Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! A ja caly czas nie zdecydowany.

Wysylam zapytania do banków przez ich stony i zostawiam moje namiary dal ich doradców.

Co myślicie i kredycie z bilansowaniem np w "MultiBanku" ???

Macie jakies doświadczenia, wygląda ciekawie gdyby pozostale warunki mieli dobre do mozna przez to zaoszczedzic pare złotych.

Pozdrawiam i caly czas szukam.

Bilansowanie faktycznie może przynieść dość spore zyski, na stronce multibanku jest kalkulator który pomaga to obliczyć. Jedyna wadą jest to, że trzeba poświęcić troszkę czasu na wykonanie przelewów na kolonto bilansujące.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie same warunki dostaliśmy sami bez pomocy doradcy

Hmm, my takich nie dostaliśmy jak się sami staraliśmy :( Może nie mam takiej siły perswazji albo umiejętności negocjacji. Ale gratuluję wam :)

A co Ci mówi wysokość raty (którą tak mocno wyboldowałaś) i oprocentowanie? Mi niewiele.

Wybierać trzeba taki bank, który ma najniższą marżę

i lepiej jak jest oparty na 3M.

Warto też zwrócić uwagę na "spread" i możliwość darmowej wcześniejszej spłaty (jeśli jest w przyszłości taki plan).

Marże można wyczytać z oprocentowania (w Kredyt Banku jest najmniejsza) a ratę wyboldowałam dla porównania... :-?

Czy lepiej jak jest 3M czy 6M to zależy... Chociaż chyba też wolałabym 3M. Ale przy takiej marży to chyba można przeboleć 6M, tymbardziej, że w CHF nie ma takiej ogromnej różnicy między 3M a 6M jak w PLN.

Spreadu nie znam, a przewalutowanie i wcześniejsza spłata 0zł, chociaż pewnie nie skorzystam (chyba, że w Totka wygram :wink: ).

Pozdrawiam i dziękuję za opinie

Oceńcie sami, powiedzcie co jeszcze próbować zmienić.

okres kredytopwania: 25 lat

kwota kredytu: 250 000

wkład własny: 160 000

waluta: CHF

bank - Millennium

wysokośc raty - 1 341,18 zł

oprocentowanie - 3,71%

bank - Ge Money

iwysokośc raty - 1406,95 zł

oprocentowanie - 3,85%

bank KREDYT BANK

wysokośc raty - 1 220,00 zł

oprocentowanie - 3,5% libor 6M

Skłaniam się do kredyt banku, przy czym właśnie pojawiła się nowa oferta u nich, prowizja 0% i bodajże ubezpieczenie w kredycie.

Licze na wasze dobre rady :)

Pozdrawiam

A co Ci mówi wysokość raty (którą tak mocno wyboldowałaś) i oprocentowanie? Mi niewiele.

Warto też zwrócić uwagę na "spread" i możliwość darmowej wcześniejszej spłaty (jeśli jest w przyszłości taki plan).

popieram

Tylko, ze spread nie jest stały w bankach.

Proponuje popytac, ja w paru miejscach dostałem taka odpowiedz: "wysokosc spreadu jest rozna i zalezy od aktualnych potrzeb walutowych banku, inna jest w przypadku gdy bank ma w danej chwili nadmiar waluty i inna gdy ma braki waluty".

Dlatego moze sie okazac ze w miesiacu marcu Bank A ma mniejszy spead niz Bank B a w miesiacu kwietniu jest odwrotnie.

Od stycznia przegladam wielkosc spreadu w Kredyt banku, banku Millenium oraz PKO BP. Wstepne osobiste obserwacje potwierdzaja tą odpowiedz.

Marże można wyczytać z oprocentowania (w Kredyt Banku jest najmniejsza) a ratę wyboldowałam dla porównania... :-?

Wróżką nie jestem - nie potrafię tego zrobić.

Ale jeśli w KB jest najniższa to OK. Z tych info, ktore podalas wczesniej to nie było jasne.

Ja dlatego zwracam uwagę na marże, ponieważ ktoś (sprzedawca) może zaniżyć (w trakcie wyliczania RATY) aktualną wartość Liboru, żeby pokazać klientowi super niską ratę.... a potem (przy podpisywaniu umowy) okazuje się, że nie jest tak kolorowo.

Spreadu nie znam, a przewalutowanie i wcześniejsza spłata 0zł, chociaż pewnie nie skorzystam (chyba, że w Totka wygram :wink: ).

Pozdrawiam i dziękuję za opinie

To oczywiście są mniej ważne sprawy (pewnie zależy od podejści kredytobiorcy) ale dla niektóych ważne.

Pomyś, że za X lat (10-15-20) będziesz spłacać dalej te swoje 1300 PLN a zarabiać dużo więcej (niż dziś) .... i może sie okazać, że bez problemu spłacisz kilka rat za jednym razem :D (mam taką nadzieję, że tak będzie)

Powodzenia

Tylko, ze spread nie jest stały w bankach.

Proponuje popytac, ja w paru miejscach dostałem taka odpowiedz: "wysokosc spreadu jest rozna i zalezy od aktualnych potrzeb walutowych banku, inna jest w przypadku gdy bank ma w danej chwili nadmiar waluty i inna gdy ma braki waluty".

Dlatego moze sie okazac ze w miesiacu marcu Bank A ma mniejszy spead niz Bank B a w miesiacu kwietniu jest odwrotnie.

Od stycznia przegladam wielkosc spreadu w Kredyt banku, banku Millenium oraz PKO BP. Wstepne osobiste obserwacje potwierdzaja tą odpowiedz.

Tu ja sie zgadzam jak najbardziej. Kupuje usługi za walutę a płace w pln. Rożnicę końcowe na fakturach w pln są niesamowite. Nie chodzi tu tylko o spread ale chociaż o różnice w wycenie waluty przez poszczególne banki.

Przy wyższych kwotach można powalczyć o możliwość negocjacji kursu waluty - lub 'przynosić" ratę w walucie - czyli zamieniać pln na walutę w miejscu ( kantor lub inny bank) gdzie kurs jest dla nas korzystny. Ja przynajmniej będe próbowała walczyć.

witam

ja już wziąłem kredyt oprocentowanie mam teraz 3,89% jakoś raz obniżyło się potem znów podskoczyło

muszę popytać w banku bo mam w mbanku kredyt i tak zastanawiałem się czy można wziąść i kupić franki wpłacić we wpłatomacie (o ile przyjmują taką walutę) i zapłacić ratę w tej walucie pomijając tym samym różnicę kursową

może ktoś ma taką możliwość w innym banku ?

witam

ja już wziąłem kredyt oprocentowanie mam teraz 3,89% jakoś raz obniżyło się potem znów podskoczyło

muszę popytać w banku bo mam w mbanku kredyt i tak zastanawiałem się czy można wziąść i kupić franki wpłacić we wpłatomacie (o ile przyjmują taką walutę) i zapłacić ratę w tej walucie pomijając tym samym różnicę kursową

Nic z tego.

Ale słyszałam jakąś mocną kombinację ze zmianą waluty przed wypłatą :):)

witam

Mozna tak robic w Millenium. Tez sie chcialam przeniesc z mBanku, ale niestety refinansowanie w tej chwili zupelnie sie nie oplaca. Zdaje sie, ze w mBanku nie ma takiej opcji...

witam

Mozna tak robic w Millenium. Tez sie chcialam przeniesc z mBanku, ale niestety refinansowanie w tej chwili zupelnie sie nie oplaca. Zdaje sie, ze w mBanku nie ma takiej opcji...

no własnie wtedy by nie zarabiali na spreadzie więc nie kalkuluje im sie wprowadzać takiej funkcji pewnie

no własnie wtedy by nie zarabiali na spreadzie więc nie kalkuluje im sie wprowadzać takiej funkcji pewnie

Nie wiem, jak to licza w Millenium jak sie splaca we frankach, ale jak bys chciala u nich refinansowac, to pozostala kwote we frankach przeliczaja na zlotowki i splacaja w zlotowkach i efekt jest taki, ze po roku splacania mialabym do splacenia dokladnie tyle samo co rok temu, czyli doszloby mi 20 tysiecy zlotych do 380 tys. pozostalej kwoty kredytu. Paranoja.

Wnioski złożyliśmy w 3 bankach:

1.Millenium.

2.Polbank.

3.Nordea

Co dziwne wycena nieruchomosci (szacunkowa ) po wybudowaniu jest o 100000 niższa w millenium, niż w dwóch pozostałych. Co ciekawsze, gdyby była równoważna, spadłoby oprocentowanie samego kredytu :-) . Po rozmowie telefonicznej sprzedawca w banku rozkłada ręce- bo przecież wyceniali to licencjonowani rzeczoznawcy. Miał ktoś podobną przypadłość?

Wnioski złożyliśmy w 3 bankach:

1.Millenium.

2.Polbank.

3.Nordea

Co dziwne wycena nieruchomosci (szacunkowa ) po wybudowaniu jest o 100000 niższa w millenium, niż w dwóch pozostałych. Co ciekawsze, gdyby była równoważna, spadłoby oprocentowanie samego kredytu :-) . Po rozmowie telefonicznej sprzedawca w banku rozkłada ręce- bo przecież wyceniali to licencjonowani rzeczoznawcy. Miał ktoś podobną przypadłość?

Mieli to chyba wszyscy albo prawie wszyscy, ktorzy brali kredyt w Millenium. Slysze juz kilkunasta opinie tego typu.

Zaczęłam rozglądać się za kredytami już we wrześniu 2007, sama chodziłam po bankach i odwiedziłam expandera. Niestety po wielu perturbacjach w urzędach pozwolenie dopiero otrzymaliśmy kilka dni temu, więc od momentu złożenia wniosku w urzędzie wybrałam się znowu do doradcy finansowego.

...

My w Expanderze otzrymaliśmy dokładnie te same warunki :wink:

Witam!

Ja znowu rozważam PKO BP i Millenium.

PKO

-prowizja 1,2 %

-wycena 150zl + 2x80zł

-marża CHF 1,96%

-marża PLN 1,46%

-obowiazkowe 15zł/mc ubezp nieruchom

-przewalutowanie 0,8% na pln i 0,8% na CHF

-wczesniejsza splata po 2 latach za free a tak chyba 1%

-konto 4,2zl /m-c

Millenium

-prowizja 1 %

--wycena 300zł potem 200 + 200 (u mnie jeszce moze dojdzie wycena mieszkania 300zł)

-marża CHF 0,9% (a moze nawet 0,8)

-marża PLN 0,9% (a moze nawet 0,8)

-obowiazkowe ubezp 30zl/mc na zycie + 30zł/mc ubezp nieruchom

-ubezp pomostowe podobne jak w PKO

-wczesniejsza splata po 3 latach za free a tak 2% od tego co przekroczy 30% kwoty udzielonego kred

-konto za darmo

-

Juz na pierwszy zut oka widac ze Millenium tym bardziej ze chyba wezme we CHF, ale moze macie jakies rady na co uwazac w Millenium? Co moze mi dojsc niespodziewanie. Moze macie jakies przykre dosw z Mille?

Jak jest z fakturami w Mille? Zapomialem zapytac.

Za wszelkie rady dziekuje.

Pozdrawiam

Witam!

Ja znowu rozważam PKO BP i Millenium.

PKO

-prowizja 1,2 %

-wycena 150zl + 2x80zł

-marża CHF 1,96%

-marża PLN 1,46%

-obowiazkowe 15zł/mc ubezp nieruchom

-wczesniejsza splata po 2 latach za free a tak chyba 1%

-konto 4,2zl /m-c

Millenium

-prowizja 1 %

--wycena 300zł potem 200 + 200 (u mnie jeszce moze dojdzie wycena mieszkania 300zł)

-marża CHF 0,9% (a moze nawet 0,8)

-marża PLN 0,9% (a moze nawet 0,8)

-obowiazkowe ubezp 30zl/mc na zycie + 30zł/mc ubezp nieruchom

-ubezp pomostowe podobne jak w PKO

-wczesniejsza splata po 3 latach za free a tak 2% od tego co przekroczy 30% kwoty udzielonego kred

-konto za darmo

-

Juz na pierwszy zut oka widac ze Millenium tym bardziej ze chyba wezme we CHF, ale moze macie jakies rady na co uwazac w Millenium? Co moze mi dojsc niespodziewanie. Moze macie jakies przykre dosw z Mille?

Jak jest z fakturami w Mille? Zapomialem zapytac.

Za wszelkie rady dziekuje.

Pozdrawiam

Kiedy sam rozmawiałem w bankach, to miałem zupełnie inne wnioski niż doradcy finansowi. Pko Bp oferował kredyt nawet we frankach, z realizacją inwestycji 3-letnią (jako jedyny), ale koszt kredytu moim zdaniem jest za wysoki. Sam skłaniam się do wzięcia kredytu w Millenium i powiem, że jestem mile zaskoczony tym , że podobne opinie ma wielu forumowiczów. Tego, czego sie obawiam to jakichś ukrytych zasadzek. Np. jeden z banków robił kiedyś tak, że na godzinę przed terminem spłaty kredytów zmieniał spred na bardziej niekorzystny dla klienta, po czym po zaksięgowaniu wpłat spred wracał do poprzedniego poziomu (tak mówi były pracownik tego banku). Ale nie jesteśmy w stanie do końca sie przed tym obronić. Ważne żeby przestudiować dokładnie umowe. Mamy 7 dni na odstąpienie od umowu po jej podpisaniu. I jak najwiecej konkretów musi być w umowie a nie w tabeli opłat i prowizji, ktora będzie się w dowolnym momencie zmieniać.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o Millennium, to często w umowie powoływany jest regulamin i jest odwołanie do tabeli opłat i prowizji. Teraz większość banków tak ma. Kiedyś PKO BP większość zapisów wrzucało do umowy i to było bezpieczniejsze dla klientów.

Jeszcze co do Mille, to tam jest zasada fiksowania liboru i wiboru na kwartał, więc teraz oprocentowanie się zmieni mimo braku zmian marż - to dla tych, którzy zamiast na marżę patrzą na oprocentowanie. Z tego, jakie informacje otrzymujemy, to Mille pracuje nad tymi wycenami. Ostatnio poprosili nas o przesłanie nazwisk rzeczoznawców, którzy zaniżają wyceny w stosunku do wycen w innych bankach (zazwyczaj składamy wnioski do kilku banków). A z drugiej strony wiem od rzeczoznawców, że zaniżali, żeby nie zostać posądzonym o zawyżanie, bo Mille było bardzo przeczulone na tym punkcie. I zdarzało się tak, że ten sam rzeczoznawca robił dwie wyceny do dwóch różnych banków na dwie różne wartości nieruchomości. Poza tym proces w Mille znacznie przyspieszył.

A co do ubezpieczenia nieruchomości, to powinno być na całą wartość nieruchomości - tę z operatu, a nie na kwotę kredytu (jeśli ta jest niższa).

Jeśli chodzi o spłatę w walucie, to poza Mille mają to jeszcze Deutsche Bank, Fortis, Nykredit, PKO BP (odstępstwem), BZ WBK

Grzegorz, a jest możliwość refinansowania wkładu własnego (remont) bez faktur? Mam pożyczkę hip., a nawet dwie :-? , które praktycznie w całości wpakowałam w remont mieszkania, faktur nie mam. Mam natomiat operat - wycenę rzeczoznawcy sprzed remontu i stan obecny widoczny. Jest jakaś szansa na refinanowanie tej pożyczki kredytem? W końcu skoro bankowi wystarczy dokumentacja fotograficzna, to może i tak można? Zdaję sobie sprawę, że raczej mało prawdopodobne, ale może?...