Frankai 22.01.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam Państwa! Do tej pory podczytywałam cichaczem ale teraz proszę abyście zerknęli na moją sytuację: Jestem w trakcie budowy (działka 1,25 hektara, doprowadzona woda z wodociągu, elektryka, dom stan surowy pokryty). No i w końcu przyszedł czas na bliższą znajomość z bankiem Oto co wczoraj zaoferowano mi w Multibanku (kredyt 150000, 20 lat, franki, brak innych zobowiązań kredytowych): marża 3,7% (do negocjacji ale pewnie obetną nie więcej niż 0,1-0,2%) oprocentowanie 4,37% prowizja 1% i co Wy na to? Nie wiem czy opłacają Ci się franki. No chyba że przewidujesz umocnienie złotego i chcesz pod to "zagrać". Ja dostałem w PLN 0.8% marży, przy braku prowizji i oczwyiście nie dotyczy mnie spread. A oprocentowanie? Na dziś "mój" WIBOR wychodzi 5.66% (przy założeniu, że jutro WIBOR 3M bez zmian) czyli z marżą 6.46%. Tendencja na WIBORze jest ewidentnie spadkowa. 13 ostatnich kwotowań było spadkowych. Średnia z kwotowań (mój liczy się za dni 1-25) w styczniu jest niższa o - nomen omen - 0.80% pp niż w grudniu. Za 2 może 4 miesiące najprawdopodobniej będzie w okolicach 4.5%. Ja może zagram pod umocnienie złotego, ale jak zamknę budowę (X.2009). Póki co wolę pokojny sen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sensi1719504014 22.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Nie wiem czy opłacają Ci się franki. No chyba że przewidujesz umocnienie złotego i chcesz pod to "zagrać". . Mam po prostu nadzieję, że franuś -za jakieś 2 lata- nie wzrośnie ponad to, co jest dzisiaj a może nawet-o naiwności -spadnie. Budowę chcę skończyć w tym roku w międzyczasie sprzedając mieszkanko-uzyskam dzięki temu jakieś 80 tys. na oddanie do banku po 2-letnim okresie karencji. a rata miesięczna różni się znaczaco: ok.1000zł przy franku i ponad 1300 przy złotówkach Ale teraz mnie oświeciło, że może po prostu wziąć kredyt o te 80 tys mniejszy Mózg mi chyba szwankuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.01.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Mam po prostu nadzieję, że franuś -za jakieś 2 lata- nie wzrośnie ponad to, co jest dzisiaj a może nawet-o naiwności -spadnie. Nie wyobrażam sobie inaczej, bo brałem po 2.11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 23.01.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Nie wiem czy opłacają Ci się franki. No chyba że przewidujesz umocnienie złotego i chcesz pod to "zagrać". Ja dostałem w PLN 0.8% marży, przy braku prowizji i oczwyiście nie dotyczy mnie spread. A oprocentowanie? Na dziś "mój" WIBOR wychodzi 5.66% (przy założeniu, że jutro WIBOR 3M bez zmian) czyli z marżą 6.46%. Tendencja na WIBORze jest ewidentnie spadkowa. 13 ostatnich kwotowań było spadkowych. Średnia z kwotowań (mój liczy się za dni 1-25) w styczniu jest niższa o - nomen omen - 0.80% pp niż w grudniu. Za 2 może 4 miesiące najprawdopodobniej będzie w okolicach 4.5%. Ja może zagram pod umocnienie złotego, ale jak zamknę budowę (X.2009). Póki co wolę pokojny sen. Frankai zdradź jaki to bank, od jakiegoś czasu pytam o kredyt w PLN, ale od listopada wszędzie marża skoczyła do ok 2%, jeszcze w październiku proponowano mi 0,79% nie skorzystałem, bo nie mialem jeszcze decyzji o pozwoleniu na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.01.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 marża 2,3prowizja 1%oprocentowanie 3,45 ale 50 % wkładu nie wiem czy to dobrze czy żle ale rata na 30 lat 1340 zł i to mnie urządza bo w zł 2260 zł nordea bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.01.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Frankai zdradź jaki to bank, od jakiegoś czasu pytam o kredyt w PLN, ale od listopada wszędzie marża skoczyła do ok 2%, jeszcze w październiku proponowano mi 0,79% nie skorzystałem, bo nie mialem jeszcze decyzji o pozwoleniu na budowę. Niestety może to być w dużej mierze prawdą. W chwili podpisywania kredytu (30.12) , pani powiedziała mi, że "teraz" bym już takiej marży nie dostał. Marża wynegocjowana w połowie grudnia jakoś. Ponoć taka typowa to 1.8%, ale dla klientów VIP istniała szansa na 1.2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.01.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 marża 2,3 prowizja 1% oprocentowanie 3,45 ale 50 % wkładu nie wiem czy to dobrze czy żle ale rata na 30 lat 1340 zł i to mnie urządza bo w zł 2260 zł No to ktoś Cię chciał złupić w PLN, a w CHF zapominasz chyba o spreadzie. Z takimi parametrami moim zdaniem znajdziesz bank z marżą na poziomie 1.5%, a aktualny WIBOR 3M to 5.36, a średnia (bo najczęściej banki uśredniają) za styczeń to 5.66. Tendencja jest ewidentna, bo w najbliższą środę stopy znowu w dół. Może o 50pb może o 75pb. Za miesiąc będą poniżej 5%; może nawet 4.50%. Jeżeli grasz pod zniżkę kursu, to rozumiem. Jeżeli nie - to czy warto ryzykować? Ja już zaczynam wątpić, czy za chwilę wszystko nie runie. Wtedy złotówka będzie bezwartościowa w przeciwieństwie do franka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 26.01.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 no ale nadal nie napisałeś jaki bank dał Ci takie warunki. Najpóźniej w marcu będę potrzebował kredytu i interesowałby mnie jak najniższa marża,przy duzym wkładzie własnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sensi1719504014 26.01.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dostałam ofertę Deutsche Banku:marża 2,4%, spread 6,18 (kredyt we franiu)- przy minimalnym wkładzie własnym 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.01.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 no ale nadal nie napisałeś jaki bank dał Ci takie warunki. Najpóźniej w marcu będę potrzebował kredytu i interesowałby mnie jak najniższa marża,przy duzym wkładzie własnym Napisałem Przeczytaj priva. Marża 0.8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.01.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 tak tylko że w Deutsche Banku żebydostać 300 000 we franku trzeba mieć zdolność na dwie osoby bez dzieci 8000 zł netto - buhaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sensi1719504014 27.01.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 tak tylko że w Deutsche Banku żebydostać 300 000 we franku trzeba mieć zdolność na dwie osoby bez dzieci 8000 zł netto - buhaha Trzeba mieć powyżej 4000 netto+ wymagany wkład własny: "Wnioskodawcy posiadający mies. dochód netto gospodarstwa domowego w kwocie pow. 12 tys. zł - 0% gdy korzystasz z ubezpieczenia brakującego wkładu własnego (maksymalna wartość kredytu - 100% wartości nieruchomości). Wnioskodawcy posiadający mies. dochód netto gospodarstwa domowego w kwocie od 6 tys. do 12 tys. zł - 20% wartości nieruchomości (maksymalna wartość kredytu - 80% wartości nieruchomości). Wnioskodawcy posiadający mies. dochód netto gospodarstwa domowego w kwocie od 4 tys. do 6 tys. zł - 20 % gdy korzystasz z ubezpieczenia brakującego wkładu własnego (maksymalna wartość kredytu - 80% wartości nieruchomości). W przypadku zakupu działki wymagany minimalny wkład własny wynosi 50% wartości nieruchomości (brak ubezpieczenia brakującego wkładu - możliwość zastosowania zabezpieczenia w postaci hipoteki zastępczej)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 27.01.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 majac wklad wlasny 70% ciekawe co uda mi sie załatwić Zaczynam poszukiwania kredytu..ojoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.01.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Dziś WIBOR 3M już spadł do 5.15% Kierunek więc bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.01.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 SENSI napisał: Trzeba mieć powyżej 4000 netto+ wymagany wkład własny: no właśnie na osobę my mamy z mężem ok.5,5 netto i nie dostaniemy we franku 300000 - na wykończnie czy remont , dom wart 550000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 29.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 majac wklad wlasny 70% ciekawe co uda mi sie załatwić Zaczynam poszukiwania kredytu..ojoj Czy pytałaś już w bankach? Jakie dostałaś oferty? My mamy 75% własnego i też zaczynamy poszukiwania. Daj znać jak coś będziesz miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadimusic 30.01.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Do wszystkich którzy mają więcej niż 70% wkładu własnego i chcą wziąć więcej niż 100 tyś zł kredytu w złotówkach, polecam najniższą marżę w Polsce - 0,4%, wibor 3M wyliczany jako średnia z ostatniego miesiąca kwartałustrona 4, tabela 6 poniższego linku: http://www.bankbps.pl/upload/tabela_oprocent_43056b4bda.pdf.pdf Koniecznie trzeba zwrócić uwagę jednak na to, że oni chcą ubezpieczyć kredytobiorcę i kwota ta co miesiąc powoduje, że kredyt przestaje być atrakcyjny - jednak ja wynegocjowałem odstępstwo od w/w obowiązku przedstawiając dokumenty, że jestem ubezpieczony gdzie indziej i nawet nie musiałem robić cesji.Minusy tego kredytu to:- prowizja 1% od udzielenia kredytu- przedterminowa spłata przed upływem 5 lat kosztuje 2% nadpłacanej kwoty- trzeba założyć konto osobiste z którego pobierają raty kredytu, kosztuję ono 5zł miesięcznie + 50gr za kartę do bankomatu.Inne plusy:- Bank całkowicie polski, nie jest nastawiony agresywnie na zdobywanie klienta, wszystkie sprawy można załatwiać zawsze z tą samą osobą, można się dogadać do co do różnych szczegółów - nie są sztywni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukass534 30.01.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Właśnie jesteśmy na etapie gromadzenia wymaganych dokumentów i wkrótce składamy wniosek w PeKao S.A. - kredyt hipoeczny. z dopłatami na dom 130m2 120.000 zł. na 25lat raty malejące, karencja w spłacie kapitału 15 m-cy. Marża 1,45%, tyle, że doszły nas słuchy, że bank zamierza podnieść marżeę ze wzgl. na spadek WIBOR. Wg symulacji z tego tygodnia pierwsza rata odsetek ok. 580zł, po okresie karencji ok. 985zł, po 8 latach dopłat na tym samym poziomie ok. 985zł. Wszystko mnie przeraża, zwłaszcza różne inf na forach np. w podobnej sytuacji jak my tyle, że bodajże 2006r. wg wstępnej analizy pewnego kredytu raty miały być na poziomie 1200zł, ale po 2-letnim okresie karencji rata wynosiła 1600zł.Obawiam się sytuacji, że teraz rata symulowana jest na nieco poniżej 1000zł , a jak dojdzie do spłata po okresie karecji będzie wynosić 1300zł albo i więcej. Będziemy wdzięcznie za jakiekolwiek rady i przedstawianie wszych sytuacji kredytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 30.01.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Właśnie jesteśmy na etapie gromadzenia wymaganych dokumentów i wkrótce składamy wniosek w PeKao S.A. - kredyt hipoeczny. z dopłatami na dom 130m2 120.000 zł. na 25lat raty malejące, karencja w spłacie kapitału 15 m-cy. Marża 1,45%, tyle, że doszły nas słuchy, że bank zamierza podnieść marżeę ze wzgl. na spadek WIBOR. Wg symulacji z tego tygodnia pierwsza rata odsetek ok. 580zł, po okresie karencji ok. 985zł, po 8 latach dopłat na tym samym poziomie ok. 985zł. Wszystko mnie przeraża, zwłaszcza różne inf na forach np. w podobnej sytuacji jak my tyle, że bodajże 2006r. wg wstępnej analizy pewnego kredytu raty miały być na poziomie 1200zł, ale po 2-letnim okresie karencji rata wynosiła 1600zł. Obawiam się sytuacji, że teraz rata symulowana jest na nieco poniżej 1000zł , a jak dojdzie do spłata po okresie karecji będzie wynosić 1300zł albo i więcej. Będziemy wdzięcznie za jakiekolwiek rady i przedstawianie wszych sytuacji kredytowych. Ja też szukam kredytu na 120 tyś ... Trochu juz mam dośc ..niby nie wile nam juz brakuje by zamieszkac .Bo wkoncu 120 tys to nie majątek ..ale te odsetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukass534 30.01.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Ja też szukam kredytu na 120 tyś ... Trochu juz mam dośc ..niby nie wile nam juz brakuje by zamieszkac .Bo wkoncu 120 tys to nie majątek ..ale te odsetki To jesteśmy w podobnej sytuacji. No ale po przemyśleniach doszlismy do wniosku ze bez kretytu dalej nie damy rady, a chcemy już iść "na swoje" po ponad 2 latach mieszkania z rodzicami w mieszkaniu 3 pokojowym Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts