olyv 20.02.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 No nie tak do końca:) Każdy bank ma listę akredytowanych rzeczoznawców (bądź wytyczne) i raczej akceptują zrobione przez nich wyceny. Niektóre doliczają sobie za kontrolę operatu (np. Pekao SA - 160 zł). Jeśli robisz wycenę przez Polbank to nie wiem czy dostaniesz ją do ręki, chyba, że rzeczoznawca zrobi to na lewo:) W każdym banku powiedziano mi, że operat można zrobić przez nich, ale nie ma opcji wręczenia go klientowi (ale w Polbanku nie byłam, więc nie wiem jak tam jest). Dlatego zleciliśmy zrobienie operatu rzeczoznawcy w moim regionie, który pojawiał się na listach banków, w których chcemy złożyć wnioski. W niektórych bankach można złożyć kopię operatu (ale oryginał musi być do wglądu) - np. Pekao SA. Toż właśnie o to chodzi Do Polbanku Pan sam zaniesie operat a dla mnie zrobi dodatkową usługę (mam nadzieję), w pozostałych bankach do których chce złożyć wniosek wystarczy by operat był wykonany przez rzeczoznawcę posiadającego uprawnienia wyceny dla banków. Dodatkowo w ING mają być uwzględnione elementy scalone oraz działki do porównania. Umówiłam się z w ing, że jak rzeczoznawca się zgodzi wykonać tą usługę dla mnie to dadzą mi listę rzeczy które muszą być dodatkowo ujęte w operacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 20.02.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ing bank marża od poniedziłki 1,3 % dla pln czy dla franka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 20.02.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.02.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 niestety ale w każdym banku gdzie robią operat za darmo - nie dają go klientowi ( no chyba że się z rzeczoznawcą dogadasz ),a na pewno honorują wyceny robione przez innych ( z uprawnieniami i pieczątką) Dzisiaj byłam w BOŚ- u i się mile zaskoczyłam mają dobrą ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 21.02.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 duduś a może mogłabyś coś więcej napisać o tej ofercie. PLN czy waluta obca, jaka marża, prowizja itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 22.02.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 w boś bez wkładu marża 2,8 w pln, ponadto dostępne eur i usd. jak chcesz jakieś szczegóły to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 22.02.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Zobaczyłam co piszecie o zdolnościach i kompletnie się zdezorientowałam. Weszłam na stronę openfinance i z kalkulatora zdolności usunęli wybór waluty - czy to oznacza, że to się zrównało? bez sensu. Kalkulator Expandera za to jakieś buzdurne wartości podaje. Korzystacie z jakichś sensownych kalkulatorów na sieci - czy nie ma wyjścia - trzeba iść do banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.02.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Korzystacie z jakichś sensownych kalkulatorów na sieci np. tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 22.02.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dzięki dodałam do ulubionych - podaje sensowniejsze dane - co o nich sądzicie skoro się starcie teraz - kilka przykładów - okres - 30 lat zarobki netto / zdolność w PLN / zdolność waluta 1 500 netto / 132 tys. PLN / 106 tys. waluta (przy dwóch osobach w gospodarstwie zdolność jest niżej) 3000 netto / 265 tys. pLN / 212 tys. waluta (przy 1-2 osobach tyle samo, przy trzech osobach jest niżej) 5000 netto / 442 tys. PLN / 354 tys. waluta (przy 1-3 osobach tyle samo, przy 4 niżej) 7500 netto / 664 tys. PLN / 531 tys. waluta (przy 1-4 osobach tyle samo) 10000 netto / 885 tys. PLN / 708 tys. waluta (j.w.) 12500 netto / 1 107 tys. PLN / 885 tys. waluta (j.w.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.02.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 w boś bez wkładu marża 2,8 w pln, ponadto dostępne eur i usd. jak chcesz jakieś szczegóły to pytaj. Przed chwilką byłem w swoim banku. Na koniec grudnia udało mi się jeszcze podpisać umowę na 0.8% marży (EDIT: negocjowana w połowie grudnia), a teraz wyjściowo 2.5-3%, a docelowo dla dobrych klientów, po szarpaniu się z centralą - 1.9% (EDIT: Na początku stycznia była jeszcze mowa o 1.2% dla segmentu VIP. Mamy więc taką progresję dla VIP: 2008-12 - 0.8% 2009-01 - 1.2% 2009-02 - 1.9%) W końcu i mi się coś trafiło fuksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi510 24.02.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 w pln ale mam ryzyko bo na oświadczenie o zarobkach sam wpisałem zarobki jakie mam tak doradził mi doradca , biorę 160 tyś i rata miesięczną wyliczył doradca 1087,14 ,ING wstrzymał franki a ja mam tam możliwość wzięci bo jako tako nie pracuje legalnie i tak doradził mi doradca Hej a jakiej wysokosci marża ? Ja jestem po wtępnej rozmowie z ING marża 1%,prowizja 0,8 %.Kredyt na 120 tyś na 30 lat 713 zł .. Ja umowę kredytową podpisywalem z bankiem ING koniec czerwca 2008 na nastepujących warunkach: marża 0,5% (1% do ustanowienia hipoteki), Zero prowizji jakichkolwiek, możliwość wcześniejszej splaty kredytu już po miesiącu od udzielenia kredytu możliwość nadpłat kredytu bez jakichkolwiek prowizji. Kredyt w PLN poczatkowo oprocentowanie wynosilo 7,81% od stycznia wynosi 6,24%. Czyli chyba narazie nie ma tragedii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ja umowę kredytową podpisywalem z bankiem ING koniec czerwca 2008 na nastepujących warunkach: marża 0,5% (1% do ustanowienia hipoteki), Zero prowizji jakichkolwiek, możliwość wcześniejszej splaty kredytu już po miesiącu od udzielenia kredytu możliwość nadpłat kredytu bez jakichkolwiek prowizji. Kredyt w PLN poczatkowo oprocentowanie wynosilo 7,81% od stycznia wynosi 6,24%. Czyli chyba narazie nie ma tragedii? To se ne wrati. Zobacz mój post powyżej, co się stało w ciągu 2 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 24.02.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 No i co związku z tym ?Wszyscy wiemy ze marże poszły do góry od czerwca w góre ...takie przechwalanie sie co sie miało 6 miesięcy temu jest bez sensu ....te czasy juz nie wróca ..jesli masz kredyt w złotych to gratuluję Dziś mam spodkanie w open .Mam wkałd własny 80% :)Co mi zaproponują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi510 24.02.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 No i co związku z tym ?Wszyscy wiemy ze marże poszły do góry od czerwca w góre ...takie przechwalanie sie co sie miało 6 miesięcy temu jest bez sensu ....te czasy juz nie wróca ..jesli masz kredyt w złotych to gratuluję Dziś mam spodkanie w open .Mam wkałd własny 80% :)Co mi zaproponują Ja nie miałem na myśli żeby sie przechwalać tylko jeszcze bardziej uwidocznić jak wszytko w ciągu pół roku sie porypalo. Przed podpisywaniem umowy miałem wątpliwości czy PLN czy franki jak pewnie co niektórzy to była loteria i padło na PLN. Kurs franka wynosił wtedy 2 zł w tej chwili jestem zadowolony ale co będzie za jakiś czas to chyba nikt tego nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 24.02.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 No i co związku z tym ?Wszyscy wiemy ze marże poszły do góry od czerwca w góre ...takie przechwalanie sie co sie miało 6 miesięcy temu jest bez sensu ....te czasy juz nie wróca ..jesli masz kredyt w złotych to gratuluję Dziś mam spodkanie w open .Mam wkałd własny 80% :)Co mi zaproponują Ja nie miałem na myśli żeby sie przechwalać tylko jeszcze bardziej uwidocznić jak wszytko w ciągu pół roku sie porypalo. Przed podpisywaniem umowy miałem wątpliwości czy PLN czy franki jak pewnie co niektórzy to była loteria i padło na PLN. Kurs franka wynosił wtedy 2 zł w tej chwili jestem zadowolony ale co będzie za jakiś czas to chyba nikt tego nie wie. Oczywiscie...przepraszam żle odebrałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 24.02.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ja w ING obecnie mam taką sytuację ( ale zaznaczam że kredyt jest hipoteczny ale konsolidacyjny - ponieważ we wcześniejszym hipotecznym dałam sobie napisać dwa cele, w którym niestety jako pierwszy wpisali spłata innych kredytów a dopiero jako drugi cel refinansowanie kosztów budowy - przez to we wielu bankach nie chcą dać na remont i dokończenie budowy kredytu budowlanego tylko niestety jako konsolidację - a to podnosi mi ratę o 1 %) i mam tak: Wartość wkładu 50 %okres spłaty 30 lat ( bo konsolidacja , tak jest 35 )ilość osób 2wibor 6m 4,91marża 1,3prowizja 0,8 bo mamy tam kontodochód netto 4800zł 2 osobyrata 1685jak to oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.02.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ja w ING obecnie mam taką sytuację ( ale zaznaczam że kredyt jest hipoteczny ale konsolidacyjny - ponieważ we wcześniejszym hipotecznym dałam sobie napisać dwa cele, w którym niestety jako pierwszy wpisali spłata innych kredytów a dopiero jako drugi cel refinansowanie kosztów budowy - przez to we wielu bankach nie chcą dać na remont i dokończenie budowy kredytu budowlanego tylko niestety jako konsolidację - a to podnosi mi ratę o 1 %) i mam tak: Wartość wkładu 50 % okres spłaty 30 lat ( bo konsolidacja , tak jest 35 ) ilość osób 2 wibor 6m 4,91 marża 1,3 prowizja 0,8 bo mamy tam konto dochód netto 4800zł 2 osoby rata 1685 jak to oceniacie? Ale jaka kwota kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 24.02.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 275 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 24.02.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Nie mam pojęcia jak oceniam, ale przy okazji - jak idzie o WIBOR 6m. Najczęściej im krótszy WIBOR tym lepiej, więc warto dyskutować. Ponoć banki mają w zwyczaju dawać taki WIBOR jak często jest spłata odsetek - więc jak można dyskutować to można zwrócić uwagę. A na pewno warto przy porównywaniu ofert też na to spojrzeć. Inna rzecz - warto zwracać uwagę na ilość dni na jakiej jest liczone oprocentowanie - 365 jest lepsze niż 360 gdyż odsetki liczą proporcją i 31/360 jest zawsze większe niż 31/365. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 24.02.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 z tego co wiem to liczą 12 miesięcy x 30 lat = 360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts