Nefer 13.02.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Gdybym miała brać kredyt teraz nie zastanawiałabym się ani chwili - tylko CHF. Przy tym kursie to bajka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eda79 13.02.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Gdybym miała brać kredyt teraz nie zastanawiałabym się ani chwili - tylko CHF. Przy tym kursie to bajka ! ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.02.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Gdybym miała brać kredyt teraz nie zastanawiałabym się ani chwili - tylko CHF. Przy tym kursie to bajka ! Przepraszam, że wypominam, ale to tak ku przestrodze, bo ludzie podejmują czasem decyzje na podstawie takich wypowiedzi. Łatwo się pisze, ale czy każdy potem uciągnie konsekwencje. Wysłany: Pon Sie 25, 2008 5:54 pm A najlepiej to brać w jenach. tak bym zrobiła, gdybym brała kredyt dziś. Kursy jena: 25.08.2008 - 2.004 (K) 13.02.2009 - 4.027 (S) Wzrost zadłużenia w ciągu pół roku: 94% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo4321 14.02.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 witam wczoraj podpisałem umowę na kredyt hipoteczny w banku ING moje zarobki udokumentowałem sam na druku bankowym ,doradca zapewniał że dostaniemy kredyt w 80% pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 14.02.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Wielkie dzięki za porady, mam jeszcze kilka dni do podjęcia decyzji a raczej do jej potwierdzenia na franka.Ta niepewność Mnie wykańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 14.02.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 meteo a we frankach czy pln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo4321 14.02.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 w pln ale mam ryzyko bo na oświadczenie o zarobkach sam wpisałem zarobki jakie mam tak doradził mi doradca , biorę 160 tyś i rata miesięczną wyliczył doradca 1087,14 ,ING wstrzymał franki a ja mam tam możliwość wzięci bo jako tako nie pracuje legalnie i tak doradził mi doradca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 15.02.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 witam, pozwólcie że się tu wpiszę żeby nie gubić tego wątku, widzę że czeka mnie bardzo długa lektura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 16.02.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Ja też się dopiszę . My narazie stawiamy na Polbank, tylko tam chcą nam dać kredyt w takiej wysokości jakiej potrzebujemy. Jeszcze mamy wizytę w Open i z doradcą od znajomego. Zobaczymy czy zaproponują coś lepszego. Generalnie oferta polbanku jest dla nas najkorzystniejsza, i całkiem niska rata, nawet w PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.02.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Przepraszam, że wypominam, ale to tak ku przestrodze, bo ludzie podejmują czasem decyzje na podstawie takich wypowiedzi. Łatwo się pisze, ale czy każdy potem uciągnie konsekwencje. Wysłany: Pon Sie 25, 2008 5:54 pm A najlepiej to brać w jenach. tak bym zrobiła, gdybym brała kredyt dziś. Kursy jena: 25.08.2008 - 2.004 (K) 13.02.2009 - 4.027 (S) Wzrost zadłużenia w ciągu pół roku: 94% trafna uwaga civic9... mam wrażenie że kredytobiorcy w CHF nadal nie zdają sobie sprawy co się dzieje i myślą jak typowi dawcy kapitału na giełdzie którzy uśredniają straty. Jakby mogli to teraz dobraliby kredytu w CHF bo "zaraz zaczęliby na nim zarabiać"... a'propos jena... dzisiaj w Dużym Formacie jest fajny reportaż nt temat... aha kurs średni yen'a już po 4.069 dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 16.02.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 aha kurs średni yen'a już po 4.069 dzisiaj... Z tym, że teraz to już nie jest aprecjacja jena, ale złotówka spadająca w przepaść. Jaki ja głupi byłem że zamiast jena kupowałem te żółte sztabki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.02.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 dla kogoś, kto zarabia w PLNach nie ma różnicy... podobnie jak dla przejechanego przez poloneza albo mercedesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 16.02.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 w pln ale mam ryzyko bo na oświadczenie o zarobkach sam wpisałem zarobki jakie mam tak doradził mi doradca , biorę 160 tyś i rata miesięczną wyliczył doradca 1087,14 ,ING wstrzymał franki a ja mam tam możliwość wzięci bo jako tako nie pracuje legalnie i tak doradził mi doradca Hej a jakiej wysokosci marża ? Ja jestem po wtępnej rozmowie z ING marża 1%,prowizja 0,8 %.Kredyt na 120 tyś na 30 lat 713 zł .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.02.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 do olyv - napisz proszę coś więcej o propozycji tego banku walucie i ratach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.02.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 CHF 3.26złeuro juz prawie 100%więcej niz poł roku temudolar niemalże identyczna sytuacja. w obcych walutach nie ma co barć kredytu teraz.Bo co z tego ze jest wysoki kurs, przecież możne być jeszcze większy?ale takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 17.02.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Euro w pół roku temu stało po 3.30 teraz 4.72 (kupno) trochę do 100% mu brakuje aczkolwiek zgadzam się i tak jak ty obawiam się,że nadal nasza rodzima złotóweczka będzie się osłabiać. Dlatego wachm się i oddalam mój zamiar zaciągnięcia kredytu w CHF bo niekoniecznie pójdzie w dół choć to tylko gdybanie może i rata niska ale przeraża wizja wzrostu zadłużenia o x% od tego co zamierzam zaciągnąć.Bardzo wielki dylemat przed osobami chcącymi teraz wziąć kredyt (gdy jest opcja różnych walut)a sytuacja taka jaka jest! Fatalna, niewiadoma porostu nie mam określenia a może idealna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 17.02.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Euro w pół roku temu stało po 3.30 teraz 4.72 Jak sprzedajesz po 4,72, to biorę każdą ilość. A, niech stracę, dam Ci 4,75. Hint: http://www.money.pl/pieniadze/forex/waluty/forex,eurpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 17.02.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ups...kiepski ze mnie sprzedawca widzisz jeszcze nie zaczęłam a już tracę oczywiście chodziło Mi o kuno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 17.02.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ja też nie wiem co robić. Na Franka raczej się nie zdecyduję, zwłaszcza, że Nordea podniosła marże od wczoraj na CHF:x Jedyne co jeszcze biorę pod uwagę to kredyt w Euro w DB - marża 1,6%. Doradca mówił mi, że jeśli chcę brać kredyt walutowy to mam przekalkulować sobie wzrost raty razy 2 i jeśli mnie stać na spłatę przez jakiś nieokreślony okres czasu (nie wolno ponoć zakładać krótkiego okresu) to teraz jest dobry moment na zaciąganie kredytu w obcej walucie. Jeśli nie podołam podwójnej racie to mam sobie odpuścić. Analitycy twierdzą, że kurs Euro do złotówki w końcu spadnie, bo jego prawidłowa wartość powinna się wahać około 4 zł. Niby fajnie się czyta takie prognozy, ale żaden z nich niestety nie ma w tytule wróżka, tak więc dalej się wahamy. Druga opcja jaką bierzemy pod uwagę to jednak kredyt z dopłatą w Pekao SA. Marża 1,45%, ale przez pierwsze 8 lat, gdy Państwo dopłaca do odsetek spłaca się trochę więcej kapitału niż przy normalnym kredycie, w efekcie po tych 8 latach moja rata jest mniejsza niż w tym samym czasie przy standardowym kredycie w Pekao SA i marżą 0,8% (najniższa marża w PLN na rynku). Na razie spotykam się z rzeczoznawcą i robię wycenę, a w przyszłym tygodniu składam wnioski kredytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 18.02.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja też nie wiem co robić. Na Franka raczej się nie zdecyduję, zwłaszcza, że Nordea podniosła marże od wczoraj na CHF:x Jedyne co jeszcze biorę pod uwagę to kredyt w Euro w DB - marża 1,6%. Doradca mówił mi, że jeśli chcę brać kredyt walutowy to mam przekalkulować sobie wzrost raty razy 2 i jeśli mnie stać na spłatę przez jakiś nieokreślony okres czasu (nie wolno ponoć zakładać krótkiego okresu) to teraz jest dobry moment na zaciąganie kredytu w obcej walucie. Jeśli nie podołam podwójnej racie to mam sobie odpuścić. Analitycy twierdzą, że kurs Euro do złotówki w końcu spadnie, bo jego prawidłowa wartość powinna się wahać około 4 zł. Niby fajnie się czyta takie prognozy, ale żaden z nich niestety nie ma w tytule wróżka, tak więc dalej się wahamy. Druga opcja jaką bierzemy pod uwagę to jednak kredyt z dopłatą w Pekao SA. Marża 1,45%, ale przez pierwsze 8 lat, gdy Państwo dopłaca do odsetek spłaca się trochę więcej kapitału niż przy normalnym kredycie, w efekcie po tych 8 latach moja rata jest mniejsza niż w tym samym czasie przy standardowym kredycie w Pekao SA i marżą 0,8% (najniższa marża w PLN na rynku). Na razie spotykam się z rzeczoznawcą i robię wycenę, a w przyszłym tygodniu składam wnioski kredytowe. czyli wybrałaś kredyt z dopłata?ja tez sie zastanawiam czy kredyt z dopłata marza 1,45% czy ten zwykły też w pko sa z marżą 0,8 %bez dopłaty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts