CMYK 17.11.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 sprobujcie jeszcze w Fortis obecnie najlepsze warunki (podobno rewelacja nie do przebicia) w CHF przy 15% wkladu 1.8% i 0% za wszystko przewalutowanie itd ja biore 240 tys jest tylko jeden minus potrzeba faktury na kazda transze i to 67% ale juz sie dowiedzialem ze mozna negocjowac nad wycena kazdego etapu przez rzeczoznawce tylko dluzej to trwa do wyplaty nastepnej transzy, mozna tez wycenic calosc na koniec budowy ale trzeba to ustalic oddzielnym aneksem do umowy. Skaldam jednoczesnie do Milenium oba przez Open Finance daja lepsze warunki niz bank po negocjacjach ale tym sie zajmuje moja zona, ktora lubi liczyc dokladnie pieniadze.PozdrawiamCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 17.11.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Witam! O Fortis to prawda (dobre warunki w promocji). Jednak ostudzę trochę zapał spieszących się - złożyłem wnioski z wszystkimi dokumentami 3.11 i do dziś (17.11) nie mam nawet decyzji Sprawa wydaje się prosta: dom gotowy na rynku wtornym, jest wycena niezależnego rzeczoznawcy tylko nie ma decyzji. Codziennie dzwonię pytać i wiem tylko tyle, że w ramach promocji wpłynęło wiele wniosków, stąd to długie oczekiwanie Mój czas się niestety kończy i jeżeli nie podpiszę umowy 'na dniach' będę musiał odpuścić ten bank:( Może ma ktoś pomysł jak możnaby to przyspieszyć? Pozdrawiam cierpliwych Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 18.11.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 ja skladam przez Open Finance i babka obiecala ze decyzja bedzie w 5 dni bo maja wejscia i dzialaja jako duza firma wiec maja sile przebicia wieksza niz pojedynczy indywidualny inwestor, to tak jak z innymi sprawami sam z przerejstowaniem samochodu czekasz a firma zalatwia to w ciagu godziny.PozdrawiamCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 18.11.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 ja skladam przez Open Finance i babka obiecala ze decyzja bedzie w 5 dni bo maja wejscia i dzialaja jako duza firma wiec maja sile przebicia wieksza niz pojedynczy indywidualny inwestor... [ciach] Dobre hasło reklamowe, widzę że na Ciebie zadziałało Ja też za pośrednictwem OpenFinance :/ i wcale nie jestem przekonany, że działając samodzielnie byłoby dłużej. A "obiecania" to dwa dni robocze Tak czy owak - powodzenia. Pozdrawiam Wanios A ja kolejny dzień bez decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 18.11.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 my bedziemy sie starc w Millenium jak na potrzebna nam sumę dotychczas to najlepsze oprocentowanie w CHF-ach, czy ktoś wie ile sie czeka na wypis z KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 19.11.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Ja czkałem na wypis z KW tydzień - równiutko:) PozdrawiamWanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 19.11.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 ...czy ktoś wie ile sie czeka na wypis z KW? ok.15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 19.11.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 ja na wypis z KW czekałam 14 dni!!!! Mam pytanko do Was,jak myslicie jezeli bralam w GE money kredyt na samochod{prowadze dzialalnosc gosp.}i splacilam go przed czasem to czy latwiej bedzie mi u nich dostac kredyt na budowe domu czy nie zawracac sobie nimi glowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 21.11.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Co tak cicho???? Też czekacie tak długo na umowy? Mam pytanko do Was,jak myslicie jezeli bralam w GE money kredyt na samochod{prowadze dzialalnosc gosp.}i splacilam go przed czasem to czy latwiej bedzie mi u nich dostac kredyt na budowe domu czy nie zawracac sobie nimi glowy? Na punkty za to raczej bym nie liczyła, choć mogą ściemniać, że to super. A kalkulacja jest prosta. Długo płacisz - dużo płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 22.11.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Wanios mowil dobrze Fortis sie zapchal nie wiem czy wezme w nim kredyt stawiam jednak na Milenium ale nie zaszkodzi zlozyc do fortisa mam wszystkie dokumenty wiec bede probowal.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 22.11.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Niestety tak szaro wygląda to w Fortisie Dziś (19 kalendarzowy dzień od złożenia wniosku) dowiedziałem się, że losy mojego kredytu zostały przeniesione z Krakowa (dotychczas mówiono mi, że w Krakowie jest oddział 'od decyzji kredytowych') do Warszawy. Po co - pojęcia nie mam Wygląda na to, że kredyt - którego jeszcze nawet nie przydzielono - ma duszę podróżnika. Katowice, Kraków a od dziś Warszawa. Jutro może Paryż czy Mediolan, weekend na Kanarach Luźne żarty tak trochę przez łzy. Może ma Ktoś z Was kredyty w tym banku? Bardzo proszę o kilka słów jak się Wam go spłaca. Jakieś problemy ze strony banku? Co zaskoczyło i na co zwracać uwagę? Pozdrawiam cierpliwych Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga.fabi 22.11.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Jeszcze nie rozpatrzono mojego wniosku w Millennium, a od złożenia wniosku minęło już ponad 2 tygodnie........ Mam nadzieję ,że zdążą z tym wnioskiem do wiosny Pozdrawiam wszystkich oczekujących na decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 23.11.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 A ja w millennium bardzo szybko miałam rozpatrzony wniosekw 5 dniach miałam decyzję po złożeniu kompletnych dokumentów.Tak później przysłali, że coś jeszcze trzeba donieść, ale na wyjaśnieniach się skończyło, faktem jest, że papierologię mają straszną, ale do przejściai mój doradca jest taki, że pilnuje wszystkiego jak należy mamy ze sobą kontakt telefoniczny i jak coś trzeba to na bieżąco. Wszystko dość szybko, teraz czekam na umowę ale zmieniałam sposób spłacania więc to troszkę, czyli 4 dni trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibzet 25.11.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Kredyt co prawda przede mną ale chciałem zapytać, czy uzbrojona działka budowlana jest wkładem własnym dla banków a jeśli tak to jak przeliczają to procentowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 25.11.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Wiecie czemu banki zapchały się? Czytajcie. Pewnie nie wiedzą co robić. BANKI Kredyty walutowe są zbyt ryzykowne Nadzór bankowy chce, żeby banki bardzo mocno ograniczyły udzielanie kredytów walutowych Dziś prawie trzy czwarte kredytów udzielonych na zakup mieszkań jest nominowanych w walutach, najczęściej we frankach szwajcarskich. Klienci wybierają takie rozwiązanie, bo jest ono obecnie najtańsze. Niektórzy muszą się na nie zdecydować, bo bank kredytu w złotych by im nie udzielił. Po prostu na spłatę takiego zadłużenia nie byłoby ich stać. Wojciech Kwaśniak, generalny inspektor nadzoru bankowego, nieraz w swoich oficjalnych wystąpieniach zwracał uwagę na niepokojąco duży udział kredytów walutowych w pożyczkach mieszkaniowych i hipotecznych. Teraz również przedstawiciele środowiska bankowego przyznają, że od kilku miesięcy przyglądają się temu problemowi. Dlaczego? Ponieważ z docierających do nich informacji wynika, że nadzór bankowy szykuje się do wprowadzenia ograniczeń. Z naszych informacji wynika, że pod uwagę brany był nawet zakaz udzielania kredytów walutowych. Dziś mówi się o tylko o wydaniu przez Generalny Inspektorat Nadzoru Bankowego rekomendacji w tej sprawie. Zalecenie jak zakaz - Trwają analizy. W ciągu najbliższych dni przedstawimy propozycje rozwiązań, które wpłyną na ograniczenie ryzyka walutowego dla klientów - twierdzi prezes Związku Banków Polskich (ZBP) Krzysztof Pietraszkiewicz. Uważa on, że zaproponowane rozwiązanie będzie bardzo wyważone. - Nie chcemy, aby było ono szkodliwe dla rynku i by naruszało zasadę swobody obrotu gospodarczego i konkurencji - twierdzi prezes ZBP. Zaznacza on, że w niektórych krajach banki nie mogą udzielać kredytów w walutach obcych. Są także państwa, jak np. Rumunia, gdzie wprowadzono ograniczenie. Wartość kredytów walutowych udzielonych przez rumuński bank nie może przewyższyć czterokrotności jego kapitałów. Bankowcy uważają, że jeśli nadzór wyda rekomendację w sprawie ograniczenia kredytów walutowych, to będzie ona równoznaczna z zakazem ich udzielania. Rekomendacja to nic innego, jak zalecenie dla wszystkich banków. Formalnie nie jest ono wiążące, ale jeśli nie jest wypełniane i GINB odkryje to podczas kontroli, bank mogą spotkać sankcje: od kary finansowej do ograniczenia działalności. Niech ryzykują klienci Przeciw zakazowi lub ograniczeniom kredytów mieszkaniowych w walutach są te banki, które ich najwięcej udzielają, czyli GE Money Bank, Bank Millennium, PTFBank i Dom (należący do Getin Banku). - Jestem przeciwny wszelkim regulacjom. To klienci powinni decydować, jaki kredyt chcą zaciągnąć - mówi Mirosław Bieszki, prezes PTF Banku. Dodaje, że pracownicy kierowanej przez niego placówki zawsze informują klientów o związanym z kredytem ryzyku walutowym. Za taką regulacją są Pekao SA, ING BSK, BZ WBK, PKO BP i Bank BHP. Trzy pierwsze już dawno zrezygnowały z udzielania takich kredytów. - Nie chcemy narażać klientów na ryzyko kursowe - mówi Tomasz Gryn, dyrektor departamentu kredytów hipotecznych ING BSK. Jego zdaniem z prowadzonych analiz wynika, że pod wpływem niekorzystnych zmian na rynku walutowym klienci dokonują zamiany kredytu walutowego np. na złotowy, w najmniej dla nich korzystnym momencie. Zdaniem Roberta Morenia, rzecznika prasowego Pekao SA, dla klientów jest zdecydowanie lepiej, jeśli zadłużają się w tej samej walucie, w której zarabiają. ALEKSANDRA MYCZKOWSKA, ELIZA WIĘCŁAW -------------------------------------------------------------------------------- To dobry interes dla banków Chris Birney, dyrektor w dziale Instytucji Finansowych agencji Fitch Wzrost kredytów hipotecznych miał dotąd pozytywny wpływ na zyskowność banków. Koszty związane z udzielaniem takich pożyczek, w tym wartość tworzonych rezerw, są znikome. Kredyty hipoteczne otworzyły przed bankami doskonałe możliwości osiągania przychodów z prowizji i opłat oraz sprzedaży innych produktów. W niektórych krajach, w tym m.in. w Polsce, w portfelu takich kredytów niepokojąco duży jest udział pożyczek walutowych. Dzieje się tak, gdyż do tej pory ruchy kursów walut były raczej korzystne. Mogło to przyczynić się do powstania fałszywego poczucia bezpieczeństwa zarówno pośród kredytobiorców, jak i kredytodawców. BeataL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 25.11.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 A ja optymistycznie: Dostałem decyzję kredytową, co prawda 'na telefon' ale jest:) Teraz conajmniej tydzień na umowę. No nic - poczekamy Pozdrawiam Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.11.2005 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 A ja tydzień czekam na umowę a to jest G... prawda, że klienci wybieraja walutę jakby oprocentowanie było dla wszystkich walut takie samo oczywiście wzięłabym w PLN, bo w tych zarabiam a na każdą inna walutę niż CHF są takie warunki, że można się załamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 29.11.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Witam! Podpisałem dziś umowę trwało to dłużej niż zapowiadano, ale się doczekałem - czego i Wam życzę Pozdrawiam Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 30.11.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 no to gratuluje; w koncu umowa z Fortisem? ja zlozylem do Milenium i GE money z Fortisem dalem sobie spokój Z milenium mam juz wycene dzialki i nieruchomosci na razie jest dobrze CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga.fabi 30.11.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Witam. My właśnie doczekaliśmy się decyzji w Millennium ,na którą czekaliśmy prawie 4 tygodnie . Jeszcze nie znam dokładnie treści tej decyzji , ale pani przez telefon poinformowała nas że wszystko jest ok. Jutro będę znała szczegóły. Pani poinformowała nas ,że transze rozłożyli na 8 wypłat , a my planowaliśmy 2-3 transze. Jeszcze w tej sprawie będziemy monitować bo nie chcemy biegać co chwilę do banku. Mam nadzieję , że oprocentowanie zostało takie jak ustalaliśmy wstepnie 1,79% w CHF. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts