qufeel 14.03.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 I jeszcze takie pytanko. Jak sądzicie, czy jesli załatwiam kedyt przez doradce z expandera czy finamo czy opena a nie sama to warunki będą lepsze, gorsze czy nie ma to znaczenia? z góry dzieki za komentarz W większości przypadków nie ma to znaczenia, w nielicznych bywa nieco drożej, w niektórych taniej. Co do Nordei to nie ma to znaczenia, co do Pekao SA to przy normalnym kredycie biorąc np. za moim pośrednictwem miałabyś lepsze warunki niż idąc z ulicy, przy kredycie z dopłatami niestety już takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 14.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Dzięki wszystkim za odpowiedzi choć nadal mysle czy z tymi frankami to właśnie nie hazard tak jak pisze Frankai wszak nie wiadomo co z tym frankiem będzie. Pan doradca kredytowy mówił, że raczej frank już mało w górę pójdzie a raczej w dół a rozmawialiśmy kiedy CHF był po 3,15. kattharina to co piszesz jest dla mnie trochę nie jasne choć optymistycznie to wygląda. Myślałam, że najpierw spłaca sie większość odsetek a potem kapitał, bo przecie to dofinansowanie to chyba własnie spłacanie odsetek?, czy możesz mi to wyjaśnić. Ewentualnie proszę o wyjaśnienie qufeel, może być na cyferkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Pan doradca kredytowy mówił Ja z definicji nie wierzę doradcą, bo większość skupia się na powtarzaniu frazesów i są pod tym kątem szkoleni. Co prawda też sądzę, że raczej kurs spadnie, ale wszelkie inwestycje finansowe zaczynam od pytania: "ile mogę stracić?". Zresztą pierwsze zabawy w giełdę (na studiach) zacząłem od straty, a mimo to po jakimś czasie inwestowałem znacznie więcej i na szczęście lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 tak więc bardziej opłacało się wziąć kredyt z dopłatą (marża 1,45%) niż standardowy w Pekao SA (marża 0,8%), bo po 8 latach rata w tym z dopłatą była o 30 zł niższa pomimo wyższej marży ze względu na większą część spłaconego kapitału. Przynajmniej tak wynikało z symulacji, zobaczymy co będzie w harmonogramie Marże 0.8% to już historia. Dziś w Pekao są na poziomie 2.5-3%, a dla najlepszych klientów daje się wyciągnąć 1.9%. To info od mojej doradczyni. Jeżeli piszesz o spłacie kapitału, to wyraźnie należy odróżnić raty malejące (spłata kapitałowa jest stała), od równych (z uwagi na stałą ratę - część odsetkowa początkowo przeważa, a kapitał spłaca się wolniej). Niektórzy błędnie określają ten fakt, poprzez mówienie, że najpierw spłaca się odsetki. W każdym kredycie spłaca się odsetki od bieżącego zadłużenia. Tylko jest kwestia jak szybko spłaca się kapitał i przy stałych ratach następuje to wolniej. Jest nawet trzeci typ kredytu, który chyba nie jest praktykowany w Polsce - z ratą rosnącą. Zakłada się, że z uwagi na inflację, nasza pensja też będzie rosła, więc co roku stać nas będzie na np. 3% wzrost raty. W takim przypadku spłata kapitału następuje jeszcze wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 15.03.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 tak więc bardziej opłacało się wziąć kredyt z dopłatą (marża 1,45%) niż standardowy w Pekao SA (marża 0,8%), bo po 8 latach rata w tym z dopłatą była o 30 zł niższa pomimo wyższej marży ze względu na większą część spłaconego kapitału. Przynajmniej tak wynikało z symulacji, zobaczymy co będzie w harmonogramie Marże 0.8% to już historia. Dziś w Pekao są na poziomie 2.5-3%, a dla najlepszych klientów daje się wyciągnąć 1.9%. To info od mojej doradczyni. Jeżeli piszesz o spłacie kapitału, to wyraźnie należy odróżnić raty malejące (spłata kapitałowa jest stała), od równych (z uwagi na stałą ratę - część odsetkowa początkowo przeważa, a kapitał spłaca się wolniej). Niektórzy błędnie określają ten fakt, poprzez mówienie, że najpierw spłaca się odsetki. W każdym kredycie spłaca się odsetki od bieżącego zadłużenia. Tylko jest kwestia jak szybko spłaca się kapitał i przy stałych ratach następuje to wolniej. Jest nawet trzeci typ kredytu, który chyba nie jest praktykowany w Polsce - z ratą rosnącą. Zakłada się, że z uwagi na inflację, nasza pensja też będzie rosła, więc co roku stać nas będzie na np. 3% wzrost raty. W takim przypadku spłata kapitału następuje jeszcze wolniej. Da się taniej dostać w Pekao... min. marża 1,5%. Przy kredycie z dopłatami przez osiem lat państwo spłaca połowę odsetek. Np. Kredyt 100 000, 30 lat, raty równe Oprocentowanie 6,71%, rata 649 PLN, z czego 554 to odsetki, a ich połowę spłaci za nas Państwo, tak więc nasza rata wyniesie 372. I tak przez osiem lat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.03.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Da się taniej dostać w Pekao... min. marża 1,5%. A to jeszcze aktualna informacja? Może sprzed 3 tygodni? Może też być tak, że inny oddział, akurat nie było tak dobrego klienta, lub moja doradczyni chciała mnie podbudować jak to się pozmieniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 15.03.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Jak najbardziej aktualne, takie warunki mogę zaproponować każdemu klientowi. Da się taniej dostać w Pekao... min. marża 1,5%. A to jeszcze aktualna informacja? Może sprzed 3 tygodni? Może też być tak, że inny oddział, akurat nie było tak dobrego klienta, lub moja doradczyni chciała mnie podbudować jak to się pozmieniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 15.03.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 qufeel widze ze jestes doradca kredytowym...wspolpracujesz z multibankiem...jak tak to jaka mozna wynegocjowac marze na kredyt w chf w multi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 16.03.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 qufeel widze ze jestes doradca kredytowym...wspolpracujesz z multibankiem...jak tak to jaka mozna wynegocjowac marze na kredyt w chf w multi ?? Marże w multi można negocjować w praktyce tylko dla dużych kwot i to i tak w niewielkim stopniu. Nie ma jednoznacznej recepty jak to robić, najlepiej z bankami się rozmawia lekko szantażując np. decyzją w innym banku na lepszych warunkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 16.03.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 zgadza sie ze szantaz jest dobry...ale multi wie ze gdzie indziej nie pojde...bo mam u nich kredyt na dzialke....zaproponowali mi marze 3,7 dla kredytu 321600 na 41 lat takze niewiem czy brac czy czekac...sytuacja jest nieciekawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 16.03.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Znając dość dobrze aktualne oferty banków i częstotliwość z jaką ulegają zmianie wychodzę z założenia, że jak dają to trzeba brać..., bo można potem żałować. Przykład: Wczoraj pisałem, że mogę zaproponować marże 1,5% w Pekao SA - dziś muszę niestety to odwołać, bo minimalnie mogę zaproponować 3%!!! Także po przeszło dwóch miesiącach spokoju w bankach, znów dość intensywnie zaczyna się ograniczanie akcji kredytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 16.03.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 widzac marze w pln w pko mozna smialo uznac ze moje 3,7 nie jest taka zla oferta...jak na dzisiejsze czasy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.03.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Wczoraj pisałem, że mogę zaproponować marże 1,5% w Pekao SA - dziś muszę niestety to odwołać, bo minimalnie mogę zaproponować 3%!!! Także po przeszło dwóch miesiącach spokoju w bankach, znów dość intensywnie zaczyna się ograniczanie akcji kredytowej. Tak więc szacun dla mojej doradczyni Myślę, że jest to chwilowe przykręcanie śruby. Za 2-3 miesiące nie sądzę, żeby dalej to trwało, bo na czymś trzeba zarabiać. Zakładam, że ostatnie zmiany na walutach sugerują, że jesteśmy blisko dna związanego z kryzysem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiletto 16.03.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Mam pytanie.Złożyłam wniosek o kredyt hipoteczny w złotówkach do Nordei, dzisiaj rozmawiałam też z Polbankiem. Interesuje mnie kwota 110 tys. na 180 miesięcy na wykończenie domu, czyli na 26% wartości nieruchomości. Nordea proponuje mi oprocentowanie 4,33 i marżę 1,2, a więc rata wyniesie wg symulacji 1006 zł (dziwne, bo powinno być 960,03 wg kalkulatora kredytowego). Natomiast rata w Polbanku wyniesie 1009 zł (a więc tylko 3 zł więcej) przy oprocentowaniu 7,33 (w tym marża 3%).Skąd taka niewielka różnica w wysokości raty przy tak różnym oprocentowaniu? Czy ta symulacja w Nordei została źle wyliczona, czy może coś jeszcze mi doliczono?Czy w Nordei można wynegojować prowizję? (Doradca mówi, że nie, ale - Nordea 2200 zł, Polbank 750 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 16.03.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Tak więc szacun dla mojej doradczyni Myślę, że jest to chwilowe przykręcanie śruby. Za 2-3 miesiące nie sądzę, żeby dalej to trwało, bo na czymś trzeba zarabiać. Zakładam, że ostatnie zmiany na walutach sugerują, że jesteśmy blisko dna związanego z kryzysem. Zadzwoń do niej dziś, zobacz co Ci powie i dopiero wtedy stwierdzisz czy rzeczywiście szacun Co do okresu ile to potrwa to ciężko cokolwiek wywróżyć. Już przez chwilę miałem nadzieje, że się sytuacja ustabilizowała, że najgorsze mamy za sobą, a tu powrót i kolejna "fala uderzeniowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 16.03.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Marże 0.8% to już historia. Dziś w Pekao są na poziomie 2.5-3%, a dla najlepszych klientów daje się wyciągnąć 1.9%. To info od mojej doradczyni. Jeżeli piszesz o spłacie kapitału, to wyraźnie należy odróżnić raty malejące (spłata kapitałowa jest stała), od równych (z uwagi na stałą ratę - część odsetkowa początkowo przeważa, a kapitał spłaca się wolniej). Niektórzy błędnie określają ten fakt, poprzez mówienie, że najpierw spłaca się odsetki. W każdym kredycie spłaca się odsetki od bieżącego zadłużenia. Tylko jest kwestia jak szybko spłaca się kapitał i przy stałych ratach następuje to wolniej. Jest nawet trzeci typ kredytu, który chyba nie jest praktykowany w Polsce - z ratą rosnącą. Zakłada się, że z uwagi na inflację, nasza pensja też będzie rosła, więc co roku stać nas będzie na np. 3% wzrost raty. W takim przypadku spłata kapitału następuje jeszcze wolniej. Wtedy kiedy ja składałam wniosek było jeszcze 0,8% , dlatego rozważaliśmy wzięcie kredytu standardowego albo z dopłatą. Porównywaliśmy oba kredyty na tych samych warunkach, czyli rata stała na 20 lat. Ilość kapitału spłacona po 8 latach przy kredycie z dopłatą była o kilka tysięcy większa niż przy kredycie standardowym (około 10 tys chyba, nie pamiętam dokładnie) stąd wynikła mniejsza rata po przejściu na pełne odsetki w kredycie z dopłatą niż przy kredycie standardowym pomimo wyższej marży. Jak pisałam była to symulacja, tak więc dopiero harmonogram może to potwierdzić. Bank po prostu przez okres kiedy państwo dopłaca do odsetek wliczał większą ratę kapitałową. Jest to specyfika tylko Pekao SA, bo w PKO BP nie było już tak różowo. Zresztą na innych wątkach kilka osób potwierdziło, że właśnie Pekao SA tak to liczy. Dlatego w ogóle bierzemy ten kredyt pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.03.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Zadzwoń do niej dziś, zobacz co Ci powie i dopiero wtedy stwierdzisz czy rzeczywiście szacun W przyszłym tygodniu wpadnę do niej, bo będę kolejną transzę uruchamiał, to zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 16.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Nie mamy szczęścia. Jak przyznali nam kredyt to frank był po 3,20 ale spada w takim tempie,że pewnie pierwszą transze weźmiemy po 2,60-2,70 Juz zastanawiamy się czy jak tak dalej będzie spadać to drugiej transzy nie odpuścić i dobrać w złotówkach.... Już wiem dlaczego nie gramy w lotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siscom 17.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam, my planujemy budowę w czerwcu, rozglądamy się za kredytem, byliśmy w Open Finace i tam całkiem ciekawa oferta na kwotę 270tyś: 1. Doutche Bank w EU - rata 1250,00 zł2. Nordea - Frank - 1450,00 zł3. Nordea: PLN: 1770,00 zł Co myślicie o kredycie w euro? Bo różnica jest spora, dane na dzień 13-03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 17.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Stoję przed podobnym wyborem, interesuje mnie podobna kwota. Na ile lat te raty 30? Całkiem nieźle wygląda oferta nr 1. trochę duża różnica między nr 1 i nr2. Jeszcze 2-3 miesiace trmu rozważałem tylko CHF a dzisiaj juz sam nie wiem może faktycznie EURO (możliwe, że będzie taki kredyt łatwiejszy do uzyskania, franków jest na rynku bardzo malo i banki niechetnie udzielają dzisiaj kredytów w tej walucie).I jeszcze soś - bardzo ważne aby kresyt był "indeksowany", nie wiem dokladnie o co chodzi doopiero drąże temat. Spytajcie dokładnie swojego doradcę kredytowego, o ile wiem Nordea podobno nie indeksuje kredytu, a przy kwocie o której piszecie i takim wahaniom franka jakie obserwujemy ostatnio (40 groszy w ciągu tygodnia) można się "przejechać" na 30-40 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts