lbryndal 26.03.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 tylko na pocieszenie zacytuję za interia: Narodowy Bank Szwajcarii zdecydował się pozostawić bez zmian główne stopy procentowe, mimo rosnącej w ostatnich miesiącach inflacji, zdaniem analityków już nie długo stopy procentowe w Szwajcarii będą spadać. Bank Narodowy Szwajcarii zdecydował się pozostawić bez zmian główne stopy procentowe, mimo rosnącej w ostatnich miesiącach inflacji (2,4 proc. w styczniu). Nie mniej, według najnowszej projekcji inflacji dla Szwajcarii zakłada się, że inflacja osiągnie swój szczyt jeszcze w I połowie 2008 roku, po czy zacznie spadać by w 2009 r. zejść do 1,4 proc., a więc poniżej celu inflacyjnego banku centralnego. Takie przewidywania - choć przy obecnej zmienności rynków finansowych obarczone dużym ryzykiem błędu - sprawiają, że coraz większa liczba ekonomistów sądzi, że SNB zacznie obniżać stopy procentowe - jeśli już nie w II połowie tego roku, to z pewnością w 2009 roku. Realizacja takiego scenariusza miałaby bardzo dobry wpływ na kieszenie kredytobiorców spłacających kredyty we frankach szwajcarskich. Po pierwsze w najbliższych miesiącach oprocentowanie tego rodzaju kredytów raczej nie będzie rosło, po drugie pojawia się perspektywa nawet ich obniżenia. Jednocześnie wciąż utrzymuje się ryzyko wzrostu stóp procentowych w Polsce, co oznaczałoby, że raty kredytów w CHF, które już teraz są o ok. 30 proc. niższe od rat porównywalnych kredytów złotowych, staną się - relatywnie jeszcze bardziej atrakcyjne wobec złotych. Głównym czynnikiem ryzyka pozostaje jednak zmienność notowań franka. W piątek po raz pierwszy w historii kurs franka przewyższył kurs dolara. Konsekwencją może być wzrost notowań franka do złotego, choć jest to raczej niebezpieczeństwo krótko terminowe. Ze względu na wysokie i wciąż rosnące stopy procentowe w Polsce, można oczekiwać, że trend wzrostowy złotego zostanie utrzymany. tak więc tylko czekać i cieszyć się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 26.03.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 No i takich informacji więcej oczekuję bo zamierzam się właśnie mocno zadłużyć w CHF-ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.03.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 z tymi pośrednikami to nie zawsze jest tak.. stary znajomy powiedział mi jedno - patrz na marże nie na prowizje, bo prowizje zapłacisz raz a marże przez 30 lat Pod warunkiem, ze marza jest stala. To raz. I pod warunkiem, ze nie refinansujesz kredytu, co byloby straszna naiwnoscia. To dwa. Poza tym radze isc do banku samemu i korzystac z doradcy tylko wtedy, kiedy istotnie proponowane przez niego warunki sa lepsze, bo w moim przypadku byly identyczne + prowizja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 26.03.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 bank KREDYT BANK wysokośc raty - 1 220,00 zł oprocentowanie - 3,5% libor 6M ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - podwyższone oprocentowanie o 0,5 % do czasu wpisu -rata (200 zł) ubezpieczenie wkładu własnego - 0 zł prowizja - 2% (5000 zł) inne ubezpieczenia obowiązkowe - Wymagane jest ubezpieczenie nieruchomości - 200 zł inne ubezpieczenia opcjonalne - 0 wycena - 878,40 zł Skłaniam się do kredyt banku, przy czym właśnie pojawiła się nowa oferta u nich, prowizja 0% i bodajże ubezpieczenie w kredycie. Licze na wasze dobre rady Pozdrawiam marża - jaka marża? marża + baza: to jest najwazniejsze a nie jakie oprocentowanie dziś Libor 6m wynosi 2.91% czy rzeczywiście marży masz 0,6%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 26.03.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 bank KREDYT BANK wysokośc raty - 1 220,00 zł oprocentowanie - 3,5% libor 6M ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - podwyższone oprocentowanie o 0,5 % do czasu wpisu -rata (200 zł) ubezpieczenie wkładu własnego - 0 zł prowizja - 2% (5000 zł) inne ubezpieczenia obowiązkowe - Wymagane jest ubezpieczenie nieruchomości - 200 zł inne ubezpieczenia opcjonalne - 0 wycena - 878,40 zł Skłaniam się do kredyt banku, przy czym właśnie pojawiła się nowa oferta u nich, prowizja 0% i bodajże ubezpieczenie w kredycie. Licze na wasze dobre rady Pozdrawiam marża - jaka marża? marża + baza: to jest najwazniejsze a nie jakie oprocentowanie dziś Libor 6m wynosi 2.91% czy rzeczywiście marży masz 0,6%? No właśnie Coś niska marża jak na Kredyt Bank, za to wysoka prowizja u mnie oprocentowanie z marżą sięgnęło 4,2%, za to prowizja była bodajże 1,35% inya - w pozostałych bankach nie widzę jakoś "negocjowania doradcy", to są mniej więcej (bo różne są kwoty kredytu, wkład własny itp.) standardowe warunki dostałam mniej więcej takie same, przy czym w Millenium prowizję 0% (częściowy refinans), a w GE zeszli mi do 3,7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 26.03.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 inya - w pozostałych bankach nie widzę jakoś "negocjowania doradcy", to są mniej więcej (bo różne są kwoty kredytu, wkład własny itp.) standardowe warunki dostałam mniej więcej takie same, przy czym w Millenium prowizję 0% (częściowy refinans), a w GE zeszli mi do 3,7% zeszli do 3,7% czego? 3,7 % prowizji? bo w tym samym zdaniu o Millenium piszesz prowizja0%. Proszę piszcie jasno i dokładnie - bo potem sa nieporozumienia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 26.03.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 inya - w pozostałych bankach nie widzę jakoś "negocjowania doradcy", to są mniej więcej (bo różne są kwoty kredytu, wkład własny itp.) standardowe warunki dostałam mniej więcej takie same, przy czym w Millenium prowizję 0% (częściowy refinans), a w GE zeszli mi do 3,7% zeszli do 3,7% czego? 3,7 % prowizji? bo w tym samym zdaniu o Millenium piszesz prowizja0%. Proszę piszcie jasno i dokładnie - bo potem sa nieporozumienia.... racja zeszli do 3,7% oprocentowania z marżą, Libor 3M, marży 0,9% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 26.03.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 inya - w pozostałych bankach nie widzę jakoś "negocjowania doradcy", to są mniej więcej (bo różne są kwoty kredytu, wkład własny itp.) standardowe warunki dostałam mniej więcej takie same, przy czym w Millenium prowizję 0% (częściowy refinans), a w GE zeszli mi do 3,7% zeszli do 3,7% czego? 3,7 % prowizji? bo w tym samym zdaniu o Millenium piszesz prowizja0%. Proszę piszcie jasno i dokładnie - bo potem sa nieporozumienia.... racja zeszli do 3,7% oprocentowania z marżą, Libor 3M, marży 0,9% 0,9 to już bardzo ładnie. ja mam w mBanku o 0,2 punkty wyższą ale przy bardzo minimalnym wkładzie własnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smonika 26.03.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 jeśli ktoś chciałby poznać warunki kredytu w Multibanku to się polecam Szybko wylicze oprocentowanie i określe wszystkie koszty związane z kredytem. Może jakieś pytania odnośnie oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 26.03.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 jeśli ktoś chciałby poznać warunki kredytu w Multibanku to się polecam Szybko wylicze oprocentowanie i określe wszystkie koszty związane z kredytem. Może jakieś pytania odnośnie oferty? sprzedajemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smonika 26.03.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 odpowiadamy na pytania i wyjasniamy wątpliwości, nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asieks 26.03.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 odpowiadamy na pytania i wyjasniamy wątpliwości, nic więcej to ja pytam marża 0,9% w CHF - promocja do końca maca - cały okres kredytowania czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smonika 26.03.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 jak najbardziej cały okres kredytowania ale trzeba się spieszyć, bo zostało kilka dni na złożenie wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inya 27.03.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 marża - jaka marża? marża + baza: to jest najwazniejsze a nie jakie oprocentowanie dziś Libor 6m wynosi 2.91% czy rzeczywiście marży masz 0,6%? Hmmm, no na to wygląda. Oni chyba biorą pod uwagę wkład własny (powyżej 60%) i fakt, że mamy u nich konto (dosyć konkretne wpływy co miesiąc). Dokładnie się ze szczegółami zapoznam. Póki co prawdopodobnie ponegocjujemy jeszcze z Millenium i z Kredyt Bankiem. Mam nadzieję, że obejmie nas ta obecna promocja w Kredycie o zerowej prowizji. Choć nie ukrywam, że tak jak doradzacie, zależy mi na jak najniższej marży. Dziękuję za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodnik szuwarek 27.03.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 @ smonika To może wylicz coś dla mnie? Wartość nieruchomośc- 800.000zł Wkład własny- 550.000zł Okres kredytowania- maksymalny mozliwy, ale myślę, że 28 lat A i wazne- nieruchomość już stoi Waluta: CHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 27.03.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Oceńcie sami, powiedzcie co jeszcze próbować zmienić. okres kredytopwania: 25 lat kwota kredytu: 250 000 wkład własny: 160 000 waluta: CHF bank - Millennium wysokośc raty - 1 341,18 zł oprocentowanie - 3,71% ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - Roczna składka ubezpieczenia wynosi 0,81% i pobierana jest miesięcznie.(168,75 zł) ubezpieczenie wkładu własnego - 0 zł prowizja - 1% (2 500 zł) inne ubezpieczenia obowiązkowe - WYMAGANA jest polisa na życie w wysokości 0,02% miesięcznie 50 zł inne ubezpieczeniaopcjonalne - 0 wycena - 300 zł bank - Ge Money iwysokośc raty - 1406,95 zł oprocentowanie - 3,85% ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - Podwyższone oprocentowanie 1,2% do czasu wpisu.(rata 1598,77 zł) ubezpieczenie wkładu własnego - 0 zł prowizja - 0% inne ubezpieczenia obowiązkowe - WYMAGANA jest polisa na życie i ubezpieczenie od utraty pracy w wysokości 2,9% od kwoty kredytu - skredytowanie inne ubezpieczeniaopcjonalne - 0 wycena - 250 zł bank KREDYT BANK wysokośc raty - 1 220,00 zł oprocentowanie - 3,5% libor 6M ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki - podwyższone oprocentowanie o 0,5 % do czasu wpisu -rata (200 zł) ubezpieczenie wkładu własnego - 0 zł prowizja - 2% (5000 zł) inne ubezpieczenia obowiązkowe - Wymagane jest ubezpieczenie nieruchomości - 200 zł inne ubezpieczenia opcjonalne - 0 wycena - 878,40 zł Skłaniam się do kredyt banku, przy czym właśnie pojawiła się nowa oferta u nich, prowizja 0% i bodajże ubezpieczenie w kredycie. Licze na wasze dobre rady Pozdrawiam Takie same warunki dostaliśmy sami bez pomocy doradcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 27.03.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 dostałam właśnie ciekawą ofertę z ING BŚ:kredyt: 70 tys w PLNokres: 10 lat (raty malejące)I rata 974 złprowizja 0%oprocent. 6,69% (marża stała 0,5 %) WIBOR 6Mubezp. na czas wpisu hipoteki - oprocentow. podniesione o 0,5%/m-c nie wymagają żadnych dodatkowych ubezp.wcześniejsza spłata - 0 %operat/inspekcja - 0 zł (pracownik banku robi zdjęcia)rozliczanie na podst. zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 27.03.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Oceńcie sami, powiedzcie co jeszcze próbować zmienić. okres kredytopwania: 25 lat kwota kredytu: 250 000 wkład własny: 160 000 waluta: CHF bank - Millennium wysokośc raty - 1 341,18 zł oprocentowanie - 3,71% bank - Ge Money iwysokośc raty - 1406,95 zł oprocentowanie - 3,85% bank KREDYT BANK wysokośc raty - 1 220,00 zł oprocentowanie - 3,5% libor 6M Skłaniam się do kredyt banku, przy czym właśnie pojawiła się nowa oferta u nich, prowizja 0% i bodajże ubezpieczenie w kredycie. Licze na wasze dobre rady Pozdrawiam A co Ci mówi wysokość raty (którą tak mocno wyboldowałaś) i oprocentowanie? Mi niewiele. Wybierać trzeba taki bank, który ma najniższą marżę i lepiej jak jest oparty na 3M. Warto też zwrócić uwagę na "spread" i możliwość darmowej wcześniejszej spłaty (jeśli jest w przyszłości taki plan). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 27.03.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Witam! A ja caly czas nie zdecydowany. Wysylam zapytania do banków przez ich stony i zostawiam moje namiary dal ich doradców. Co myślicie i kredycie z bilansowaniem np w "MultiBanku" ??? Macie jakies doświadczenia, wygląda ciekawie gdyby pozostale warunki mieli dobre do mozna przez to zaoszczedzic pare złotych. Pozdrawiam i caly czas szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smonika 27.03.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 @ smonika To może wylicz coś dla mnie? Wartość nieruchomośc- 800.000zł Wkład własny- 550.000zł Okres kredytowania- maksymalny mozliwy, ale myślę, że 28 lat A i wazne- nieruchomość już stoi Waluta: CHF Rozumiem, że kwota kredytu miałaby wynosić 250.000zł? Jeśli ta, to... Max. okres kredytowania może wynieść nawet 45 lat, w zalezności od wieku kredytobiorców. Przykład gdy 250tyś kredytu na 28 lat: Oprocentowanie: LIBOR 3M+ 0,85% marży (3,64%) Rata stała: 1 243,53 Rata malejąca: 1 573,17 Ubezpieczenie na okres ustanowienia hipoteki: jednorazowa wpłata 500zł, plus podzwyższone oprocentowanie o 1,5 p.p. Ubezpieczenie nieruchomości: wymagane, ale można w dowolnym towarzystwie ubezp. pakiet bezpieczna spłata: za 2 lata z góry 3451zł, po 2 latach ok. 50zł miesiecznie To w skrócie ps. jednak przy kwocie kredytu 240 tyś.zł marża wyniosłaby już 0,75% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts