Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pazurek, my na razie bierzemy mały - 75tys na działkę, zamierzamy to szybko spłacić, więc nie wnikam w szczegóły - ważne, że niska prowizja, że jest szybko przyznany i że można to bez bólu szybko spłacić. Na budowę wkrótce. Zbieram papiery.

pola, osobiście odradzam instytucje o słabej pozycji i marnym zapleczu finansowym. Znam przypadki mocno niezadowolonych klientów Polbanku.

Mocne finansowo banki bez kłopotu dają w CHF...

Witam,

Czytajac forum zauwazylem ze wiekszosc dosc dlugo czeka z decyzja na kredyt.Przyznam szczerze ze wczesniej myslalem ze to potrwa max. 1 miesiac.Zlozylismy wniosek do DNBV NORD o kredyt w EURO, marza 1,55%, bez prowizji, w banku powiedzieli ze na decyzje czeka sie max 3 tygodnie.W przyszlym tygodniu zlozymy wniosek do DB, ale teraz podobno BOŚ daje kredyty w euro z niska marza i prawdopodobnie tez tam zlozymy.Chcemy jednak miec zabezpieczenie że ten kredyt dostaniemy, budowe wlasnie rozpoczelismy.

Witam!

Proszę napiszcie czy macie może jakieś przecieki co do zmian marży w bankach???? Głównie chodzi mi o BGŻ.

Pytam bo staramy sie o kredyt (powyżej już pisałam na ten temat) Jak składaliśmy wniosek to oferowali 1,5 % marży na PLN. potem to sie zmieniło i minimalna marża niby 2,95%. Po targowaniu udało nam się to trochę zbić, zdecydowaliśmy że już nie szukamy gdzie indziej tylko bierzemy u nich i....... zaczęło sie dziać coś dziwnego (jak dla mnie) Panie z banku ponaglają nas strasznie że trzeba wszystko pouzupełniać bo do tego piątku muszą mieć decyzję z centrali. Nie rozumiem tylko jednego skąd nagle ten pośpiech??

Może mają zamiar obniżyć marże i chcą nas jeszcze naciągnąć na wyższą? Może pani z banku będzie miała wyższą prowizję (o ile takowa jest)???

Dziwne to dla mnie wszystko. Jak czytam wasze doświadczenia z opieszałością banków to mój przypadek wydaje mi sie jakiś nienormalny :roll:

Witam,

Czytajac forum zauwazylem ze wiekszosc dosc dlugo czeka z decyzja na kredyt.Przyznam szczerze ze wczesniej myslalem ze to potrwa max. 1 miesiac.Zlozylismy wniosek do DNBV NORD o kredyt w EURO, marza 1,55%, bez prowizji, w banku powiedzieli ze na decyzje czeka sie max 3 tygodnie.W przyszlym tygodniu zlozymy wniosek do DB, ale teraz podobno BOŚ daje kredyty w euro z niska marza i prawdopodobnie tez tam zlozymy.Chcemy jednak miec zabezpieczenie że ten kredyt dostaniemy, budowe wlasnie rozpoczelismy.

U mnie właśnie mija 3 miesiąc :wink: decyzja kredytowa pozytywna ale uż 2 tygodnie czekamy na przygotowanie umowy.....I szczerze-nie wyobrażam sobie budowy wyłącznie w oparciu o kredyt-wszystkie terminy byłyby zawalone :evil:

Witam,

U mnie właśnie mija 3 miesiąc :wink: decyzja kredytowa pozytywna ale uż 2 tygodnie czekamy na przygotowanie umowy.....I szczerze-nie wyobrażam sobie budowy wyłącznie w oparciu o kredyt-wszystkie terminy byłyby zawalone :evil:

a w jakim banku starales sie o kredyt?Cos czuje ze bede musial niestety przystopowac z budowa :(

Witam!

Proszę napiszcie czy macie może jakieś przecieki co do zmian marży w bankach???? Głównie chodzi mi o BGŻ.

Assulek dzisiaj rozmawiałam z doradcą w BGŻ i marża wynosi teraz 2,40% o ile weźmie sie również konto za 15 zł i pakiet ubezpieczeń. Normalnie marża wynosi tam 3,25%

Stolarz, a które banki wg Twoich informacji udzielają dzisiaj kredytów we frankach? Sprawdziłam prawie wszystkie miesiąc temu i większośc z nich dzisiaj już we frankach nie daje, mimo że wczesniej mieli taką ofertę, albo twierdzą, że dają a w rzeczywistości okazuje się, że proponują w innej walucie :evil:

Pazurek ja składałam wnioski właśnie przez doradcę z Open Finance. Polecam wszystkie formalności robił za mnie. Na etapie wypłacania transz kredytu lub w czasie realizacji jest dużo sytuacji, w których jest potrzebny i to on posredniczy między tobą, a bankiem z którym podpiszesz umowę np. zabraknie ci kasy, wnioskuje o więcej, nie wyrobisz się w terminach i nie chcą wypłacic ci kolejnej transzy...załatwia to za Ciebie.

asuulek, podwyżka w BGŻ to fakt. Wyjściowa marża to teraz 3,5%+WIBOR 6M (można ją nieco obniżyć kupując jakiś produkt: konto, karta itp), do tego prowizja 3,5% od kwoty kredytu. To bardzo dużo.

Składając wniosek z datą do 8 maja można było wyrwać kredyt na starych warunkach: marża wyjściowa 2,1% i 1,1% prowizji.

Na pewno nie ma teraz tendencji do obniżania kosztów uzyskania kredytu - wręcz przeciwnie, banki podnoszą wszelkie koszty, bo z udzielanych teraz kredytów nie zarabiają na wysokie oprocentowanie lokat, które oferowały jesienią. Z wstępnych informacji za I kwartał 2009 tylko kilka banków uzyskało przewidywane zyski, pozostałe zarabiają za mało, a niektóre mają stratę.

Stolarz[/b], a które banki wg Twoich informacji udzielają dzisiaj kredytów we frankach? Sprawdziłam prawie wszystkie miesiąc temu i większośc z nich dzisiaj już we frankach nie daje, mimo że wczesniej mieli taką ofertę, albo twierdzą, że dają a w rzeczywistości okazuje się, że proponują w innej walucie :evil:

Generalnie trzeba pytać w bankach, które mają zamożnych klientów. Zapytaj w Deutsche Bank (pan zapewniał, że franfów mają dużo, min. dochód 4tys netto), BZ WBK (min 6tys), nie wiem czy Noble Bank oferuje hipoteczny?

Na dziś nie wiem jak to wygląda, nie bardzo nas interesuje kredyt w CHF, bo jest mało dostępny i banki stawiają wiele dodatkowych warunków na czele z dużym (udokumentowanym) dochodem.

Pazurek - ja korzystam z expandera. Zaproponowali mi 3 banki (Nordea, ING i Millennium), poinformowali o wszelkich kosztach. Przeszłam się jeszcze osobiiście do Millennium i ING. Expander móił i wycenie - 800 pln w Millennium. Po tygodniu poszłam tam osobiście i pani powiedziała mi, ze mają promoce i wycena kosztować będzie 400. Reszta identyczna z warunkami w expanderze. Wracam jeszcze raz do expandera (z dokumentami) i dowiaduję się, że wycena - 400pln a nie 800 bo jest promocja. Czyli warunki identyczne, nie ważne czy sama bym załatwiała w Millennium czy przez expandera. Okazało się, że expander ma wygórowane wymagania odnoście zdolności, ING jest droższy więc stanęło na Millennium. Dzisiaj składamy wniosek. Oczywiście przez expandera, bo jak mi całośc dokumentów załatwią to dlaczego mam sama za tym biegac ?

Banki podobni pośrednikom oferują lepsze warunki, pośrednicy sprzedawają kredyty po normalnej cenie i zarabiają na tej różnicy.

StolarzSZ pisząc o zdolności 4 tyś netto - chodzi o dochód na 1 osobę ? Czy na całą rodzię ?

Witam,

a w jakim banku starales sie o kredyt?Cos czuje ze bede musial niestety przystopowac z budowa :(

Deutsche Bank

Pazurek

StolarzSZ pisząc o zdolności 4 tyś netto - chodzi o dochód na 1 osobę ? Czy na całą rodzię ?

Mogę odpowiedzieć- Minimum 4 tys. netto na rodzinę-w Db jest to średnia z ostatnich 12 miesięcy-dochód musi być rozpisany w rozbiciu na pobory zasadnicze, premie, nagrody itp. i oczywiście bez innych zobowiązań kredytowych. Honorują umowy o pracę na czas nieokreślony, a jeżeli umowa jest na czas określony, to pracodawca musi napisać, że po danym dniu umowa będzie przedłużona.Nie bez znaczenia jest też wkład własny-u nas ponad 70%.

Wszystkie formalności załatwiałam poprzez pracownika banku- i nie wydaje mi sie tu potrzebny dodatkowy pośrednik-przecież i tak wszystkie dokumenty typu zarobki, wyciągi z kont, z ksiąg wieczystych, z ewidencji gruntów itp, itd trzeba załatwić osobiście. W banku dostałam listę wymaganych dokumentów i po kolei je skompletowałam.

Oczywiście na rodzinę - nie jest to jakaś szczególnia duża suma, ale w naszym przypadku w części pochodzi z działalnści gospodarczej i z premii żony - a tu niektóre banki są baardzo podejrzliwe...

I w przypadku działalności każą znosić masę dodatkowych papierów, nawet jeżeli nie chcemy brać pod uwagę dochodu z niej uzyskanego.

Bank Nordea. Waluta CHF. Na zlotówki 150 tys. zl. Okres kredytowania 10 lat. Zdolność kredytobiorcy - 6 tys. netto na dwie osoby. Marża 2,9%, prowizja 2%. Czas oczekiwania - 5 tygodni. Wkład własny (dom SSZ, działka, gotówka), łącznie na 650 tys zł.

Wniosek przygotowany do podpisu, czy podpisać? Spędza nam to sen z powiek.

Też się zastanawiam czym się przejmujecie :).

Niestety DB mnie nie puszcza ze zdolnością w CHF bo ja potrzebuję duużo kasy :) Interesuje mnie aż 400 tyś więc musiałabym mieć netto około 7 tyś. Niestety udokumentowanego nie mam takiego zarobku :(.

Wczoraj złozyliśmy wniosek do Millennium. Mam nadzieję że szyko się z tym uporają.

Brałem kredyt w październiku 2008. Ogólne warunki: chf, 220tys pln, 3 transze, marża 1,47% (na owe czasy bandycka marża). 0 prowizji. Ogółem wypłacone 91tys chf. Libor 3m aktualizowany co miesiąc. Aktualnie opr. 1,88%.

Przynajmniej raz w tygodniu telefon z ofertą na zmianę waluty na pln.

Wzielibyście dziś takie warunki?

Kto zgadnie co to za BANK ?

Witam, dwie godziny temu podpisaliśmy umowę kredytową, i o dziwo czujemy się z tym całkiem dobrze :D.

Bank Nordea, kredyt na dokończenie budowy, 110 tyś. w zł na 15 lat, prowizja 2%, marża 1,2%, wibor 3M, rata dzisiaj ok. 913 zł, dwie transze,formalności trwały dokładnie dwa miesiące od momentu złożenia wniosku. Oczywiście dostaliśmy "gratisy": kartę kredytową oraz ze 10 różnych kont złotowych, walutowych, oszczędnościowych itd., ale i tak jesteśmy zadowoleni.

I oby było tak jak najdłużej.