Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiedzcie mi czy jak biore kredyt w zlotowkach a bede chciala po 2lub kilku miesiacach przewalutowac na chf ( bo na razie nie mam zdolnosci kredytowej na chf) to jakie koszty poniose i czy to sie oplaca?

Zależy od warunków w banku. W kazdym inaczej.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koszty sądowe - zmiany w księgach wieczystych - wykreślenie starej i wpisanie nowej wartości hipoteki.

Spread walutowy to kolejny koszt którego nie widać na pierwszy rzut oka.

Podatek od wpisanie do KW oraz podwyzzona marża do czasu dostarczenia do banku nowego uprawomocnionego wpisu - UWAGA w niektorych miastach nie majacych w pełni skomputeryzowanych KW przy obecnym nawale pracy wynikłem z zakładaniem ksiag wieczystych dla "mieszkan wykupywanych za 1 zl" mozna czekac pare miesiecy na odpis z KW i przez pare miesiecy płacic wieksza marże.

A na co w takim przypadku powinnam zwrocic szczegolna uwage, aby ta zamiana mi sie oplacala

"Niezbędne" ubezpieczenia wymagane przez Bank i ich koszt...

Który typ hipoteki jest wymagany przez Bank (niektórzy chca tylko 1 , inni oba, a to są konkretne koszty)

Koszt, jaki ponosisz w okresie przejściowym (czasem tylko podniesione oprocentowanie, czasem jednorazowa opłata+podwyższone oprocentowanie...)

Powiedzcie mi czy jak biore kredyt w zlotowkach a bede chciala po 2lub kilku miesiacach przewalutowac na chf ( bo na razie nie mam zdolnosci kredytowej na chf) to jakie koszty poniose i czy to sie oplaca?

Mi w PKO BP przy przewalutowaniu zaproponowano marżę 3 % + Libor. Marżę w złotówkach miałem 0,9%. Podziękowałem i wyszedłem na tym bardzo dobrze, bo to było w lipcu, kiedy frank stał niziutko. Gdybym podpisał ten aneks, dziś miałbym raty i kredyt o wiele większy niż w złotych. :-)

Wiem z pewnego źródła, że polbank ma wstrzymane decyzje na 3 miesiące. Nie pamiętam jednak od kiedy. Może miesiąc już minął. Wiem, że nie pocieszam, ale z kolei z dnia na dzień zmieniają zasady i może skrócą to czekanie. Pracownicy banku tez są załamani, bo nie mogą zarabiać :-?

no to mam zawał :evil: , całe szczęście że ojciec mi trochę pomaga z kasą .

miałem nadzieję jeszcze przed zimą skończyć .

to ciekawe dlaczego banki wogóle nie interesują się tym co ich klienci myślą o nich , no bo przecież co dobrego można powiedzieć o banku który wstrzymuje się z decyzją przez 2 miesiące i nawet nie raczy poinformować co się dzieje . kobita w oddziale banku już nie ma siły odbierać moich telefonów , sama jest ostro wkurzona (tak jak piszesz wyżej) .

a najlepsze jest to że jak był rzeczoznawca to wartość tego co stało na działce była 270tyś , teraz pewnie stówkę więcej , czyli wkład włacny mi się zwiększył , może złożyć wniosek o powtórną wycenę ? (kurcze tylko znowu 500zł w plecy)

mnie przetrzymują w nordei ! decyzja ponoć pozytywna ale teraz muszę donieś stertę papierów do podpisania umowy! a na ta starte papierów muszę czekać min 2 tyg!!!

wypis rejestru gruntów z maja jest dla nich niie aktualny!!!

ehhh

Normalka....

Podpisanie umowy jedno a wyplata transzy to drugie. I dostałam po wielkich trudach po tygodniu, teraz 2 tygodnie czekam na II a niby wszystko jest ok. :evil:

a najlepsze jest to że jak był rzeczoznawca to wartość tego co stało na działce była 270tyś , teraz pewnie stówkę więcej , czyli wkład włacny mi się zwiększył , może złożyć wniosek o powtórną wycenę ? (kurcze tylko znowu 500zł w plecy)

To opłaty też poszły w górę??? Ja za pierwszą wizytę rzeczoznawcy nie płaciłam (pracowni Polbanku wysłał go nawet na swoje ryzyko jeszcze przed wstępną decyzją kredytową). Za wizytę przed wypłatą 2. transzy wpłaciłam 200 zł.