arti.sa 28.09.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 jeśli oprocentowanie mam 3,68 zmiene we CHF tz ze mam Libor 3m plus marze 0,68 ? Obecnie Libor 3M wynosi 2,79, czyli marżę masz 0,89. Nie jest zła, ale są lepsze A gdzie np.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucyliu 28.09.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Moje doświadczenia z Millennium są jak najbardziej pozytywne, obecnie mam 3 kredyty ale po kolei: pierwszy załatwiałam w połowie 2006 roku i dostałam go ze wszystkimi procedurami w ok.4 tygodnie od złożenia wniosku, drugi, rok później- czas załatwiania to ok 5 tygodni a trzeci w tym roku jakieś półtora miesiąca, po wcześniejszych tragicznych doświadczeniach z GE Money Bank.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niania 28.09.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 jeśli oprocentowanie mam 3,68 zmiene we CHF tz ze mam Libor 3m plus marze 0,68 ? Obecnie Libor 3M wynosi 2,79, czyli marżę masz 0,89. Nie jest zła, ale są lepsze A gdzie np.? Millenium, Nordea - to tak z niedawnych doświadczeń znajomych. Oczywiście wszystko zależy od wkładu własnego jaki się posiada lub od obrotności doradcy:-) Pamiętać tez trzeba o tym, że można się targować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 30.09.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Niestety tnp. mój wkład wałasny ponad 50%nie wpływa w znacznym stopniu na marżę.Najżniżesze marże w CHF to 0,9% - tak fortis ma ale Libor 6M więc realnie wychodzi ok 1%. Milenium i fortis również 1%. W milenium można pretraktować o niższą w przypadku kredytu powyzej 300tys. Natomiast jeżeli chodzi o PLN to owszem można i 0,6% marżę dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 02.10.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Brał ktoś kredyt w Kredyt banku-JAKIE DOŚWIADCZENIA? Brałek kiedyś kredyt w Kredyt Banku na działkę bardzo miło wspominał niecałe 2 tygodnie i juz był. Teraz składam wnoisek na dokończenie budowy. tylko 50 Z% faktur trzeba mieć Obsługa miła - nie narzekam. Ale organizacyjnie - do d... - kompletna porażka. Na każdą czynność doradca musi uzyskiwać akceptację w centrali, nawet na wydrukowanie umowy. Decyzja kredytowa podejmowana w przeciętnym czasie. Uruchomienie kredytu? Zgroza - 2 tygodnie czekania (znowu centrala). Gdyby nie to, że finansowo była to najkorzystniejsza oferta to bym tam nie brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krab32 02.10.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 "Wybrałem kredyt w ING bank Sląski co myślicie o tym banku jak długo się czeka na kredyt i czy niema problemu z transzami!" No ja dziś byłam podpisać i nie podpisałam bo okazało się że przy kredycie 60 tyś muszę pokazać im rachunki na 140 tyś (ha ha) mam już wybudowany parter i zrobiony strop. Ciekawe tylko że na wstępnym spotkaniu pani przez godz gadała a nie powiedziała że rachunki muszą być bo mam za duży wkład własny. Co za różnica skąd wziełam ważne że bdynek stoi przecież to on jest zabezpieczeniem a nie moja gotówka albo rachunki. PORAŻKA stracony mc czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 02.10.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 "Wybrałem kredyt w ING bank Sląski co myślicie o tym banku jak długo się czeka na kredyt i czy niema problemu z transzami!" No ja dziś byłam podpisać i nie podpisałam bo okazało się że przy kredycie 60 tyś muszę pokazać im rachunki na 140 tyś (ha ha) mam już wybudowany parter i zrobiony strop. Ciekawe tylko że na wstępnym spotkaniu pani przez godz gadała a nie powiedziała że rachunki muszą być bo mam za duży wkład własny. Co za różnica skąd wziełam ważne że bdynek stoi przecież to on jest zabezpieczeniem a nie moja gotówka albo rachunki. PORAŻKA stracony mc czasu Raczej jest to lokalny "koloryt" tego oddziału. Swego czasu gdy miałem kredyt w tym banku to za stan surowy ktory kosztował 140.000 zl przedstawiłem faktury za 2.900 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 03.10.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Ponoć marże idą w górę od pon. Ktoś się orientuje czy brane są warunki w chwili składania wniosku czy w chwili decyzji kredytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 03.10.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 o właśnie właśnie !ja załatwiam jednocześnie w ING BŚląski bo tam chcą mi dać na oświadczenie ( liczy się stosunek kwoty kredytu do wartości domu)- nie wiem jednak czy rzeczoznawca "dobrze " wyceni mi dom - ( biorę na wykończenie ) i w DOM BANK tam też jest na oświadczenie ( dla zawodów zaufania publi) ale słyszałam że ich zarząd sam ustala sobie LIBOR i niektórzy pisali że mimo iż frank poszedł w dół ich rata wzrosła Może macie takie doświadczenia , moze coś odradzacie / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 03.10.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 "Wybrałem kredyt w ING bank Sląski co myślicie o tym banku jak długo się czeka na kredyt i czy niema problemu z transzami!" No ja dziś byłam podpisać i nie podpisałam bo okazało się że przy kredycie 60 tyś muszę pokazać im rachunki na 140 tyś (ha ha) mam już wybudowany parter i zrobiony strop. Ciekawe tylko że na wstępnym spotkaniu pani przez godz gadała a nie powiedziała że rachunki muszą być bo mam za duży wkład własny. Co za różnica skąd wziełam ważne że bdynek stoi przecież to on jest zabezpieczeniem a nie moja gotówka albo rachunki. PORAŻKA stracony mc czasu Ja mialam dokadnie tak samo w Millenium! Chcialam wziac 170000na dokonczenie budowy a oni kazali mi wykazac ze mam 190000na koncie:) Aha i rzeczoznawca wycenil ze stan deweloperski mojego domu ( 105m2) wyniesie 520000 a nie jak my sadzilismy 300:):) Same drzwi wewnetrzne wycenili na 35000!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 03.10.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Ja mialam dokadnie tak samo w Millenium! Chcialam wziac 170000na dokonczenie budowy a oni kazali mi wykazac ze mam 190000na koncie:) Aha i rzeczoznawca wycenil ze stan deweloperski mojego domu ( 105m2) wyniesie 520000 a nie jak my sadzilismy 300:):) Same drzwi wewnetrzne wycenili na 35000!!!!!! Z rzeczoznawcami jest jak z analitykami. Moga mowic dowolne bzdury bez brania na to jakiejkolwiek odpowiedzialnosci i jeszcze im za to płaca. W zeszłym roku moj nowobudowany dom rzeczoznawca wycenil na 210.000 zl argumentujac to tak: powierzchnia domu 105 m2, cena za 1 m2 z aktow notarialnych sprzedazy domow z ostatniego roku to 2000 zl/m2 i w ten sposob wyszlo mu 210.000 zl. Oczywiscie cena za dom wykonczony wraz z działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 04.10.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Pewnie temat kredytów to trochę nie na czasie, ale cóż...my startujemy. Kredyt niemały, ale w życiu trzeba trochę odwagi. Działkę też kupiliśmy pełni obaw, ale póki co porywamy się dalej z motyką na słońce. Casting po doradcach kredytowych (open finanse, expander, ...) już za nami. Oferty mało krzepiące, ale coś trzeba wybrać. Mam konto w Banku PKo i jak się okazuje w chwili obecnej ma on nawet stosunkowo ciekawą ofertę. Oprócz przewalutowania - tylko pierwsze bezpłatne, potem 0,8%. Z wybranych banków, gdzie poszły wnioski, póki co są:1. Kredyt Bank (bez prowizji, oprocentowanie - 1,05 % + 3 miesięczny Libor w CHF). Tu jednak trzeba uzbierać faktury 50/50. Kredyt indeksowany;2. Deutsche Bank (prowizja wyjściowa 2 %, pewnie zejdą do 1,5 %, oprocentowanie - 0,9 % marży (przez pierwszy rok 0,4% marży) + 3 miesięczny Libor; kredyt denominowany, ale spróbujemy przepchnąć opcję wypłaty całości z blokadą rachunku); 3. Milenium - tu szczegółów niestety nie pamiętam. Czy dostaliście ostatnio ciekawe oferty z innych banków. Jesteśmy klientami z tzw. pierwszej grupy ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucyliu 05.10.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Z rzeczoznawcami jest jak z analitykami. Moga mowic dowolne bzdury bez brania na to jakiejkolwiek odpowiedzialnosci i jeszcze im za to płaca. Dlatego czasem warto powołać "swojego" rzeczoznawcę, który realnie wyceni nieruchomość. Ja miałam sytuację taką, że po przedstawieniu bankowi zabezpieczenia w postaci mieszkań, bank dokonał ich wyceny i wyszło im po ok. 110.000 zł za mieszkanie, wzięłam prywatnie rzeczoznawcę i wycenił mi jedno na 390.000 a drugie na 420.000 zł i bank to uznał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 06.10.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Warszawa, 06.10.2008 (ISB) - Poniżej prezentujemy stopy procentowe na rynkach międzybankowych z 3 października br. CHF Libor 1M 2,87% Libor 3M 3,02% No, no, no !!! Libor 3M w góre i CHF w góre zima zapowiada sie "gorącą" (albo zimna - nie bedzie na ogrzewanie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 06.10.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 A czy to jest tak, że jak chcę złożyć wnioski kredytowe do kilku banków jednocześnie to muszę mieć wszystkie dokumenty w oryginale (np. wypisy z rejestru gruntów), czy bank na etapie wniosku zadowoli się kserem i najwyżej później się doniesie oryginał przed podpisaniem umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 06.10.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Mój bankowiec zadowolił się kserem niektórych dokumentów, a całą resztę i tak kserował i wysyłał do centrali. Część dokumentów doniosłam już po wstępnej decyzji kredytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.10.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Tak czytam te Wasze" horrory bankowe" - jakże ja się cieszę ,że nas to ominęło. Chyba farta znów mieliśmy. Wniosek, papiery, operat, podpisy - forsa na koncie-nie dłuzej niż 3 tygodnie - 2 wizyty w banku (1raz pani z banku do nas przyjechała , nie podpisałam umowy ubezpieczenia- jakoś mi umknęło ). Jeszcze szybki kredyt na spłatę weksli poprzednich właścicieli - tak w między czasie. Generalnie kupa kłopotów - a bank jakoś tak miło nas traktował, bez problemów, no jakies to niepojete, a vipy z nas zadne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 07.10.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Czy znacie szczegóły nowej oferty w PKO BP, bo kiedy pani w banku powiedziałem, że mam działkę i chce kredyt na budowę domu, to odpowiedziała mi że musze wziąć na sto proc wartości i ubezpieczać niski wkład (działka w ok Warszawy). A wogóle jak myslicie szybciej będzie szedł w góre Libor, czy Wibor, bo stóp RPP raczej już nie podniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 07.10.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Czy znacie szczegóły nowej oferty w PKO BP, bo kiedy pani w banku powiedziałem, że mam działkę i chce kredyt na budowę domu, to odpowiedziała mi że musze wziąć na sto proc wartości i ubezpieczać niski wkład (działka w ok Warszawy). A wogóle jak myslicie szybciej będzie szedł w góre Libor, czy Wibor, bo stóp RPP raczej już nie podniesie. Niektorzy pisza, ze obecny kryzys jest porownywalny do tego z 1929 roku, wiec trudno porownywac tą sytuacje do innych pomniejszych kryzysow. Nie wiadomo czy obecnie jest poczatek, srodek czy koniec kryzysu. W ciagu ostatnich kilkudziesieciu lat Libor był czasami poniżej 1% a czasami powyzej 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 07.10.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Dziś byłem w Openie. To co się dzieje przerasta ludzkie wyobrażenie. Większość banku podniosła albo prowizję albo oprocentowanie. Zdecydowałem się bo buduję na wiosnę na Kredyt Bank marża 1,25%. Gdzie te czasy z niższą marżą. Po czym dostaję za chwilę telefon, że jutro musi być wniosek bo podwyższają stopy. Ale rozpierdol, od następnego miesiąca moze nie być kredytów walutowych podobno w ofercie w ogóle. Myślę, że ta zaiwrucha może minąć ale co tak jak ja muszę zacząc na wiosnę bo już wszystko oprócz kredytu pozałatwiane. Modlę się zatem o ten Kredyt Bank. Brak prowizji na razie przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts