Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak myślicie, czy jest sens składać wnioski o kredyt do dwóch banków?
A jak inaczej chcesz sprawdzić który naprawdę jest lepszy? No chyba, że pokażą Ci wcześniej wzór umowy i wszystko sobie dokładnie przeanalizujesz. Ja w dniu podpisywania umowy dowiedziałem się, że muszę wykupić jakieś ubezpieczenie budynku za 300 złotych, kredyt będzie uruchomiony na rachunek w tym banku, a nie moim jak chciałem. Było jeszcze parę drobiazgów ustalonych wcześniej inaczej. Jak będą wnioski w dwóch bankach to nawet w dniu podpisania umowy możesz wstać od stołu i wyjść. Banki nie grają fair, dlaczego ich klienci mają być inni?

Niecały miesiąc temu podpisaliśmy umowę o kredyt mieszkaniowy z Nordeą. Na drugi dzień budowa ruszyła z kopyta i zanim się zorientowaliśmy minął blisko miesiąc, pobieramy drugą transzę i jeszcze nie opisaliśmy tego kredytu. A opisać mieliśmy.

No to tak:

- inwestycja - budowa domu jednorodzinnego

- kredyt denominowany (CHF) udzielony w PLN

- kwota - DUŻA - nie dużo za duża ale duża!

- LTV - 63%

- okres kredytowania - 40 lat

- system spłat - raty równe

- prowizja za udzielenie kredytu - 1.5%

- marża banku - 3.4% na start a po dostarczeniu uprawomocnionego wpisu do KW spada do 2.4%

- wypłata w 4 transzach, gdzie każda to max. 50% realnej bieżącej wartości inwestycji.

Rozpatrzenie wniosku

kredytowego trwało ok. 3 tygodni. Tak jak i w pozostałych bankach Nordea wymaga przedłożenia operatu szacunkowego ale w odróżnieniu od innych banków w Nordei taki dokument może być sporządzony przez rzeczoznawcę, który ma podpisaną umowę z bankiem. Koszt 350 PLN. Operat nie jest własnością kredytobiorcy - nie może więc być użyty przy wnioskowaniu do innego banku.

Wypłaty transz

następują po wizycie "specjalisty" co rozejrzy się na budowie tu i tam, zapyta czy nadproża będą prefabrykowane czy żelbetowe, zerknie w DzB, pstryknie kilka fotek, poświadczy że budowa porusza się do przodu. Impreza płatna parę stówek x 4.

Wcześniejsza spłata

nie generuje kosztu jeżeli w przeciągu trzech lat nie spłacimy 30% wartości udzielonego kredytu.

Karencja spłaty

obowiązuje do czasu uruchomienia całości przyznanych środków, tj. do czasu wypłaty ostatniej transzy nie spłacamy kapitału.

Konkurencja

w czasie gdy rozglądaliśmy się po rynku w zasadzie nie istniała. Deutche Bank, Polbank i DnB Nord (który odpadł na starcie przez swoje wymagania dot. miesięcznych przychodów).

Subiektywny komentarz

Generalnie jesteśmy zadowoleni... aczkolwiek...

- bank nie jest skłonny odchodzić od standardowych zapisów w umowie. Być może to kwestia osobowości i nastawienia klienta. Nie wiem.

- wizyty rzeczoznawcy są mocno opóźnione, co nabiera znaczenia gdy chce się uruchomić transzę na górce PLN/CHF. Za pierwszym razem się udało, za drugim już nie.

- nasz opiekun z banku trochę czaruje - niby się wszystko da załatwić ale jak przychodzi co do czego to niewiele. Ale w jak mielibyśmy go ocenić w skali ocen, dostałby 4 (co chyba nie jest źle).

Sporo ostatnio wątpliwości pt. "denominowany czy indeksowany". Jak dla mnie jeden pies. Przy kredycie denominowanym mamy większą kontrolę nad zadłużeniem w rozumieniu "jeżeli PLN leci na łeb na szyję" to bank sam z siebie nie podbije naszego zadłużenia w CHF to Bóg wie jakiej kwoty - co ma miejsce przy kredycie indeksowanym. W przypadku gdy bieżemy kredyt na górce PLN/CHF pewne jest, że realnie dostaniemy mniej PLN niż wynika z umowy jednak... zadłużenie w CHF jest stałe. Nie wzrasta. Mamy wybór albo (a) podnosimy wartość kredytu co wymaga trochę zachodu (zaświadczenia z pracy itd.) albo (b) pozostajemy przy udzielonej kwocie. Przy kredycie indeksowanym stałą kwotą jest PLN a CHF skacze wg. kursu. Tak jak napisałem... dla mnie jeden pies.

To co istotne... bieżemy się do roboty, budujemy i pracujemy i pozdrawiamy forumowiczów i życzymy Wesołych Świąt Wielkanocnych! :]

• 2 weeks później...

Witam mam do podpisania umowę z Nordeą.

Interesuje mnie Wasza interpretacja zapisu:

"Kredyt denominowany udzielony w złotych w kwocie, stanowiącej równowartość ........................CHF (słownie CHF: ....................)

jednak nie więcej niż .......................zł (słownie złotych: .....................)"

Czy to oznacza, że mam kredyt na np 100tyś CHF i jak kurs spada to dostaję mnie j złotych

np. dzisiaj kurs jest 2.82zł to dostaję 282tyśzł

następna transza 2.61 to dostaję mniej.

Teraz jak kurs skacze do 3zł to nie dostanę więcej niż w zapisie

"jednak nie więcej niż ..................zł"

To chyba chore :(

Kurs leci na łeb mam mniej, kurs skacze do góry ale ja powyżej wstępnie ustalonej kwoty w złotych nie dostanę.???

Proszę o porady

Pozdrawiam

Tlobo

Tlobo,

1) jeżeli chodzi o zależność wypłaconej kwoty w PLN - to są właśnie uroki kredytu denominowanego

2) jeżeli chodzi o zapis w umowie "jednak nie więcej niż..." to w naszej umowie z Nordeą czegoś takiego nie ma. Widnieje jedynie "Kredyt denominowany udzielony w złotych w kwocie, stanowiącej równowartość *** CHF".

Jednak w bankowości/bankach tyle się dzieje ostatnio, że być może coś tam w m.in. w Nordei pozmieniali. Wiem na 100%, że zmieniły się trochę zasady rozliczania transz, a konkretnie definicja tego "co stanowi zabezpieczenie banku w momencie starania się o wypłatę". Ale to już inna bajka.

Pzdrrr, Marcin

mam kredyt w Millenium-CHF. Czy wiecie coś na temat podwyższenia kwoty kredytu? Dokladniej mówiąc kredyt mam udzielony na 300000zł a chcialabym dostać 350000. Jest taka możliwość?

Możesz wnioskować o podwyższenie kwoty kredytu nieograniczoną ilość razy w całym okresie kredytowania, po spełnieniu określonych warunków.

Jeśli potrzebujesz dodatkowych środków, a nie minęły jeszcze 3 miesiące od dnia sporządzenia umowy kredytowej, ponowna weryfikacja zdolności kredytowej zostanie przeprowadzona na podstawie już posiadanych przez Bank dokumentów.

Jeśli minęły 3 miesiące od sporządzenia umowy, będziemy musieli ponownie zbadać Twoją zdolność do spłaty wyższej kwoty kredytu.

W przypadku, gdy minęło 12 miesięcy od wykonania wyceny nieruchomości (na etapie ubiegania się o kredyt) musimy ponownie zlecić wycenę nieruchomości. Będziemy potrzebować dodatkowo od kilku do kilkunastu dni.

polecam stronę Millenium

Dziękuję za odpowiedz!

Kredyt mialam udzielony w lipcu 2008. Czy wnioskując teraz o podwyzszenie kwoty i zakładając,ze moja zdolność jest ok, czy bank dołoży mi pieniądze do tych warunków jakie mam? tzn czy moje 0% prowizji, 0,85%marzy pozostaną czy tez w takich przypadkach zmieniaja sie warunki (umowa) kredytu?

Dziękuję za odpowiedz!

Kredyt mialam udzielony w lipcu 2008. Czy wnioskując teraz o podwyzszenie kwoty i zakładając,ze moja zdolność jest ok, czy bank dołoży mi pieniądze do tych warunków jakie mam? tzn czy moje 0% prowizji, 0,85%marzy pozostaną czy tez w takich przypadkach zmieniaja sie warunki (umowa) kredytu?

Prowizję na pewno sobie policzą od kwoty 50tys (pewnie nie mniej niż 2%), ale marży najprawdopodobniej nie zmienią.

Powodzenia:)

apropos podwyzszenia kwoty kredytu to tak sie zastanawiam jakie koszty dodatkowe się ponosi? pewnie dodatkowy wpis na hipotekę (czyli chyba 200zl), a czy coś jeszcze?

Renegocjację warunków :)

Ja już się dowiedziałam, że jeśli rozszerzę mój kredyt z 0,9 marży to natychmiast dostanę marżę według nowych wytycznych - czyli 3,2

A obecnie mam za wszystko razem do kupy 1,49 (CHF).

Czyli na wstępie mam 4,6 % :):)

Bez jjjjjjjaaaaaaaajjjjjjjjjjjj :)