malka 07.04.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 mam kredyt w KB - 330 tyś, chciałam przewalutowac na franka - bank wycofał się z kredytów walutowych - jak "przenieść "taki kredyt do innego banku - oczywiście po to by był w franku, chciałabym powiększyc go jeszcze z 50 tyś zł. Robiliście cos takiego ? jak to ugryźć ? dzięki za sugestie Trudno będzie "przenieść" kredyt. Po prostu zacznij szukać nowego na spłatę starego. Przeniesienie kredytu to kolokwialne okreslenie - w praktyce zaciagasz drugi i spłacasz pierwszy. Moze być problem z zabezpieczeniem, pewnie do czasu wykreślenia z hipoteki KB w nowym banku będzie podwyższone oprocentowanie.. Wirecki dzięki, jasne, że chodzilo o kredyt refinansowy, (sorki za kolokwializmy) - juz ugryzłam sprawę, zbieram papierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 07.04.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 niekoniecznie bo ja wzięłam 300000 a mogłam z tymi zarobkami ponoć więcej więz nie zrażaj się i po prostu idż do dwóch, trzech banków albo do dobrego pośrednika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 07.04.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Czyli z zarobkami z żoną 4300 na rękę i jednym dzieckiem nie mam co sobie pewnie zawracać głowy. Dzięki za odpowiedź. To zależy od miesięcznych kosztów utrzymania: karty kredytowe, samochód, mieszkanie, abonament za telefon, Internet, tv... Jak zredukujesz do minimum, to jest spora szansa na kredyt 300tys. na 30 lat w złotówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asuulek 08.04.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Wydaje mi sie że dobre warunki ma BGŻ. Wooz powiedzieli mi że aby uzyskać 250 tyś potrzeba 4,5 tyś netto zarobków - też jedno dziecko. Mają niskie marże jeśli chodzi o kredyt w złotówkach. Zresztą oprocentowanie złotówek i EURO wychodzi podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 08.04.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Witam, Mam pytanie do osób które mają lub planują wziąć kredyt w POLBANKU czy jestescie zadowoleni z obsługi i kontaktów z tym bankiem - dostałam od nich bardzo fajną symulacje na kredyt w CHF i złoże tam wniosek choć ostatnio jakoś żle się mówi o tym banku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 08.04.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Wydaje mi sie że dobre warunki ma BGŻ. Wooz powiedzieli mi że aby uzyskać 250 tyś potrzeba 4,5 tyś netto zarobków - też jedno dziecko. Mają niskie marże jeśli chodzi o kredyt w złotówkach. Zresztą oprocentowanie złotówek i EURO wychodzi podobnie. może BGŻ ma niską marżę i oprocentowanie ale trzeba mieć 70% rachunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.04.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 7:56 pm Temat postu: właśnie dzisiaj podpisałam umowę z ING 277000 ( w tym skredytowana prowizja) na 30 lat w złotych , marża 2,5 ( ale kredyt hipoteczny konsolidacyjny) oprocent. 7.06 ,prowizja 0,8 ( mamy tam konto) rata 1850 zł - dobrze czy żle , jak oceniacie? bo ja sie cieszę że wogóle dostałam w obecnej sytuacji co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekinan 08.04.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Witam, Mam pytanie do osób które mają lub planują wziąć kredyt w POLBANKU czy jestescie zadowoleni z obsługi i kontaktów z tym bankiem - dostałam od nich bardzo fajną symulacje na kredyt w CHF i złoże tam wniosek choć ostatnio jakoś żle się mówi o tym banku. Pozdrawiam Zobacz moj post powyzej. Zdecydowanie NIE POLECAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 08.04.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 hekinan - dzieki za pomoc, o Doutsche Bank też myśle symulacja z tego banku była korzystniejsza jeśli chodzi o EURO i PLN natomiast CHF u nich nie dostane - musiałabym miec rozpoczęta budowe. Tak więc w POLBANKU wziełabym kredyt w CHF a w Doutsche Banku w EURO - czy to jest dobra waluta na kredyt hipoteczny ? ...i w Doutsche konieczny jest operat szacunkowyMyśle i myśłe .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekinan 08.04.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Tez mialem podobny dylemat. Jezeli popatrzysz na roznice w oprocentowaniu to dla CHF-a Libor wynosi teraz okolo 0.25% a dla Euro -Euribor 1%. Jezeli teraz faktycznie masz marze dla CHF-a nie wieksza niz 0.75% w porowananiu do marzy dla Euro to mozna sie zastanawiac. Ale z tego co pamietam to Polbank proponuje marze dla CHF-a ponad 4 %, a dla Euro mozna wytargowac w chwili obecnej nawet do 2%. Poza tym w Polsce jest tendencja do szybkiego przyjecia Euro, a co za tym idzie stabilizacji kursu (i to raczej na nizszym kursie niz jest w tej chwili), dostepnosc Euro jest duzo wieksza, tak wiec ryzyko jest wedlug mnie duzo mniejsze niz dla CHF-a. Ale z drugiej strony, nie oklamujmy sie, kredyt walutowy jest zawsze ryzykowny, wiec jezeli chcesz spac spokojnie, to tylko PLN-y. Co do wyceny, to rowniez Polbank tego wymaga, jedyna roznica jest taka ze u nich wplaca sie pieniazki i sami ja zlecaja u rzeczoznawcy. Ja nie namawiam do Deutsche banku, po prostu odradzam Polbank - to przez te 3 miesiace, ktore przez nich stracilem - to naprawde "inny" bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asuulek 09.04.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Wydaje mi sie że dobre warunki ma BGŻ. Wooz powiedzieli mi że aby uzyskać 250 tyś potrzeba 4,5 tyś netto zarobków - też jedno dziecko. Mają niskie marże jeśli chodzi o kredyt w złotówkach. Zresztą oprocentowanie złotówek i EURO wychodzi podobnie. może BGŻ ma niską marżę i oprocentowanie ale trzeba mieć 70% rachunków A mi pani w banku powiedziała że 60% rachunków, a jak się nie ma to kosztorys potwierdzony przez kier.bud. Muszę jeszcze o to dopytać. A myślisz że będzie trudno wykombinować te 60 % rachunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 09.04.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 A mi pani w banku powiedziała że 60% rachunków, a jak się nie ma to kosztorys potwierdzony przez kier.bud. Muszę jeszcze o to dopytać. A myślisz że będzie trudno wykombinować te 60 % rachunków? ja mam decyzje z BGŻ....właśnie albo 60% rachunków lub kosztorys potwierdzony przez kier.buda czekam na Nordea gdzie nie ma wymogów odnosnie przedstawiania rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asuulek 09.04.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 naLeśnik a pozostałe warunki jakie Ci zaoferowali? Ile marży i jaka prowizja? Może porównamy, zobaczymy czy da sie jeszcze coś potargować z nimi. My się przymierzamy do złotówek, a ty w jakiej walucie będziesz brał?Wiem że marża chyba zależy od wkładu własnego. Do 50 % jest inna a pow. 50% inna ale dokładnie nie wiem jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 09.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 asuulek a więc tak:kredyt złotówkowy, marża - 1,5%, prowizja - 4000 zł., Wibor 6M A Ty jak masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asuulek 09.04.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ha,ha, tak samo Co do prowizji to powiedziała mi że max 1,5 % kwoty kredytu. To 4000 tyś u Ciebie to od jakiej kwoty? Przy Euro mają marżę 3,5 % + EURIBOR. W sumie wychodzi podobnie jak przy złotówkach ale jest to ryzyko kursowe. Chyba weźmiemy w tym BGŻ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 09.04.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 4000 zł to od kwoty 200 tys kredytuja jeszcze czekam na decyzje Nordei mam mieć podobno w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asuulek 09.04.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 To targuj sie jeszcze co do tej prowizji. Nam powiedzieli 1,5 % a nie 2. Już będziesz tysiaka do przodu. Jak będziesz miał oferte z Nordei to napisz proszę co oni dają. Z góry dziękuję!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sensi1719504014 09.04.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 No i wybrałam kredyt.....1,5 miesiąca temu tyle już czekam na analizę wniosku w Deutsche Bank!! A w tym czasie mój wybranek podniósł spread i to jeszcze jak!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 09.04.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam Podobno w BGŻ po świetach mają być wprowadzone jakies zmiany (pewnie niekorzystne zmiany dla przyszłych kredytobiorców) czy ktoś ma jakieś przecieki ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 09.04.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 WitamMniej więcej tydzień temu otrzymałem decyzję (pozytywną) na kredyt w CHF (marża sprzed podwyzki) w Nordeii. Tyle że mój wkład (dzialka z rozpoczętą budową) wycenili na śmiesznie mało. Wiem co mówię, bo znam b dobrze swoją okolicę i ceny dziiałek. Wartość odtworzeniową uznają jako wkład własny+kosztorysowa kwota kredytu. Pracownim banku twierdzi, że obecnie bank maksymalnie zaniża wartość nieruchomości, aby dla udzielonego juz kredytu nie żadać w przyszłości ewentualnych dodatkowych zabezpieczeń na wypadek dalszych spadków cen na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts