Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No standardowo do refinansowania budowy lub remontu trzeba mieć papier potwierdzający wydanie tych pieniędzy. I to się tyczy wszystkich banków, bo nie wiem, czy chodzi Ci tylko o Millennium. Jeszcze jutro poszperam i popytam kolegów - może coś słyszeli, ale wątpię. Jest jeno takie rozwiązanie - refinansowanie tych pożyczek w banku Nykredit, który po prostu nie zwraca uwagi na cel kredytu i zarówno na zakup/budowę, jak i na pożyczkę hipoteczną ma takie same marże. Niestety dostępne tylko kredyty w PLN i EUR oraz minimalna kwota kredytu to 100k...

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za info - tak jak myślałam, ale jakby dało radę przy okazji popytać to będę wdzięczna :D W gruncie rzeczy nie jest to takie nielogiczne, jak się na pierwszy rzut oka wydaje :roll:

Mi (prawie) wszystko jedno jaki bank, byleby płacić mniej - i tak to będę konsolidować jakoś i tak, pytanie, na jakich warunkach :roll:

Kwotowo to się nawet łapię na ten Nykredit, gorzej z walutami - raczej się na CHF nastawiam :roll: Choć może warto sprawdzić i to?

Po kilku telefonicznych rozmowach z różnymi bankami wybrałam sie dziś do GE Money Bank. Moim zdaniem maja niezłe warunki, ale może ktoś kto zna sie na tych sprawach sie wypowie?

kredyt w CHF 300 000 zł

30 lat

wkład własny 110 000 zł

oprocent. 3,55%

marża 0,78%

ubezp. na życie i od utraty pracy - 2,9% całego kredyty - 24,16 zł miesięcznie

rata 1 470,58 zł

prowizja 0

za złozenie wniosku 0

za rozpatrzenie wniosku 0

za wielokrotne przewalutowanie 0

operat szacunkowy 250 zł

szybka decyzja 2-3 tyg.

Zapomniałam zapytać jak wygląda sprawa z ew. wczesniejszą spłatą - ktos może wie?

ubezp. na życie i od utraty pracy - 2,9% całego kredyty - 24,16 zł miesięcznie

rata 1 470,58 zł

Byłam wczoraj w Expanderze, z tym ubezpieczeniem na życie i od utraty pracy w GE wygląda trochę inaczej. Owszem 2,9% o całości kredytu ale nie płatne z góry i nie miesięcznie tylko doliczane do wartości kredytu. Czyli kredyt 350tyś, doliczone będzie 10150 zł. Spłacamy nie 350tyś, tylko 360150zł. Pytałam kilka razy czy na pewno,gdyż uważam że to sporo i jeszcze odtego później płacimy wyższe odsetki.

Nie wiem skąd wzięło się u ciebie 24,16zł miesięcznie ale jak nie patrzeć to 2,9% z 300tyś to 8700zł.

Co do wcześniejszej spłaty to bank nie pobiera prowizji, gdy łączna kwota nadpłat w okresie 3 pierwszych lat dla kredytów w walucie nie przekroczy 50% wartości kapitału. Jesli przekroczy prowizja 2%.

Ja trochę wiem. Oferta jest niezła - z tym, że jest inna dla sieciowych pośredników, niż w oddziałach, to znaczy u pośredników jest lepsza... Obecna promocja, a właściwie oferta specjalna polega na tym, że bez względu na wkład i kwotę marża wynosi 1% (+ LIBOR 3M), prowizja 1% i jest obowiązek skorzystania z ubezpieczenia na życie (koszt 0,0299% kwoty kredytu miesięcznie - czyli podobnie jak w Millennium) i z karty kredytowej.

Jednak słyszałem, że procesowanie wniosków nie jest jeszcze do końca uporządkowane i zdarzają się problemy - podejrzewam, że szczególnie przy kredytach na budowę (są bardziej skomplikowane niż np na zakup nieruchomości).

Po kilku telefonicznych rozmowach z różnymi bankami wybrałam sie dziś do GE Money Bank. Moim zdaniem maja niezłe warunki, ale może ktoś kto zna sie na tych sprawach sie wypowie?

GE nie jest elastyczny jeśli chodzi o finansowanie budowy. Jeśli ktos dysponuje własnym wkładem to finansowanie jest np. naprzemienne. Najpierw np za fundamenty płaci bank, potem za kolejny etap inwestor ze swoich środków. Inne banki nie są tak sztywne. Wymagają tnp. żeby swoje deklarowane srodki wydac przed wypłatą ostatniej raty przez bank.

Pozdrawiam

Fakt, że w Millenium w umowie odsyłają do regulaminu albo aktualnego cennika ale w umowie jest zapisane np. przewalutowanie na zł wg aktualnego cennika ale nie wyższe niż 0% czyli nawet jeżeli cennik zmieni się to więcej niż w to jest zawarte w umowie nie będziemy płacili tak ja to rozumiem a jak cennik zmieni się na niższe opłaty to dla nas dobrze

Nie polecam brania kredytu w GE Money Banku. Procedury jak książce Franca Kafki "Proces" - non stop wymagają dokumentów przy czym informacje o tym otrzymuje się po 3-4 tygodniach od dostarczenia poprzednich. Czekam już 4 miesiąc za decyzją a tu ani widu ani słychu. Skuszony zapewnieniami firmy doradczej Ekspander złożyłem tam dokumenty (popełniając błąd gdyż nie składałem do dwóch jednocześnie) i czekam już 4 miesiąc. Dwa razy składałem dokumenty informujące o zarobkach gdyż uległy przedawnieniu w związku z przedłużającymi się procedurami decyzyjnymi. Dzwoniąc informacyjnie do Ekspandera (zapewniam, że nie jest to wina doradcy) otrzymywałem informacje, że już jest sprawa u analityka, już jest sprawa w dziale finansowym itp. i za chwilę będzie decyzja. I czekam do dnia dzisiejszego... Chcąc wyciągnąc wnioski z mojego przykładu mogę poradzic jedynie, aby skałdac dokumenty o kredyt w dwóch lub trzech bankach jednocześnie. Najwyżej zrezygnujecie z pozostałych. I nie korzystajcie z GE. Moja desperacja jest tak duża, że aż musiałem opisac swoją sytuację na forum.

witam po przerwie,

pozwolenie nam się uprawomocniło i jutro zaczynają się nam wykopki pod fundamenty jupi!

my kredyt bierzemy we franiach z millenium

prowizja 0zł, marża 0,9% przy 400tyś kredytu...wydaje mi się że to dobra oferta

Proszę o szczegóły. Przy jakim wkładzie własnym marża 0,9% i prowizja 0 zł. Na ile lat kredyt i jaka będzie rata. Dzięki.

przewalutowanie na zł wg aktualnego cennika ale nie wyższe niż 0% czyli nawet jeżeli cennik zmieni się to więcej niż w to jest zawarte w umowie nie będziemy płacili tak ja to rozumiem a jak cennik zmieni się na niższe opłaty to dla nas dobrze

Umowa jest ważniejsza niż cennik i jeśli coś jest zapisane albo zastrzeżony przedział lub ograniczenie opłaty, to ten zapis ma zastosowanie. Ale nie łudźmy się - nigdy opłaty nie będą niższe niż 0% :)

Też jestem ciekawy jakie masz LTV Bliźniątrodzice

dostałem od nich coś takiego:

http://img413.imageshack.us/img413/5013/12af8.jpg

http://img176.imageshack.us/img176/1535/14bl6.jpg

Z tym że, wkład jest zero ale mamy działkę + materiła na budowę z fakturami.. - całośc około 200 tyś.

Tyle, że LIBOR 3M dziś to 2,89, a nie 2,79. Widzę tam datę transzy 31.03. Nie wiem, kiedy dostałeś tę promocję, ale na ten dzień LIBOR 3M nie był dużo niższy niż dziś. Trzeba uważać, na te rzeczy, bo to wprost zaniża ratę. Jasne, że czekają nas wahania LIBORU, ale dlaczego nie podawać rat z tym, co mamy dziś. Doradcy stosują ten chwyt, ale stosują go też banki w formie zinstytucjonalizowanej - fiksują sobie LIBOR. Np. Millennium - raz na kwartał (ale też GE, BRE (mBank, Multi), Dombank, itd). Teraz to spoko - LIBOR nie rośnie tak szybko jak momentami w zeszłym roku, ale za to WIBOR tak. Dlatego ważne jest, żeby jednak zwracać uwagę na marżę. Ale rozumiem, że każdy chce znać swoją ratę kredytu i nie oszukujmy się - podejmujemy decyzje również podświadomie - wybierając niższą ratę. Szkoda tylko, że jak przyjdzie już ją zapłacić okazuje się jednak wyższa niż w symulacji, ale wtedy jest już po frytkach...