mikolayi 11.09.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 To jak się mają relacje PLN>CHF a jak beda miały PLN>EUR a w konsekwencji EUR>CHF ? Chyba dalej ruletka... relacje PLN-EURO nie mają związku z relacjami CHF-EURO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 11.09.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 relacje PLN-EURO nie mają związku z relacjami CHF-EURO dla Ciebie ale jak dla tych co mają PLN albo dla tych co zamierzaja wziąć w pln i przewalutować - bo sam się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 11.09.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Może mi ktoś wytłumaczyć bo ja nie bardzo rozumiem. Jeśli wezmę kredyt w PLN to przy wejściu do Euro zostanie przy takim samym wskaźniku przewalutowana moja pensja co i mój kredyt. Więc teoretycznie tyle samo będę płaciła tak? Jeśli wezmę w CHF to mogę sporo zyskać (jeśli złotówka będzie dalej umacniana) a i mogę stracić. Tak?? Czyli reasumując kredyt w złotówkach jest droższy ale bardziej bezpieczny tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 11.09.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Może mi ktoś wytłumaczyć bo ja nie bardzo rozumiem. Jeśli wezmę kredyt w PLN to przy wejściu do Euro zostanie przy takim samym ......tak?? Jeśli weźmiesz kredyt w złotych to na pewno będziesz płacić dużooo wyższą ratę obecnie. A tego jak będzie przy wejściu do euro to nikt dokładnie nie wie. Prognozy są takie, że złotówka umocni się przed wejściem do strefy euro wtedy kurs franka spadnie (jak to było na Słowacj) i - przez co rata a zarazem zadłużenie będzie mniejsze. Natomiast nawet gdyby złotówka była wymieniana 1 do 1 do będziesz miała taką samą kwotę kredytu cały czas. Myślę, że to autor miał na myśli ..... Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 11.09.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Może mi ktoś wytłumaczyć bo ja nie bardzo rozumiem. Jeśli wezmę kredyt w PLN to przy wejściu do Euro zostanie przy takim samym ......tak?? Jeśli weźmiesz kredyt w złotych to na pewno będziesz płacić dużooo wyższą ratę obecnie. A tego jak będzie przy wejściu do euro to nikt dokładnie nie wie. Prognozy są takie, że złotówka umocni się przed wejściem do strefy euro wtedy kurs franka spadnie (jak to było na Słowacj) i - przez co rata a zarazem zadłużenie będzie mniejsze. Natomiast nawet gdyby złotówka była wymieniana 1 do 1 do będziesz miała taką samą kwotę kredytu cały czas. Myślę, że to autor miał na myśli ..... Pozdrawiam ! no tyle to i ja rozumiem. Czyli pytanie tylko czy warto ryzykować. Kredyt na 15 lat, 130tyś to nie jest jakaś zawrotna suma. A i okres nie jest długi. Za to mam spokojny sen że pomalutku spłacam kredyt i nie obudzę się któregoś dnia z większym zadłużeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 11.09.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 no tyle to i ja rozumiem. Czyli pytanie tylko czy warto ryzykować. Kredyt na 15 lat, 130tyś to nie jest jakaś zawrotna suma. A i okres nie jest długi. Za to mam spokojny sen że pomalutku spłacam kredyt i nie obudzę się któregoś dnia z większym zadłużeniem. W takim przypadku to chyba nie ma sensu lepsza jest złotówka. Tylko porównaj raty kredytu. Trzeba również pamiętać, że słaba złotówka to większa inflacja. Większa inflacja to większe stopy procentowe. A franek musiał by bardzooo podskoczyć, żeby się zrównała rata. Nie opłaca się również brać franka jeśli zamierza się go szybciej spłacić. Wybór jednak zawsze należy do Ciebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 11.09.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Jakie banki mają kredyt indeksowany w CHF - budowa domu? Prócz milenium. Polbank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 12.09.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Polbank Za drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 12.09.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Polbank Za drogi Są i droższe... ale za to zdolność ma sie u niech dużo większa niż u innych, a po 3 latach zawsze można przenieść sie z kredytem do tańszego. Albo postraszyć przeniesieniem i wynegocjować marżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 18.09.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Jeśli chodzi o Santander, to rzeczywiście dzwonią do pracodawcy, ale pytają tylko, czy dana osoba tam pracuje, a nie pytają ile zarabia. Tak jest na pewno. Co do działalności, to musi ona być prowadzona od półtora roku. W tym wypadku bank nie patrzy na pit, ani kpir, czy inny dokument dotyczący dochodów, ale ze to bada dokumenty rejestrowe. Jeśli chodzi o działalność gosp. w bankach, to najczęściej trzeba prowadzić od 12 m-cy, ale w Kredyt Banku i PKO BP wystarczy 6 m-cy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 18.09.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 a ja mam pytanie (może już było ale z dwójką małych dzieci nie mam czasu na przeszukiwanie). Mamy kredyt i musimy ubezpieczyć dom wraz z cesją wierzytelności na bank.Wyczytałam że oznacza to, że w przypadku szkody pieniądze z odszkodowania idą do banku a nie do mnie. Ale co w tym wypadku ja mogę zrobić? Z czego mam naprawić szkodę? Nie za bardzo to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 18.09.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Pomocy!Nie mogę dostać kredytu na dokończenie domu!Dom już stoi w10% jest wykończony ale nie mamy jeszcze grzejników kuchni podłóg(panele itp) ścian wy szpachlowanych i wymalowanych . Udalem sie do wbk po kredyt hipoteczny i po miesiącu donoszeniu jakiś papierków zaświadczeń itp Dowiaduje sie ze juz nie ma szans żebym dostał u nich kredyt poniewaz Bik sie nie zgadza...czy w każdym banku usłyszeto samo? czy to wszystko musi przejść przez ten sam centralny ośrodek bankowy?Czy jest jakis bank co ma mniejsze wymagania? do jakiego banku najlepiej startować? wszystkie potrzebne dokumenty juz mam. muszę szybko podjąć decyzje bo pan od wykonczeniówk za 2 tyg bedzie stał z praca i nie zdążę przed zima, ehhPOMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.09.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 podpadłeś skoro bik się nie zgadza. Albo za duze obciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 18.09.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 To skoro Bik sie nie zgodził w wbk to w innym banku tez sie nie zgodzi? To pozostaje mi kredyt tz pożyczka o dużym oprocentowaniu:| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.09.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 w przypadku szkody pieniądze z odszkodowania idą do banku a nie do mnie. Ale co w tym wypadku ja mogę zrobić? Z czego mam naprawić szkodę? Nie za bardzo to rozumiem. Tak wlasnie dziala cesja praw z polisy ubezpieczeniowej. W ten sposob bank zabezpiecza swoje prawa w przypadku kazdej szkody na ubezpieczonym mieniu. Natomiast Tobie pozostaje naprawienie jej z wlasnych aktywow, lub (jesli to mozliwe) "ulozenie" sie z bankiem i proba odzyskania jakiejs czesci odszkodowania od banku na naprawienie szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 18.09.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Sprobuje w mbanku, zaczynam od jutra, druga i ostatnia próba.A co sadzicie o mbanku? jak czytam to wszyscy w Nordea bank. Ale ja juz czasu na chodzenie i szukanie nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 18.09.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Podobno w mbanku łatwiej - mają bardziej liberalne podejście i jeszcze słyszałam o dombank. To tylko zasłyszane, więc nie wiem na ile wiarygodne, bo sama nie próbowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.09.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 z tego co wiem ,to w biku (choc mogę się mylić) wszystkie banki sprawdzają każdego klienta ,niezależnie czy ma to być kredyt hipoteczny czy aparat foto za 200 PLN na raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 18.09.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 pewnie tak, ale jeśli w biku problemem są np liczne kredyty, ale spłacane ok, to może bank zaproponować spłatę jako konsolidację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 19.09.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 w przypadku szkody pieniądze z odszkodowania idą do banku a nie do mnie. Ale co w tym wypadku ja mogę zrobić? Z czego mam naprawić szkodę? Nie za bardzo to rozumiem. Tak wlasnie dziala cesja praw z polisy ubezpieczeniowej. W ten sposob bank zabezpiecza swoje prawa w przypadku kazdej szkody na ubezpieczonym mieniu. Natomiast Tobie pozostaje naprawienie jej z wlasnych aktywow, lub (jesli to mozliwe) "ulozenie" sie z bankiem i proba odzyskania jakiejs czesci odszkodowania od banku na naprawienie szkody. Jesli faktycznie jest tak jak piszesz to jest to złodziejsto w czystej postaci. Dziwi fakt dlaczego do tej pory nie pojawiła sie fala "przypadkowych" podpalen? Przeciez to ektra zarobek dla banku i jaka jeszcze pokusa. Klient bierze 400.000 zl kredytu. Wybuduje dom. Potem pozar - straty całkowite. Towarzystwo ubezpieczeniowe wypłaca bankowi 400.000 zl odszkodowania a biedny klient zostaje bez domu i dalej ma do spłacenia 400.000 zl kredytu. I jakoś tak ludzie sie nie burza? Zbiorowa nieswiadomosc? Owczy ped do posiadania własnego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts