bulinki 10.04.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/va/sg/kr3r/Rz65aBHYBGyDBTzaLB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 10.04.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 jak myślicie, czy jest sens składać wnioski o kredyt do dwóch banków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 10.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 jak myślicie, czy jest sens składać wnioski o kredyt do dwóch banków? A jak inaczej chcesz sprawdzić który naprawdę jest lepszy? No chyba, że pokażą Ci wcześniej wzór umowy i wszystko sobie dokładnie przeanalizujesz. Ja w dniu podpisywania umowy dowiedziałem się, że muszę wykupić jakieś ubezpieczenie budynku za 300 złotych, kredyt będzie uruchomiony na rachunek w tym banku, a nie moim jak chciałem. Było jeszcze parę drobiazgów ustalonych wcześniej inaczej. Jak będą wnioski w dwóch bankach to nawet w dniu podpisania umowy możesz wstać od stołu i wyjść. Banki nie grają fair, dlaczego ich klienci mają być inni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 10.04.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Niecały miesiąc temu podpisaliśmy umowę o kredyt mieszkaniowy z Nordeą. Na drugi dzień budowa ruszyła z kopyta i zanim się zorientowaliśmy minął blisko miesiąc, pobieramy drugą transzę i jeszcze nie opisaliśmy tego kredytu. A opisać mieliśmy. No to tak:- inwestycja - budowa domu jednorodzinnego- kredyt denominowany (CHF) udzielony w PLN- kwota - DUŻA - nie dużo za duża ale duża!- LTV - 63%- okres kredytowania - 40 lat- system spłat - raty równe- prowizja za udzielenie kredytu - 1.5%- marża banku - 3.4% na start a po dostarczeniu uprawomocnionego wpisu do KW spada do 2.4%- wypłata w 4 transzach, gdzie każda to max. 50% realnej bieżącej wartości inwestycji. Rozpatrzenie wnioskukredytowego trwało ok. 3 tygodni. Tak jak i w pozostałych bankach Nordea wymaga przedłożenia operatu szacunkowego ale w odróżnieniu od innych banków w Nordei taki dokument może być sporządzony przez rzeczoznawcę, który ma podpisaną umowę z bankiem. Koszt 350 PLN. Operat nie jest własnością kredytobiorcy - nie może więc być użyty przy wnioskowaniu do innego banku. Wypłaty transznastępują po wizycie "specjalisty" co rozejrzy się na budowie tu i tam, zapyta czy nadproża będą prefabrykowane czy żelbetowe, zerknie w DzB, pstryknie kilka fotek, poświadczy że budowa porusza się do przodu. Impreza płatna parę stówek x 4. Wcześniejsza spłatanie generuje kosztu jeżeli w przeciągu trzech lat nie spłacimy 30% wartości udzielonego kredytu. Karencja spłatyobowiązuje do czasu uruchomienia całości przyznanych środków, tj. do czasu wypłaty ostatniej transzy nie spłacamy kapitału. Konkurencjaw czasie gdy rozglądaliśmy się po rynku w zasadzie nie istniała. Deutche Bank, Polbank i DnB Nord (który odpadł na starcie przez swoje wymagania dot. miesięcznych przychodów). Subiektywny komentarzGeneralnie jesteśmy zadowoleni... aczkolwiek...- bank nie jest skłonny odchodzić od standardowych zapisów w umowie. Być może to kwestia osobowości i nastawienia klienta. Nie wiem.- wizyty rzeczoznawcy są mocno opóźnione, co nabiera znaczenia gdy chce się uruchomić transzę na górce PLN/CHF. Za pierwszym razem się udało, za drugim już nie.- nasz opiekun z banku trochę czaruje - niby się wszystko da załatwić ale jak przychodzi co do czego to niewiele. Ale w jak mielibyśmy go ocenić w skali ocen, dostałby 4 (co chyba nie jest źle). Sporo ostatnio wątpliwości pt. "denominowany czy indeksowany". Jak dla mnie jeden pies. Przy kredycie denominowanym mamy większą kontrolę nad zadłużeniem w rozumieniu "jeżeli PLN leci na łeb na szyję" to bank sam z siebie nie podbije naszego zadłużenia w CHF to Bóg wie jakiej kwoty - co ma miejsce przy kredycie indeksowanym. W przypadku gdy bieżemy kredyt na górce PLN/CHF pewne jest, że realnie dostaniemy mniej PLN niż wynika z umowy jednak... zadłużenie w CHF jest stałe. Nie wzrasta. Mamy wybór albo (a) podnosimy wartość kredytu co wymaga trochę zachodu (zaświadczenia z pracy itd.) albo (b) pozostajemy przy udzielonej kwocie. Przy kredycie indeksowanym stałą kwotą jest PLN a CHF skacze wg. kursu. Tak jak napisałem... dla mnie jeden pies. To co istotne... bieżemy się do roboty, budujemy i pracujemy i pozdrawiamy forumowiczów i życzymy Wesołych Świąt Wielkanocnych! :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 22.04.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam mam do podpisania umowę z Nordeą. Interesuje mnie Wasza interpretacja zapisu: "Kredyt denominowany udzielony w złotych w kwocie, stanowiącej równowartość ........................CHF (słownie CHF: ....................) jednak nie więcej niż .......................zł (słownie złotych: .....................)" Czy to oznacza, że mam kredyt na np 100tyś CHF i jak kurs spada to dostaję mnie j złotych np. dzisiaj kurs jest 2.82zł to dostaję 282tyśzł następna transza 2.61 to dostaję mniej. Teraz jak kurs skacze do 3zł to nie dostanę więcej niż w zapisie "jednak nie więcej niż ..................zł" To chyba chore Kurs leci na łeb mam mniej, kurs skacze do góry ale ja powyżej wstępnie ustalonej kwoty w złotych nie dostanę.??? Proszę o porady Pozdrawiam Tlobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 22.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Tlobo, 1) jeżeli chodzi o zależność wypłaconej kwoty w PLN - to są właśnie uroki kredytu denominowanego 2) jeżeli chodzi o zapis w umowie "jednak nie więcej niż..." to w naszej umowie z Nordeą czegoś takiego nie ma. Widnieje jedynie "Kredyt denominowany udzielony w złotych w kwocie, stanowiącej równowartość *** CHF".Jednak w bankowości/bankach tyle się dzieje ostatnio, że być może coś tam w m.in. w Nordei pozmieniali. Wiem na 100%, że zmieniły się trochę zasady rozliczania transz, a konkretnie definicja tego "co stanowi zabezpieczenie banku w momencie starania się o wypłatę". Ale to już inna bajka. Pzdrrr, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 22.04.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 mam kredyt w Millenium-CHF. Czy wiecie coś na temat podwyższenia kwoty kredytu? Dokladniej mówiąc kredyt mam udzielony na 300000zł a chcialabym dostać 350000. Jest taka możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 22.04.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 mam kredyt w Millenium-CHF. Czy wiecie coś na temat podwyższenia kwoty kredytu? Dokladniej mówiąc kredyt mam udzielony na 300000zł a chcialabym dostać 350000. Jest taka możliwość? Możesz wnioskować o podwyższenie kwoty kredytu nieograniczoną ilość razy w całym okresie kredytowania, po spełnieniu określonych warunków. Jeśli potrzebujesz dodatkowych środków, a nie minęły jeszcze 3 miesiące od dnia sporządzenia umowy kredytowej, ponowna weryfikacja zdolności kredytowej zostanie przeprowadzona na podstawie już posiadanych przez Bank dokumentów. Jeśli minęły 3 miesiące od sporządzenia umowy, będziemy musieli ponownie zbadać Twoją zdolność do spłaty wyższej kwoty kredytu. W przypadku, gdy minęło 12 miesięcy od wykonania wyceny nieruchomości (na etapie ubiegania się o kredyt) musimy ponownie zlecić wycenę nieruchomości. Będziemy potrzebować dodatkowo od kilku do kilkunastu dni. polecam stronę Millenium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 22.04.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Dziękuję za odpowiedz!Kredyt mialam udzielony w lipcu 2008. Czy wnioskując teraz o podwyzszenie kwoty i zakładając,ze moja zdolność jest ok, czy bank dołoży mi pieniądze do tych warunków jakie mam? tzn czy moje 0% prowizji, 0,85%marzy pozostaną czy tez w takich przypadkach zmieniaja sie warunki (umowa) kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 22.04.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Dziękuję za odpowiedz! Kredyt mialam udzielony w lipcu 2008. Czy wnioskując teraz o podwyzszenie kwoty i zakładając,ze moja zdolność jest ok, czy bank dołoży mi pieniądze do tych warunków jakie mam? tzn czy moje 0% prowizji, 0,85%marzy pozostaną czy tez w takich przypadkach zmieniaja sie warunki (umowa) kredytu? Prowizję na pewno sobie policzą od kwoty 50tys (pewnie nie mniej niż 2%), ale marży najprawdopodobniej nie zmienią. Powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 22.04.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 apropos podwyzszenia kwoty kredytu to tak sie zastanawiam jakie koszty dodatkowe się ponosi? pewnie dodatkowy wpis na hipotekę (czyli chyba 200zl), a czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.04.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 apropos podwyzszenia kwoty kredytu to tak sie zastanawiam jakie koszty dodatkowe się ponosi? pewnie dodatkowy wpis na hipotekę (czyli chyba 200zl), a czy coś jeszcze? Renegocjację warunków Ja już się dowiedziałam, że jeśli rozszerzę mój kredyt z 0,9 marży to natychmiast dostanę marżę według nowych wytycznych - czyli 3,2 A obecnie mam za wszystko razem do kupy 1,49 (CHF). Czyli na wstępie mam 4,6 % :) Bez jjjjjjjaaaaaaaajjjjjjjjjjjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 23.04.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Faktycznie, niezłe jaja! Ja słyszałem, że marża zostaje na takim samym poziomie, ale to było gdy marże spadały... Chciwy, bardziej chciwy, bankowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 23.04.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 aaa to ja podziekuje za taka usluge,bo obecnie calosci mam 1,3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 23.04.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Dziękuję Wam bardzo-też będę siedzieć cicho, bo każdy nieostrożny krok może powalić moję 1,21 czy 1,26.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 23.04.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam, Wiem, że nikt mi nie powie co mam zrobić ale może ktoś mi coś podpowie. Mianowicie dylemat mam taki co wybrać: kredyt w CHF z marżą 3,9 czy kredyt w PLN z marżą 1,3 ? Szczerze mówiąc marża na CHF mnie przeraża Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbogo 30.04.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 jesli lubisz skoki adrenalinki to wez frankajak chcesz wiedziec na czym stoisz to wez PLNja bylem za frankiem ale aktualnie bede chyba bral w euro,zalezy mi na niskiej racie, a w PLN kilka stowek wiecej do oddania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 02.05.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Pytanko do tych co mają kredyt w Nordea ile wynosi wasza kwota ubezpieczenia domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.05.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam, Wiem, że nikt mi nie powie co mam zrobić ale może ktoś mi coś podpowie. Mianowicie dylemat mam taki co wybrać: kredyt w CHF z marżą 3,9 czy kredyt w PLN z marżą 1,3 ? Szczerze mówiąc marża na CHF mnie przeraża Pozdrawiam A w jakim banku marża 1,3%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 04.05.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam Marża 1,3 dla PLN w BGŻ, CHF z marżą 3,9 w POLBANKU Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts