Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Gosc_gość

Czym innym zabawa na FX a czym innym waluta w kredycie. Stałe czasowe na FX są znacznie mniejsze. Ja nastawiam się raczej na powolne umocnienie złotego. Pytanie tylko kiedy wejdzie Euro.

Miło czasem poczytać kogoś obeznanego w walutach i bawiącego się na FX :wink:

Sam też się "bawię" ( w czasie budowy trochę mniej - znaczy się ostrożniej), ale co do CHF to raczej stawiałbym na dalsze osłabienie PLN, w okolicach czerwca, może szybciej przetestuje poziom 3,50 ( czego nikomu nie życzę i obym się mylił), dalej ze 1 lub 2 miesiące trend boczny, potem powolny zjazd do poziomu 2,30 gdzie jego miejsce :wink:

Zaznaczam, że są to tylko moje przewidywania i nie należy się nimi sugerować :wink:

Kiedyś pisałem na tym wątku, że CHF dobije i przetestuje poziom 2,00 a potem jazda w górę - i widać niestety miałem rację :-?

np. tu:

http://forum.muratordom.pl/post2487414.htm#2487414

lub wcześniej tu:

http://forum.muratordom.pl/post2467218.htm#2467218

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czym innym zabawa na FX a czym innym waluta w kredycie. Stałe czasowe na FX są znacznie mniejsze. Ja nastawiam się raczej na powolne umocnienie złotego. Pytanie tylko kiedy wejdzie Euro.

Sam też się "bawię" ( w czasie budowy trochę mniej - znaczy się ostrożniej),

To raczej nie do mnie. Ja się nie bawię ani na FX, ani na żadnych kontraktach czy innych pochodnych. Nigdy nie miałem aż tyle kasy do stracenia ;) No chyba, że za jakiś czas znowu zainwestuję odrobinę większą kasę w akcje i da duży zysk. Póki co - nie mam kasy do stracenia:

- Co jest?

- Jest interes do zrobienia...

- Interes? Ile można stracić?

- Co się mnie pytasz ile można stracić! Się mnie natychmiast zapytujesz ile można zarobić!

- Ile się zarobi, to się zarobi. Ja się pytam: ile trzeba mieć żeby ryzykować w razie że się straci.

Gość Gosc_gość

Sam też się "bawię" ( w czasie budowy trochę mniej - znaczy się ostrożniej),

To raczej nie do mnie. Ja się nie bawię ani na FX, ani na żadnych kontraktach czy innych pochodnych. Nigdy nie miałem aż tyle kasy do stracenia ;) No chyba, że za jakiś czas znowu zainwestuję odrobinę większą kasę w akcje i da duży zysk. Póki co - nie mam kasy do stracenia:

- Co jest?

- Jest interes do zrobienia...

- Interes? Ile można stracić?

- Co się mnie pytasz ile można stracić! Się mnie natychmiast zapytujesz ile można zarobić!

- Ile się zarobi, to się zarobi. Ja się pytam: ile trzeba mieć żeby ryzykować w razie że się straci.

Ech to źle Cię zrozumiałem, ale mądre rzeczy prawisz i tak sobie pomyślałem.

W każdym razie w tym też masz rację :wink:

FX potrafi sponiewierać zwłaszcza GPB/JPY - jazda na maksa 8)

ale najważniejsze, żeby inwestować w to tylko taką kasę jaką można odżałować. Zostawmy jednak FX - to nie ten wątek i nie te przedziały czasowe :wink:

widzę,że jesteście biegli w kredytach-może znacie odpowiedz na moj dylemat.

Wzielam kredyt w Millenium, lipiec 2008, 300tysPLN. W umowie mam napisane,ze to jest ok.150 000CHF

Wybralam już ok.160 000PLN, czyli ok 75 000 CHF. Pozostało mi do wybrania.....?

I tu mam dylemat? ! Czy mam sobie liczyć jako pozostałą część do pobrania franki-czyli 150 000CHF( to co mam w umowie) - 75 000 CHF(to co wybralam)

Licząc w ten sposób okazuje się,ze pozostało mi 75 000 CHF. Jesli jesdnak przemnożę to wg dzisiejszych (odlotowych!) cen franka, to okazuje się,ze 75000CHF x 3PLN= 225 000 PLN

Idąc tym torem myslenia mogę wziąc jeszcze 225 000PLN, wzięlam już 160000PLN, co daje razem 385 000 PLN - a brałam kredyt na 300000 PLN!

....a może inaczej-jesli pozostało mi 140000PLN, tzn,ze mam do wybrania ok 47 000 CHF-tyle,ze to z kolei sprawi,ze wzięlam już 75000CHF+ 47000CHF =122000CHF- a w umowie jest kwota ponad 150 000 CHF

....czy ktos z Was potrafi mi pomóc...?

widzę,że jesteście biegli w kredytach-może znacie odpowiedz na moj dylemat.

Wzielam kredyt w Millenium, lipiec 2008, 300tysPLN. W umowie mam napisane,ze to jest ok.150 000CHF

Kolega ma kredyt w Millenium i coś mówił, że kurs z pierwszej raty obowiązuje także na kolejne. Niestety nie ma go w pracy i nie mogę potwierdzić. Weź umowę i przeczytaj o ustalaniu kursu. Moim zdaniem to jest na tyle ważne, że musi być zapisane w umowie.

oba scenariusze są możliwe - zależy jaki masz kredyt - masz po prostu farta że złoty się osłabia jak bierzesz transze - tak czy inaczej będziesz do przodu kupękasy zaraz po wybraniu ostatniej transzy...

jeżeli PLN się potem umocni to będziesz nadal "zarabiać" na kredycie a jeżeli dalej się będzie osłabiać to stracisz to co zyskałaś dotychczas

tak, transze sa przeliczane po aktualnym kursie. Jednak w umowie (lipiec 2008) mam od razu napisane,ze

"Kredyt jest indeksowany do CHF, poi przeliczeniu wypłaconej kwoty zgodnie z kursem kupna CHF według Tabeli kursów(...) w dniu uruchomienia kredytu lub transzy"

Przepraszam-nie ma w umowie przeliczenia na franki. Takowe jest na wyciągach bankowych jakie mi przesyłają.Tam jest napisane-KWOTA KREDYTU 153 031, 07 CHF ( nie ma złotówek)

Porusze nowy watek chociaz ten jest również dla nas bardzo ciekawy.

Składamy wnioski o kredyt do 3 lub 4 banków: Nordea, deutsche bank, polbank i ewentualnie DbN Nord.

Podpowiedzcie proszę ile trwa rozpatrzenie wniosku kredytowego i ile czasu minie do momentu wyplaty transzy.

o Polbanku slyszałam, ze na transze czeka sie po 2 - 3 miesiace ... ale to bylo w zeszłym roku, moze wynikalo to z przeciazenia :D za to w noreda po rozpatrzeniu wniosku w ciagu 2 tygodni jest pieniądz na koncie.

jak przedstawia się sytuacja na ta chwile w tych bankach ????????????????????????????????? ktoś sie orientuje ??????????????????

Składamy wnioski o kredyt do 3 lub 4 banków: Nordea, deutsche bank, polbank i ewentualnie DbN Nord.

Podpowiedzcie proszę ile trwa rozpatrzenie wniosku kredytowego i ile czasu minie do momentu wyplaty transzy.

o Polbanku slyszałam, ze na transze czeka sie po 2 - 3 miesiace ... ale to bylo w zeszłym roku, moze wynikalo to z przeciazenia :D za to w noreda po rozpatrzeniu wniosku w ciagu 2 tygodni jest pieniądz na koncie.

jak przedstawia się sytuacja na ta chwile w tych bankach ????????????????????????????????? ktoś sie orientuje ??????????????????

Zapytaj doradcy u którego składacie wnioski. W Nordei mamy czekać ok. 2 tygodnie na decyzję, w Polbanku ponad 3 (chociaż ostatnio podobny kredyt do naszego nasz doradca załatwił w niecały tydzień), w Eurobanku też około 3 tygodni. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w rzeczywistości.

Cały czas zastanawiamy się, czy składać wniosek w Polbanku, bo znajomi mieli u nich problemy z wypłatami transz.

civic9, co to znaczy, że "każda transza jest przeliczana wg kursu z dnia wypłaty" ???

Czyli jesli wybrałam 75000CHF tzn,że mam to pomnożyć razy 3? ....czyli mam wybrane już 225oooPLN ???

nie, z PLNów na CHF przeliczają...

tzn. jeśli dostałaś 100.000, w dniu wypłaty CHF skupowali po 3.00,

to do zadłużenia wpisują Ci 33.333,33 CHF - i od tej kwoty obliczają raty (i odsetki).

teraz gdy CHF rośnie w stosunku do tego co było w dniu podpisywania umowy to po prostu będziesz winna mniej CHFów niż pierwotnie zakładano i orientacyjnie wyliczana na symulacjach (to na wyciągach też można traktować jako symulacje). polecam zajrzenie do millennetu (jak nie masz to za darmo aktywować) - tam jest aktualne zadłużenie wyrażone w CHF w zakładce kredyty i na bieżąco uaktualniane plany spłat, wyrażone w CHF.

Zapytaj doradcy u którego składacie wnioski. W Nordei mamy czekać ok. 2 tygodnie na decyzję, w Polbanku ponad 3 (chociaż ostatnio podobny kredyt do naszego nasz doradca załatwił w niecały tydzień), w Eurobanku też około 3 tygodni. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w rzeczywistości.

Cały czas zastanawiamy się, czy składać wniosek w Polbanku, bo znajomi mieli u nich problemy z wypłatami transz.

wlasnie jakos Polbank mi sie generalnie dobrze nie kojarzy ....

w banku zapytamy oczywiscie, ale jakos bardziej ufam komus kto juz przeszedl sciezke niz pracownikowi bo przeciez na swojego nie bedzie szczekał.

dziękuję :D

civic9 bardzo dziękuję.

Czyli -o ile dobrze Cię rozumiem- jeśli wybrałam transze opiewające na kwotę 160000PLN, tzn, ze wcale nie mam na dziś zadłużenia 75000CHF (bo to jest przelicznik z czasów gdy frank kosztował około 2,1 PLN) tylko około 53000 CHF.

Czy tak ?

nie mam pewności czy się rozumiemy, powiedz kiedy (data) i jakie (kwota) transze dostałaś.

data może być mniej więcej, albo dokładny dzień jeśli chcesz dokładnie.

moje transze wygladały tak

11.07-35 000PLN

18.08-75 000PLN

29.09-39 000PLN

12.11-11 000PLN

-----------------

160 000PLN

Anna coś mi się wydaje,że jednak dostawałaś złotówki,ale były one przeliczane po bieżącym kursie na franki....jakbyś teraz brała te całe 160tyś to byłyby one przeliczone po kursie ok 3zł, ale w okresach o których piszesz kurs franka był niższy