wstępny rekonesans związany z ofertami banków.Zainteresowai jesteśmy kwotą kredytu 250 tys.( wkład własny 40 tys.-działka) okres spłaty 30lat waluta CHF.W kręgu naszych zainteresowan znalazły się takie banki jak mbank, Kredyt Bank, GE Money Bank, oraz Millenium. Oferta mbankuoprocentowanie 3,79%marża 1%prowizja 0% ubez. nieruchomości 19 złubez na zycie 3370 zł płatne z góry na okres 3 lat , po okresie 3 lat 0,02% od salda pozostałego zadłuzeniakoszt niskiego wkładu 630 zł płacona raz na 3 lata w naszym wypadku przez ten okres osiągniemy miniumum 20% wymaganego wkładu własnego i zapowiada się na wpłatę jednorazową.Rata 1170 zł do czasu wpisu do hipoteki 1301 zł (podwyzszone oprocentowanie o 1%)rozliczenie transz na podstawie dokumentacji zdjęciowej lub płyty CDwycena nieruchomości we własnym zakresie KREDYT BANKoprocentowanie 4,05%marża1,25%prowizja 1,3%ubez. na zycie bezpłatne przy kwotach kredytu do 350 tys.ubez. nieruch.ok.25 zł mozliwośc doniesienia polisy od innego ubezpieczycielakoszt niskiego wkładu 638 zł płatne raz na 3-lata do czasu osiągnięcia minimalnego wkładu 30%!!!!!!!!!!!!rata 1222,53 do czsu wpisu do hipoteki 1372 (podwyzszone orocentowanie 1,5%)wycena nieruchomości 848zł GE money bankoprocentowanie 3,85%marża 1,08%w kwocie kredytu wliczone są dwa ubezpieczenia-na zycie 0,7% wykupione na rok-ubezpieczenie od bezrobocia 2,2 % wykupione na dwa latarata 1269zł okres przejsciowe do czasu wpisu do hipoteki 1469,87 (podwyzszone oprocentowanie o 1,25%) MIllenium oprocentowanie 3,86%marża 1%prowizja 1%ubezpieczenie na zycie 2x 25złubezpieczenie nieruch. 23 złkoszt niskiego wkładu 662 zł płaten raz na 3 lata rata 1229,58 do czasu wpisu do hipoteki +177złwycena nieruchomosci 700zł Na dzień dzisiejszy skłaniamy się ku propozycji mbanku nie znamy jeszcze oferty Multibanku..czekamy na umówioną wizytę w banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 06.03.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 po 3 dniach niewygodny dla mnie punkt "zniknął" z umowy i pojutrze jadę ją podpisać w odpowiadającym nie tylko bankowi ale przed wszystkim mi brzmieniu. (nie wnikając w zawiłości powiem tylko, że nie był to jakiś banalny zapis). A mógłbyś jednak napisać czego dotyczył ten zapis? niestety nie mam go spisanego w dokładnym brzmieniu (i już nie zobaczę , a opowiadanie może wprowadzić tylko zbędne zamieszanie, aby pomóc ewentualnym innym kredytobiorcom: zwracajcie uwagę na zapisy dotyczące funduszy sekurytyzacyjnych (BP stosuje je od 2ch lat, nie wiem jak inne banki, ale to chyba dość świeża praktyka w Polsce) patrząc na wcześniejsze posty to podpowiem, że PKO sugeruje umowy ubezpieczenia na życie, od utraty pracy itp. kusząc bardzo niską marżą i minimalną lub brakiem prowizji, sugeruje oznacza, że bez problemu można poprosić o warunki bez tych kosztownych (jak się doładniej policzy) dodatków i nie ma z tym problemu, dla ludzi którzy mają już dobrą polisę i nie koniecznie chcą ją cedować na bank to może być dużą zaletą, generalnie nawet jej okazanie nie jest wymagane (nie interesuje ich czy w ogóle jest) oczywiście sam budynek po SZZ należy ubezpieczyć OC i scedować polisę na bank, ale to chyba standard nie do ominięcia gdziekolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszbox 06.03.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Proszę Was o komentarz do waruków jakie zaproponowano mi w PKO S.A. Proszę o wskazanie mocnych (o ile są) stron i słabych, które można byłoby jeszcze negocjować. Czego nie zawarto w ofercie a co powinno się znaleźć? Kwota kredytu (kredyt w PLN) 400.000 PLN (może być ubezpieczenie na wypadek utraty pracy - wówczas kwota kredytu 408.000 PLN)-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Okres kredytowania (okres kredytowania i wiek najstarszego kredytobiorcy nie może przekroczyć 70 lat) 30 lat -----------------------------------------------------------------------------------------------------------Oprocentowanie zmiennePrzez 24 miesiące 6,06%Od 25 miesiąca 6,46 % Promocyjne przez okres 24 mies. WIBOR 3M+marża banku 0,4 % oraz po okresie promocji od 25 miesiąca WIBOR 3M+ 0,8 % Aktualny WIBOR 3M wynosi 566 p.p. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wysokość mies. raty (raty równe) przez 24 miesiące 2.444 PLN, od 25 miesiąca 2.544 PLN Do czasu zakończenia budowy spłacane są tylko odsetki od aktualnego zadłużenia -----------------------------------------------------------------------------------------------------------Pozostałe koszty: Kontrola + wycena nieruchomości 832 PLN Prowizja za udzielenie kredytu 0,75% 3.000 PLN Ubezpieczenie kredytu w okresie przejściowym I składka płatna w dniu podpisania umowy kredytowej 1000,00 PLN + 1% dodany do oprocentowania - do raty do końca kwartału kalendarzowego, w którym zostanie dostarczony do banku odpis z księgi wieczystej z wpisaną hipoteką (ok. 3 mies.) Ubezpieczenie nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych min. na kwotę kredytu Istnieje możliwość ubezpieczenia nieruchomości - min. 400 PLN / składka roczna Polisa na życie (osoby, które skończą 65 lat w trakcie okresu kredytowania) – min. suma ubezpieczenia na wypadek śmierci naturalnej i NNW 25% kwoty kredytu Wpis hipotek – opłata sądowa 400 PLN Urząd Skarbowy- Podatek od ustanowienia hipotek: hipoteka zwykła 0,1 % kwoty kredytu + hipoteka kaucyjna 19 PLN 419 PLN Co Wy na to? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 07.03.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 My właśnie wczoraj złożyliśmy wniosek do millenium, pani powiedziała, że 2,3 tygodnie to potrwa więc zoboaczymy na ile będzie słowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 07.03.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Hmmm.Wiec niech mi ktos powie czy spotkal sie z tego typu sytuacja: Mamy dzialke uslugowa z funkcja mieszkalna. Urzad przy wydaniu pozwolenia na budowe zazadal od nas projektu z domu z uslugami dopuszczajac funkcje mieszkalna.Na projekcie posiadamy ok. 50% uslug i 50% powierzchni mieszkalnej.Urzad swoja droga a zycie, wiadomo swoja droga.....Ogolnie powierzchni uslugowej bedzie jakies 30m2 na 220m2 uzytkowej. Nie bralismy tego do glowy ze na oficjalnym projekcie wyszlo ok. 50% / 50%. No i naszym oczom ukazaly sie wielkie czarne chmury kiedy pojechalismy do Banku celem uzyskania kredytu.Okazalo sie, ze chyba nie nalezy nam sie kredyt hipoteczny bo mamy te uslugi...Tak wiec moze dostaniemy jakis kredyt ale z wyzszym oprocentowaniem i calkiem innymi warunkami jak klient indywidualny.Pomijam juz fakt, ze ta dzialalnosc uslugowa zostala tylko i wylacznie dla potrzeb urzedu wpisana w projekt.Ale dla Banku pozwolenie na budowe i sam projekt determinuje taka wlasnie decyzje. Czy ktos z Was "cwiczyl" taki temat?!Czekam na jakiekolwiek sugestie....Moze jaki Bank nie patrzy na to przez pryzmat odmowy kredytu dla klientow indywidualnych....Pozdrawiam i czekam na info (moze najchetniej na PW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 07.03.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 ... ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Oprocentowanie zmienne Przez 24 miesiące 6,06% Od 25 miesiąca 6,46 % Promocyjne przez okres 24 mies. WIBOR 3M+marża banku 0,4 % oraz po okresie promocji od 25 miesiąca WIBOR 3M+ 0,8 % Aktualny WIBOR 3M wynosi 566 p.p. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- warunki całkiem, całkiem niestety Wibor 3M na dziś 5,95% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 09.03.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Wiec mial ktosik taka sytuacje? Hmmm? pomozcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 10.03.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wysokość mies. raty (raty równe) przez 24 miesiące 2.444 PLN, od 25 miesiąca 2.544 PLN Do czasu zakończenia budowy spłacane są tylko odsetki od aktualnego zadłużenia ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Co Wy na to? Z góry dziękuję za pomoc. Tylko odsetki od aktualnego zadłużenia oznacza ,że do czasu zakończenia budowy zadłużenie się nie zmienia , czy tak ? Czyli najlepiej jest kończyć szybko budowę ,żeby okres podwójnego płacenia odsetek był jak najkrótszy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 10.03.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Warunki kredytu złotówkowego w ING Banku Śląskim - WIBOR 6M + marża banku 0,5%- 0% prowizji za udzielenie kredytu- 0% prowizji za wcześniejszą spłatę, nadpłatę- pomoc doradcy w załatwianiu wszelkich formalności Dla zainteresowanych mogę zrobić symulację zdolności kredytowej i udzielić szczegółowych informacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 10.03.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Warunki kredytu złotówkowego w ING Banku Śląskim - WIBOR 6M + marża banku 0,5% - 0% prowizji za udzielenie kredytu - 0% prowizji za wcześniejszą spłatę, nadpłatę - pomoc doradcy w załatwianiu wszelkich formalności Dla zainteresowanych mogę zrobić symulację zdolności kredytowej i udzielić szczegółowych informacji. Pozdrawiam A jakie warunki ma ING we frankach???? Korzystne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 10.03.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Kredyt w CHF jest póki co dostępny tylko dla klientów bankowości prywatnej czyt. VIPów... ale za to złotówka rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budujący aps 10.03.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Z tego co mi wiadomo to w ING oferuja wyłącznie kredyty złotówkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 10.03.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 no nie wiem czy tak złotówka rządzi jak dla kogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 10.03.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 no nie wiem czy tak złotówka rządzi jak dla kogo Miałem na myśli złotówka w ING w porównaniu do innych banków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 10.03.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 hmmm to zależy też co komu potrzebne ... w moim przypadku kontaktów z ing akurat wcale nie rządzi i nawet nie w porównaniu do CHF, tylko ogólnie jako kredyt jakikolwiek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 10.03.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Warunki kredytu złotówkowego w ING Banku Śląskim - WIBOR 6M + marża banku 0,5% - 0% prowizji za udzielenie kredytu - 0% prowizji za wcześniejszą spłatę, nadpłatę - pomoc doradcy w załatwianiu wszelkich formalności Dla zainteresowanych mogę zrobić symulację zdolności kredytowej i udzielić szczegółowych informacji. Pozdrawiam No prosze a ja miesiac temu zabrałem z tego banku kredyt. Marże miałem 1% i nawet chec zmiany banku nie zachecila ich do zaoferowania lepszej oferty. Miałem podobno napisac podanie i czekac az ktos sie zlituje i da marże 0,85% bo o tym by bylo nizej nie bylo nawet gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 10.03.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Źle trafiłeś... zdarza się w każdym banku... Marża 1% była do negocjacji w zależności od wielkości branego kredytu i długości okresu kredytowania, przynajmniej u nas w oddziale, marża 0,5% nie podlega już negocjacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 10.03.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Źle trafiłeś... zdarza się w każdym banku... Marża 1% była do negocjacji w zależności od wielkości branego kredytu i długości okresu kredytowania, przynajmniej u nas w oddziale, marża 0,5% nie podlega już negocjacji... Tak na marginesie: Takie naganianie jak Ty uprawiasz to raczej szkody przynosi niż pożytek dla tego banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 10.03.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Źle trafiłeś... zdarza się w każdym banku... Marża 1% była do negocjacji w zależności od wielkości branego kredytu i długości okresu kredytowania, przynajmniej u nas w oddziale, marża 0,5% nie podlega już negocjacji... Tak na marginesie: Takie naganianie jak Ty uprawiasz to raczej szkody przynosi niż pożytek dla tego banku. Ja nikogo do niczego nie namawiam, udzielam tylko informacji, czy to źle??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 10.03.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Źle trafiłeś... zdarza się w każdym banku... Marża 1% była do negocjacji w zależności od wielkości branego kredytu i długości okresu kredytowania, przynajmniej u nas w oddziale, marża 0,5% nie podlega już negocjacji... Winny byl moze nie tyle oddzial co rzeczoznawca. Wycenil mi dom 105 m2 uzytkowej/160 m2 calkowitej na 200.000 zl wraz z dzialka. Problem w tym ze ja dzialke mialem i chcialem 200.000 zl kredytu na budowe. Nie wiem jakim to trzeba byc "fachowcem" aby nowy domek kryty dachowka na 1400 m2 dzialce w dzielnicy domkow jednorodzinnych, budowany w duzym miescie 20 km od centrum Katowicach wycenic na 200.000 zl w sytuacji gdy na sasiednich ulicach za sama dzialke budowlana podobnej wielkosci trzeba dac polowe tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts