Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy nadal brać kredyt we frankach?

Dobre pytanie.

Jeśli jakis prorok powie Ci że frank będzie jeszcze długo spadał poniżej 2 zł - bierz we frankach jak najszybciej. Jeśli inny prorok powie, że frank odbije i będzie systematycznie rósł - bierz.... we frankach, bo musiałby baaaardzo urosnąć, by dorównać racie złotowej :wink: A na to się wg różnych proroków nie zanosi

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobre pytanie.

Jeśli jakis prorok powie Ci że frank będzie jeszcze długo spadał poniżej 2 zł - bierz we frankach jak najszybciej. Jeśli inny prorok powie, że frank odbije i będzie systematycznie rósł - bierz.... we frankach, bo musiałby baaaardzo urosnąć, by dorównać racie złotowej :wink: A na to się wg różnych proroków nie zanosi

Jak rok temu w lutym bralam we frankach to mi pani w BPH, ktory nie oferowal kredytow we frankach tlumaczyla, ze frank nisko teraz stoi i sie nie oplaca, bo wzrosnie. No i stanial jeszcze bardziej. To samo mowili o dolarach... No i systematycznie spadaja. Przewalutowac zawsze zdarzysz...

Witam wszystkich.

Właśnie dostałem wstępną decyzję kredytową z banku Millennium , co o niej sądzicie:

-wkład własny 32%

-kredyt 220tyś na 30 lat w CHF

- oprocentowanie Libor3M + marża 1.05,

-bez prowizji,

-obowiązkowe ubezpieczenie na Zycie 44zl/miesiąc + ubezpieczenie budowy 17zl/miesiąc,

-darmowe konto, dostęp internetowy i darmowe przelewy.

- kredyt indeksowany,

-2 wizyty na budowie platne max 200zl

-nie trzeba przedstawiać FV za wykorzystane transze.

-karencja w spłacie kredytu 18 miesięcy,

-brak prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu po 3 latach od jego zaciągnięcia, a także w ciągu pierwszych 3 lat, jeśli suma nadpłat nie przekroczy 30% kwoty kredytu

dziekuję z góry za pomoc i odpowiedź.

Nie są złe warunki gdyby potargować z dyr. do 1% marży.

A jak z tym ubezpieczeniem cały okres kredytowani i od jakiej watrości to ubezpieczenie budowy? I na jakich warunkach ubezpieczenie na życie/wypadek utraty pracy? Bo skoro przez cały okres to koszt będzie 21.960pln - nieźle.

Jestem sam przed dylematem kredytu ale czeka mnie to ok. września mimo to już wszystko gruntownie analizuję. Ja szukam bez ubezpieczenia na "zycie" lub tylko do czasu ustanowienia hipoteki.

Ubezpieczenie (na życie, wypadek) płatne jest przez cały okres kredytowania i jest malejące tzn. stawka ustalana jest na każde następne 12 miesięcy pomniejszona o już spłaconą kwotę kredytu ( jak widać przy tym kredycie 220tyś składka 0,02% czyli 44zl) i ubezpieczenie budowy 17zl teraz nie mam przy sobie papierów ale chyba od kwoty 386tyś jak sprawdzę dokładnie to dam znać.

Czyli od zaciągniętego kredytu - 204pln rocznie to chyba nie jest dużo ale napewno trzeba by pomyśleć o ubezpieczeniu pozostałej kwoty wartości inwestycji po ukończeniu budowy.

Dalej sporo wychodzi ubezpieczenie na życie, choć trzeba by wniknąć w treść ubezpieczenia i co obejmuje - bo z informacji to są strasznie okrojone te ubezpieczenia.

Dobre pytanie.

Niestety większość koncentruje sie tylko na wysokości bieżącej raty, a nie na kwocie całego kredytu. Jeżeli prorok powie, że frank sie odbije i będzie rósł to Twoja rada jest bez sensu. Wtedy należy wziąć w PLN, a dopiero później przewalutować. Jeżeli weźmiesz np. 500 tys. kredytu, a frank wzrośnie przez rok np. 10% to stracisz/zyskasz 50 tys., na różnicy w racie CHF/PLN zarobisz dużo mniej...

Niestety większość koncentruje sie tylko na wysokości bieżącej raty, a nie na kwocie całego kredytu.

Kredyt podzielony jest na raty dlatego na nich się koncentrujemy :wink:

Jeżeli weźmiesz np. 500 tys. kredytu, a frank wzrośnie przez rok np. 10% to stracisz/zyskasz 50 tys., na różnicy w racie CHF/PLN zarobisz dużo mniej...

Pudło. Zyskasz, stracisz tylko i tylko wtedy, jeśli spłacisz w danym momencie cały kredyt. Inaczej Twoje zyski/straty są papierowe. A raty są rzeczywiste jak cholera. Pozdrawiam :wink:

Witam wszystkich.

Właśnie dostałem wstępną decyzję kredytową z banku Millennium , co o niej sądzicie:

-wkład własny 32%

-kredyt 220tyś na 30 lat w CHF

- oprocentowanie Libor3M + marża 1.05,

-bez prowizji,

-obowiązkowe ubezpieczenie na Zycie 44zl/miesiąc + ubezpieczenie budowy 17zl/miesiąc,

-darmowe konto, dostęp internetowy i darmowe przelewy.

- kredyt indeksowany,

-2 wizyty na budowie platne max 200zl

-nie trzeba przedstawiać FV za wykorzystane transze.

-karencja w spłacie kredytu 18 miesięcy,

-brak prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu po 3 latach od jego zaciągnięcia, a także w ciągu pierwszych 3 lat, jeśli suma nadpłat nie przekroczy 30% kwoty kredytu

dziekuję z góry za pomoc i odpowiedź.

pachnie bankiem millenium...proponuję znegocjować marżę, da się !

Jeżeli weźmiesz np. 500 tys. kredytu, a frank wzrośnie przez rok np. 10% to stracisz/zyskasz 50 tys., na różnicy w racie CHF/PLN zarobisz dużo mniej...

Pudło. Zyskasz, stracisz tylko i tylko wtedy, jeśli spłacisz w danym momencie cały kredyt. Inaczej Twoje zyski/straty są papierowe. A raty są rzeczywiste jak cholera. Pozdrawiam :wink:

Nie tylko wtedy jak spłacisz, ale także wtedy jak w odpowiednim momencie przewalutujesz na odpowiednią walutę.

Ja piszę o sytuacji, gdy prorok przewidzi, że kurs będzie rósł. Rada, żeby w takiej sytuacji brać kredyt walutowy jest wg. mnie bez sensu.

Pozdrawiam

A urośnie więcej niż 2,8pln/1chf i będzie tak trwał? Wtedy dorówna kredytowi złotówkowemu. Jeżeli nie urośnie to biorę w CHF :lol:

arti.sa jesli jeszcze nie wziales kredytu, to lepiej go wziac, wlasnie jak urosnie. A jak urosnie po tym, jak wziales kredyt, a pewnie urosnie, to oczywiscie kwestia, ile urosnie. Niektorym wystarczy, zeby frank urosl do 2,8 innym trzeba, zeby urosl do 3,15 jesli chodzi o zrownanie sie raty CHF i ZL. Zalezy od kwoty kredytu i jego dlugosci, marzy, a nawet od poziomu spreadu w konkretnym banku. I kazdy doradca kredytowy powie, ze dla krotkich kredytow nie warto spekulowac waluta.

Warto pobawic sie tu: http://www.comperia.pl/kredyty_hipoteczne/?p=19

Wszystkie takie kalkulacje oparte sa na zalozeniu, ze WIBOR i LIBOR pozostaja bez zmian, a poziom stop procentowych i wartosc waluty to naczynie powiazane. Mozna sobie w tym kalkulatorze pokombinowac, wprowadzajac inne oprocentowanie kredytu niz obecne, inne kursy.

Sa wrozki, ktore wroza, ze WIBOR bedzie rosl jeszcze przynajmniej przez 2 lata, bo inflacja bedzie realnym zagrozeniem wraz z presja placowa, wzrostem konsumpcji, wzrostem cen zywnosci na rynkach swiatowych, kryzysem paliwowym itd. Stopy procentowe decyduja tez o w jakiejs mierze o sile zlotowki, wiec w czasie wysokiego Wiboru nie nalezy sie spodziewac, zeby frank drozal. Zlotowka zapewne jest napompowana, ale ile z niej ujdzie pary przed wejsciem do strefy EURO? Czy tyle, by frank byl drozszy niz 3,5?

Oczywiscie mozliwy jest scenariusz wysoki Wibor, slaba zlotowka (zalamanie wzrostu gospodarczego), ale wtedy problem z obsluga kredytow bedzie mialo czesc kredytobiorcow, niezaleznie od waluty. Niech kazdy, kto bierze kredyt jako malzenstwo lub para sobie odpowie, czy ewentualnie jak dlugo, jest w stanie splacac zobowiazania rodziny (w tym kredyt), nawet schodzac nieco z poziomu zycia, gdy jedno z malzonkow/partnerow nie ma dochodu? Masowe zadluzanie sie na granicy zdolnosci kredytowej moze byc wiekszym zagrozeniem niz masowe zadluzanie sie w CHF. Akurat ci bioracy we frankach musza miec te +20% zdolnosci kredytowej liczonej dla raty w zl zg z rekomendacja S.

Mozliwy jest tez scenariusz wyzsze stopy procentowe w Szwajcarii, wzrost wartosci franka, choc kazde oczekiwanie, ze bank centralny w Zurychu podniesie stopy procentowe, wzmacnia nieco franka w relacji do innych walut. Historycznie rzecz biorac Libor jest w tej chwili dosc wysoki. Srednia w ciagu ostatnich 10 lat to 1,8%. I zapewne Libor w tych najblizszych 2 latach nie siegnie 1% jak jeszcze wynosil w 2003, bo gospodarka szajcarska nie jest az tak niezalezna. Jesli Polska podejmie wysilek wstapienia do strefy EURO to trzeba bedzie m.in. zapanowac nad inflacja i WIBOR bedzie spadal. Czy spadnie ponizej poziomu LIBOR, zeby liczyla sie marza bankowa (standardowa wyzsza dla CHF)?

Jest bardzo duzo niewiadomych i wszyscy, kt. biora kredyt niezaleznie czy walute czy zl powinni ich byc swiadomi. Wnioskowanie z historii jest ciagle wrozeniem z fusow.

Analitycy "wróżą, powiadają", że spadnie CHF do 1,9 max 1,88 i tendencja się utrzyma w granicach 2zł/1CHF w przeciągu 2 lat. Tak czy inaczej jestem coraz bardziej przekonany do franka. qlpiak fajny wykład dałaś ;) Tylko jeszcze mnie kwapi jeden dylemat czy nie lepiej teraz w PLN a jak już otrzymam wszystkie transze przewalutować na CHF (po 1,5 roku), tylko nastepny problem banki się wycfaniły i przewalutowania nie uwzględniają w umowie tylko w ogólnym regulaminie "tabela prowizji" więc możę dzsiaj być ta możliwość bezpłatnie lub ok 1% a jutro będzie np. 3%.

:oops: sie rozpisalam rzeczywiscie. Ja tez myslalam o zl i pozniejszym przewalutowaniu, ale przyklad Fortis i Dominetu, ktore wycofaly sie z kredytow walutowych stawia taka operacje pod znakiem zapytania. Co jesli bank, wkt. wezmiesz w zl z dnia na dzien zlikwiduje opcje franki? Bedziesz refinansowal w innym banku jeszcze czekajac na wyzszy kurs CHF? No niby mozna...

W innym wątku to pisałem...

A jeśli brałem w 2005 180tys we frankach na 25lat

zostało mi 70tys CHF do spłaty,jakbym przewalutował na PLN zostałoby mi do spłacenia 140tys a rata w porównaniu do CHf wzrosłaby z 900 na 1100 czyli o ~200zł.Od czasu 2005r moja pensja i dochody ogółem wzrosły dwukrotnie...

Sądze,że to dobry pomysł te przewalutowanie? Może macie inne zdanie???