inches 16.05.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Rozmawiałem z pracownikiem ING w sprawie kredytu w CHF i na dzień dzisiejszy zeszyłem z marżą do poziomu 0,6 . Za kilka dni idę na konkretną już rozmowę i przy założeniu ze dostanę marżę 0,5 i nie znajdę jakiś ukrytych haczyków to kredyt może mieć całkiem ciekawe warunki na rynku czyli : oprocentowanie: libor 2Y przez dwa lata czyli 3,2 +0,5 =3,7% po 2 latah libor 6M czyli 2,9 +0,5 =3,4% spread na dzień dzisiejszy 12 groszy Aha - wkład własny powyżej 30% kredyt 300 tyś. co o tym myślicie pozdr. No, ale w takie bajki jak marża w CHF na poziomie 0,5% to nie uwierzę Chyba zapomniałeś "1" z przodu zamiast "0" mi się też nie chce wierzyć refinansuję kredyt w PLN w ING, bo nie mogą mi nic sensownego we frankach zaproponować, mimo, że jestem ich stałym klientem pani z ING na informację, że w innym banku będę miała oprocentowanie obecnie na poziomie 3,7% tylko westchnęła i powiedziała, że rozumie moją decyzję Marża 0,5 przy kredycie 300tyś w CHF z wkładem powyżej 30% ..........jakoś mi się wierzyć nie chce. Staram się o kredyt 350tyś i w żadnej ofercie bankowej nie znalazłam marży 0,5 nawet po negocjacjach. Wszędzie powyżej 1%, z wyjątkiem Millenium 0,95% gdzie mozna jeszcze ponegocjować ale o 0,1% Marża 0,5 % owszem ale w naszej kochanej rodzimej walucie w złotóweczkach. Mi najniżej zaoferowano 0,83% marży wkład własny 11-15% zależnie od wyceny banku - w dwóch złożyłam wnioski N A gdzie można taką marżę dostać ??? Ja dostałam w GE, no ale pozostałe warunki takie sobie (2,2%ubezpieczenia od utraty pracy, które jest bez sensu w moim przypadku) W Millenium dostałam 0,9 (tu z kolei mam ubezpieczenie na życie - 98 zł miesięcznie, które ma niby maleć) w obu bankach mam też do zapłacenia 1400-1500 zł tytułem ubezpieczenia wkładu własnego, 250-300 zł za wycenę i tyle w GE te 2,2% ubezpieczenia niestety dodają do kwoty kredytu, natomiast w millenium ubezpieczenie na życie jest uaktualniane raz w roku. Czyli składka np. 98 zł będzie obowiązywać przez cały rok i nie będzie maleć wraz z malejącym kredytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 16.05.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Hej, ludziska tnijcie trochę cytaty, bo niedługo cytat będzie na całą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 16.05.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 i nie czepiać się mnie ze napisałem na początku 30 % wkładu własnego a póżniej 40-50 % bo to nie było istotne w fazie rozmowy o marży. A co do ING to jestem ich wieloletnim klientem i wydaje mi się ze to co ustaliłem wskazuje na to ze ING z upływem trwania promocji /czerwiec / będzie obniżał zdecydowanie marże -zeby zdobyć klienta. Ja też jestem wieloletnim - od 1999r klientem ING i zaraz z ciekawości zadzwonię do znajomej, czy taka marża jest możliwa przy kredycie w CHF - bo moim zdaniem nie. No i tak jak mówiłem, te 0,5% marży przy kredycie w CHF to jest abstrakcja, chyba że bierzesz kredyt np. 2 mln zł i masz drugie tyle jako wkład własny. Wtedy marża może być negocjowana z Prezesem. W CHF marżą w ING to 1% i max co jest możliwe do wynegocjowania to zbicie do 0,9% a i to trzeba się pogimnastykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 16.05.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 ING w PLN.Wczytując się w szczegóły nie jest juz tak fajnie: -karencja w spłacie rat kapitału -tylko do 2 lat (nie wiem, czy zdążę), w Nykredit mam 5 lat. -brak prowizji za wczesniejszą spłatę- dopiero po 5ciu latach od uruchomienia kredytu (teraz mam dowolny termin bez prowizji) -wycena nieruchomości -1000 zeta. A tu się kolega myli, mam informację potwierdzoną przed chwilą. W ING brak prowizji za wcześniejszą spłatę nawet jak spłacisz na drugi dzień po wzięciu kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 16.05.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Przestańcie już przesadzać z tą wysokością marży - ja mam taką sytuację ze dom w stanie surowym mogę wybudować za gotówkę ale już od 2 miesięcy szukam odpowiedniego kredytu a kredytom się przyglądam od 2 lat przynajmniej. Więc zleciłem też agencją pośrednictwa kredytowego wyszukanie dla mnie kredytu. I tak w kilku na dzień dzisiejszy oferują mi marżę 0.8 przy liborze 3M. Ale marża to nie wszystko -niestety. Więc szukam dalej - jak będzie okazja lub super promocja to skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 16.05.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 No i tak jak mówiłem, te 0,5% marży przy kredycie w CHF to jest abstrakcja, chyba że bierzesz kredyt np. 2 mln zł i masz drugie tyle jako wkład własny. Wtedy marża może być negocjowana z Prezesem. W CHF marżą w ING to 1% i max co jest możliwe do wynegocjowania to zbicie do 0,9% a i to trzeba się pogimnastykować. zauważ jedno - marża 1 % przy liborze 2Y to oprocentowanie łacznie 4,2% czyli bardzo wysokie, ING nie zawojuje takimi warunkami a musi walczyć o kredytobiorców bo rynek trochę odpuscił przez to ze nie miał CHF. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 16.05.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 No i tak jak mówiłem, te 0,5% marży przy kredycie w CHF to jest abstrakcja, chyba że bierzesz kredyt np. 2 mln zł i masz drugie tyle jako wkład własny. Wtedy marża może być negocjowana z Prezesem. W CHF marżą w ING to 1% i max co jest możliwe do wynegocjowania to zbicie do 0,9% a i to trzeba się pogimnastykować. zauważ jedno - marża 1 % przy liborze 2Y to oprocentowanie łacznie 4,2% czyli bardzo wysokie, ING nie zawojuje takimi warunkami a musi walczyć o kredytobiorców bo rynek trochę odpuscił przez to ze nie miał CHF. pozdr. No to Cię zaskoczę Ja wybrałem ING nie dlatego, że wprowadzili CHF, biorę kredyt w PLN ( nie będę się stresował spreadem i ryzykiem walutowym) i tu są bardzo mocni, a poza tym nie wymagają bzdurnych dokumentów typu np. kosztorys, w dodatku nie wymagają żadnych dodatkowych nikomu nie potrzebnych ubezpieczeń. Ja prowadzę działalność i dla mnie każdy jeden papier mniej do załatwiania to spory plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 16.05.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 w GE te 2,2% ubezpieczenia niestety dodają do kwoty kredytu, natomiast w millenium ubezpieczenie na życie jest uaktualniane raz w roku. Czyli składka np. 98 zł będzie obowiązywać przez cały rok i nie będzie maleć wraz z malejącym kredytem. Składka ubezpieczenia na życie ma maleć nie z miesiąca na miesiąc, tylko z upływem lat podobno w GE dodają, zgadza się generalnie warunki mają bardzo zbliżone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 19.05.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Przy załatwianiu kredytu w ubiegłym roku nabiegalismy sie po bankach i doradcach kredytowych. Doszlismy do wniosku ,ze doradcy finansowi polecaja ten bank z którego dostaja największe profity za kazda przyprowadzona głowę. Zaczęlismy rozpytywać po znajomych jaki bank polecają. W koncu padło na SANTANDER BANK. Tam zostalismy obsłuzeni tak jak powinnismy, dostalismy zadawalajace nas warunki kredytu. Największym plusem jednak było minimum papierologii. Kredyt dostalismy w 2 transzach. Nikt nas nie prosił o jakies faktury, nikt nam nie wyznaczał harmonogramu prac. Dla mnie to jeden z bardziej liberalnych banków -jesteśmy bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 19.05.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Witam Oto mój pomysł na kredyt Kredyt w ING Banku Śląskim 1. Kwota kredytu 150 tys. zł z tej kwoty muszę spłacić kilka kredytów gotówkowych na łączną sumę 40 tys. zł. Więc na dokończenie budowy zostało by mi 110 tys. zł.(umówmy się że to wystarczy?!) 2. Dom jest w stanie surowym, pieniędzy potrzebuje na wykończenie.(wartość domu w tej chwili to jakieś 150 tys zł.) 3. Warunki Banku : - WIBOR 6M + 0.5% marży - oprocentowanie w skali roku 7% (kredyt złotówkowy) - wysokość raty 947 zł (na 444 miesięcy) - opłaty dodatkowe ok. 300 zł (bank nie wymaga wyceny nieruchomości). A więc wymyśliłem to sobie tak, wezmę kredyt na czas budowy w złotówkach, nie będę martwił się o bardzo niski obecnie kurs CHF (obecnie już jakieś 2.08zł), i wszystkimi wynikającymi z ruchu waluty niedogodnościami (bo skoro tak na razie tanieje to przecież nie mam gwarancji że transze będą wypłacone po przeliczeniu na złotówki w takiej wysokości jaka była zakładana)W czasie dwuletniego okresu budowy będę i tak płacił odsetki od wypłaconych transz więc wysokości raty drogiego kredytu złotówkowego i tak zbytnio nie odczuje (najważniejsze dla mnie są jak najmniejsze obciążenia miesięczne). Po dwu letnim okresie albo przewalutuje kredyt w moim banku, albo przeniosę się do innego który udzieli mi korzystnego kredytu w CHF ( i nie będę się wtedy martwił konsolidacjami). Co zyskam, spokój w czasie budowy, bank śląski nie podniesie mi raty w związku z konsolidacją kredytów gotówkowych (co chce robić wiele innych banków, na hasło konsolidacja), myślę że kurs CHF w okresie dwu letnim dojdzie do jakiejś stabilizacji i wezmę kredyt po trochę lepszym kursie (myślę że branie kredytu w CHF gdzie waluta jest najtańsza od ładnych paru lat może odbić mi się czkawką, a majętny to raczej nie jestem) . Proszę o komentarze mojego pomysłu (może mój tok rozumowanie nie ma najmniejszego sensu ?) będę wdzięczny za każda podpowiedz. Jestem w takiej samej sytacji jak Ty , z tą róznicą,że kwota kredytu jest inna. Teraz czekam na decyzję banku, wniosek złożyłam w piatek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 19.05.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Witam, ja dzisiaj byłam w banku zachodnim, pani w kasie bardzo chciałą mi pomóc w podjęciu decyzji o kredycie hipotecznym na budowę, zazyczyłam sobie 200 tys. na 20 lat lub 30, oferta ogólna bzmi taki: 200tys.na30 lat-920 zł rata stała w CHF 200tys.na 20 lat-1200 rata stała złChF, dla mnie wydaje mi się oferta atrakcyjna, tylko jeszcze tak dogłępnie to jej nie sprawdziłam Co Wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 22.05.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 kolejny pozytyw jeśli chodzi o GE właśnie dostałem drugą ratę, gość od zdjęć był w poniedziałek na budowie, we wtorek wysłał papiery do banku a w środe kasa już na koncie. Także jak na razie współpraca z GE idzie jak po maśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.05.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Pytanie: czy wiecie które banki dają kasę na wykończenie przed faktycznym wykończeniem? Bo Polbank stwierdził że i owszem sfinansuje wykończenie ale dopiero jak mieszkanie zostanie wykończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 11.06.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 witam mam pytanie chcemy z mężem wziąć 30tyś zł kredytu na wykończenie domu tylko, że mąż zarabia jakieś 1400 netto- nauczyciel- umowa do sierpnia, ja szukam pracy , czy mam wogóle mamy szanse na kredyt, a jeśli tak to proszę doradzić gdzie najlepiej wziąć ten kredyt, jestem zielona w tym temacie podpowiedzcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 11.06.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 niestety nie znam banku który by dał Wam kredyt w obecnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 11.06.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 dobrze, ale nie dostaniemy nawet kredytu pod hipoteke?przecież mamy zabezpieczenie w postaci domu (Mąż dostaje umowe tylko na dany rok szkolny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 11.06.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 bank generalnie nie jest zainteresowany windykacja tylko otrzymaniem spłaty bo windykacja jest droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.06.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 _Beti_ Samo zabezpieczenie nie wystaczy. Musicie być wiarygodni. Pomyśl, gdyby do Ciebie przyszedł znajomy pożyczyć pieniądze w takiej sytuacji ( on niska pensja bez stałej umowy, ona bez pracy). Przecież zapytałabyś "a jak mi oddacie". Mam nadzieję, że szybko znajdziesz pracę :) A umów zlceń, jakegoś dzieła nie macie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 11.06.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 dochody jakieś mamy dodatkowe mąż informatyk więc zawsze coś dorobi, dużo nam rodzice pomagają ja mam nadzieje że na wakacjach podejmę wreszcie pracę ale na pewno nie na umowę na czas nieokreślony A gdyby mąż dostał już umowę na stałe, to coś by to zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.06.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Zawsze umowa na stałe zmienia. Ale jak macie inne dochody, które możecie wykazać (męża zlecenia) to warto poszukać banku, które weźmie je pod uwagę..Bez pracy będzie trudno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts