Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak wyglada sprawa transz? Obiło mi sie o uszy, że ostatnia transza bywa wypłacana dopiero po zakończeniu inwestycji... mam nadzieję, ze to nieprawda, no bo w końcu za co wykończyć???

Ponowię pytanie... :D

to raczej bzdura...bierzesz na budowę...w końcu pierwszą transzę dostajesz przed rozpoczęciem budowy, jak ktoś ma pieniądze to nie startuje po kredyt do banku...

Gość Gosc_gość
Witam

po zmaganiach z Bankami jestem bliski wyboru.

Mam pytanie:

Jak składacie papiery do kliku Banków to potem zabieracie papiery z tych banków, z których oferty nie skorzystaliście ??

czy może zostawiacie u nich te papiery ??

Z jednego wzielam, bo babka zadzwonila do mnie, zebym odebrala i akurat mialam blisko. Z drugiego nie. Powiedzieli mi, ze oni to niszczarka potem traktuja, bo na co im te papiery. No chyba, ze akurat cos bylo tam potrzebnego, ale przeciez najczesciej sa to kopie, wiec mozesz odebrac, ale nie musisz.

Tyż tak myślałem, dzięki za info :wink:

Jeśli chodzi o obecne warunki kredytu w ING to zarówno marża jak i prowizja za udzielenie (która powróciła po długim okresie nieobecności) są uzależnione od wielkości kredytu i wkładu własnego. Poza tym powróciła też prowizja za całkowitą lub częściową wcześniejszą spłatę kredytu i wynosi 1%.

Marże w PLN od 0,5 do 1%

Marże w CHF od 0,75 do 1,4%

Prowizja za udzilenie od 0,35 do 0,85% w zależności od segmentu klienta.

Więcej szczegółów na priv.

pozdrawiam

Kochani nie dajcie sie tylko wciagnac w Millennium!!!!

rzeczywiscie warunki niezłe! Ale tylko warunki!!!!!!!!! Otrzymalam je miesiac temu i co???? Szosty tydzien nie mam decyzji.... Stracilam firme budowlana, stracilam wynegocjowane ceny materialow, no i czas! Co kilka dni mowia,ze za kilka dni bedzie decyzja.... Jestem rozgoryczona.....tym bardziej,ze bank ten poleciola mi sympatyczna doradczyni z open finance...

a ja myślę poważnie nad millenium

jeśli chodzi o doradców to dobrze jest pójść ale jaeśli chodzi o mnie to nie skorzystam.w sumie to open i expander doradzali mi kredyt bank nie wiem dlaczego tak się zgadzają. Najlepiej jest pochodzić po bankach w sumie idziesz z ulicy i w ciągu 30 minut wiesz najważniejsze rzeczy. podam przykład według open i expandera nie mieliśmy zdolności żeby samemu wziąźć kredyt w chf poszliśmy do tego banku a tu suprise zdolność jest

Kasiu, zrobisz jak zechcesz.... Ja ci opowiem w skrocie moja historie.

Zdolnosc-ok, wszystkie dokumenty-ok. Po 3 tygodniach dostalam obnizenie marzy-o,85% (euforia!), potem przyjechal rzeczoznawca-rewelacja! Wszystko sie zgadza, tylko juz 4 tydzien. Po wielu moich ponagleniach dostaje decyzje-tak, dadza mi kredyt!!! ALE..... i tu sie zaczyna zabawa!!!!!!!!!!!! W jednym, miesiacu np na moj ror wplywa groszowa kwota z zakladu pracy, zatytulowana "zasilek". Pisze oswiadczenie,ze jest to zasilek chorobowy L-4, potem wyjasniam dlaczego na koncie mam mniejsze dochody niz wykazane przez pracodawce-dyrekcja pisze oswiadczenie,ze czesc wyplacana jest w kasie ( a dni leca). Millennium jednak nie uznaje ani ksiegowej, ani kadrowej, ani dyrekcji (warto dodac,ze jest to firma panstwowa, strefa budzetowa) wysyla mnie do ZUSu po specjalne zaswiadczenie o wysokosci podstawy naliczania skladek. W Zusie czeka sie do 7 dni!!!!!!!! potem beda kolejne dni na ich rozparzenie.....Ciekawe gdzie mnie jeszcze wysla,zeby im udowodnic,ze nie jestem wielbladem!

Szlag mnie trafia!

Jutro im podziekuje!

współczuje ja dopiero zaczynam przygode z bankami. W moim przypadku decyzja nie będzie zbyt skomplikowana bo z naszą zdolnością nie mamy wielkiego pola manewru. wiem jedno kalkulatory krredytowe nawet te z stron banku to jedno a wizyta w banku to drugie. jak na razie na polu boju są 2 banki bo dla reszty jesteśmy za biedni lub na granicy :):):)

No to ja też Wam opowiem.......

UWAGA MILLENIUM

Otóż, 5 czerwca złożyliśmy wniosek kredytowy. Kwota kredytu 220tyś, 180tyś ze środków własnych po sprzedaży mieszkania, wartość działki 150tyś. Razem wartość inwestycji 550tyś. We wniosku zadeklarowałam, iż mieszkanie przeznaczone do sprzedaży jest warte ok 220tyś.

Wczoraj telefon, decyzja pozytywna ale...... muszę udokumentować 20tyś jeszcze śrdków własnych. Rzeczoznawca przyjął sobie (mój domysł) wartość inwestycji 620 tyś z czego 220 kredyt 220 ze sprzedaży mieszkania 200 działka. Jednak mieszkanie które mam na sprzedaż ocenił nie na 220 tylko 180. Zaznaczam, że nie robił wyceny mieszkania, miał tylko zaświadczenie ze spółdzielni.

Pytam w banku jak wycenił inwestycje-budowe jak działke, nie chcieli powiedzieć. Wściekłam i powiedziałam co myślę. Pani w banku (kieriowniczka) powiedziała, że skoro napisałam we wnioskiu że mieszkanie na sprzedaż warte 220 tyś to rzeczoznawca przyjął to jako wkład własny. Ja na to że wpisałam wartość rynkową, przecież moze być mieszkanie warte 500tyś i wcale nie znaczy że kiedy je sprzedam to 500 tyś włożę w budowę. Pogadałyśmy sobie, ja swoje ona swoje.

Całe szczęście ma również pozytywną decyzję w Nordeii i chyba nie będę się szarpać z tym Millenium.

No to ja też Wam opowiem.......

Całe szczęście ma również pozytywną decyzję w Nordeii i chyba nie będę się szarpać z tym Millenium.

Mam w Nordei kredyt od ponad trzech lat i polecam. W międzyczasie obniżyli mi dwa razy marże na moją prośbę, a raczej na konkurencję która czuwa :)

Kochani nie dajcie sie tylko wciagnac w Millennium!!!!

rzeczywiscie warunki niezłe! Ale tylko warunki!!!!!!!!! Otrzymalam je miesiac temu i co???? Szosty tydzien nie mam decyzji.... Stracilam firme budowlana, stracilam wynegocjowane ceny materialow, no i czas! Co kilka dni mowia,ze za kilka dni bedzie decyzja.... Jestem rozgoryczona.....tym bardziej,ze bank ten poleciola mi sympatyczna doradczyni z open finance...

to w sumie dziwne jak ten bank potrafi roznie dzialac..w tamtym tygodniu podpisalismi z nimi umowe..po tzrech dniach pierwsza transza na koncie w sumie zalatwialismie nie dluzej niz 4 tygodnie

Inko, nie masz pojecia, jak bardzo ucieszyl mnie Twoj wpis! Wszedzie tylko narzekania na Millennium, moje doswiadczenia fatalne! Juz myslalam,ze nikt, nigdy nie dostal od nich kredytu!

Moje doświadczenia z Millennium są również pozytywne. Jest zresztą wątek poświęcony temu bankowi.

http://forum.muratordom.pl/kredyt-w-millenium,t123770.htm

Uwazaj na GE Money. Wszystkie banki maja oprocentowanie ktore sklada sie z Liboru + marzy (mowie o CHF). I to jest jasna sytuacja. Wiesz,ze bank np. oferuje Ci marze 0,9 % do tego dodajesz libor, ktory jest np trzymiesieczny i publikowany wszedzie. Nie ma niespodzianek. GE Money nie ma liboru tylko L3! Co to jest? No cos, co bankowcy dowolnie zmieniaja......czyli wolna amerykanka !

Ten kredyt z doplatami (PKO BP) owszem oplaca sie, jednak przy okresie kredytowania krotszym niz 8 lat! Najlepiej na 2-3 lata! Wtedy rzeczywiscie panstwo splaca czesc i nie interesuje Cie wysoka marza. Natomiast juz placac powyzej 10 lat-masakra! Slyszalam takze-nie wiem czy to prawda, ze ten kredyt jest tak sprytnie zwiazany umowa,ze po kilku latach nie ma mozliwosci uciec do innego banku!!!! Czyli....umarl w butach...

Uwazaj na GE Money. Wszystkie banki maja oprocentowanie ktore sklada sie z Liboru + marzy (mowie o CHF). I to jest jasna sytuacja. Wiesz,ze bank np. oferuje Ci marze 0,9 % do tego dodajesz libor, ktory jest np trzymiesieczny i publikowany wszedzie. Nie ma niespodzianek. GE Money nie ma liboru tylko L3! Co to jest? No cos, co bankowcy dowolnie zmieniaja......czyli wolna amerykanka !

e tam bez przesady, u mnie w umowie z GE było że libor i płace jak za libor!

i ja tam z GE jest jak na razie bardzo zadowolony w porównaniu z BGż w którym miałem kredyt na działke (totalna porażka od przyznania aż do całkowitego spłacenia) i mbank w którym mam konto od lat a z kredytem zwodzili przez 2 miesiące i w końcu nie przyznali.