Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam kredyt w KB - 330 tyś, chciałam przewalutowac na franka - bank wycofał się z kredytów walutowych - jak "przenieść "taki kredyt do innego banku - oczywiście po to by był w franku, chciałabym powiększyc go jeszcze z 50 tyś zł.

Robiliście cos takiego ? jak to ugryźć ?

dzięki za sugestie :D

Trudno będzie "przenieść" kredyt. Po prostu zacznij szukać nowego na spłatę starego. Przeniesienie kredytu to kolokwialne okreslenie - w praktyce zaciagasz drugi i spłacasz pierwszy. Moze być problem z zabezpieczeniem, pewnie do czasu wykreślenia z hipoteki KB w nowym banku będzie podwyższone oprocentowanie..

Wirecki dzięki, jasne, że chodzilo o kredyt refinansowy, (sorki za kolokwializmy) - juz ugryzłam sprawę, zbieram papierki :-?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli z zarobkami z żoną 4300 na rękę i jednym dzieckiem nie mam co sobie pewnie zawracać głowy. Dzięki za odpowiedź.

To zależy od miesięcznych kosztów utrzymania: karty kredytowe, samochód, mieszkanie, abonament za telefon, Internet, tv... Jak zredukujesz do minimum, to jest spora szansa na kredyt 300tys. na 30 lat w złotówkach.

Wydaje mi sie że dobre warunki ma BGŻ.

Wooz powiedzieli mi że aby uzyskać 250 tyś potrzeba 4,5 tyś netto zarobków - też jedno dziecko.

Mają niskie marże jeśli chodzi o kredyt w złotówkach. Zresztą oprocentowanie złotówek i EURO wychodzi podobnie.

może BGŻ ma niską marżę i oprocentowanie ale trzeba mieć 70% rachunków :cry:

Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 7:56 pm Temat postu:

właśnie dzisiaj podpisałam umowę z ING 277000 ( w tym skredytowana prowizja) na 30 lat w złotych , marża 2,5 ( ale kredyt hipoteczny konsolidacyjny) oprocent. 7.06 ,prowizja 0,8 ( mamy tam konto) rata 1850 zł - dobrze czy żle , jak oceniacie? bo ja sie cieszę że wogóle dostałam w obecnej sytuacji

co wy na to ?

Witam,

Mam pytanie do osób które mają lub planują wziąć kredyt w POLBANKU czy jestescie zadowoleni z obsługi i kontaktów z tym bankiem - dostałam od nich bardzo fajną symulacje na kredyt w CHF i złoże tam wniosek choć ostatnio jakoś żle się mówi o tym banku.

Pozdrawiam

Zobacz moj post powyzej. Zdecydowanie NIE POLECAM !

hekinan - dzieki za pomoc, o Doutsche Bank też myśle symulacja z tego banku była korzystniejsza jeśli chodzi o EURO i PLN natomiast CHF u nich nie dostane - musiałabym miec rozpoczęta budowe. Tak więc w POLBANKU wziełabym kredyt w CHF a w Doutsche Banku w EURO - czy to jest dobra waluta na kredyt hipoteczny ?

...i w Doutsche konieczny jest operat szacunkowy

Myśle i myśłe ....

Pozdrawiam

Tez mialem podobny dylemat.

Jezeli popatrzysz na roznice w oprocentowaniu to dla CHF-a Libor wynosi teraz okolo 0.25% a dla Euro -Euribor 1%.

Jezeli teraz faktycznie masz marze dla CHF-a nie wieksza niz 0.75% w porowananiu do marzy dla Euro to mozna sie zastanawiac. Ale z tego co pamietam to Polbank proponuje marze dla CHF-a ponad 4 %, a dla Euro mozna wytargowac w chwili obecnej nawet do 2%.

Poza tym w Polsce jest tendencja do szybkiego przyjecia Euro, a co za tym idzie stabilizacji kursu (i to raczej na nizszym kursie niz jest w tej chwili), dostepnosc Euro jest duzo wieksza, tak wiec ryzyko jest wedlug mnie duzo mniejsze niz dla CHF-a.

Ale z drugiej strony, nie oklamujmy sie, kredyt walutowy jest zawsze ryzykowny, wiec jezeli chcesz spac spokojnie, to tylko PLN-y. ;)

Co do wyceny, to rowniez Polbank tego wymaga, jedyna roznica jest taka ze u nich wplaca sie pieniazki i sami ja zlecaja u rzeczoznawcy.

Ja nie namawiam do Deutsche banku, po prostu odradzam Polbank - to przez te 3 miesiace, ktore przez nich stracilem :evil: - to naprawde "inny" bank

Wydaje mi sie że dobre warunki ma BGŻ.

Wooz powiedzieli mi że aby uzyskać 250 tyś potrzeba 4,5 tyś netto zarobków - też jedno dziecko.

Mają niskie marże jeśli chodzi o kredyt w złotówkach. Zresztą oprocentowanie złotówek i EURO wychodzi podobnie.

może BGŻ ma niską marżę i oprocentowanie ale trzeba mieć 70% rachunków :cry:

A mi pani w banku powiedziała że 60% rachunków, a jak się nie ma to kosztorys potwierdzony przez kier.bud.

Muszę jeszcze o to dopytać.

A myślisz że będzie trudno wykombinować te 60 % rachunków?

A mi pani w banku powiedziała że 60% rachunków, a jak się nie ma to kosztorys potwierdzony przez kier.bud.

Muszę jeszcze o to dopytać.

A myślisz że będzie trudno wykombinować te 60 % rachunków?

ja mam decyzje z BGŻ....właśnie albo 60% rachunków lub kosztorys potwierdzony przez kier.buda

czekam na Nordea gdzie nie ma wymogów odnosnie przedstawiania rachunków.

naLeśnik a pozostałe warunki jakie Ci zaoferowali? Ile marży i jaka prowizja? Może porównamy, zobaczymy czy da sie jeszcze coś potargować z nimi. My się przymierzamy do złotówek, a ty w jakiej walucie będziesz brał?

Wiem że marża chyba zależy od wkładu własnego. Do 50 % jest inna a pow. 50% inna ale dokładnie nie wiem jak to wygląda.

Witam

Mniej więcej tydzień temu otrzymałem decyzję (pozytywną) na kredyt w CHF (marża sprzed podwyzki) w Nordeii. Tyle że mój wkład (dzialka z rozpoczętą budową) wycenili na śmiesznie mało. Wiem co mówię, bo znam b dobrze swoją okolicę i ceny dziiałek. Wartość odtworzeniową uznają jako wkład własny+kosztorysowa kwota kredytu. Pracownim banku twierdzi, że obecnie bank maksymalnie zaniża wartość nieruchomości, aby dla udzielonego juz kredytu nie żadać w przyszłości ewentualnych dodatkowych zabezpieczeń na wypadek dalszych spadków cen na rynku.