Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze nie złożyłam w PKOBP i BPH

ale warunki są takie:

BPH

1,25% - prowizja jeśli założe płatny ROR

2,84% - oprocentowanie

rzeczoznawca płatny normalnie

PKOBP

1,5% - prowizja

2,58% - oprocentowanie

rzeczoznawca własny

najgorsze jest wiązanie na kurs wg. daty złożenia wniosku

Podsumowując BPH jest fatalny,

nad PKOBP jeszcze głęboko myślę

w którym momencie do nich iść :-?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Złożyłam wniosek też w Millenium

i mam warunki

0-prowizja

0-rzeczoznawca

0-nadpłata i wcześniejsza spłata

0-za ROR-prowadzenie i założenie

2,80%-oprocentowanie

rozliczanie transz na podstawie fotek lub f-r

stander

jakie masz warunki??

Wstępne warunki (tzn. określone przez pracownika banku, nie analityka, który ostatecznie ocenia papiery) dostałam takie:

1% - prowizja (jak to zrobiliście, że nie macie wcale???)

0 - rzeczoznawca (ale tu haczyk, bo przy ostatniej wizycie rzeczoznawca pobiera 200 zł)

ROR już miałam u nich

0 - wcześniejsza spłata (ale to dopiero po 3 roku kredytowania - przecież wcześniej i tak nie odłożę, bo wszystko pójdzie w wiadomą skarbonkę bez dna)

2,1% - oprocentowanie (w tym podobno już marża) - ale oproc. zależy od stosunku: wysokość kredytu/wartość nieruchomości, to trudno porównywać (u mnie kredyt stanowi trochę ponad jedną trzecią wartości nieruchomości)

rozliczanie na podstawie zdjęć

masa dodatkowych kosztów: ubezpieczenie nieruchomości - 52,00zł miesięcznie (ale to standard, i tak by się dom ubezpieczało), ubezpieczenie na życie 36,65 zł (ano trudno, fafnaste ubezpieczenie - oby się tylko nie przydało), ubezpieczenie kredytu do czasu ustanowienia hipoteki (85 zł - jeszcze nie wiem, co z tym, bo u nas hipotekę zakładają dość szybko) - te składki podwajają koszty kredytu (z 34 tys. na 62 tys.), więc jedyna rada - szybciej spłacić

1% - prowizja (jak to zrobiliście, że nie macie wcale???)

0 - rzeczoznawca (ale tu haczyk, bo przy ostatniej wizycie rzeczoznawca pobiera 200 zł)

Jakaś nowa promocja weszła 30 września w życie i jest biegliśmy

na ostatnią minutę aby zdążyć na promocję do 30września a pan nam oświadczył że jest nowa z taką nowinką no to jak nie wykorzystać

jeśli chodzi o rzeczoznawcę to nic nie wiem o haczyku :-?

0 - wcześniejsza spłata (ale to dopiero po 3 roku kredytowania - przecież wcześniej i tak nie odłożę, bo wszystko pójdzie w wiadomą skarbonkę bez dna)

wcześniej też ale nie jednorazowo 50% czyli jak co 2 po 40% jest OK

2,1% - oprocentowanie (w tym podobno już marża) - ale oproc. zależy od stosunku: wysokość kredytu/wartość nieruchomości, to trudno porównywać (u mnie kredyt stanowi trochę ponad jedną trzecią wartości nieruchomości)

w tym akurat jest racja każdy dostaje co innego

masa dodatkowych kosztów: ....

te wszystkie ubezpieczenia ominęłam ale faktycznie sporo tego :evil:

Witam,

Mam ogólną wiedzę zebraną z większych banków ale brakuje mi wiedzy o możliwościach negocjacyjnych.

Jeśli chodzi o negocjacje zależy jest wkład własny

i wartość nieruchomości

zawsze trochę można ale jeżeli chodzi o procenty

i prowizje to u mnie nic nie działało poza ogólnie

dostępnymi promocjami

Ponawiam pytanie jak sytuacja z okresem karencji

musicie wykorzystywać na początku

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie jak sytuacja z okresem karencji

musicie wykorzystywać na początku

Pozdrawiam

Nie wiem, Alex, czy dobrze Cię zrozumiałam. Jeśli chodzi Ci jednak o karencję w spłacie kapitału (bo odsetki to wsżędzie chyba trzeba płacić od razu), to ja dowiadywałam się o jak najkrótszy okres karencji i w Millennium powiedzieli mi, że może się da, żeby to były trzy miesiące. Chciałam kapitał spłacać od razu, ale z niewiadomych mi powodów ma być jakiś tam czas od uruchomienia kredytu wolny od spłaty.

Nie wiem, Alex, czy dobrze Cię zrozumiałam. Jeśli chodzi Ci jednak o karencję w spłacie kapitału (bo odsetki to wsżędzie chyba trzeba płacić od razu), to ja dowiadywałam się o jak najkrótszy okres karencji i w Millennium powiedzieli mi, że może się da, żeby to były trzy miesiące. Chciałam kapitał spłacać od razu, ale z niewiadomych mi powodów ma być jakiś tam czas od uruchomienia kredytu wolny od spłaty.

A ja nie miałam najmniejszego problemu z karencją i będę spłacać zarówno kpitał jak i odsetki w momencie wypłaty pierwszej transzy i na to zgodził się tylko Millenium Bank

A ja nie miałam najmniejszego problemu z karencją i będę spłacać zarówno kpitał jak i odsetki w momencie wypłaty pierwszej transzy i na to zgodził się tylko Millenium Bank

Kiedy składałaś wniosek do Millennium i na którą promocję się załapałaś? Tę do końca września czy tę od października? Ja się wkurzam, bo podpisałam jakiś certyfikat na warunki z 29 września, a teraz są jeszcze lepsze - zero prowizji i oprocentowanie od 1,40. Jak oni sobie to wyobrażają? W tym samym dniu jednemu klientowi będą przeliczać według takiej stawki, a drugiemu według innej. Tylko dlatego, że człowiek się zdyscyplinował i starał się zebrać papiery na czas. Nieładnie!

Kiedy składałaś wniosek do Millennium i na którą promocję się załapałaś? Tę do końca września czy tę od października? Ja się wkurzam, bo podpisałam jakiś certyfikat na warunki z 29 września, a teraz są jeszcze lepsze - zero prowizji i oprocentowanie od 1,40. Jak oni sobie to wyobrażają? W tym samym dniu jednemu klientowi będą przeliczać według takiej stawki, a drugiemu według innej. Tylko dlatego, że człowiek się zdyscyplinował i starał się zebrać papiery na czas. Nieładnie!

Ja byłam 30 w banku na ostatni dzien i w razie czego na szybcika chcialam skladac wniosek, a mialam na tyle uczciwego doradcę, że poinformował mnie o tym, że wchodzi nowa promocja i że zyskam chociażby na prowizji bo na % tyle że wcale, rezultat taki, że wniosek jest nie złożony do teraz

chociaż jest komplet papierów bo się spieramy o okres karencji ja utrzymuje że wcale a doradca jakiś minimalny, zobaczymy co z tego będzie

Stander- ja również składałam wnisoek do Milenium pod koniec wrzesnia czyli jeszcze na starych warunkach. Pare dni pozniej sie dowiedzialam ze weszła nowa promocja i powiedzialam im że będziemy negocjować bo to troche niesprawiedliwe... Niestety powiedzieli mi że mogłam sie tak nie spieszyć z tym wnioskiem i że nie ma szans na większe negocjecje!

W końcu dostałam decyzję jak sie okazało na mniejszą kwote niż chciałam i napisałam pisemko o rezygnacji z przydzielonego kredytu.

Stander- ja również składałam wnisoek do Milenium pod koniec wrzesnia czyli jeszcze na starych warunkach. Pare dni pozniej sie dowiedzialam ze weszła nowa promocja i powiedzialam im że będziemy negocjować bo to troche niesprawiedliwe... Niestety powiedzieli mi że mogłam sie tak nie spieszyć z tym wnioskiem i że nie ma szans na większe negocjecje!

W końcu dostałam decyzję jak sie okazało na mniejszą kwote niż chciałam i napisałam pisemko o rezygnacji z przydzielonego kredytu.

Nie spieszyć się z wnioskiem? No to jest bezczelność! Po to określają termin graniczny, żeby się zmieścić w jakiejś promocji. Przyzwoitość by nakazywała odczekać z kolejną promocją, a nie zostawiać klienta z poczuciem "nabicia w butelkę". To jest bardzo nieładne zagranie, bardzo nieładne.

I jeszcze proponują mniejszą kwotę? Po resztę trzeba iść do innego banku?