grzegorz_forum 02.04.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 No standardowo do refinansowania budowy lub remontu trzeba mieć papier potwierdzający wydanie tych pieniędzy. I to się tyczy wszystkich banków, bo nie wiem, czy chodzi Ci tylko o Millennium. Jeszcze jutro poszperam i popytam kolegów - może coś słyszeli, ale wątpię. Jest jeno takie rozwiązanie - refinansowanie tych pożyczek w banku Nykredit, który po prostu nie zwraca uwagi na cel kredytu i zarówno na zakup/budowę, jak i na pożyczkę hipoteczną ma takie same marże. Niestety dostępne tylko kredyty w PLN i EUR oraz minimalna kwota kredytu to 100k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 02.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Dzięki za info - tak jak myślałam, ale jakby dało radę przy okazji popytać to będę wdzięczna W gruncie rzeczy nie jest to takie nielogiczne, jak się na pierwszy rzut oka wydaje Mi (prawie) wszystko jedno jaki bank, byleby płacić mniej - i tak to będę konsolidować jakoś i tak, pytanie, na jakich warunkach Kwotowo to się nawet łapię na ten Nykredit, gorzej z walutami - raczej się na CHF nastawiam Choć może warto sprawdzić i to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 02.04.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Po kilku telefonicznych rozmowach z różnymi bankami wybrałam sie dziś do GE Money Bank. Moim zdaniem maja niezłe warunki, ale może ktoś kto zna sie na tych sprawach sie wypowie? kredyt w CHF 300 000 zł30 latwkład własny 110 000 zł oprocent. 3,55%marża 0,78% ubezp. na życie i od utraty pracy - 2,9% całego kredyty - 24,16 zł miesięcznierata 1 470,58 zł prowizja 0za złozenie wniosku 0za rozpatrzenie wniosku 0za wielokrotne przewalutowanie 0operat szacunkowy 250 zł szybka decyzja 2-3 tyg. Zapomniałam zapytać jak wygląda sprawa z ew. wczesniejszą spłatą - ktos może wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 02.04.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 z wcześniejszą spłatą w GE jest tak: że jeżeli nastąpi w 3 pierwszych latach to obarczona jest tzw karną prowizją, po 3 latach można spokojnie spłacić całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 03.04.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 ubezp. na życie i od utraty pracy - 2,9% całego kredyty - 24,16 zł miesięcznie rata 1 470,58 zł Byłam wczoraj w Expanderze, z tym ubezpieczeniem na życie i od utraty pracy w GE wygląda trochę inaczej. Owszem 2,9% o całości kredytu ale nie płatne z góry i nie miesięcznie tylko doliczane do wartości kredytu. Czyli kredyt 350tyś, doliczone będzie 10150 zł. Spłacamy nie 350tyś, tylko 360150zł. Pytałam kilka razy czy na pewno,gdyż uważam że to sporo i jeszcze odtego później płacimy wyższe odsetki. Nie wiem skąd wzięło się u ciebie 24,16zł miesięcznie ale jak nie patrzeć to 2,9% z 300tyś to 8700zł. Co do wcześniejszej spłaty to bank nie pobiera prowizji, gdy łączna kwota nadpłat w okresie 3 pierwszych lat dla kredytów w walucie nie przekroczy 50% wartości kapitału. Jesli przekroczy prowizja 2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 03.04.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Czy ktos z was miał doczynienie z lukasbankiem? w zakresie kredytów hipotecznych? Zastanawiam się nad tym bankiem...,ale mam mało informacji o mim jedyne jakie sa, to inf. o kredytach konsumenckich - gotówkowych które są na minus dla tego banku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 03.04.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Ja trochę wiem. Oferta jest niezła - z tym, że jest inna dla sieciowych pośredników, niż w oddziałach, to znaczy u pośredników jest lepsza... Obecna promocja, a właściwie oferta specjalna polega na tym, że bez względu na wkład i kwotę marża wynosi 1% (+ LIBOR 3M), prowizja 1% i jest obowiązek skorzystania z ubezpieczenia na życie (koszt 0,0299% kwoty kredytu miesięcznie - czyli podobnie jak w Millennium) i z karty kredytowej. Jednak słyszałem, że procesowanie wniosków nie jest jeszcze do końca uporządkowane i zdarzają się problemy - podejrzewam, że szczególnie przy kredytach na budowę (są bardziej skomplikowane niż np na zakup nieruchomości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 03.04.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 dostałem od nich coś takiego:http://img413.imageshack.us/img413/5013/12af8.jpg http://img176.imageshack.us/img176/1535/14bl6.jpg Z tym że, wkład jest zero ale mamy działkę + materiła na budowę z fakturami.. - całośc około 200 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykw 03.04.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Po kilku telefonicznych rozmowach z różnymi bankami wybrałam sie dziś do GE Money Bank. Moim zdaniem maja niezłe warunki, ale może ktoś kto zna sie na tych sprawach sie wypowie? GE nie jest elastyczny jeśli chodzi o finansowanie budowy. Jeśli ktos dysponuje własnym wkładem to finansowanie jest np. naprzemienne. Najpierw np za fundamenty płaci bank, potem za kolejny etap inwestor ze swoich środków. Inne banki nie są tak sztywne. Wymagają tnp. żeby swoje deklarowane srodki wydac przed wypłatą ostatniej raty przez bank. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.04.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Fakt, że w Millenium w umowie odsyłają do regulaminu albo aktualnego cennika ale w umowie jest zapisane np. przewalutowanie na zł wg aktualnego cennika ale nie wyższe niż 0% czyli nawet jeżeli cennik zmieni się to więcej niż w to jest zawarte w umowie nie będziemy płacili tak ja to rozumiem a jak cennik zmieni się na niższe opłaty to dla nas dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki007 06.04.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Nie polecam brania kredytu w GE Money Banku. Procedury jak książce Franca Kafki "Proces" - non stop wymagają dokumentów przy czym informacje o tym otrzymuje się po 3-4 tygodniach od dostarczenia poprzednich. Czekam już 4 miesiąc za decyzją a tu ani widu ani słychu. Skuszony zapewnieniami firmy doradczej Ekspander złożyłem tam dokumenty (popełniając błąd gdyż nie składałem do dwóch jednocześnie) i czekam już 4 miesiąc. Dwa razy składałem dokumenty informujące o zarobkach gdyż uległy przedawnieniu w związku z przedłużającymi się procedurami decyzyjnymi. Dzwoniąc informacyjnie do Ekspandera (zapewniam, że nie jest to wina doradcy) otrzymywałem informacje, że już jest sprawa u analityka, już jest sprawa w dziale finansowym itp. i za chwilę będzie decyzja. I czekam do dnia dzisiejszego... Chcąc wyciągnąc wnioski z mojego przykładu mogę poradzic jedynie, aby skałdac dokumenty o kredyt w dwóch lub trzech bankach jednocześnie. Najwyżej zrezygnujecie z pozostałych. I nie korzystajcie z GE. Moja desperacja jest tak duża, że aż musiałem opisac swoją sytuację na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 06.04.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 A zapewniali mnie w GE, że przyznanie kredytu trwa 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 06.04.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 A zapewniali mnie w GE, że przyznanie kredytu trwa 2-3 tygodnie. widać wszystko zależy od wielu czynników....ja na umowe w GE czekałem ok 2 tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 06.04.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 witam po przerwie, pozwolenie nam się uprawomocniło i jutro zaczynają się nam wykopki pod fundamenty jupi!my kredyt bierzemy we franiach z milleniumprowizja 0zł, marża 0,9% przy 400tyś kredytu...wydaje mi się że to dobra oferta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 07.04.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 witam po przerwie, pozwolenie nam się uprawomocniło i jutro zaczynają się nam wykopki pod fundamenty jupi! my kredyt bierzemy we franiach z millenium prowizja 0zł, marża 0,9% przy 400tyś kredytu...wydaje mi się że to dobra oferta Proszę o szczegóły. Przy jakim wkładzie własnym marża 0,9% i prowizja 0 zł. Na ile lat kredyt i jaka będzie rata. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 07.04.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Podłaczam się pod prośbę inches Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 07.04.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 przewalutowanie na zł wg aktualnego cennika ale nie wyższe niż 0% czyli nawet jeżeli cennik zmieni się to więcej niż w to jest zawarte w umowie nie będziemy płacili tak ja to rozumiem a jak cennik zmieni się na niższe opłaty to dla nas dobrze Umowa jest ważniejsza niż cennik i jeśli coś jest zapisane albo zastrzeżony przedział lub ograniczenie opłaty, to ten zapis ma zastosowanie. Ale nie łudźmy się - nigdy opłaty nie będą niższe niż 0% Też jestem ciekawy jakie masz LTV Bliźniątrodzice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 07.04.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 dostałem od nich coś takiego: http://img413.imageshack.us/img413/5013/12af8.jpg http://img176.imageshack.us/img176/1535/14bl6.jpg Z tym że, wkład jest zero ale mamy działkę + materiła na budowę z fakturami.. - całośc około 200 tyś. Tyle, że LIBOR 3M dziś to 2,89, a nie 2,79. Widzę tam datę transzy 31.03. Nie wiem, kiedy dostałeś tę promocję, ale na ten dzień LIBOR 3M nie był dużo niższy niż dziś. Trzeba uważać, na te rzeczy, bo to wprost zaniża ratę. Jasne, że czekają nas wahania LIBORU, ale dlaczego nie podawać rat z tym, co mamy dziś. Doradcy stosują ten chwyt, ale stosują go też banki w formie zinstytucjonalizowanej - fiksują sobie LIBOR. Np. Millennium - raz na kwartał (ale też GE, BRE (mBank, Multi), Dombank, itd). Teraz to spoko - LIBOR nie rośnie tak szybko jak momentami w zeszłym roku, ale za to WIBOR tak. Dlatego ważne jest, żeby jednak zwracać uwagę na marżę. Ale rozumiem, że każdy chce znać swoją ratę kredytu i nie oszukujmy się - podejmujemy decyzje również podświadomie - wybierając niższą ratę. Szkoda tylko, że jak przyjdzie już ją zapłacić okazuje się jednak wyższa niż w symulacji, ale wtedy jest już po frytkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 07.04.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 GE jak narazie to PROBUJE usprawnić przydzielanie kredytów. Jest nowy system do "rozpatrywania wniosków", który miał działać, a nie działa ... trochę się chyba pospieszyli z wdrozeniem, pomijajac faze testowa hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtehal 08.04.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Czy ktos z was sprawdzał ofertę kredytową w CHF w Polbanku. Jak u nich w porownaniu do innych banków się ona kształtuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts