Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jutro mam mieć decyzję z millennium, zobaczymy co wymyślą

Ponawiam pytanko w sprawie okresu karencji jak to u Was wygląda??

X.Okres kredytowania wynosi 240 miesięcy, w tym okres karencji 18 licząc od dnia wypłaty kredytu lub jego pierwszej transzy.

X.Kredyt spłacany będzie w 240 ratach miesięcznych, w tym 18 rat obejmujących odsetki w okresie karencji spłaty kredytu oraz 222 ratach miesięcznych, które zawierają malejącą część odsetek oraz rosnącą część raty kapitałowej.

X. W okresie karencji Kredytobiorca zobowiązany jest spłacać jedynie raty odsetkowe, bez konieczności spłacania rat kapitałowych.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

X.Okres kredytowania wynosi 240 miesięcy, w tym okres karencji 18 licząc od dnia wypłaty kredytu lub jego pierwszej transzy.

właśnie o to chodzi czy okres karencji sam sobie wybierasz czy ci narzucają,

okres karencji jest dla kredytobiorcy i to ON wybiera czas kiedy chce go wykorzystać, przy tak długim okresie kredytu różne sytuacje mogą się pojawić w życiu i chodzi o to, aby wówczas płacić tylko odsetki a spłatę kapitału wstrzymać, przy wykorzystaniu na początku całego okresu karencji, jak coś się niedobrego stanie nie będzie zmiłuj tylko płać wszystko :evil:

tak mówią wszystkie doradztwa finansowe i to jest na logikę OK a banki starają się unikać tego tematu i robią dla siebie lepiej czyli płacisz odsteki od całego kapitału a kapitał masz nieruszony :evil:

Stander naprawde polecam PKO BP a z Milenium daj sobie spokój!

W PKO gdy składałam dokumenty powiedzieli ze dadzą mi oprocentowanie 2,80 w CHF przy 20% wkładzie własnym, wczoraj gdy podpisałam umowe dali mi jednak 2,50 U Ciebie oprocentowanie na pewno będzie nizsze skoro domek juz stoi.

Pozdrawiam

A czy Ty jesteś etatowcem czy masz działalność?

U mnie wyższe oprocentowanie tłumaczą działalnością gospodarczą. Nie wiem, jak traktują "prywatę" w PKO BP, może lepiej niż w Millennium. Dzisiaj jednak miałam telefon z Millennium, że uwzględniono nasze pretensje (odwiedziliśmy ich w poniedziałek). Obniżyli nam z 3,54 na 2,94. I chyba nie będę już walczyć z innymi bankami, bo to zbieractwo dokumentów jest straszne.

stander oprocentowanie jakie oferuje Wam Milenium wydaje mi sie zbyt wysokie tym bardziej że posiadacie wkład własny.

Przy moim niespełna 20% wkładzie PKO dało mi 2,50 czyli juz mniej niż Wam w Milenium.

A dokumenty wystarczy zabrac z milenium i złozyć w PKO tak jak zrobiłam to ja ale do Was nalezy decyzja.

Dzisiaj w końcu zadzwonili do mnie z banku BPH z radosną nowiną że jest pozytywna decyzja na kredyt...niestety spóznili sie o tydzien :D

Pozdrawiam

Kurcze widzę, że dominuje milenium albo pko. Ja wlasnie zastaniawiam się nad Mulitbankiem, 0 prowizji, 0 wcześniejsze spłaty +przewalutowania, wywalczyłem 3% w CHF. Dodatkowo konto za free przez cały okres.Co o tym sądzicie?Miał już z Multi do czynienia???Aha...a co sądzicie o BOŚ??

Podobno znowu dadzą 1% w CHF

Dostałam w Millennium

1,55%+Libor w CHF czyli 2,34%

prowizja 0

ROR 0 prowadzenie

na kwotę jaką chciałam :D

Mam wrażenie że PKOBP tyle mi nie da chociaż mam u nich konto

to co PKOBP

1,8%+Libor

prowizja może się uda 0,6%

Ale jeszcze jest kwestia wpisu hipoteki jedni wpisują 170%kwoty kredytu kaucyjnej

a drudzy 100% zwyklej i 26% kaucyjnej

ale to chyba ma małe znaczenie

My złożyliśmy wniosek w Millennium i wstępnie

1,79% w CHF

prowizja 0%

ROR 0%

Wycena 0%

Pozdrawiam

Wstępnie miałam 2,1%, a analityk przysłał wyliczenie - 3,54 :o

przy 60% wkładu!!! dobrej zdolności kredytowej!!!

Tłumaczą to działalnością gospodarczą, ale to mętne tłumaczenie, ktoś na forum pisał, że ma działalność, a dostał w PKO BP na 2,50% przy 20% wkładu.

Oczywiście postawiłam się i urwałam trochę z tych procentów, ale wkurzyło mnie, że narobili ochoty na tani kredyt, a jak przyszło co do czego, to o 100 tysięcy sobie obniżyli wartość nieruchomości, a oprocentowanie wywindowali pod byle pretekstem.

A w ogóle to nie ma tanich kredytów. :-?

Oczywiście postawiłam się i urwałam trochę z tych procentów, ale wkurzyło mnie, że narobili ochoty na tani kredyt, a jak przyszło co do czego, to o 100 tysięcy sobie obniżyli wartość nieruchomości, a oprocentowanie wywindowali pod byle pretekstem.

A w ogóle to nie ma tanich kredytów. :-?

Jeżeli chodzi o nasz wniosek w millenium to było tak że nam zapowiadał doradca co innego a w decyzji przyszło mniej, a poza tym to mamy dosc pozytywne wrażenia poza papierami których trzeba milion dostarczać i ciągle coś nowego

w PKOBP rzeczoznawca nas zadziwia się nas dopytuje czy na pewno nam starczy, a z prowizją mogą zejść najwyżej do 0,6% gdzie w mille jest 0

poza tym mają większą marżę i nei chcą z niej zejść pod żadnym pozorem :evil:

Kurcze widzę, że dominuje milenium albo pko. Ja wlasnie zastaniawiam się nad Mulitbankiem, 0 prowizji, 0 wcześniejsze spłaty +przewalutowania, wywalczyłem 3% w CHF. Dodatkowo konto za free przez cały okres.Co o tym sądzicie?Miał już z Multi do czynienia???Aha...a co sądzicie o BOŚ??

Podobno znowu dadzą 1% w CHF

Ja mam kredyt w Multi, jestem zadowolony bo wszystko mogę zrobić z domu przez internet. Niemniej niedługo sprzedaję mieszkanie i zaczynam budować dom, podeprę się pewnie kredytem w Multi ale wtedy chcę mieć o wiele lepsze warunki niż 2,95% (CHF) jakie mam teraz.

Ja mam kredyt w Multi, jestem zadowolony bo wszystko mogę zrobić z domu przez internet. Niemniej niedługo sprzedaję mieszkanie i zaczynam budować dom, podeprę się pewnie kredytem w Multi ale wtedy chcę mieć o wiele lepsze warunki niż 2,95% (CHF) jakie mam teraz.

No nie wiem, nie wiem, z tego co się zdążyłam zorientować, banki o wiele lepiej traktują całkiem nowych klientów, "kupują" ich lepszymi warunkami, bo za chwilę i tak dadzą im kartę kredytową do kredytu i jakieś tam opłaty na koncie też prędzej czy później będą.

No nie wiem, nie wiem, z tego co się zdążyłam zorientować, banki o wiele lepiej traktują całkiem nowych klientów, "kupują" ich lepszymi warunkami, bo za chwilę i tak dadzą im kartę kredytową do kredytu i jakieś tam opłaty na koncie też prędzej czy później będą.

Święte słowa, mam przez kilka lat konta w PKOBP, a jak chce od nich kredyt to zachowują się jak skostniały betonowy monolit z zeszłej epoki nie rusza ich nic, łaskawie mogą dać 1,2% prowizji o mniejszej zapomnij chyba, że dla VIPów. A normalni ludzie to nie wiem po co są.

Święte słowa, mam przez kilka lat konta w PKOBP, a jak chce od nich kredyt to zachowują się jak skostniały betonowy monolit z zeszłej epoki nie rusza ich nic, łaskawie mogą dać 1,2% prowizji o mniejszej zapomnij chyba, że dla VIPów. A normalni ludzie to nie wiem po co są.

Te 1,2% to jest właśnie dla VIPów (i za nic nie chcą spuścić). Bo dla innych, to nawet 3,5%.

Te 1,2% to jest właśnie dla VIPów (i za nic nie chcą spuścić). Bo dla innych, to nawet 3,5%.

Ale jak VIP napisze prośbę o 0,6% to dostanie. Nam zaczął od 1,5% poźniej od razu gwarantował 1,2% a 0,6% miało być szczytem marzeń dla niego, bo ja od razu mówiłam że konkurencja mi daje 0% i mówiłam że to mnie satysfakcjonuje a on że tamci mają agresywny marketing :-?

Witam,

Jestem po rozmowach w dwóch bankach.

Kwota kredytu 150 000 zł stanowi mniej niż 50% inwestycji okres kredytowania 30 lat- raty malejące

Propozycje:

Millenium

* 1,79% w CHF w tym marża banku 1% i Libor 3 miesięczny

* prowizja 0%

* ROR 0%

* wycena 0%

* umowa spisywana na wartość w złotówkach

* transze wypłacane po przedstawieniu zdjęć z aparatu cyfrowego (wydruk)

* wartość transzy w złotówkach przeliczana na franki (po cenie kupna) w dniu wypłaty transzy

* dopiero po wypłacie ostatniej transzy wiadomo ile kupiło sie CHF ale na pewno otrzymamy 150 tyś zł.

zabezpieczenie:

* hipoteka

* ubezpieczenie na życie (ok 40 zł miesięcznie)

* ubezpiecznie kredytu do czasu wpisu do księgi wieczystej 104 zł (chyba jednorazowo)

* ubezpieczenie domu na wartość odtworzeniową ok 20 zł miesięcznie (czyli ok. 300 000)

dokumenty do kredytu:

* dowód osobisty

* pozwolenie na budowę, KW, akt notarialny nabycia działki, wypis i wyrys z planu zagospodarowania terenu, kosztorys własnoręczny

* super skomplikowane zaświadczenie o dochodach (ramki na rok ubiegły, obecny itp.)

* historia z RORu z ostatnich trzech miesięcy

pierwsza rata 661,91 zł

promocja do 30.11.2005

PKO BP

* 2,55% w CHF nie wiem jaka marża libor 3 miesiące

* prowizja 1,2 -3%

* pierwsza wycena w ramach prowizji 0%,

* umowa spisywana na wartość we frankach przeliczanych po cenie kupna z dnia złożenia wniosku

* transze wypłacane po wizycie ludzika z banku w cenie 80 zł za wizytę

* wartość transzy we frankach przeliczana na złotówki w dniu wypłaty transzy

* może się okazać, ze otrzymamy mniej złotówek- gdy frank padnie, lub więcej gdy złotówka będzie nisko stała

zabezpieczenie:

* hipoteka

* ubezpiecznie kredytu do czasu wpisu do księgi wieczystej

* ubezpieczenie domu na miniumum wartośc kredytu

dokumenty do kredytu:

* dowód osobisty

* pozwolenie na budowę, KW, akt notarialny nabycia działki, wypis i wyrys z planu zagospodarowania terenu, kosztorys własnoręczny

* zarobki z trzech ostatnich miesięcy

pierwsza rata 772,10 zł

Reasumując w Millenium mają lepsze warunki ale bardziej skomplikowane wymagania przy udzieleniu kredytu. Natomiast w PKO gorsze warunki ale mniej formalnośći.

Złożyliśmy wniosek do PKO i w tym tygodniu złożymy jeszcze do Millenium.

Pozdrawiam

Witam,

Jestem po rozmowach w dwóch bankach.

Kwota kredytu 150 000 zł stanowi mniej niż 50% inwestycji okres kredytowania 30 lat- raty malejące

Propozycje:

Millenium

promocja do 30.11.2005

Pozdrawiam

Nie śledzę ostatnio tego wątku, ale skomentuję termin promocji.

Pamiętam, jak byłem w trakcie załatwiania u nich kredytu wtedy promocja (w zł, prowizja 0.75%) już się właśnie kończyła.

Jak podpisywałem kredyt promocja została przedłużona.

A po zakończeniu tamtej promocji wprowadzili nową, lepszą (0.49%).

Tak więc nowa promocja powinna być nie gorsza niż bierzącej. :D