Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozmawiałem z pracownikiem ING w sprawie kredytu w CHF i na dzień dzisiejszy zeszyłem z marżą do poziomu 0,6 . Za kilka dni idę na konkretną już rozmowę i przy założeniu ze dostanę marżę 0,5 i nie znajdę jakiś ukrytych haczyków to kredyt może mieć całkiem ciekawe warunki na rynku czyli :

oprocentowanie:

libor 2Y przez dwa lata czyli 3,2 +0,5 =3,7%

po 2 latah libor 6M czyli 2,9 +0,5 =3,4%

spread na dzień dzisiejszy 12 groszy

Aha - wkład własny powyżej 30% kredyt 300 tyś.

co o tym myślicie

pozdr.

No, ale w takie bajki jak marża w CHF na poziomie 0,5% to nie uwierzę :o

Chyba zapomniałeś "1" z przodu zamiast "0" :wink:

mi się też nie chce wierzyć

refinansuję kredyt w PLN w ING, bo nie mogą mi nic sensownego we frankach zaproponować, mimo, że jestem ich stałym klientem

pani z ING na informację, że w innym banku będę miała oprocentowanie obecnie na poziomie 3,7% tylko westchnęła i powiedziała, że rozumie moją decyzję :roll:

Marża 0,5 przy kredycie 300tyś w CHF z wkładem powyżej 30% ..........jakoś mi się wierzyć nie chce. Staram się o kredyt 350tyś i w żadnej ofercie bankowej nie znalazłam marży 0,5 nawet po negocjacjach. Wszędzie powyżej 1%, z wyjątkiem Millenium 0,95% gdzie mozna jeszcze ponegocjować ale o 0,1%

Marża 0,5 % owszem ale w naszej kochanej rodzimej walucie w złotóweczkach.

Mi najniżej zaoferowano 0,83% marży

wkład własny 11-15% zależnie od wyceny banku - w dwóch złożyłam wnioski

N

A gdzie można taką marżę dostać ??? :roll:

Ja dostałam w GE, no ale pozostałe warunki takie sobie (2,2%ubezpieczenia od utraty pracy, które jest bez sensu w moim przypadku)

W Millenium dostałam 0,9 (tu z kolei mam ubezpieczenie na życie - 98 zł miesięcznie, które ma niby maleć)

w obu bankach mam też do zapłacenia 1400-1500 zł tytułem ubezpieczenia wkładu własnego, 250-300 zł za wycenę

i tyle

w GE te 2,2% ubezpieczenia niestety dodają do kwoty kredytu, natomiast w millenium ubezpieczenie na życie jest uaktualniane raz w roku. Czyli składka np. 98 zł będzie obowiązywać przez cały rok i nie będzie maleć wraz z malejącym kredytem.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
i nie czepiać się mnie ze napisałem na początku 30 % wkładu własnego a póżniej 40-50 % bo to nie było istotne w fazie rozmowy o marży. A co do ING to jestem ich wieloletnim klientem i wydaje mi się ze to co ustaliłem wskazuje na to ze ING z upływem trwania promocji /czerwiec / będzie obniżał zdecydowanie marże -zeby zdobyć klienta.

Ja też jestem wieloletnim - od 1999r klientem ING i zaraz z ciekawości zadzwonię do znajomej, czy taka marża jest możliwa przy kredycie w CHF - bo moim zdaniem nie.

No i tak jak mówiłem, te 0,5% marży przy kredycie w CHF to jest abstrakcja,

chyba że bierzesz kredyt np. 2 mln zł i masz drugie tyle jako wkład własny.

Wtedy marża może być negocjowana z Prezesem.

W CHF marżą w ING to 1% i max co jest możliwe do wynegocjowania to zbicie do 0,9% a i to trzeba się pogimnastykować.

Gość Gosc_gość
ING w PLN.Wczytując się w szczegóły nie jest juz tak fajnie:

-karencja w spłacie rat kapitału -tylko do 2 lat (nie wiem, czy zdążę), w Nykredit mam 5 lat.

-brak prowizji za wczesniejszą spłatę- dopiero po 5ciu latach od uruchomienia kredytu (teraz mam dowolny termin bez prowizji)

-wycena nieruchomości -1000 zeta.

A tu się kolega myli, mam informację potwierdzoną przed chwilą.

W ING brak prowizji za wcześniejszą spłatę nawet jak spłacisz na drugi dzień po wzięciu kredytu.

Przestańcie już przesadzać z tą wysokością marży - ja mam taką sytuację ze dom w stanie surowym mogę wybudować za gotówkę ale już od 2 miesięcy szukam odpowiedniego kredytu a kredytom się przyglądam od 2 lat przynajmniej. Więc zleciłem też agencją pośrednictwa kredytowego wyszukanie dla mnie kredytu. I tak w kilku na dzień dzisiejszy oferują mi marżę 0.8 przy liborze 3M. Ale marża to nie wszystko -niestety. Więc szukam dalej - jak będzie okazja lub super promocja to skorzystam.

W CHF marżą w ING to 1% i max co jest możliwe do wynegocjowania to zbicie do 0,9% a i to trzeba się pogimnastykować.

zauważ jedno - marża 1 % przy liborze 2Y to oprocentowanie łacznie 4,2% czyli bardzo wysokie, ING nie zawojuje takimi warunkami a musi walczyć o kredytobiorców bo rynek trochę odpuscił przez to ze nie miał CHF.

pozdr.

Gość Gosc_gość

zauważ jedno - marża 1 % przy liborze 2Y to oprocentowanie łacznie 4,2% czyli bardzo wysokie, ING nie zawojuje takimi warunkami a musi walczyć o kredytobiorców bo rynek trochę odpuscił przez to ze nie miał CHF.

pozdr.

No to Cię zaskoczę 8) Ja wybrałem ING nie dlatego, że wprowadzili CHF,

biorę kredyt w PLN ( nie będę się stresował spreadem i ryzykiem walutowym) i tu są bardzo mocni, a poza tym nie wymagają bzdurnych dokumentów typu np. kosztorys, w dodatku nie wymagają żadnych dodatkowych nikomu nie potrzebnych ubezpieczeń. Ja prowadzę działalność i dla mnie każdy jeden papier mniej do załatwiania to spory plus.

w GE te 2,2% ubezpieczenia niestety dodają do kwoty kredytu, natomiast w millenium ubezpieczenie na życie jest uaktualniane raz w roku. Czyli składka np. 98 zł będzie obowiązywać przez cały rok i nie będzie maleć wraz z malejącym kredytem.

Składka ubezpieczenia na życie ma maleć nie z miesiąca na miesiąc, tylko z upływem lat

podobno :wink:

w GE dodają, zgadza się

generalnie warunki mają bardzo zbliżone

Przy załatwianiu kredytu w ubiegłym roku nabiegalismy sie po bankach i doradcach kredytowych. Doszlismy do wniosku ,ze doradcy finansowi polecaja ten bank z którego dostaja największe profity za kazda przyprowadzona głowę. Zaczęlismy rozpytywać po znajomych jaki bank polecają. W koncu padło na SANTANDER BANK. Tam zostalismy obsłuzeni tak jak powinnismy, dostalismy zadawalajace nas warunki kredytu. Największym plusem jednak było minimum papierologii. Kredyt dostalismy w 2 transzach. Nikt nas nie prosił o jakies faktury, nikt nam nie wyznaczał harmonogramu prac. Dla mnie to jeden z bardziej liberalnych banków -jesteśmy bardzo zadowoleni.

Witam

Oto mój pomysł na kredyt

Kredyt w ING Banku Śląskim

1. Kwota kredytu 150 tys. zł z tej kwoty muszę spłacić kilka kredytów gotówkowych na łączną sumę 40 tys. zł. Więc na dokończenie budowy zostało by mi 110 tys. zł.(umówmy się że to wystarczy?!)

2. Dom jest w stanie surowym, pieniędzy potrzebuje na wykończenie.(wartość domu w tej chwili to jakieś 150 tys zł.)

3. Warunki Banku :

- WIBOR 6M + 0.5% marży

- oprocentowanie w skali roku 7% (kredyt złotówkowy)

- wysokość raty 947 zł (na 444 miesięcy)

- opłaty dodatkowe ok. 300 zł (bank nie wymaga wyceny nieruchomości).

A więc wymyśliłem to sobie tak,

wezmę kredyt na czas budowy w złotówkach, nie będę martwił się o bardzo niski obecnie kurs CHF (obecnie już jakieś 2.08zł), i wszystkimi wynikającymi z ruchu waluty niedogodnościami (bo skoro tak na razie tanieje to przecież nie mam gwarancji że transze będą wypłacone po przeliczeniu na złotówki w takiej wysokości jaka była zakładana)W czasie dwuletniego okresu budowy będę i tak płacił odsetki od wypłaconych transz więc wysokości raty drogiego kredytu złotówkowego i tak zbytnio nie odczuje (najważniejsze dla mnie są jak najmniejsze obciążenia miesięczne). Po dwu letnim okresie albo przewalutuje kredyt w moim banku, albo przeniosę się do innego który udzieli mi korzystnego kredytu w CHF ( i nie będę się wtedy martwił konsolidacjami).

Co zyskam,

spokój w czasie budowy, bank śląski nie podniesie mi raty w związku z konsolidacją kredytów gotówkowych (co chce robić wiele innych banków, na hasło konsolidacja), myślę że kurs CHF w okresie dwu letnim dojdzie do jakiejś stabilizacji i wezmę kredyt po trochę lepszym kursie (myślę że branie kredytu w CHF gdzie waluta jest najtańsza od ładnych paru lat może odbić mi się czkawką, a majętny to raczej nie jestem) .

Proszę o komentarze mojego pomysłu (może mój tok rozumowanie nie ma najmniejszego sensu ?) będę wdzięczny za każda podpowiedz.

Jestem w takiej samej sytacji jak Ty , z tą róznicą,że kwota kredytu jest inna.

Teraz czekam na decyzję banku, wniosek złożyłam w piatek..

Witam, ja dzisiaj byłam w banku zachodnim, pani w kasie bardzo chciałą mi pomóc w podjęciu decyzji o kredycie hipotecznym na budowę, zazyczyłam sobie 200 tys. na 20 lat lub 30, oferta ogólna bzmi taki:

200tys.na30 lat-920 zł rata stała w CHF

200tys.na 20 lat-1200 rata stała złChF, dla mnie wydaje mi się oferta atrakcyjna, tylko jeszcze tak dogłępnie to jej nie sprawdziłam :wink:

Co Wy na to :-?

• 3 weeks później...

witam mam pytanie

chcemy z mężem wziąć 30tyś zł kredytu na wykończenie domu

tylko, że mąż zarabia jakieś 1400 netto- nauczyciel- umowa do sierpnia, ja szukam pracy :-? , czy mam wogóle mamy szanse na kredyt, a jeśli tak to proszę doradzić gdzie najlepiej wziąć ten kredyt, jestem zielona w tym temacie :( podpowiedzcie coś

_Beti_

Samo zabezpieczenie nie wystaczy.

Musicie być wiarygodni. Pomyśl, gdyby do Ciebie przyszedł znajomy pożyczyć pieniądze w takiej sytuacji ( on niska pensja bez stałej umowy, ona bez pracy). Przecież zapytałabyś "a jak mi oddacie".

Mam nadzieję, że szybko znajdziesz pracę :):)

A umów zlceń, jakegoś dzieła nie macie ?