Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A moze ktos sie wypowie o GE MONEY BANK?

Dzisiaj dali mi takie warunki na kredyt w wys.250tys w CHF: oprocentowanie 3,85 , w tym marza 1,05

250 PLN za wycene nieruchomosci

rata wychodzi 1269,64 i w tej racie sa ubezpiecznie od utraty pracy oraz ubezpieczenie na zycie.

nie wymagaja faktur, ich jakis inspektor jezdzi na budowe i robi zdjecia i to nic nie kosztuje.

co powiecie?nie jest to podejrzane?

na ile lat?

i przy jakiej wartości nieruchomości

bo to też istotne :)

Ja też pytałam o 250 tys. ale w Millenium

wartośc po wybudowaniu 500 tys.

na 35 lat

opr. 3,56

rata z ubezp. na życie i ubezp. budowy = ok. 1170 zł

czyli około 100 zł mniej

(o ile warunki te sam czyli na 35 lat i przy 50% wartości)

nie te same,250tys kredytu przy wkladzie wlasnym 30-40%,na 30 lat

a zastanawiam sie jak to jest w millenium, czy mozna zlozyc wniosek i zobaczyc jak oni to wylicza i jaka marze zaproponuja a potem jakby co sie wycofac..jakie sie koszta ponoci wtedy?bo w PKO BP mozna zlozyc wniosek i potem sie wycofac bez ponoszenia kosztow.......

?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jutro wycena u mnie :)

Ja z kolei się martwię, że za dużo wyceni , bo powyżej 2.000.000 wpadam w "inną procedurę kredytową" :o

Cokolwiek to znaczy :)

Aż dwie bańki???????? :o

To co ty chcesz budować????

Martwię się, żeby mu 4 nie wyszło :(

Sąsiad sprzedaje obok działke identyczną. Cena 1.200.000. :(

ewela napisał:

a zastanawiam sie jak to jest w millenium, czy mozna zlozyc wniosek i zobaczyc jak oni to wylicza i jaka marze zaproponuja a potem jakby co sie wycofac..jakie sie koszta ponoci wtedy?bo w PKO BP mozna zlozyc wniosek i potem sie wycofac bez ponoszenia kosztow.......

Po złożeniu wniosku dostajesz decyzję kredytową i patrzysz co ci zaproponowali. Jezeli przystajesz na warunki to podpisujesz umowe . To jest pewne.

Co jednak w sytuacji gdy nie aprobujesz tych warunków..... Moim zdaniem nie powinnas ponosic zadnych kosztów. Tak to widzę .

My złożyliśmy wnioski do dwóch banków (Millennium i Polbank) i o ile ten pierwszy załatwił sprawę dość szybko o tyle drugi do tej pory się jeszcze w ogóle z nami nie kontaktował (od początku lutego0 i jakos nie wyobrazam sobie żeby teraz, gdy już podpisaliśmy umowe ten drugi bank żądał obciązał nas jakimikolwiek kosztami. Ale to tylko moje zdanie :wink:

przewalutowanie powiedzieli 0%

wczesniejsza splata .....nie spytalam:(.....ale pisza ze 0-2%

co do zdolnosci kredytowej to gdzies wyczytalam ze wyjatkowo w GE dla kredytow w CHF wymagana jest mniejsza zdolnosc niz dla kredytow w PLN.a w kazdym innym banku jest odwrotnie......

ogolnie to szczerze mowiac facet w GE nie zrobil na mnie dobrego wrazenia,tak jakby bylo mu wszystko jedno....i naczytalam sie ze GE to jest mile do czasu podpisania umowy a potem to jak chce sie cos zalatwiac u nich to kicha...poza tym trzeba pamietac ze GE liczy stawke LIBOR 3M jako srednia z ostatnich 9m-cy wiec poki LIBOR 3M rosnie to jest fajnie ale jak zacznie spadac to bedzie niefajnie w GE:)

moje podejrzenia wzbudza fakt ze w racie 1269,64 sa wliczone juz ubezpieczenia.....to w zadnym z bankow w jakich bylam dotychczas tak nie bylo,wychodzilo ze taka to jest rata podstawowa......hmmm

co do zdolnosci kredytowej to gdzies wyczytalam ze wyjatkowo w GE dla kredytow w CHF wymagana jest mniejsza zdolnosc niz dla kredytow w PLN.a w kazdym innym banku jest odwrotnie......

Ha, to by było ciekawe... bo z tego co ja kojarzę, to to nie zależy od widzimisię tylko od organów nadzoru bankowego, które zarządziły, że bodajże banki muszą od walutowych kredytobiorców wymagać ok 20% większych dochodów niż na tą samą kwote kredytu braną w PLN...

Na razie jeszcze do banków nie chodziłam, ale zastanawiam się nad jedna rzeczą - otóż, mam obecnie spłacam kredyt na zakup ziemi, w niedalekiej przyszłości będę miała powiedzmy 100000 zł. Jak myślicie czy lepiej będzie spłacić ten kredyt - 50000 zł i resztę przeznaczyc na budowę czy też całość zainwestować w budowę, wziąć mniejszy kredyt na dom i spłacać rónolegle dwie raty? Czy któres z tych rozwiązan będzie korzystniejsze - dodam, że nie mam zbyt wielkiej zdolności kredytowej.

Doradzcie co robić mam kredyt hipoteczny w PKO BP. o % 4,98 z marżą 2,2 we CHF. Zwróciłem się do banku o obniżenie oprocentowania, dostałem nową oferte 4,48%, obniżyli marże o 0,5% Koszt dodatkowy to ok. 300zł. za aneks do umowy.

Jak myślicie, czy moge na rynku znaleść coś korzystniejszego i czy przy zmianie banku, nie będzie zbyt dużych kosztów nowego kredytu.

Witam. Wstępnie wybrałem ofert 3 banków: GE, Multibank i Millenium

Kredyt w wysokości 115 000 PLN. Wkład własny to 47%. Okres kredytowania 30 lat. Waluta CHF. Mieszkanie od dewelopera.

GE:

-wysokie koszty początkowe bo 3% (w tym prowizja, wycena nieruchomości i ubezpieczenie na okres 2 lat, po 2 latach nie trzeba go kontynuować)

- oprocentowanie 3,75% - wskaźnik L3 + marża banku (marża z tego co obliczyłem wynosi 0.97%). Co sadzicie o tym" ichnim" wskaźniku.

- cesja praw z ubezpieczenie nieruchomości

- ubezpieczenie na życie nie jest wymagane

Millenium:

- prowizja 1%

- wycena nieruchomości 550 PLN (racja, racja do 30.04 jest 300PLN)

- oprocentowanie - LIBOR 3M + 0,97% marża banku

- ubezpieczenie nieruchomości 16 PLN/mies.

- wymagane ubezpieczeni na życie 23PLN/mies.

Multibank:

- prowizja 1,5 %

- oprocentowanie LIBOR 3M + 0.9% marża banku

- ubezpieczeni nieruchomości 13,88 PLN/mies.

- i teraz dodatkowy duży koszt - ubezpieczenie na wypadek poważnego zachorowania i pobytu w szpitalu 1,4% wartości kredytu za okres 2 lat i po 2 latach co miesiąc 4% bieżącej raty kapitałowo- odsetkowej czyli około 27PL

Dziwne, że w Multi oprócz ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki (rata kredytu wzrasta o 1,5 p.p.) jest jeszcze dodatkowo jednorazowa wpłata w wysokości 0,2% (czyli 230 PLN) dotycząca tego samego ubezpieczenia.

Proszę o pomoc w ocenie tych ofert. Ja raczej skłaniam się w kierunku Millenium

Witam. Wstępnie wybrałem ofert 3 banków: GE, Multibank i Millenium

Kredyt w wysokości 115 000 PLN. Wkład własny to 47%. Okres kredytowania 30 lat. Waluta CHF. Mieszkanie od dewelopera.

GE:

-wysokie koszty początkowe bo 3% (w tym prowizja, wycena nieruchomości i ubezpieczenie na okres 2 lat, po 2 latach nie trzeba go kontynuować)

- oprocentowanie 3,75% - wskaźnik L3 + marża banku (marża z tego co obliczyłem wynosi 0.97%). Co sadzicie o tym" ichnim" wskaźniku.

- cesja praw z ubezpieczenie nieruchomości

Millenium:

- prowizja 1%

- wycena nieruchomości 550 PLN

- oprocentowanie - LIBOR 3M + 0,97% marża banku

- ubezpieczenie nieruchomości 16 PLN/mies.

- wymagane ubezpieczeni na życie 23PLN/mies.

Multibank:

- prowizja 1,5 %

- oprocentowanie LIBOR 3M + 0.9% marża banku

- ubezpieczeni nieruchomości 13,88 PLN/mies.

- i teraz dodatkowy duży koszt - ubezpieczenie na wypadek poważnego zachorowania i pobytu w szpitalu 1,4% wartości kredytu za okres 2 lat i po 2 latach co miesiąc 4% bieżącej raty kapitałowo- odsetkowej czyli około 27PL

Dziwne, że w Multi oprócz ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki (rata kredytu wzrasta o 1,5 p.p.) jest jeszcze dodatkowo jednorazowa wpłata w wysokości 0,2% (czyli 230 PLN) dotycząca tego samego ubezpieczenia.

Proszę o pomoc w ocenie tych ofert. Ja raczej skłaniam się w kierunku Millenium

Wzięłabym Millenium. Wycena chyba jest niższa 300zł do końca kwietnia. Tak piszą na swojej stronie.

Witam

A ja musze sie pochwalic :))

W związku ze mialem nienajlepszy wpis w BIK'u udało mi sie po 2 miesiacach uzyskac kredyt

Włąsnie podpisałem umowe kredytowa z bankiem BGŻ na 215 tys w CHF na 30 lat, rata około 1200

Warunki nie najlepsze ale jak niema sie gdzie brac to sie bierze gdzie sie ma :)

Podstawa to sie nie poddawac i walczyc za wszelka cene !!!

Pozdrawiam wszystkich

polbank:

100000 zł CHF na 15 lat

1 transza

prowizja: 1%

marża: 1,15 %

wymagane ubezpieczenie nieruchomości na cały okres kredytowania, może być własne

wycena: po stronie banku

przewalutowanie: 2 x na rok darmowe

spread: 11gr

wcześniejsza spłata: 1% kwoty spłacanej

Do czasu wpisu do hipoteki podwyższona marża o 1,5%

rozliczanie bez faktur

Myślę że warunki znośnie. Co myślicie?

Wlasnie jest tuz przed wzieciem kredytu na budowe domu i zagladnalem sobie na te forum zeby czegokolwiek sie dowiedziec i poczytac o waszych spostrzezeniach.

wniosek nasuwa sie jedny. Mianowicie udac sie po pierwsze do jakiegos domu kredytowego zapytac o oferte w kilku bankach.

Pozniej udac sie do banku ktorego oferta wydaje sie najlepsza i postarac sie wynegocjowac lepsze warunki.

Plusy - moze udac sie cos wyszarapc, zeby rata kredytowa byla mniejsza

- domy kredytowe - pewnie moga miec lepsze warunki niz osoba indywodualna ze wzgledu na ilosc osob siegajacych po kredyt

- dokladnie okresla co jest potrzbne do zalatwienia sprawy - bo im tez na tym zalezy

Minusa - zalatwianie indywidualne to kupa papierkow i teksty "potrzebny jeszcze x dokument"

-dom kredytowy - jakas prowizja ukryta w racie o ktorej nikt nie mowi (nawet 0,02 % w skali 30 lat to kupa kasy)