Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dochody jakieś mamy dodatkowe mąż informatyk więc zawsze coś dorobi, dużo nam rodzice pomagają :) ja mam nadzieje że na wakacjach podejmę wreszcie pracę ale na pewno nie na umowę na czas nieokreślony :(

A gdyby mąż dostał już umowę na stałe, to coś by to zmieniło

Te zlecenia musialyby byc regularne na tyle, zeby bank uwierzyl, ze nie zdarzaja sie od przypadku do przypadku. Sa banki, ktore uwzgledniaja dochody z umow zlecen i o dzielo, ale musza byc one zawierane od co najmniej pol roku lub dluzej (zalezy od banku).

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zleceń udokumentowanych nie ma za dużo, bo praca dodatkowa męża polega na tym że to naprawi komputer to system zrobi itp

a jeśli ja dostałabym prace ale też na umowę na czas określone i np. razem mielibyśmy jakieś 2,500netto to czy to coś zmienia?

No to jesli nie ma udokumentowanych zlecen to tak, jakby ich nie bylo. Bank prosi o PITa za zeszly rok, czasami tez poprzedni. Jesli nie placicie z czegos podatku to lepiej sie tym nie chwalic. Na pewno zmienilaby cos jakakolwiek umowa o prace, a najlepsza na czas nieokreslony...

Nordea nie wymaga żadnych zaświadczeń o pracy, a dochody to jest Wasza deklaracja. Spróbujcie u nich, albo u jakiegoś doradcy kredytowego typu OpenFinance.

Chyba na kredyt gotówkowy...

Bo na hipoteczny i zaświadczenia o zarobkach i wyciąg z konta z 6 m-cy.Przy zarobkach autorki to raczej na niewiele go dostanie...Limit w koncie w Nordea to 4-krotność zarobów :)

Gość Gosc_gość
zleceń udokumentowanych nie ma za dużo, bo praca dodatkowa męża polega na tym że to naprawi komputer to system zrobi itp

a jeśli ja dostałabym prace ale też na umowę na czas określone i np. razem mielibyśmy jakieś 2,500netto to czy to coś zmienia?

Może spróbuj w Santander Consumer Bank

PROCEDURA UPROSZCZONA- wystarczy oświadczenie o dochodach już przy 25% wkładzie własnym

http://www.santanderconsumer.pl/?id=1790

Nordea nie wymaga żadnych zaświadczeń o pracy, a dochody to jest Wasza deklaracja. Spróbujcie u nich, albo u jakiegoś doradcy kredytowego typu OpenFinance.

Chyba na kredyt gotówkowy...

Bo na hipoteczny i zaświadczenia o zarobkach i wyciąg z konta z 6 m-cy.Przy zarobkach autorki to raczej na niewiele go dostanie...Limit w koncie w Nordea to 4-krotność zarobów :)

Ostatnio byłem się pytać o kredyt hipoteczny i tak mi pani w Nordei odpowiedziała

Ostatnio byłem się pytać o kredyt hipoteczny i tak mi pani w Nordei odpowiedziała

Wzięłam am kredyt hipoteczny 2 m-ce temu - i musiałam wszystko przynieść. Ale może to kwestia wielkości kwoty na przykład ?

Nawet przy kredycie konsumpcyjnym żądają zaświadczenia o zarobkach..

Wzięłam am kredyt hipoteczny 2 m-ce temu - i musiałam wszystko przynieść. Ale może to kwestia wielkości kwoty na przykład ?

Nawet przy kredycie konsumpcyjnym żądają zaświadczenia o zarobkach..

Oczywiscie, ze zadaja. Malo tego, umowy o dzielo i zlecenie licza jako 50% do zdolnosci, wiec raczej zdolnosci nie bedzie.

Zmienia i to dużo. Spróbujcie pójść do jakiegoś doradcy np. do Openfinance czy coś podobnego. Może znajdą Wam bank, który rozłoży to np na 15 lat i wtedy wyjdzie zdolność. A spłacić zawsze można wcześniej.

Z umową na czas określony jest tak, że musi być co najmniej 6 miesięcy do końca. Też kiedyś miałem podobną sytuację z tą umową - kończyła mi się za kilka miesięcy. w OpenFinance powiedzieli mi, że z tym nie będzie problemu. Ale ostatecznie nie skorzystałem - działka mi uciekła.

Dwa lata temu moi znajomi brali kredyt na mieszkanie. Rodzina 2+1 i brakowało im trochę zdolności. W banku nie przyznali się, że mają dziecko (specjalnie wymienili stared dowody) ;) i zdolność się pojawiła. :D

nadal szukam pracy :-?

postanowiliśmy z mężem że będziemy szukać kredytu gdy on we wrześniu dostanie nową umowę ( mam nadzieje że na czas nieokreślony ) a ja już będę pracować, teraz może weźmiemy pożyczkę z 5tys od rodziny a może jakaś manna spadnie z nieba, w lotka też ostatnio gram :wink:

Niedawno pojawił się wątek kredytów na oświadczenie, więc może kogoś ta informacja zainteresuje. Przyklejam z innego forum, gdzie to napisałem...

Jeśli ma Pan wkład własny (może być różnica między wartością nieruchomości a

kwotą kredytu) na poziomie 50% to może Pan dostać kredyt na oświadczenie w ING -

warto złożyć wniosek do końca miesiąca, bo kończy się tam promocja, jeśli wkład

jest na poziomie 30% (lub 25% dla PLN przy określonych warunkach - np czyściutki

BIK) to dostanie Pan kredyt na oświadczenie w Santander Consumer.

Poza tym jest szansa w BPH Bank Hipoteczny - na max 60% LTV, ale nieruchomość

musi być w wyznaczonym przez bank mieście (główne miasta) lub miejscowości

turystycznej.

Jeszcze w Noble Banku - ale trzeba mieć aktywa (inne nieruchomości, polisy,

papiery wartościowe pieniądze itp.) na 200% kwoty kredytu...

Zdaje się, że te kredyty na oswiadczenie to taki chwyt marketingowy tylko. Właściwie nie wiadomo co dobrego wnosza dla konsumenta. Dzwoniłam w tej sprawie do Santander i owszem ja zaświadczenia z pracy nie musze przynosic (co i tak wielkim kłopotem nie jest), ale bank sam sprawdza moje zarobki.

Sadziłam, że da sie dzięki temu podciągiągnąc zdolność kredytową bo małżonek jest włąścicielem świeżej firmy - mógłby oswiadczyć ile faktycznie zarabia i z głowy, ale niestety nie - mimo rfaktycznego zarabiania i oswiadczenia nadal nie jest to wystarczające i w oczach banku jest na moim utrzymania :o . Dlatego uważam, ze to tylko pic na wodę.

Witam,

moj problem jest taki,że po 7tygodniach czekania i donoszenia różnych zaświadczeń udało mi się podpisać w końcu umowę. Wypłata transzy miała nastąpić po 3 dniach na konto innego banku, w którym brałem kredyt na działkę lecz w dniu, gdy chciałem sprawdzić czy pieniądze są już na koncie tamtego banku okazało się, że jakiś pracownik banku udzielającego kredyt nie wpisał mojego numeru rachunku w umowie kredytowej, przez co bank wstrzymał wypłatę środków. Podpisałem ponownie umowę już z aktualnym numerem konta lecz w wyniku opóźnienia - 6dni od planowanej wypłaty kurs franka spadł o 0,016zl co daje 1900zl mojej straty oraz ekipa budowlana musiała wstrzymać pracę z powodu braku kasy. Mam skserowaną poprzednia umowę z brakującym numerem konta oraz nowa umowa została podpisana z datą aktualną. Jakie mam możliwości ubiegania się o naprawienie szkody? Strata na kursie + postojowe ekipy? Miał już ktoś podobną sytuację?

Dzięki za wszelkie wskazówki.

Jeśli chodzi o Santander, to rzeczywiście dzwonią do pracodawcy, ale pytają tylko, czy dana osoba tam pracuje, a nie pytają ile zarabia. Tak jest na pewno.

Co do działalności, to musi ona być prowadzona od półtora roku. W tym wypadku bank nie patrzy na pit, ani kpir, czy inny dokument dotyczący dochodów, ale ze to bada dokumenty rejestrowe.

Jeśli chodzi o działalność gosp. w bankach, to najczęściej trzeba prowadzić od 12 m-cy, ale w Kredyt Banku i PKO BP wystarczy 6 m-cy.

W czasie dwuletniego okresu budowy będę i tak płacił odsetki od wypłaconych transz więc wysokości raty drogiego kredytu złotówkowego i tak zbytnio nie odczuje (najważniejsze dla mnie są jak najmniejsze obciążenia miesięczne).

Troche nie rozumiem rozumowania. Różnica pomiedzy CHF i PLN to właśnie odsetki. Raty kapitałowe są (w uproszczeniu) takie same.

myślę że kurs CHF w okresie dwu letnim dojdzie do jakiejś stabilizacji i wezmę kredyt po trochę lepszym kursie (myślę że branie kredytu w CHF gdzie waluta jest najtańsza od ładnych paru lat może odbić mi się czkawką, a majętny to raczej nie jestem) .

Myślałem podobnie dwa lata temu :) Teraz wiem, że to było myslenie błędne. Od tamtej pory kurs spadł jeszcze niżej.

Z pozostałą częścią Twojej wypowiedzi sie zgadzam. Sam zrobilem podobnie. Najpierw kredyt w PLN i wypłata transz, później przewalutowanie. Czy na tym zyskalem? Finansowo raczej nie :) ale miałem "świety spokoj" z obserwacja kursu przy wyplacie transz, a takie bylo załozenie.

PS Nie liczyłbym już na obniżenie oprocentowania kredytów. Marże juz sa obniżone do granic wytrzymałosci i .......... logiki bankowości.

Pozdrawiam

Gość Gosc_gość
zawsze mozna wziasc kredyt indeksowany, wtedy dostajesz dokladnie tyle ile masz dostac pln....

To się zgadza, ale w tym przypadku im niższy kurs CHF to więcej tych CHF-ów Ci policzą za te same złotówki.

Zreszta przez telefon nikt nie powinien udzielic takich informacji....ile ktos zarabia

We wszystkich drukach bankowych na zaświadczenie o zatrudnieniu jest oświadczenie, które podpisuje pracownik, że wyraża na to zgodę i banki rzeczywiście dzwonią. A jak pracodawca nie potwierdzi, to trzeba załatwiać zaświadczenie z ZUS, US, Pit itd...