Sensi1719504014 27.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Ja robiłam operat w lutym-550zł. za 2 egz.Dokumenty składałam w Deutsche banku i tam mają listę rzeczoznawców (akurat-nieświadomie-dobrze trafiłam ) i bank kontaktuje się z rzeczoznawcą dajac mu swoje wytyczne do sporządzenia operatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 27.03.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Ja robiłam operat w marcu - 600 zł za dwa egzemplarze. Banki miały albo wytyczne dla rzeczoznawców albo listę akredytowanych rzeczoznawców, przy czym Deutsche Bank i Pekao SA mieli identyczne listy W Pekao SA naliczają jeszcze 168 zł za kontrolę operatu. A operaty składałam do 3 banków i do każdego zaniosłam kopię z kolorowymi kopiami zdjęć (to był warunek). Umowę kredytową podpisałam z Pekao a dwa oryginały nadal u mnie leżą, żaden z banków ich nie chciał A swoja drogą Frankai u mnie w umowie nie jest napisane, że marża może ulec zmianie gdy wpływy spadną poniżej 70% dotychczasowych. Gdzie tego miałam szukać w umowie czy w jakimś aneksie do umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo4321 28.03.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 ja robiłem operat do banku ing kosztował mnie 900zł ale wartało bo dostałem kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmoch 29.03.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Do poczytania:http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,35895,6439025,Mozna_uzyskac_kredyt_we_frankach_szwajcarskich__ale.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 30.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 a okazuje się, że nie tak do końca, nadal negocjujemy echhh życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 31.03.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Do poczytania:1. dla tych co mają kredyt z przed 2006 r.2. i dla tych co chcą wziąć - tylko niech się zastanowią głęboko gdzie. http://www.mstop.plhttp://www.nabiciwbrebank.pl ...jest tam nie tylko o tych bankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mirek 01.04.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Forumowicze, chcę wziąć 100 tys. ( w złotówkach ) kredytu hipotecznego na 15 lat. Możecie napisać prostym językiem ile oddam do banku? Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 01.04.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Forumowicze, chcę wziąć 100 tys. ( w złotówkach ) kredytu hipotecznego na 15 lat. Możecie napisać prostym językiem ile oddam do banku? Pozdrawiam Iza Oddasz 100 tys. kredytu + odsetki. Jakie ostatecznie będą te odsetki tego nikt Ci nie powie, bo kredyt jest o zmiennym oprocentowaniu i nikt nie jest w stanie przewidzieć jak to oprocentowanie będzie się zmieniało przez 15 lat. Ale gdyby oprocentowanie było przez te 15 lat dokładnie takie jak obecnie, to oddałabyś jakieś 60 tys. odsetek, czyli w sumie 160 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 02.04.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Mam ofertę Polbanku :1) kredyt w wysokości 250 tys. zł na 20 lat w EURO,2) kredyt jest indeksowany,3) prowizja 0,5% (promocja do końca maja), potem 1,5%,4) wycena nieruchomości - 500 zł,5) nie ma konieczności dokumentowania wydatków na podstawie faktur,6) obowiązkowe ubezpieczenie nieruchomości w wysokości 0,0085% ,7) Istnieje również ubezpieczenie na życie, które jest bezpłatne przez rok, później można z niego zrezygnować- po roku 0,045%, kwoty kredytu doliczane do raty,8)EURIBOR 3M+marża, czyli 1,56% plus 2,90%,9) oprocentowanie w skali roku - 4,46%,10) wysokość raty - 1690,10 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 02.04.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 mam kredyt w KB - 330 tyś, chciałam przewalutowac na franka - bank wycofał się z kredytów walutowych - jak "przenieść "taki kredyt do innego banku - oczywiście po to by był w franku, chciałabym powiększyc go jeszcze z 50 tyś zł. Robiliście cos takiego ? jak to ugryźć ? dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekinan 02.04.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Mam ofertę Polbanku : 1) kredyt w wysokości 250 tys. zł na 20 lat w EURO, 2) kredyt jest indeksowany, 3) prowizja 0,5% (promocja do końca maja), potem 1,5%, 4) wycena nieruchomości - 500 zł, 5) nie ma konieczności dokumentowania wydatków na podstawie faktur, 6) obowiązkowe ubezpieczenie nieruchomości w wysokości 0,0085% , 7) Istnieje również ubezpieczenie na życie, które jest bezpłatne przez rok, później można z niego zrezygnować- po roku 0,045%, kwoty kredytu doliczane do raty, 8)EURIBOR 3M+marża, czyli 1,56% plus 2,90%, 9) oprocentowanie w skali roku - 4,46%, 10) wysokość raty - 1690,10 zł Nie polecam Polbanku. Tez sie u nich staralem o kredyt. Na poczatku bylo fajnie - zlozylem wniosek w grudniu - marza miala byc 2.2% w CHF. A pozniej...co chwile nowe dokumenty, byly jakies bledy w wycenie rzeczoznawcy i sprawa sie przeciagnela az do marca. No i na koniec pani mnie poinformowala ze decyzja jest pozytywna - analityk przyznal 2.2%, ale... ze wzgledu ze analiza wniosku trwala dluzej niz miesiac (mimo ze nie z mojej winy) to dezycja o wysokosci marzy bedzie podjeta przez jakas komisje. No i komisja wymyslila marze 5 %. To i ladnie podziekowalem i poszedlem do Deutsche Banku. Kolega bez wkladu wlasnego dostal tam kredyt w Euro z marza o wysokosci 1.5%. Mam nadzieje ze mi tez sie tak uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 02.04.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 właśnie dzisiaj podpisałam umowę z ING 277000 ( w tym skredytowana prowizja) na 30 lat w złotych , marża 2,5 ( ale kredyt hipoteczny konsolidacyjny) oprocent. 7.06 ,prowizja 0,8 ( mamy tam konto) rata 1850 zł - dobrze czy żle , jak oceniacie? bo ja sie cieszę że wogóle dostałam w obecnej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mirek 02.04.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 VafelBardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.04.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 mam kredyt w KB - 330 tyś, chciałam przewalutowac na franka - bank wycofał się z kredytów walutowych - jak "przenieść "taki kredyt do innego banku - oczywiście po to by był w franku, chciałabym powiększyc go jeszcze z 50 tyś zł. Robiliście cos takiego ? jak to ugryźć ? dzięki za sugestie Trudno będzie "przenieść" kredyt. Po prostu zacznij szukać nowego na spłatę starego. Przeniesienie kredytu to kolokwialne okreslenie - w praktyce zaciagasz drugi i spłacasz pierwszy. Moze być problem z zabezpieczeniem, pewnie do czasu wykreślenia z hipoteki KB w nowym banku będzie podwyższone oprocentowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 05.04.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 powiedzcie, czy ktoś starając się o kredyt nie na całość inwestycji tylko np. na stan surowy zamkniety musiał wykazać że ma jakieś środki własne za które dokończy budowę a tymi środkami nie była gotówka tylko np. jakaś działka wystawiona na sprzedaż??? ja myślałam że to nie jest możliwe ale dostałam meila od pani z banku PKO BP i tam jest taki fragment : Środki Klienta przeznaczone docelowo na inwestycję: wartość posiadanych nieruchomości, jeżeli Klient deklaruje zamiar ich sprzedaży: w wysokości 75 % ceny oferowanej, o ile Klient zawarł umowę o sprzedaż nieruchomości z agencją pośrednictwa handlu nieruchomościami; w wysokości 100 % ceny oferowanej, o ile Klient zawarł umowę przedwstępną sprzedaży; w wysokości 85 % wartości tej nieruchomości, określonej przez oddział na podstawie odrębnych przepisów wewnętrznych dotyczących ustalania wartości oraz kontroli nieruchomości i inwestycji w procesie obsługi kredytów na finansowanie nieruchomości, czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.04.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 powiedzcie, czy ktoś starając się o kredyt nie na całość inwestycji tylko np. na stan surowy zamkniety musiał wykazać że ma jakieś środki własne za które dokończy budowę a tymi środkami nie była gotówka tylko np. jakaś działka wystawiona na sprzedaż??? Bank daje kredyt jeżeli inwestycja się "domyka" finansowo. Po prostu nie interesuje ich sytuacja, w której klient stanie na stanie surowym z braku środków, bo takie cuś trudniej sprzedać. Fakt posiadania działki oznacza, że klient ma środki. Zapewne w umowie znajdzie się zapis, który wymusi wyłożenie tych środków w trakcie budowy. Dopytaj się może jeszcze pani, czy bank Ci daje jakiś określony termin na dokonanie sprzedaży i jakie zapisy w umowie się pojawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 06.04.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Karollinka tez mam taka sytuację - potrzebuję kredyt na SSZ nastepnie sprzedam mieszkanie i skończe budowe jednak mieszkanie chcę sprzedac jak najpóżniej z tego co się orientuję konieczne jest napisanie oświadczenia że sprzedam to mieszkanie a pieniżdze przeznacze na dokończenie budowy (mam nadzieje ze nie bedzie wskazanego czasu kiedy mam sprzedać). Jak się dowiesz czegoś konkretnego to daj znać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wooz 07.04.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam pytanie do doświadczonych. Czy może mi ktoś odpowiedzieć orientacyjnie jakie zarobki na dzień dzisiejszy trzeba wykazać w banku, aby otrzymać kredyt 300tyś na 30 lat w złotówkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 07.04.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 to zależy na ile osób dzielisz dochód ja na 2 osoby wykazałam 3700 netto w ING Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wooz 07.04.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Czyli z zarobkami z żoną 4300 na rękę i jednym dzieckiem nie mam co sobie pewnie zawracać głowy. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts