ryan77 12.08.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Witam. Mam następujące pytanie. Przenoszę kredyt hipoteczny (franki) z PKO BP do innego banku kwota jaka pozostała mi do spłaty to 39893,03 CHF. Nowy bank wypłaci mi taką kwotę po kursie kupna czyli na dzień dzisiejszy 39893,03x1,97 czyli ok 78589 zł. Kredyt w PKO BP jeśli dobrze rozumie muszę spłacić po kursie sprzedaży czyli na chwilę obecną 2,07 zł. Jak łatwo policzyć ta operacja będzie mnie kosztować ok 4000 zł. Jest jakaś możlowość zmniejszenia tej róznicy? Z tego co wyczytałem w PKO BP jest mozliwość przyjęcia spłaty w innej walucie (jeszcze nie pytałem). Liczę że jest szansa kupna franka po niższym kursie i oczywiście zaoszczędzenia na tej operacji. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 13.08.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Co do przeniesienia kredytu, to w PKO rzeczywiście jest możliwość spłat w walucie. Mógłbyś zyskać, gdyby udało Ci się sprawić, żeby bank, do którego się przenosisz przelał kwotę kredytu w walucie, czyli bez przeliczenia na PLN. Wtedy unikniesz spreadu. Nie wiem jai bank wybrałeś, ale teoretycznie w niektórych bankach jest to możliwe. LTV - z ang. Loan to value, czyli dług do wartości, czyli kwota zaciąganego kredytu do wartości (w przypadku budowy wartości przyszłej) zabezpieczenia kredytu (nieruchomości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 14.08.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 A czemu nie chcecie okazywa faktur??? U mnie owszem nie wszyscy wykonawcy chcieli pracować na umowę i fakturę, ale na materiały nawet taką klameczkę tymczasową za 15 zł z OBI mam fakturę.Muszę wykazać 60% wydanej kwoty w faktórach, mam dom w stanie deweloperskim i faktury mam na 90% kwoty. Brakuje kasy za prace elektryka, tnkarza i hydraulika, ale za materiały mam. I kolejne pytanie, jeśli nie macie faktur za mateiały to z czyjej budowy one zniknęły??? Może z mojej znajomej bo jej podpierdolili rurki do rozprowadzenia wody i podłogówki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 14.08.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 I kolejne pytanie, jeśli nie macie faktur za mateiały to z czyjej budowy one zniknęły??? Może z mojej znajomej bo jej podpierdolili rurki do rozprowadzenia wody i podłogówki??? Przypuszczalnie właśnie obraziłaś 80% formumowiczów, ponieważ prawdopodobnie tylu nie ma faktur na wszystkie materiały. Czyli Twoim zdaniem wszyscy z nich są złodziejami - zatem muszą okradać siebie na wzajem. A kogo ty okradłaś zatrudniając robotników niepłacących podatków i zusu? No ale Twoim zdaniem to już jest OK. Mentalność Kalego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 15.08.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Może i mentalność Kalego... Ale skąd są materiały na które nie ma faktury, paragonu??? I nie sadzę, że obraziłam 80% forumowiczów, skala jest dużo mniejsza.A poza tym zacznij tłumaczyć, że materiały "niewiadomo skąd" są oki, komuś, kto został okradziony, np. z okien - zobaczymy czy zdążysz wypowiedzieć, chociaż jeden argument za - nim zostaniesz znokautowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaiGrzes 17.08.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 mynia_pynia jesli myslisz, ze wszystkie materialy bez f-ry pochodza z kradziezy, to oswiadczam ze tak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 17.08.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 ...zwłaszcza, ze kupujemy te materiały w składach bud., prywatnych zakładach ślusarskich, tartakach, czy okna u producenta. Sugerujesz, że Ci sprzedawcy kradną okna, rurki itp. z budów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 17.08.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Może i mentalność Kalego... Ale skąd są materiały na które nie ma faktury, paragonu??? Materiały są od producenta, a paragony z drukarki fiskalnej. Ona się czasami psuje albo wkręca papier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 17.08.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 można jeszcze brać FV na zaprzyjaźnioną firmę, skoro nam i tak vatu nie zwracają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 18.08.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Płacę za beton, bloczki, cegłę - to tak na początek bez vatu. To chyba będę zamieszany w niezłą aferę kradzieżową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 18.08.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 można jeszcze brać FV na zaprzyjaźnioną firmę, skoro nam i tak vatu nie zwracają... No ale to juz jest oszustwo podatkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 19.08.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Ale skąd są materiały na które nie ma faktury, paragonu??? Np. z cegielni. I nie sadzę, że obraziłam 80% forumowiczów, skala jest dużo mniejsza. Nie znam budowy, na której inwestor miałby wszystkie faktury. I Ty przypuszczelnie też zapomniałaś wziąć faktury na klamkę, klej, abo jakieś gwoździe. A poza tym zacznij tłumaczyć, że materiały "niewiadomo skąd" są oki, komuś, kto został okradziony, np. z okien - zobaczymy czy zdążysz wypowiedzieć, chociaż jeden argument za - nim zostaniesz znokautowany. Fajnych masz znajomych bo rozumiem, że to porównanie dotyczy zwyczajowego zachowania osób, które wspomniałaś wcześniej jako okradzeni znajomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakp 21.08.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Mam pytania dotyczace kredytu Zalatwiamy aktualnie kredyt w GE ale jak sie okazalo nie wiadomo czy go dostaniemy bo oboje pracujemy u tesciowej ( to samo nazwisko)Ten kredyt by nam pasowal bo nie trzeba przedstawiac faktur a nam buduje firma i faktury troche by nas kosztowaly Zastanawialismy sie jeszcze nad Millenium ale CZY W MILLENIUM POTRZEBUJA FAKTUR DO WYPLATY TRANSZ??Ma ktos kredyt w tym banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 21.08.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 CZY W MILLENIUM POTRZEBUJA FAKTUR DO WYPLATY TRANSZ?? Nie potrzebują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 22.08.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam pytania dotyczace kredytu Zalatwiamy aktualnie kredyt w GE ale jak sie okazalo nie wiadomo czy go dostaniemy bo oboje pracujemy u tesciowej ( to samo nazwisko) Ten kredyt by nam pasowal bo nie trzeba przedstawiac faktur a nam buduje firma i faktury troche by nas kosztowaly Zastanawialismy sie jeszcze nad Millenium ale CZY W MILLENIUM POTRZEBUJA FAKTUR DO WYPLATY TRANSZ?? Ma ktos kredyt w tym banku Jest dużo banków, które nie potrzebują faktur. Spróbuj też w Deutsche Banku. Ma on opinię drogiego, a ja dostałem ofertę lepszą od np. Millenium - oczywiście uwzględniając wszystkie koszty, np. to, że w DB nie potrzeba ubezpieczenia na życie, czy np. ma się w pierwszym roku marżę 0,25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 22.08.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Jeśli chodzi o pracę u Teściowej, to jeśli wynagrodzenie wpływa Wam na konto, to nie powinno być problemu. Jeśli nie wpływa, a Teściowa płaci za Was składki do ZUS i/lub podatki od tej właściwej (rzeczywistej) stawki wynagrodzenia, to też nie będzie problemu, trzeba tylko dostarczyć zaświadczenie z ZUS lub US (w zależności od Banku). A jeśli oficjalnie wasza wypłata to najniższa krajowa, która nie wystarcza do zdolności, to może być problem. Można spróbować wtedy w Kredyt Banku, który nie wymaga, żeby dochód z zaświadczenia o zatrudnieniu był potwierdzony wyciągami z rachunku lub np przez okazanie PIT 11, choć kolega ostatnio w takim przypadku (zadudnienie u rodziców) został i tak poproszony o zaświadczenie z ZUS.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 22.08.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Chyba to nie chodzi o zatrudnienie u rodzicow, ale o zatrudnienie dwoch osob w tym samym miejscu. Mnie sie PKO do tego przyczepilo. Za to Mbank zupelnie nie widzial problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakp 22.08.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 dostarczylismy rmua za caly 2008 rok no ale juz nas strasza ze GE moze nie dac kredytu bo tesciowa ma tak na nazwisko jak my i ona jest naszym pracodawca mamy zarobki na reke wszystko na legalu zobaczymy dam znac co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 22.08.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dostalam druga transze w Millenium. na szczęscie bardzo sprawnie-zlozylam dyspozycje, plyte ze zdjęciami i za 3 dni byla kasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 25.08.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Za to Mbank zupelnie nie widzial problemu. Za to później będą już tylko problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts