Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No nie tak do końca:) Każdy bank ma listę akredytowanych rzeczoznawców (bądź wytyczne) i raczej akceptują zrobione przez nich wyceny. Niektóre doliczają sobie za kontrolę operatu (np. Pekao SA - 160 zł). Jeśli robisz wycenę przez Polbank to nie wiem czy dostaniesz ją do ręki, chyba, że rzeczoznawca zrobi to na lewo:) W każdym banku powiedziano mi, że operat można zrobić przez nich, ale nie ma opcji wręczenia go klientowi (ale w Polbanku nie byłam, więc nie wiem jak tam jest). Dlatego zleciliśmy zrobienie operatu rzeczoznawcy w moim regionie, który pojawiał się na listach banków, w których chcemy złożyć wnioski. W niektórych bankach można złożyć kopię operatu (ale oryginał musi być do wglądu) - np. Pekao SA.

Toż właśnie o to chodzi :)

Do Polbanku Pan sam zaniesie operat a dla mnie zrobi dodatkową usługę (mam nadzieję), w pozostałych bankach do których chce złożyć wniosek wystarczy by operat był wykonany przez rzeczoznawcę posiadającego uprawnienia wyceny dla banków. Dodatkowo w ING mają być uwzględnione elementy scalone oraz działki do porównania. Umówiłam się z w ing, że jak rzeczoznawca się zgodzi wykonać tą usługę dla mnie to dadzą mi listę rzeczy które muszą być dodatkowo ujęte w operacie.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zobaczyłam co piszecie o zdolnościach i kompletnie się zdezorientowałam. Weszłam na stronę openfinance i z kalkulatora zdolności usunęli wybór waluty - czy to oznacza, że to się zrównało? bez sensu. Kalkulator Expandera za to jakieś buzdurne wartości podaje.

Korzystacie z jakichś sensownych kalkulatorów na sieci - czy nie ma wyjścia - trzeba iść do banku?

Dzięki dodałam do ulubionych - podaje sensowniejsze dane - co o nich sądzicie skoro się starcie teraz - kilka przykładów - okres - 30 lat

zarobki netto / zdolność w PLN / zdolność waluta

1 500 netto / 132 tys. PLN / 106 tys. waluta (przy dwóch osobach w gospodarstwie zdolność jest niżej)

3000 netto / 265 tys. pLN / 212 tys. waluta (przy 1-2 osobach tyle samo, przy trzech osobach jest niżej)

5000 netto / 442 tys. PLN / 354 tys. waluta (przy 1-3 osobach tyle samo, przy 4 niżej)

7500 netto / 664 tys. PLN / 531 tys. waluta (przy 1-4 osobach tyle samo)

10000 netto / 885 tys. PLN / 708 tys. waluta (j.w.)

12500 netto / 1 107 tys. PLN / 885 tys. waluta (j.w.)

w boś bez wkładu marża 2,8 w pln, ponadto dostępne eur i usd. jak chcesz jakieś szczegóły to pytaj.

Przed chwilką byłem w swoim banku. Na koniec grudnia udało mi się jeszcze podpisać umowę na 0.8% marży (EDIT: negocjowana w połowie grudnia), a teraz wyjściowo 2.5-3%, a docelowo dla dobrych klientów, po szarpaniu się z centralą - 1.9% :o (EDIT: Na początku stycznia była jeszcze mowa o 1.2% dla segmentu VIP. Mamy więc taką progresję dla VIP:

2008-12 - 0.8%

2009-01 - 1.2%

2009-02 - 1.9%)

W końcu i mi się coś trafiło fuksem :wink:

w pln ale mam ryzyko bo na oświadczenie o zarobkach sam wpisałem zarobki jakie mam tak doradził mi doradca , biorę 160 tyś i rata miesięczną wyliczył doradca 1087,14 ,ING wstrzymał franki a ja mam tam możliwość wzięci bo jako tako nie pracuje legalnie i tak doradził mi doradca

Hej a jakiej wysokosci marża ?

Ja jestem po wtępnej rozmowie z ING marża 1%,prowizja 0,8 %.Kredyt na 120 tyś na 30 lat 713 zł ..

Ja umowę kredytową podpisywalem z bankiem ING koniec czerwca 2008 na nastepujących warunkach: marża 0,5% (1% do ustanowienia hipoteki),

Zero prowizji jakichkolwiek, możliwość wcześniejszej splaty kredytu już po miesiącu od udzielenia kredytu możliwość nadpłat kredytu bez jakichkolwiek prowizji. Kredyt w PLN poczatkowo oprocentowanie wynosilo 7,81% od stycznia wynosi 6,24%. Czyli chyba narazie nie ma tragedii?

Ja umowę kredytową podpisywalem z bankiem ING koniec czerwca 2008 na nastepujących warunkach: marża 0,5% (1% do ustanowienia hipoteki),

Zero prowizji jakichkolwiek, możliwość wcześniejszej splaty kredytu już po miesiącu od udzielenia kredytu możliwość nadpłat kredytu bez jakichkolwiek prowizji. Kredyt w PLN poczatkowo oprocentowanie wynosilo 7,81% od stycznia wynosi 6,24%. Czyli chyba narazie nie ma tragedii?

To se ne wrati. Zobacz mój post powyżej, co się stało w ciągu 2 miesięcy.

No i co związku z tym ?Wszyscy wiemy ze marże poszły do góry od czerwca w góre ...takie przechwalanie sie co sie miało 6 miesięcy temu jest bez sensu ....te czasy juz nie wróca ..jesli masz kredyt w złotych to gratuluję

Dziś mam spodkanie w open .Mam wkałd własny 80% :)Co mi zaproponują :)

No i co związku z tym ?Wszyscy wiemy ze marże poszły do góry od czerwca w góre ...takie przechwalanie sie co sie miało 6 miesięcy temu jest bez sensu ....te czasy juz nie wróca ..jesli masz kredyt w złotych to gratuluję

Ja nie miałem na myśli żeby sie przechwalać tylko jeszcze bardziej uwidocznić jak wszytko w ciągu pół roku sie porypalo. Przed podpisywaniem umowy miałem wątpliwości czy PLN czy franki jak pewnie co niektórzy to była loteria i padło na PLN. Kurs franka wynosił wtedy 2 zł w tej chwili jestem zadowolony ale co będzie za jakiś czas to chyba nikt tego nie wie.

Ja nie miałem na myśli żeby sie przechwalać tylko jeszcze bardziej uwidocznić jak wszytko w ciągu pół roku sie porypalo. Przed podpisywaniem umowy miałem wątpliwości czy PLN czy franki jak pewnie co niektórzy to była loteria i padło na PLN. Kurs franka wynosił wtedy 2 zł w tej chwili jestem zadowolony ale co będzie za jakiś czas to chyba nikt tego nie wie.

Oczywiscie...przepraszam żle odebrałam :)

Ja w ING obecnie mam taką sytuację ( ale zaznaczam że kredyt jest hipoteczny ale konsolidacyjny - ponieważ we wcześniejszym hipotecznym dałam sobie napisać dwa cele, w którym niestety jako pierwszy wpisali spłata innych kredytów a dopiero jako drugi cel refinansowanie kosztów budowy - przez to we wielu bankach nie chcą dać na remont i dokończenie budowy kredytu budowlanego tylko niestety jako konsolidację - a to podnosi mi ratę o 1 %)

i mam tak: Wartość wkładu 50 %

okres spłaty 30 lat ( bo konsolidacja , tak jest 35 )

ilość osób 2

wibor 6m 4,91

marża 1,3

prowizja 0,8 bo mamy tam konto

dochód netto 4800zł 2 osoby

rata 1685

jak to oceniacie?

Ja w ING obecnie mam taką sytuację ( ale zaznaczam że kredyt jest hipoteczny ale konsolidacyjny - ponieważ we wcześniejszym hipotecznym dałam sobie napisać dwa cele, w którym niestety jako pierwszy wpisali spłata innych kredytów a dopiero jako drugi cel refinansowanie kosztów budowy - przez to we wielu bankach nie chcą dać na remont i dokończenie budowy kredytu budowlanego tylko niestety jako konsolidację - a to podnosi mi ratę o 1 %)

i mam tak: Wartość wkładu 50 %

okres spłaty 30 lat ( bo konsolidacja , tak jest 35 )

ilość osób 2

wibor 6m 4,91

marża 1,3

prowizja 0,8 bo mamy tam konto

dochód netto 4800zł 2 osoby

rata 1685

jak to oceniacie?

Ale jaka kwota kredytu?

Nie mam pojęcia jak oceniam, ale przy okazji - jak idzie o WIBOR 6m. Najczęściej im krótszy WIBOR tym lepiej, więc warto dyskutować. Ponoć banki mają w zwyczaju dawać taki WIBOR jak często jest spłata odsetek - więc jak można dyskutować to można zwrócić uwagę. A na pewno warto przy porównywaniu ofert też na to spojrzeć.

Inna rzecz - warto zwracać uwagę na ilość dni na jakiej jest liczone oprocentowanie - 365 jest lepsze niż 360 gdyż odsetki liczą proporcją i 31/360 jest zawsze większe niż 31/365.