Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesteśmy przed wyborem kredytu.

Zupełnie niezorientowani w ofercie i kruczkach kredytów.

Na co zwracać uwagę? Do których banków warto iść?

Frank ? Euro ? a może złotówki :-?

Mamy duży wkład własny więc myslę ,że nie będzie to ograniczać dostępności kredytu.

Kupowaliśmy dzałkę i ta osoba od razu nam na tej działce buduje. podpisaliśmy umowę podobną do deweloperskiej czyli ,że kupujemy dom w stanie deweloperskim (dokładnie okreslone)+ działka za daną kwotę.

Czy bank da kredyt hipoteczny/budowlany tylko tą resztę która brakuje do tej kwoty czy na wykończenie też.

Może musimy zostawić pieniądze na wykończenie a raty osobie budującej spłacać z kredytu. Tylko to zupełnie się nie opłaca,bo musielibyśmy już spłacać kredyt ,mając jeszcze gotówkę na koncie.

Jak liczyć wartość nieruchomości już z wykończeniem?

Podpowiedzcie coś, może link do jakiejś strony o kredytach, która nie odsyła do doradców

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy wiecie cos na temat kredytow preferencyjnych?

przeliczaliśmy to na milion sposobów i ni cholery nam sie to nie kalkulowało, niby część odsetek (przez 8 lat) pokrywa państwo (czyt.podatnik), ale

- nie mieliśmy szans na taka wysokość kredytu jakiej oczekiwaliśmy

- we frankach w komercyjnym banku wychodziło taniej (preferencyjny - tylko złotówki)

- mamy za duży dom :-?

- wysoka marża

- chollllllerna biurokracja :evil:

darowalismy sobie - dla nas nie była warta "skórka za wyprawkę"

Tu znajdziesz wszystkie akty prawne w tym temacie

Ustawa z dnia 8.09.2006 r. o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania (Dz. U. nr 183, poz. 1354).

Wiadomości walutowe

Będzie powrót złotego i spadek zarobku na spreadzie

(PAP, ak/ 17.01.2009, godz. 07:54)

W tym roku nastąpi odwrócenie proporcji między złotowymi i walutowymi kredytami hipotecznymi - pisze "Parkiet". Te pierwsze stanowić będą nawet 80 proc. nowych umów.

Banki mogą więc zapomnieć o wysokich zyskach ze spreadu, czyli różnicy między kursem kupna i sprzedaży waluty - mówi Marcin Materna, analityk Millennium Domu Maklerskiego. Jego zdaniem sprzedaż kredytów hipotecznych będzie w 2009 r. o połowę mniejsza niż w ubiegłym.

W 2009 r. rynek kredytów hipotecznych będzie zdominowany przez kredyty złotowe. Składa się na to kilka powodów: możliwość finansowania nieruchomości w 100 proc., uzyskania większej zdolności kredytowej w porównaniu do pożyczki w walucie oraz obniżki stóp procentowych w Polsce - wylicza Aleksandra Łukasiewicz, członek zarządu w Open Finance.

źródło - http://waluty.onet.pl/1899143,wiadomosci.html

dzieki MALKA ja dopiero w tym tygodniu mam się zabrać za załatwianie czegoś to że biurokracja to mnie nie dziwi bo żyjemy w kraju biurokracji niestety ile tego kredytu chcieli ci dac skoro nie miałeś szans na taki kredyt jaki chciałeś?i jaki duzy dom? ze za duzy?wszystko przedemą.....pod gorkę się zacznie...boże co za kraj!!!!

trzeba pamietac, ze 8 lat doplaty liczy sie od dnia wyplaty pierwszej transzy

czyli jak ktos chce budowac przez 2 lata to nie zyskuje pełnej doplaty - przez czas budowy doplacane sa odsetki tylko od wykorzystanej transzy kredytu, a zaden bank (szczegolnie teraz) nie wyplaci całej kasy w pierwszej transzy

od 8,56% do 13,26%w PLN

od 3,87% do 9,07%w CHF.

Mi się jeszcze udało - podpisałem 30 grudnia z marżą 0.80% :) Teraz muszę pogonić księgi, żeby wpisały mi hipotekę, bo jeszcze mi uwalą umowę z uwagi na wypłatę pierwszej transzy, a ta ma być po wpisie.

Podpisując umowę nasz doradca w banku mówił, że cudem załapaliśmy się na tak niską marżę. W tym momencie jako VIP mieliśmy szansę góra na 1.2%. Myślałem, że tak nas bajeruje, jak to nam się udało. Widać że nie.

Biorąc pod uwagę WIBOR z grudnia to mam 7.37% (6.57%+0.80%), a od lutego będzie niżej. Zanosi się na około 5.70, czyli dla mnie 6.50.

Jeżeli faktycznie marże będą powyżej 2% dla PLN czy 4% dla waluty, to będzie to pętla na szyję dla kredytobiorcy. Jak stopy ruszą w górę za 2 lata, to będzie masakra.

czy wiecie cos na temat kredytow preferencyjnych?

przeliczaliśmy to na milion sposobów i ni cholery nam sie to nie kalkulowało, niby część odsetek (przez 8 lat) pokrywa państwo (czyt.podatnik), ale

- nie mieliśmy szans na taka wysokość kredytu jakiej oczekiwaliśmy

- we frankach w komercyjnym banku wychodziło taniej (preferencyjny - tylko złotówki)

- mamy za duży dom :-?

- wysoka marża

- chollllllerna biurokracja :evil:

darowalismy sobie - dla nas nie była warta "skórka za wyprawkę"

Tu znajdziesz wszystkie akty prawne w tym temacie

Ustawa z dnia 8.09.2006 r. o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania (Dz. U. nr 183, poz. 1354).

Bawiłem się swego czasu w Kasę Mieszkaniową, więc sobie wyrobiłem odpowiednie zdanie o "preferencjach". Jeżeli coś jest niedopracowane, to pierwsi jeszcze "wygrają". Generalnie to wspiera co najwyżej banki, bo dadzą jakieś nieziemskie warunki. Z KM też tak było. Kiedy liczyli zdolność kredytową do KM, to brali inne współczynniki, co umożliwiało bankowi nie wyplacenie 150% zebranej kwoty. Ja na tym wyszedłem dobrze tylko dlatego, że zrobiłem trick: wpłacałem mało, żeby czas biegł, a kasę trzymałem w wysoko oprocentowanych wówczas obligacjach. Tuż przed końcem umowy podniosłem ratę z minimum (jakieś 140zł) na jakieś 8 tysięcy, co mi podbiło zebrany kapitał. Kupa formalizmów i kombinatorstwo banków, żeby jednak klienta wydoić, bo dostaje "preferencyjny". W dodatku warto zobaczyć co będzie jak się człowiek chce wycofać z tego. Czasem nie może, a czasem straci pewne prawa. Mogą wprowadzić jakąś ulgę, ale napiszą, że osoby korzystające z preferencyjnych kredytów nie mogą z niej korzystać. Już tak było - ulga odsetkowa a ulga budowlana. Kiedy "państwo" i finansjery coś ustalają, to klient nie zrobi w Polsce na tym dobrego interesu.

za mną pierwsza rozmaowa w sprawie kredytu Bank Milenieum WARUNKI NIE ZNAM SIĘ KOMPLETNIE WIĘC MOWCIE CO JEST?kwota 3000000 na 30 lat rata 2134 plus ubezpieczenia 60 zł i 30zł, do czasu wpisu do ksiąg hipotecznych(?)200zł prowizja od kwoty , oprocentowanie 7.68%( marża 1.8% wobor5.88%) :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: i jeszcze raz :evil:

Gość Gosc_gość
za mną pierwsza rozmaowa w sprawie kredytu Bank Milenieum WARUNKI NIE ZNAM SIĘ KOMPLETNIE WIĘC MOWCIE CO JEST?kwota 3000000 na 30 lat rata 2134 plus ubezpieczenia 60 zł i 30zł, do czasu wpisu do ksiąg hipotecznych(?)200zł prowizja od kwoty , oprocentowanie 7.68%( marża 1.8% wobor5.88%) :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: i jeszcze raz :evil:

Od

3000000
rata tylko 2134 plus ubezpieczenia ??

Toć to za darmo - tylko brać i się nie oglądać :lol:

Za dużo zer Ci się wstuknęło chyba :wink:

3 mln zł? :o Chyba 300 000 ;)

Ubezpieczenie do czasu ujawnienia hipoteki w księgach jest raczej wyższe - np 1% za 3 miesiące, czyli jakieś 3 000.

W Millenium z tego co się pamiętam, było ubezpieczenie kredytobiorcy.

WIBOR (a nie WOBOR) wygląda OK - to już średnia z uwzględnieniem stycznia.

Marża 1.8% - skoro taką podali na wejście, to da się znegocjować.

W Millenium z tego co się pamiętam, było ubezpieczenie kredytobiorcy.

Marża 1.8% - skoro taką podali na wejście, to da się znegocjować.

Aha - przeliczając kredyt dla porównania - uwzględnij sobie koszt ubezpieczenia, bo on podbije Ci generalnie koszt. Oczywiście są tam jakieś plusy (nie pamiętam czy ubezpieczana jest śmierć, czy utrata pracy oraz czy całości kredytu, czy tylko określonej długości spłacania rat przez ubezpieczyciela)

Marża z tego co słychać na poziomie 1.8% nie jest czymś strasznym, ale przy odpowiednim zaawansowaniu budowy i dobrych zarobkach, można dostać pewnie 1.2%

no to się uśmiałam sama z siebie ale "pierwsze koty za płoty" oczywiście 300 tyś . Z tego co zrozumiałam to rata 2134 plus ubezpieczenie siebie 60 zł i ubezpieczenie nieruchomoSci 30zł co daje rate 2224zł DOBRZE ROZUMIE???? WYDAJE MI SIĘ ŻE RATA JEST WYSOKA znajomi brali w sierpniu te same pieniądze we frankach i mają rate 1500 zł Hasło kto szuka to znajdzie jest tu wykonalne? czy w dzisiejszych czasach już nie?
FRANKAI jak mam rozumieć zaawansowana budowa i dobre zarobki? tą marże da się zbić w czasie trwania kredytu? ALE JESTEM ZIELONA

no to się uśmiałam sama z siebie ale "pierwsze koty za płoty" oczywiście 300 tyś . Z tego co zrozumiałam to rata 2134 plus ubezpieczenie siebie 60 zł i ubezpieczenie nieruchomoSci 30zł co daje rate 2224zł DOBRZE ROZUMIE???? WYDAJE MI SIĘ ŻE RATA JEST WYSOKA znajomi brali w sierpniu te same pieniądze we frankach i mają rate 1500 zł Hasło kto szuka to znajdzie jest tu wykonalne? czy w dzisiejszych czasach już nie?
FRANKAI jak mam rozumieć zaawansowana budowa i dobre zarobki? tą marże da się zbić w czasie trwania kredytu? ALE JESTEM ZIELONA

Ubezpiecznie nieruchomości mnie kosztuje 668 zł na rok w PZU. Kwota za dom w budowie o wartości 300 000, po uwzględnieniu 20% zniżki.

Jeżeli jest więc jakieś 60 i 30zł, to albo ubezpieczenie domu jest to 60zł, albo są dwa ubezpieczenia kredytobiorców. Pytaj doradcy.

Nie porównuj CHF do PLN - oj musisz doczytać. Krótkie wytłumaczenie nic nie da. Tak było i... już nie będzie. Koniec Eldorado kredytowego.

Dla przykładu zaawansowanie na poziomie >50% kosztów całkowitych, zarobki netto przekraczające 5 000zł (dla raty 2000zł); brak innych zobowiązań (karty kredytowe, kredyty, alimenty).

Dwie umowy o pracę.

Nieruchomość bez "wad" i udziwnień. Pierwsze to jakieś wpisy w hipotece, obniżające jej wartość (współwłasność, służebność). Drugie to stawianie domu, który się nie sprzeda - wielkiego pałacu, domu połączonego z oborą ;) itp.

ja po dzisiejszych przeliczeniach w Ekspanderze ( który polecił mi nNordea Bank ) kredyt hipot. ( na wykończenie ; kostka , ogrodzenie , podbitka taras i na spłatę zadłużenia hipotecznego w innym banku )) na 30 lat 300 000 plus ubezpieczenie na wypadek śmierci jednego z kredytobiorców ( połowe spłaza wówczas bank - nie daj Boże ) we franku , przy wartości nieruchomości 500- 600 000 rata 1340 zł a w zł 2220 myślę że przy moich założeniach że chcę mieć jak najmniejsze miesięczne zadłużenie jest to dobra propozycja ( kurs franka 2,88 )

My póki co zbieramy dokumenty i wnioski składamy w 3 bankach: Nordea, Eurobank i Polbank. Kredyt we frankach, na budowę domu, 300 000zł.

Na kredyt w PLN po prostu nas nie stać, rata jest wyższa prawie o połowę, nawet przy obecnych marżach na CHF.

Wprawdzie przy zawirowaniach na rynku finansowym wszystko jest możliwe, to raczej wątpię, żeby WIBOR spadł nagle o 4%, albo LIBOR o tyle wzrósł.

A nawet jeśli, to na szczęście we wszystkich bankach do których składamy wnioski przewalutowanie jest bezpłatne.

Pozdrawiamy,

Magda i Michał