Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

11.07-35 000PLN / 1,9674 = 17 790 CHF

18.08-75 000PLN / 2,0132 = 37 254 CHF

29.09-39 000PLN / 2,0846 = 18 709 CHF

12.11-11 000PLN / 2,4520 = 4 486 CHF

---------------------------------------------

160 000PLN / 78239 CHF

Powyżej kursy z Millennium z dnia wypłaty transz. Rzeczywiste mogą się minimalnie różnić, bo mogą się jeszcze w ciągu dnia zmieniać, ale to już wiele na wynik nie wpłynie. Jesteś winna bankowi 78239 CHF, czyli po dzisiejszym kursie 245 224 PLN. :(

poprawka do tego co wyżej pisałem - na wyciągach też chyba podają aktualną wartość zadłużenia w CHF.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Civic9, to ile jestem winna-wiem!!!!!!!!!!!!!!

Nie wiem tylko ile jeszcze od banku mogę wziąć, czy 140 000PLN czy 55 000 ???

Nie wiem jak w innych bankach ale w BOŚ 140 000zl by było. W umowie jest zapis nie więcej niż np. 300 000zł. Wypłacają transze zgodnie z harmonogramem w złotówkach a ostatnia jest rozliczeniowa- jak CHF spada to złotówek dostajesz mniej jak wzrosło to zgodnie z umową. Patrzą na to co Ci wypłacili w złotówkach a nie ile teraz te Franie byłyby warte. Wiem, że BGŻ brał pod uwagę przy wypłacie transz kurs CHF z dnia podpisania umowy i po takim kursie wypłacał wszystkie transze- innych metod nie znam.

A dokładnie:

1. Kredyt przyznany: 152 485 CHF (300 000zł/ 1.9674)

2. Wyplacono: 78 239 CHF

3. Pozostalo 74 246 CHF * 3zł= 222 739zł

i tu działa to nie więcej niż 300 000zł czyli

1. wyplacono w złotówkach 160tyś pozostało 140tyś

Civic9, to ile jestem winna-wiem!!!!!!!!!!!!!!

Nie wiem tylko ile jeszcze od banku mogę wziąć, czy 140 000PLN czy 55 000 ???

masz problem formułowaniem swoich myśli i nie uważnie czytasz:

jak pisałem na samym początku:

dostaniesz dokładnie tyle złotówek ile masz w umowie - czyli 300.000.

(dotyczy standardowej umowy w millennium, w innych bankach może być inaczej)

Witam!

mam kredyt w mille udzielony w lipcu 2008 w pln, do pelnej wyplaty kredytu zoatala mi transz wys 5tys pln. Babka moi ze teraz mi nie przewalutuja bo sie boja ze stracą.

W umowie jest ze bank moze przewalutowac kredyt na wnosek kredytobiorcy.

teraz prewalutowanie na CHF bylo by kozystne bo pewnie niedlugo stanieje ...

co o tym sadzicie???

pozdrawiam

no anale gadają, że mamy przyspieszenie trendu więc zaraz będzie szczyt.... :lol:

niby racja ale to nie jest automatyczne. szczyt może być już jutro na 3.25 jak i za 2 tygodnie na 4zł i potem ostry spadek do .........3,50 :o

żartowałem ;)

co do przewalutowania na CHF :lol: jaki bank Ci teraz przewalutuje z uczciwą marżą? Złodzieje... mają teraz 5 i więcej % marże na kredyty w CHF

Witam!

mam kredyt w mille udzielony w lipcu 2008 w pln, do pelnej wyplaty kredytu zoatala mi transz wys 5tys pln. Babka moi ze teraz mi nie przewalutuja bo sie boja ze stracą.

W umowie jest ze bank moze przewalutowac kredyt na wnosek kredytobiorcy.

teraz prewalutowanie na CHF bylo by kozystne bo pewnie niedlugo stanieje ...

co o tym sadzicie???

pozdrawiam

My w styczniu pytaliśmy w Millenium o kredyt w CHF i babka powiedziała nam, że wycofali te kredyty z oferty. Przypuszczam, że jak się uprzecie to dadzą Wam możliwość przewalutowania, ale na niekorzystnych warunkach.

Newsy z BGŻ

jak chcemy wziąć w CHF to musimy się liczyć z +/- ponieważ transze wypłacane są po kursie danego dnia. Korzystnie by było gdyby zł nie rósł w trakcie wypłat,badż spadał, a rósł po wybraniu.

Biorąc pod uwagę czas budowy jest spore ryzyko (któż to wie jak zachowa się zł?) i może okazać się że pomimo iż wzieliśmy kredyt z zapasem, może nam nie wystarczyć na całą budowę.

p.s BGZ wycofał się obecnie z mozliwości przewalutowania z CHF na PLN.

A ja gorliwie myślę o kredycie w PLN, duże raty, ale większ pewność że dom będzie stać.

Newsy z BGŻ

jak chcemy wziąć w CHF to musimy się liczyć z +/- ponieważ transze wypłacane są po kursie danego dnia. Korzystnie by było gdyby zł nie rósł w trakcie wypłat,badż spadał, a rósł po wybraniu.

Biorąc pod uwagę czas budowy jest spore ryzyko (któż to wie jak zachowa się zł?) i może okazać się że pomimo iż wzieliśmy kredyt z zapasem, może nam nie wystarczyć na całą budowę.

p.s BGZ wycofał się obecnie z mozliwości przewalutowania z CHF na PLN.

A ja gorliwie myślę o kredycie w PLN, duże raty, ale większ pewność że dom będzie stać.

W Eurobanku przy kredycie w CHF wypłacają tyle na ile bierzesz kredyt. Masz pewność, że w przypadku kredytu np. na 300 000 tyle będziesz miał wypłacone w transzach.

Z tego co się orientuję to niestety od poniedziałku podwyższyli marże.