Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Ja również w Nordea. Dostałem na kredyt w CHF: prowizję 1%, marżę 1,6 + libor6M (na dziś wychodzi 2,5%, wkład własny 20%). Dodatkowo wymagają otwarcia RORu w ich banku, gratis visa. Podpisałem umowę ale jeszcze nie uruchomiłem kredytu (na kupno gotowego domu). Nordea ma stosunkowo małe różnice kursowe kupno/sprzedaż (na ogół ok 7,5 grosza). Dodatkowo dają mi możliwość 'negocjowania' kursu CHF przy przelewaniu kasy na konto zbywcy - podobno można urwać 2-3 grosze na franku.

Od kilku dni zastanawiam się nad kredytem w Fortis - marża 1% + libor6M (na dziś wychodzi to 1,9%, ale dają na pierwsze 6 miesięcy 1,88% (a może to tylko plota???)). Prowizja 0%. Obecnie to chyba najatrakcyjniejszy kredyt we frankach, dla osób ze stosunkowo małym wkładem własnym. Czy ma Ktoś z Was tam kredyt? Jakie wrażenia/kruczki/haczyki/opinie?

Pozdrawiam

Wanios

dali nam juz po nowych warunkach, mielismy juz przyznany po starych wtedy oferowali nam 2,83%!!! a teraz 2,39%! :wink:

a ja chyba największe możliwe i już powiedziałam że na to się nie godzę

to jest skandal dosłownie że skaczą sobie jak chcą są jakieś widełki ale to co wyprawiają to lekka przesada :evil:

Przeczytane w dzisiejszej Rzeczpospolitej:

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pieniadze_051027/pieniadze_a_12.html

KREDYTY Odsetki zależą nie tylko od oprocentowania

Ile dni liczy miesiąc

Przed zaciągnięciem kredytu warto odwiedzić kilka banków i poprosić o przygotowanie harmonogramu spłat. Może okazać się, że wysokość naliczonych odsetek od pozornie identycznych pożyczek w dwóch różnych instytucjach nie będzie taka sama.

Ostateczna cena kredytu uzależniona jest od wielu czynników, m.in. od wysokości pożyczanej kwoty, okresu spłaty, oprocentowania w skali roku, warunków spłaty (stałe lub zmienne oprocentowanie, stała lub zmienna wysokość rat), kursu walutowego (w przypadku kredytów indeksowanych). Stosowane są również różne okresy karencji, co wpływa bezpośrednio na wysokość odsetek. Z kolei odsetki mogą być naliczane od kapitału pozostającego do spłaty (z uwzględnieniem różnych okresów karencji) lub w równych kwotach.

Dodatkowo pojawiają się różnice w liczbie dni branych pod uwagę przy wyliczeniach. W Lukas Banku system, ustalając odsetki i wysokość raty, uwzględnia rzeczywistą liczbę dni między kolejnymi spłatami kapitału, w tym także długość każdego miesiąca i dni wolne. - Na przykład odsetki za luty, który ma 28 dni, będą niższe niż za inny miesiąc, który liczy 31 dni. Jeśli na przykład spłata raty wypada w dzień wolny od pracy, jest automatycznie przesuwana na najbliższy dzień roboczy. Może to spowodować, że dany miesiąc rozliczeniowy będzie miał np. 33 dni (jeśli rata miała być płatna w sobotę, a będzie w poniedziałek); wtedy odsetek naliczy się więcej - twierdzi Anna Woźniak z Lukas Banku. - Za to kolejny miesiąc rozliczeniowy automatycznie będzie krótszy i odsetek będzie mniej.

W Kredyt Banku do naliczania odsetek, podobnie jak w Lukas Banku, brana jest faktyczna liczba dni, natomiast rok ma 365 dni lub 366, gdy jest przestępny. W Pekao SA czy Banku Zachodnim WBK przyjmuje się, że w roku jest 360 dni.

Wszystkie te warunki powinny być określone w umowie z klientem. - Sposób naliczania odsetek od udzielonych przez banki kredytów uzależniony jest właśnie od warunków umowy - twierdzą przedstawiciele Generalnego Inspektoratu Nadzoru Bankowego.

Przeciętnemu klientowi trudno jest jednak porównać te parametry. Oprócz licznych dodatkowych opłat i prowizji dochodzi jeszcze problem stosowanych przez banki algorytmów. - Zasady liczenia odsetek od kredytów, czyli algorytm, który bank powinien stosować podczas ich ustalania, nie jest przedmiotem żadnej regulacji ustawowej, nie reguluje tego prawo bankowe - zauważają przedstawiciele GINB. Jedynie przepisy ustawy z 20 lipca 2001 r. o kredycie konsumenckim definiują sposób liczenia odsetek, przy czym jest to matematyczny wzór obliczania rzeczywistej rocznej stopy oprocentowania, a nie wysokości odsetek należnych bankowi.

Poprosiliśmy kilka banków o wyliczenie odsetek od 100 tys. zł kredytu udzielonego na 10 lat, o oprocentowaniu 8 proc. w skali roku (bez żadnych dodatkowych opłat i prowizji). Wysokość odsetek podanych przez każdą instytucję jest inna. Na przykład klienci Banku Zachodniego WBK zapłacą ponad 40,9 tys. zł, a w BGŻ kwota ta będzie o ok. 570 zł niższa.

ALEKSANDRA MYCZKOWSKA

--------------------------------------------------------------------------------

Emil Ślązak Katedra Bankowości SGH

>Generalnie dla kredytobiorcy koszt odsetkowy jest tym niższy, im szybciej spłacane są raty kapitałowe. Dlatego najkorzystniejsze są malejące raty kapitałowe, gdyż wówczas kredyt zostaje najszybciej spłacony (jest to wariant najmniej korzystny dla banków). Kredyt o stałych ratach kapitałowych jest bardzo przejrzysty pod względem harmonogramu spłat. Jest on jednak mniej atrakcyjny dla klienta niż raty malejące. Najdroższy jest kredyt o rosnących ratach kapitałowych (tzn. stałych ratach płatności). Przy analizie tego modelu w różnych bankach trzeba dodatkowo porównać szybkość spłaty rat kapitałowych.

I jeszcze tutaj

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pieniadze_051027/pieniadze_a_13.html

Podajemy wzory na łatwe wyliczenie odsetek i faktycznego oprocentowania

Sprawdź, ile powinieneś zapłacić

Otrzymywany harmonogram spłat kredytu jest bardzo trudny do sprawdzenia. Algorytm wyliczający sumę odsetek i uśrednione raty miesięczne jest tak złożony, a liczenie krok po kroku tak pracochłonne, że musimy przyjąć bez zastrzeżeń wyliczenia przedstawione na wydruku. Mówimy: przecież wykonał to komputer i zapominamy, że przygotował to człowiek.

Jeśli jednak weźmiemy z umowy pełną kwotę kredytu (zawierającą wszystkie opłaty) i obliczymy - zgodnie z podstawowymi zasadami rachunkowymi - należne odsetki, to okaże się, że podawana przez banki należność jest zawyżona. Można to stwierdzić na podstawie odmiennych wyników obliczeń przeprowadzonych na tych samych danych, ale w różnych programach używanych przez banki oraz w kalkulatorach zamieszczanych w Internecie.

Banki, choć nie przyznają się do tego i w umowach nie ma zapisu na ten temat, stosują przy naliczaniu odsetek kapitalizację. Świadczy o tym powiększanie się faktycznej stopy procentowej w zależności od liczby rat spłaty kredytu. Niewytłumaczalne jest też, dlaczego odsetki od kredytu o oprocentowaniu 20 proc. są większe od sumy odsetek od dwóch kredytów oprocentowanych według stawki 10 proc.

Wyprowadziłem wzór, który pozwala bardzo łatwo i dokładnie obliczyć należne odsetki, przy założeniu równych rat miesięcznych. Są to odsetki teoretyczne, bo przyjąłem, że miesiąc to 1/12 roku. Banki traktują to inaczej - robią wyliczenia w dniach. Rozbieżności może nie są duże, ale liczy się każdy złoty, a przede wszystkim uczciwość i dokładność.

2400 * opłaty i odsetki / kwota nomin. kredytu * (liczba rat + 1) + opłaty wstępne * 100% / kwota otrzymana = faktyczne oprocentowanie

kredyt * oprocentowanie * (liczba rat + 1) / 2400 = należne odsetki

Przy kredycie 12-miesięcznym w wysokości 10 tys. zł różnica między moimi wyliczeniami a bankowymi wynosi od 1 do 3 proc., co daje kwotę od 10 do 30 zł. Natomiast przy kredycie 6-letnim, różnica wynosi od 9 do 13 proc., co daje nawet 1 tys. zł. Stwierdzam to po przestudiowaniu umów z takimi bankami, jak PKO BP, Pekao SA, ING Bank Śląski, Kredyt Bank.

Najgorzej jest z kredytem wieloletnim, na przykład mieszkaniowym. Przy kwocie 100 tys. zł pożyczonej na 20 lat i przy oprocentowaniu na poziomie 6,5 proc., różnica wynosi 21 proc., czyli 13 666 zł, co miesięcznie kosztuje kredytobiorcę 57 zł.

Wojciech Sawicki

--------------------------------------------------------------------------------

Wzór na obliczenie należnych odsetek od kredytu, przy jednakowych miesięcznych ratach kapitałowych:

Kredyt to kwota podana przez bank bez odsetek. Gdy obliczone według wzoru odsetki dodamy do kredytu i podzielimy tę sumę przez liczbę rat, otrzymamy wielkość raty miesięcznej. Sprawdźcie państwo swój kredyt według powyższej reguły i zobaczcie, o ile więcej płacicie.

Wzór na obliczenie faktycznego oprocentowania kredytu:Przez opłaty i odsetki rozumiemy spłacaną w ratach sumę wszystkich dodatkowych opłat, prowizji i odsetek (jest to zatem różnica między kwotą do spłaty a kwotą pożyczki brutto); opłaty wstępne to wszystkie początkowo poniesione koszty związane z kredytem (w tym np. prowizja, ubezpieczenie itp.). Wynik takiego obliczenia często ponad dwukrotnie przekracza nominalne oprocentowanie kredytu podane w umowie. Na przykład w Cetelem oprocentowanie kredytu rocznego wynosi 14,5 proc., a faktycznie (wyliczone według naszego wzoru) - 46,22 proc.

Po wielu bojach z bankami podpisałam dzisiaj umowe z PKO BP

We wtorek złoyłam do nich dokumenty a dzisiaj podpisałam umowe i co najfajniejsze po 10 minutach od podpisania umowy pierwsza transza została przelana na moje konto :o

Nareszcie mogę spać spokojnie a domek może sie budowac dalej:)

Pozdrawiam :)

Mnie też w Millennium potraktowali paskudnie. Czekałam na decyzję miesiąc. Pierwsza oferta, przeliczona przez pana w oddziale, to było 2,1%. Po miesiącu analityk przysłał pozdrowienia - 3,54%!!!!! W papierach było zapytanie, czy w obrębie nieruchomości będzie prowadzona działalność. No to głupia napisałam, że tak, bo mąż ma firmę "w teczce", ale gdzieś ją przecież trzeba będzie po zmianie adresu zarejestrować. To zadecydowało, że zwiększyli oprocentowanie o jeden punkt, a jeszcze te 0,44 - nie wiem za co.

Ludzie, to, co oferują przed ostateczną decyzją kredytową, to mamienie klienta.

No i nie wiem, co robić. Iść do PKO BP, czy co.

Aha, jeszcze kazali dołączyć wypis ze studium uwarunkowań albo planu zagospodarowania. Myślałam, że się zagotuję. Jest decyzja o warunkach, jest pozwolenie na budowę, dom, kurza twarz, stoi - a oni sobie w studium uwarunkowań miasteczka W. chcą koniecznie zajrzeć.

Co jest grane? Sito robią czy co, bo mają za dużo wniosków?????

I jeszcze jedno, przypomniało mi się - wymyślili, że na pozwoleniu powinna być jakaś pieczątka, że się owo uprawomocniło. :o

Stander naprawde polecam PKO BP a z Milenium daj sobie spokój!

W PKO gdy składałam dokumenty powiedzieli ze dadzą mi oprocentowanie 2,80 w CHF przy 20% wkładzie własnym, wczoraj gdy podpisałam umowe dali mi jednak 2,50 U Ciebie oprocentowanie na pewno będzie nizsze skoro domek juz stoi.

Pozdrawiam

Alex nie wiem jak dawno składałas wniosek do Milenium ale jesli złozysz w poniedziałek do PKO to pewnie od nich dostaniesz szybciej decyzje. U mnie trwało to 4 dni i od razu wypłata pierwszej transzy a gdyby nie to że miałam problem z odebraniem w sądzie odpisu KW to pewnie decyzja byłaby na drugi dzien.

Właśnie mi sie przypomniało że 2 tygodnie temu składałam wniosek do BPH i do tej pory nie mam zadnej odpowiedzi...pewnie jeszcze analizują wniosek i ciekawe ile im jeszcze zejdzie :D

W Reiffaisen Bank równiez złozyłam wniosek i po 48 godzinach miałam dostac promesse kredytową, owszem dostałam ją ale po tygodniu.

A żeby dostać od nich kredyt musiałabym czekac jeszcze 2 tygodnie albo i dłużej.

Po tych wszystkich przygodach w bankach jestem pod duzym wrażeniem PKO BP i żałuje że tak pózno do nich trafiłam.

Zycze powodzenia

Metea

jakoś na początku zeszłego tygodnia dostali komplet dokumentów,

bo zwlekaliśmy z terminem złożenia, po złożeniu brakowało o odbyciu wojska przez mężusia i wiem że w piątek potwierdzali zatrudnienie. W poniedziałek powinni już wiedzieć co i jak.

w którym oddziale składałaś?

my mamy w Millenium konto ale nie lubię tego banku

Pozdrawiam Aga

Witam,

od środy ruszam za kredytem, myślę o kredycie w CHF. Dom jest w stanie surowym (dach, ślepe wylewki). Starał się ktoś na podobnym etapie o kredyt? Jaki najkorzystniejsze oprocentowanie i w którym banku spotkaliście szukając kredytów dla siebie. Słyszałem że niektóre banki traktują ten etap nawet jako 50% wartości inwestycji...

ja też nie lubię tego banku, bardzo nie lubię... :-?

Dlaczego, jakieś powody???

Do standardu obsługi należy, że ustalasz cos z nimi, a później okazuje się, że oni i tak zrobią inaczej.

Przykłady? Proszę bardzo. Zakładałam rachunek na swoje nazwisko, ale pieniądze były mojej mamy, więc chciałam, żeby na jej adres przesyłano wyciągi. Panna z obsługi oczywiście skrupulatnie sobie to naniosła na stosowne formularze. I co? I pstro - wyciągi przychodziły do mnie. Poszłam interweniować. Udało się dopiero za drugą wizytą.

Ostatnio poszłam wypłacić te pieniadze i zlikwidować konto. Podpisałam stosowne dokumenty, laluś z obsługi popukał w kalawiature i potwierdził, że konto zostało zamknięte. Ale 2 miesiące później okazało się, że moje konto jest jak najbardziej "żywe". Drobniejszych wpadeczek nie chce mi się opisywać. Dla mnie wystarczający przykład zlewki i lekceważenia.

Jutro mam mieć decyzję z millennium, zobaczymy co wymyślą

no tak miało być dzisiaj do 18:00 i co i nic :evil:

czyżby się czarne prognozy metea sprawdzały

a myśłałam że może mnie to nie spotka

czyli już Millenium ma obsuwę

a w PKOBP wykazują zainteresowanie, wygląda że szybciej załatwimy u nich jak tak dalej pójdzie :)