Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tylko na pocieszenie zacytuję za interia:

Narodowy Bank Szwajcarii zdecydował się pozostawić bez zmian główne stopy procentowe, mimo rosnącej w ostatnich miesiącach inflacji, zdaniem analityków już nie długo stopy procentowe w Szwajcarii będą spadać.

Bank Narodowy Szwajcarii zdecydował się pozostawić bez zmian główne stopy procentowe, mimo rosnącej w ostatnich miesiącach inflacji (2,4 proc. w styczniu). Nie mniej, według najnowszej projekcji inflacji dla Szwajcarii zakłada się, że inflacja osiągnie swój szczyt jeszcze w I połowie 2008 roku, po czy zacznie spadać by w 2009 r. zejść do 1,4 proc., a więc poniżej celu inflacyjnego banku centralnego.

Takie przewidywania - choć przy obecnej zmienności rynków finansowych obarczone dużym ryzykiem błędu - sprawiają, że coraz większa liczba ekonomistów sądzi, że SNB zacznie obniżać stopy procentowe - jeśli już nie w II połowie tego roku, to z pewnością w 2009 roku. Realizacja takiego scenariusza miałaby bardzo dobry wpływ na kieszenie kredytobiorców spłacających kredyty we frankach szwajcarskich.

Po pierwsze w najbliższych miesiącach oprocentowanie tego rodzaju kredytów raczej nie będzie rosło, po drugie pojawia się perspektywa nawet ich obniżenia. Jednocześnie wciąż utrzymuje się ryzyko wzrostu stóp procentowych w Polsce, co oznaczałoby, że raty kredytów w CHF, które już teraz są o ok. 30 proc. niższe od rat porównywalnych kredytów złotowych, staną się - relatywnie jeszcze bardziej atrakcyjne wobec złotych.

Głównym czynnikiem ryzyka pozostaje jednak zmienność notowań franka. W piątek po raz pierwszy w historii kurs franka przewyższył kurs dolara. Konsekwencją może być wzrost notowań franka do złotego, choć jest to raczej niebezpieczeństwo krótko terminowe. Ze względu na wysokie i wciąż rosnące stopy procentowe w Polsce, można oczekiwać, że trend wzrostowy złotego zostanie utrzymany.

tak więc tylko czekać i cieszyć się

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z tymi pośrednikami to nie zawsze jest tak..

stary znajomy powiedział mi jedno - patrz na marże nie na prowizje, bo prowizje zapłacisz raz a marże przez 30 lat

Pod warunkiem, ze marza jest stala. To raz. I pod warunkiem, ze nie refinansujesz kredytu, co byloby straszna naiwnoscia. To dwa. Poza tym radze isc do banku samemu i korzystac z doradcy tylko wtedy, kiedy istotnie proponowane przez niego warunki sa lepsze, bo w moim przypadku byly identyczne + prowizja.

bank KREDYT BANK

wysokośc raty - 1 220,00 zł

oprocentowanie - 3,5% libor 6M

ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - podwyższone oprocentowanie o 0,5 % do czasu wpisu -rata (200 zł)

ubezpieczenie wkładu własnego - 0 zł

prowizja - 2% (5000 zł)

inne ubezpieczenia obowiązkowe - Wymagane jest ubezpieczenie nieruchomości - 200 zł

inne ubezpieczenia opcjonalne - 0

wycena - 878,40 zł

Skłaniam się do kredyt banku, przy czym właśnie pojawiła się nowa oferta u nich, prowizja 0% i bodajże ubezpieczenie w kredycie.

Licze na wasze dobre rady :)

Pozdrawiam

marża - jaka marża?

marża + baza: to jest najwazniejsze a nie jakie oprocentowanie

dziś Libor 6m wynosi 2.91% czy rzeczywiście marży masz 0,6%?

bank KREDYT BANK

ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - podwyższone oprocentowanie o 0,5 % do czasu wpisu -rata (200 zł)

prowizja - 2% (5000 zł)

inne ubezpieczenia obowiązkowe - Wymagane jest ubezpieczenie nieruchomości - 200 zł

wycena - 878,40 zł

Skłaniam się do kredyt banku, przy czym właśnie pojawiła się nowa oferta u nich, prowizja 0% i bodajże ubezpieczenie w kredycie.

Pozdrawiam

marża - jaka marża?

No właśnie

Coś niska marża jak na Kredyt Bank, za to wysoka prowizja

u mnie oprocentowanie z marżą sięgnęło 4,2%, za to prowizja była bodajże 1,35%

inya - w pozostałych bankach nie widzę jakoś "negocjowania doradcy", to są mniej więcej (bo różne są kwoty kredytu, wkład własny itp.) standardowe warunki

dostałam mniej więcej takie same, przy czym w Millenium prowizję 0% (częściowy refinans), a w GE zeszli mi do 3,7%

inya - w pozostałych bankach nie widzę jakoś "negocjowania doradcy", to są mniej więcej (bo różne są kwoty kredytu, wkład własny itp.) standardowe warunki

dostałam mniej więcej takie same, przy czym w Millenium prowizję 0% (częściowy refinans), a w GE zeszli mi do 3,7%

zeszli do 3,7% czego?

3,7 % prowizji? bo w tym samym zdaniu o Millenium piszesz prowizja0%.

Proszę piszcie jasno i dokładnie - bo potem sa nieporozumienia....

zeszli do 3,7% czego?

racja

zeszli do 3,7% oprocentowania z marżą, Libor 3M, marży 0,9%

zeszli do 3,7% czego?

racja

zeszli do 3,7% oprocentowania z marżą, Libor 3M, marży 0,9%

0,9 to już bardzo ładnie.

ja mam w mBanku o 0,2 punkty wyższą ale przy bardzo minimalnym wkładzie własnym

marża - jaka marża?

Hmmm, no na to wygląda. Oni chyba biorą pod uwagę wkład własny (powyżej 60%) i fakt, że mamy u nich konto (dosyć konkretne wpływy co miesiąc).

Dokładnie się ze szczegółami zapoznam. Póki co prawdopodobnie ponegocjujemy jeszcze z Millenium i z Kredyt Bankiem.

Mam nadzieję, że obejmie nas ta obecna promocja w Kredycie o zerowej prowizji. Choć nie ukrywam, że tak jak doradzacie, zależy mi na jak najniższej marży.

Dziękuję za rady :)

Oceńcie sami, powiedzcie co jeszcze próbować zmienić.

okres kredytopwania: 25 lat

kwota kredytu: 250 000

wkład własny: 160 000

waluta: CHF

bank - Millennium

wysokośc raty - 1 341,18 zł

oprocentowanie - 3,71%

ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - Roczna składka ubezpieczenia wynosi 0,81% i pobierana jest miesięcznie.(168,75 zł)

prowizja - 1% (2 500 zł)

inne ubezpieczenia obowiązkowe - WYMAGANA jest polisa na życie w wysokości 0,02% miesięcznie 50 zł

inne ubezpieczeniaopcjonalne - 0

wycena - 300 zł

bank - Ge Money

iwysokośc raty - 1406,95 zł

oprocentowanie - 3,85%

ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - Podwyższone oprocentowanie 1,2% do czasu wpisu.(rata 1598,77 zł)

prowizja - 0%

inne ubezpieczenia obowiązkowe - WYMAGANA jest polisa na życie i ubezpieczenie od utraty pracy w wysokości 2,9% od kwoty kredytu - skredytowanie

inne ubezpieczeniaopcjonalne - 0

wycena - 250 zł

bank KREDYT BANK

prowizja - 2% (5000 zł)

wycena - 878,40 zł

Pozdrawiam

Takie same warunki dostaliśmy sami bez pomocy doradcy

dostałam właśnie ciekawą ofertę z ING BŚ:

kredyt: 70 tys w PLN

okres: 10 lat (raty malejące)

I rata 974 zł

prowizja 0%

oprocent. 6,69% (marża stała 0,5 %) WIBOR 6M

ubezp. na czas wpisu hipoteki - oprocentow. podniesione o 0,5%/m-c

nie wymagają żadnych dodatkowych ubezp.

wcześniejsza spłata - 0 %

operat/inspekcja - 0 zł (pracownik banku robi zdjęcia)

rozliczanie na podst. zdjęć

Oceńcie sami, powiedzcie co jeszcze próbować zmienić.

okres kredytopwania: 25 lat

kwota kredytu: 250 000

wkład własny: 160 000

waluta: CHF

bank - Millennium

wysokośc raty - 1 341,18 zł

oprocentowanie - 3,71%

bank - Ge Money

iwysokośc raty - 1406,95 zł

oprocentowanie - 3,85%

bank KREDYT BANK

Pozdrawiam

A co Ci mówi wysokość raty (którą tak mocno wyboldowałaś) i oprocentowanie? Mi niewiele.

Wybierać trzeba taki bank, który ma najniższą marżę

i lepiej jak jest oparty na 3M.

Warto też zwrócić uwagę na "spread" i możliwość darmowej wcześniejszej spłaty (jeśli jest w przyszłości taki plan).

Witam! A ja caly czas nie zdecydowany.

Wysylam zapytania do banków przez ich stony i zostawiam moje namiary dal ich doradców.

Co myślicie i kredycie z bilansowaniem np w "MultiBanku" ???

Macie jakies doświadczenia, wygląda ciekawie gdyby pozostale warunki mieli dobre do mozna przez to zaoszczedzic pare złotych.

Pozdrawiam i caly czas szukam.

@ smonika

To może wylicz coś dla mnie?

Wartość nieruchomośc- 800.000zł

Wkład własny- 550.000zł

Okres kredytowania- maksymalny mozliwy, ale myślę, że 28 lat :)

A i wazne- nieruchomość już stoi

Waluta: CHF

Rozumiem, że kwota kredytu miałaby wynosić 250.000zł? Jeśli ta, to...

Max. okres kredytowania może wynieść nawet 45 lat, w zalezności od wieku kredytobiorców.

Przykład gdy 250tyś kredytu na 28 lat:

Oprocentowanie: LIBOR 3M+ 0,85% marży (3,64%)

Rata stała: 1 243,53

Rata malejąca: 1 573,17

Ubezpieczenie na okres ustanowienia hipoteki: jednorazowa wpłata 500zł, plus podzwyższone oprocentowanie o 1,5 p.p.

Ubezpieczenie nieruchomości: wymagane, ale można w dowolnym towarzystwie ubezp.

pakiet bezpieczna spłata: za 2 lata z góry 3451zł, po 2 latach ok. 50zł miesiecznie

To w skrócie :)

ps. jednak przy kwocie kredytu 240 tyś.zł marża wyniosłaby już 0,75%