ewela 13.03.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 A moze ktos sie wypowie o GE MONEY BANK? Dzisiaj dali mi takie warunki na kredyt w wys.250tys w CHF: oprocentowanie 3,85 , w tym marza 1,05 250 PLN za wycene nieruchomosci rata wychodzi 1269,64 i w tej racie sa ubezpiecznie od utraty pracy oraz ubezpieczenie na zycie. nie wymagaja faktur, ich jakis inspektor jezdzi na budowe i robi zdjecia i to nic nie kosztuje. co powiecie?nie jest to podejrzane? na ile lat? i przy jakiej wartości nieruchomości bo to też istotne Ja też pytałam o 250 tys. ale w Millenium wartośc po wybudowaniu 500 tys. na 35 lat opr. 3,56 rata z ubezp. na życie i ubezp. budowy = ok. 1170 zł czyli około 100 zł mniej (o ile warunki te sam czyli na 35 lat i przy 50% wartości) nie te same,250tys kredytu przy wkladzie wlasnym 30-40%,na 30 lat a zastanawiam sie jak to jest w millenium, czy mozna zlozyc wniosek i zobaczyc jak oni to wylicza i jaka marze zaproponuja a potem jakby co sie wycofac..jakie sie koszta ponoci wtedy?bo w PKO BP mozna zlozyc wniosek i potem sie wycofac bez ponoszenia kosztow....... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.03.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jutro wycena u mnie Ja z kolei się martwię, że za dużo wyceni , bo powyżej 2.000.000 wpadam w "inną procedurę kredytową" Cokolwiek to znaczy Aż dwie bańki???????? To co ty chcesz budować???? Martwię się, żeby mu 4 nie wyszło Sąsiad sprzedaje obok działke identyczną. Cena 1.200.000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 13.03.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ewela napisał: a zastanawiam sie jak to jest w millenium, czy mozna zlozyc wniosek i zobaczyc jak oni to wylicza i jaka marze zaproponuja a potem jakby co sie wycofac..jakie sie koszta ponoci wtedy?bo w PKO BP mozna zlozyc wniosek i potem sie wycofac bez ponoszenia kosztow....... Po złożeniu wniosku dostajesz decyzję kredytową i patrzysz co ci zaproponowali. Jezeli przystajesz na warunki to podpisujesz umowe . To jest pewne. Co jednak w sytuacji gdy nie aprobujesz tych warunków..... Moim zdaniem nie powinnas ponosic zadnych kosztów. Tak to widzę . My złożyliśmy wnioski do dwóch banków (Millennium i Polbank) i o ile ten pierwszy załatwił sprawę dość szybko o tyle drugi do tej pory się jeszcze w ogóle z nami nie kontaktował (od początku lutego0 i jakos nie wyobrazam sobie żeby teraz, gdy już podpisaliśmy umowe ten drugi bank żądał obciązał nas jakimikolwiek kosztami. Ale to tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 13.03.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 13.03.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 hmmm........no nie wiem bo w millenium za wycene nieruchomosci przez rzeczoznawce placi sie 300zl.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 13.03.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 13.03.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 przewalutowanie powiedzieli 0%wczesniejsza splata .....nie spytalam:(.....ale pisza ze 0-2% co do zdolnosci kredytowej to gdzies wyczytalam ze wyjatkowo w GE dla kredytow w CHF wymagana jest mniejsza zdolnosc niz dla kredytow w PLN.a w kazdym innym banku jest odwrotnie...... ogolnie to szczerze mowiac facet w GE nie zrobil na mnie dobrego wrazenia,tak jakby bylo mu wszystko jedno....i naczytalam sie ze GE to jest mile do czasu podpisania umowy a potem to jak chce sie cos zalatwiac u nich to kicha...poza tym trzeba pamietac ze GE liczy stawke LIBOR 3M jako srednia z ostatnich 9m-cy wiec poki LIBOR 3M rosnie to jest fajnie ale jak zacznie spadac to bedzie niefajnie w GE:)moje podejrzenia wzbudza fakt ze w racie 1269,64 sa wliczone juz ubezpieczenia.....to w zadnym z bankow w jakich bylam dotychczas tak nie bylo,wychodzilo ze taka to jest rata podstawowa......hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 13.03.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 13.03.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 millennium pobiera te 300 zl za wycene w momecie wyplaty 1 transzy, jesli nie zdecydujesz sie na ich kredyt nie poosisz zadnych kosztow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 13.03.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 no jeśli tak jest to w porządkudzięki a nie ma nikogo kto wziął kredyt w PKO BP?ciekawi mnie negocjowanie marży u nich...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 13.03.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 co do zdolnosci kredytowej to gdzies wyczytalam ze wyjatkowo w GE dla kredytow w CHF wymagana jest mniejsza zdolnosc niz dla kredytow w PLN.a w kazdym innym banku jest odwrotnie...... Ha, to by było ciekawe... bo z tego co ja kojarzę, to to nie zależy od widzimisię tylko od organów nadzoru bankowego, które zarządziły, że bodajże banki muszą od walutowych kredytobiorców wymagać ok 20% większych dochodów niż na tą samą kwote kredytu braną w PLN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 13.03.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Na razie jeszcze do banków nie chodziłam, ale zastanawiam się nad jedna rzeczą - otóż, mam obecnie spłacam kredyt na zakup ziemi, w niedalekiej przyszłości będę miała powiedzmy 100000 zł. Jak myślicie czy lepiej będzie spłacić ten kredyt - 50000 zł i resztę przeznaczyc na budowę czy też całość zainwestować w budowę, wziąć mniejszy kredyt na dom i spłacać rónolegle dwie raty? Czy któres z tych rozwiązan będzie korzystniejsze - dodam, że nie mam zbyt wielkiej zdolności kredytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 13.03.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Doradzcie co robić mam kredyt hipoteczny w PKO BP. o % 4,98 z marżą 2,2 we CHF. Zwróciłem się do banku o obniżenie oprocentowania, dostałem nową oferte 4,48%, obniżyli marże o 0,5% Koszt dodatkowy to ok. 300zł. za aneks do umowy. Jak myślicie, czy moge na rynku znaleść coś korzystniejszego i czy przy zmianie banku, nie będzie zbyt dużych kosztów nowego kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yapko 14.03.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam. Wstępnie wybrałem ofert 3 banków: GE, Multibank i Millenium Kredyt w wysokości 115 000 PLN. Wkład własny to 47%. Okres kredytowania 30 lat. Waluta CHF. Mieszkanie od dewelopera. GE:-wysokie koszty początkowe bo 3% (w tym prowizja, wycena nieruchomości i ubezpieczenie na okres 2 lat, po 2 latach nie trzeba go kontynuować)- oprocentowanie 3,75% - wskaźnik L3 + marża banku (marża z tego co obliczyłem wynosi 0.97%). Co sadzicie o tym" ichnim" wskaźniku.- cesja praw z ubezpieczenie nieruchomości- ubezpieczenie na życie nie jest wymagane Millenium:- prowizja 1%- wycena nieruchomości 550 PLN (racja, racja do 30.04 jest 300PLN)- oprocentowanie - LIBOR 3M + 0,97% marża banku- ubezpieczenie nieruchomości 16 PLN/mies.- wymagane ubezpieczeni na życie 23PLN/mies. Multibank:- prowizja 1,5 %- oprocentowanie LIBOR 3M + 0.9% marża banku- ubezpieczeni nieruchomości 13,88 PLN/mies.- ubezpieczenie na życie nie jest wymagane- i teraz dodatkowy duży koszt - ubezpieczenie na wypadek poważnego zachorowania i pobytu w szpitalu 1,4% wartości kredytu za okres 2 lat i po 2 latach co miesiąc 4% bieżącej raty kapitałowo- odsetkowej czyli około 27PLDziwne, że w Multi oprócz ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki (rata kredytu wzrasta o 1,5 p.p.) jest jeszcze dodatkowo jednorazowa wpłata w wysokości 0,2% (czyli 230 PLN) dotycząca tego samego ubezpieczenia. Proszę o pomoc w ocenie tych ofert. Ja raczej skłaniam się w kierunku Millenium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 14.03.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam. Wstępnie wybrałem ofert 3 banków: GE, Multibank i Millenium Kredyt w wysokości 115 000 PLN. Wkład własny to 47%. Okres kredytowania 30 lat. Waluta CHF. Mieszkanie od dewelopera. GE: -wysokie koszty początkowe bo 3% (w tym prowizja, wycena nieruchomości i ubezpieczenie na okres 2 lat, po 2 latach nie trzeba go kontynuować) - oprocentowanie 3,75% - wskaźnik L3 + marża banku (marża z tego co obliczyłem wynosi 0.97%). Co sadzicie o tym" ichnim" wskaźniku. - cesja praw z ubezpieczenie nieruchomości - ubezpieczenie na życie nie jest wymagane Millenium: - prowizja 1% - wycena nieruchomości 550 PLN - oprocentowanie - LIBOR 3M + 0,97% marża banku - ubezpieczenie nieruchomości 16 PLN/mies. - wymagane ubezpieczeni na życie 23PLN/mies. Multibank: - prowizja 1,5 % - oprocentowanie LIBOR 3M + 0.9% marża banku - ubezpieczeni nieruchomości 13,88 PLN/mies. - ubezpieczenie na życie nie jest wymagane - i teraz dodatkowy duży koszt - ubezpieczenie na wypadek poważnego zachorowania i pobytu w szpitalu 1,4% wartości kredytu za okres 2 lat i po 2 latach co miesiąc 4% bieżącej raty kapitałowo- odsetkowej czyli około 27PL Dziwne, że w Multi oprócz ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki (rata kredytu wzrasta o 1,5 p.p.) jest jeszcze dodatkowo jednorazowa wpłata w wysokości 0,2% (czyli 230 PLN) dotycząca tego samego ubezpieczenia. Proszę o pomoc w ocenie tych ofert. Ja raczej skłaniam się w kierunku Millenium Wzięłabym Millenium. Wycena chyba jest niższa 300zł do końca kwietnia. Tak piszą na swojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 14.03.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam A ja musze sie pochwalic ) W związku ze mialem nienajlepszy wpis w BIK'u udało mi sie po 2 miesiacach uzyskac kredyt Włąsnie podpisałem umowe kredytowa z bankiem BGŻ na 215 tys w CHF na 30 lat, rata około 1200 Warunki nie najlepsze ale jak niema sie gdzie brac to sie bierze gdzie sie ma Podstawa to sie nie poddawac i walczyc za wszelka cene !!! Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 14.03.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 W Millenium rzeczywiście wycena 300 zł, u nas właśnie wczoraj był rzeczoznawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 15.03.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 polbank: 100000 zł CHF na 15 lat1 transzaprowizja: 1%marża: 1,15 %wymagane ubezpieczenie nieruchomości na cały okres kredytowania, może być własnewycena: po stronie bankuprzewalutowanie: 2 x na rok darmowespread: 11grwcześniejsza spłata: 1% kwoty spłacanejDo czasu wpisu do hipoteki podwyższona marża o 1,5%rozliczanie bez faktur Myślę że warunki znośnie. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 15.03.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Przy takiej kwocie kredytu to powiedziałabym, że dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schyzol 16.03.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Wlasnie jest tuz przed wzieciem kredytu na budowe domu i zagladnalem sobie na te forum zeby czegokolwiek sie dowiedziec i poczytac o waszych spostrzezeniach. wniosek nasuwa sie jedny. Mianowicie udac sie po pierwsze do jakiegos domu kredytowego zapytac o oferte w kilku bankach. Pozniej udac sie do banku ktorego oferta wydaje sie najlepsza i postarac sie wynegocjowac lepsze warunki. Plusy - moze udac sie cos wyszarapc, zeby rata kredytowa byla mniejsza - domy kredytowe - pewnie moga miec lepsze warunki niz osoba indywodualna ze wzgledu na ilosc osob siegajacych po kredyt - dokladnie okresla co jest potrzbne do zalatwienia sprawy - bo im tez na tym zalezy Minusa - zalatwianie indywidualne to kupa papierkow i teksty "potrzebny jeszcze x dokument"-dom kredytowy - jakas prowizja ukryta w racie o ktorej nikt nie mowi (nawet 0,02 % w skali 30 lat to kupa kasy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts