Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I co z tego że Libor spadnie o parę punktów skoro marże banków (dotyczace kredytów walutowych) rosną w tempie lawinowym.

dla już "skredytowanych" chyba ma znaczenie

I to duże znaczenie mieliśmy oprocentowanie 3,90 a teraz będzie1,86 :D

dlaczego 1,86? zakładasz ze Libor zjedzie do 1%?

Nawet jak spadnie tak nisko to ja bardzo nisko nie zjadę - u mnie marża 1,1 (mBank) także oprocentowanie bedzie pow 2%.

tak czy inaczej jak to w tej reklamie: "frank może mi skoczyć" :)

witam, jakie banki polecacie aby wziąść kredyt na dokończenie budowy domu. tj. kredyt hipoteczny ale w formie linii kredytowej - płacę odsetki od kwoty którą faktycznie wykorzystałem, i tylko od terminu kiedy faktycznie daną kwotę pobrałem.

jest to istotne - chociażby z powodu rozciągnięcia w czasie zakupów materiałów budowlanych, itd.

Hej, umowa podpisana ale

kredyt jeszcze nie uruchomiony poniewaz nalezy wpłacic prowizje itp...

a tak to sie przedstawia

Oprocentowanie kredytu 4,225%

Marża banku 2,9% w stosunku rocznym

Rzeczywista stopa procentowa 6.62 %

W wsumie nie rozumiem do konca

skad to 6,62,

dodam ze kredyt nie zbyt duzy wiec sie chyba tym az tak nie Przejąłem(tz jak na hipoteczny)i przesto jestem w niewiedzy.

Czyli moja kwota bedzie powiekszona o 6,62% w skali roku?

Hej, umowa podpisana ale

a tak to sie przedstawia

skad to 6,62,

dodam ze kredyt nie zbyt duzy wiec sie chyba tym az tak nie Przejąłem(tz jak na hipoteczny)i przesto jestem w niewiedzy.

to w złotówkach czy we frankach?????

Hej, umowa podpisana ale

a tak to sie przedstawia

skad to 6,62,

Witaj

Masz kredyt na 4,225%, natomiast 6,62% jest to rzeczywisty koszt kredytu po doliczeniu prowizji i innych opłat.

Pozdro

wszystko zależy od sądu - moj wpisał hipotekę w mniej niż dobę

Od grudnia na kredyt w szwajcarskiej walucie nie ma co liczyć w Banku Ochrony Środowiska, Millennium i Raiffeisenie. BOŚ był ostatnim z banków, w którym pożyczkę walutową mogli dostać mniej zamożni klienci. Wcześniej frank zniknął z oferty Lukas Banku i należącego do Getinu DomBanku. A PKO BP od środy oferuje kredyty we frankach droższe od złotych - pisze "WSJ Polska"

..... w pko bp mają od srody 7 % :o :o :o

W PKO BP kredyt we frankach droższy od pożyczki w złotych

(Dziennik, tm/28.11.2008, godz. 14:59)

Coraz więcej banków rezygnuje z udzielania pożyczek w walutach obcych. Od grudnia takich praktyk zaprzestaną Millenium, Bank Ochrony Środowiska i Raiffeisen Bank. Tam, gdzie kredyty we frankach zostają, stają się droższe od tych w naszej walucie – czytamy w „Dzienniku”.

Wcześniej kredyty we frankach zniknęły z ofert Lukas Banku i należącego do Getinu DomBanku. Choć banki zaprzeczają, dzieje się to zazwyczaj po interwencjach KNF.

Jak podaje gazeta, tam gdzie kredytowanie we frankach wciąż jest możliwe, staje się ono droższe od kredytów zaciąganych w złotych. Dobrym przykładem jest tutaj PKO BP, który od środy oferuje droższe kredyty we frankach. Oprocentowanie dla pożyczki w wysokości 120-200 tys. złotych, udzielonej we szwajcarskiej walucie to 8,33 proc. ten sam kredyt w złotych jest oprocentowany poniżej 8 proc. To są jasne sygnały, że banki nie chcą lub nie mogą udzielać kredytów w tej walucie – czytamy w „Dzienniku”.

źródło - http://banki.onet.pl/1871152,wiadomosci.html

W jakim banku oplaca sie wziasc teraz kredyt we frankach?

Mialem wniosek w Millenium na 30 lat i na 4,75 procent. Po rozpatrzeniu wniosku dali mi na 7,8 i 20 lat !!! Zastanawiam sie czy nie wziasc na dokonczenie budowy w PLN. Poki co bede mial okres karencji i placil tylko odsetki. Wezme z opcja wczesniejszej splaty. Jak sie za 2 - 3 lata unormuje sie sytuacja i marze beda normalne to wtdy moze przewalutowac albo wziasc inny w CHF i splacic ten? A moze zostawic jakby wprowadzili u nas euro? Co o tym sadzicie?