Eugeniusz_ 11.06.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ....a ja w piątek mam podpisać umowę. Bierzemy 200 000 zł w Polbanku. Kredyt w Euro. Na 25 lat. Rata 1230 zł. nawet nie trzeba znać procentów...ja Ci napisze,że za 400tys rate mam ciut ponad 2000zł i to w ratach malejacych wiec wyzsza początkowa...pomijam hocki-klocki jakie wywija polbank z transzami ale aby porównać sobie, trzeba by przeliczać kwoty, okresy spłaty, opłaty itd a tak wiadomo ktoś ma tak ja mogę walczyć w banku o podobne lub lepsze - bo to mozliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 13.06.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 uffff, wczoraj dostalem pozytywna odpowiedz na nasz wniosek z Nordei.Wszystkie formalnosci trwaly ok 2 tygodni, w poniedzialek ma byc przygotowana umowa.Czekam jeszcze na decyzje z DNB ale tam to trwa juz przeszlo 1.5 miesiaca i caly czas chca dodatkowe papiery i zdolnosc juz nam obnizyli o 60tys. my tez mamy decyzje w nordei - obnizili nam z 300 na 259 !! jakie macie oprocentowanie - nam na promocji proponują 1,3 % i trzeba trzymac niektóre warunki, i kosztorys tez ważny i długo to trwało natomiast w ING bez problemu 300 tyś , szybko w 1 tydz na 2% bez problemów ale różnica między 2 % a 1,3 % to ok 140 zł miesiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaidaro 14.06.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam,Mamy z żoną zamiar wziąć kredyt na budowę domu, jakieś 300tys, mamy działke 3000m2 w Łodzi i mam pytanie czy przy naszych zarobkach (tj 5000 zł) mamy szanse dostać kredyt?Jakie są wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 14.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam, Mamy z żoną zamiar wziąć kredyt na budowę domu, jakieś 300tys, mamy działke 3000m2 w Łodzi i mam pytanie czy przy naszych zarobkach (tj 5000 zł) mamy szanse dostać kredyt? Jakie są wasze doświadczenia? chyba nie bedzie problemu zapytaj w banku - tam ci odpowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 14.06.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 ....a ja w piątek mam podpisać umowę. Bierzemy 200 000 zł w Polbanku. Kredyt w Euro. Na 25 lat. Rata 1230 zł. Pola nie liczy się jaka rata tylko jakie procenty, jak zmieniane cos wiecej o tym mozna ?? wiecej szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola08 15.06.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 ....a ja w piątek mam podpisać umowę. Bierzemy 200 000 zł w Polbanku. Kredyt w Euro. Na 25 lat. Rata 1230 zł. Pola nie liczy się jaka rata tylko jakie procenty, jak zmieniane cos wiecej o tym mozna ?? wiecej szczegółów jeśli chodzi o "procenty" to: marża 2,6% + euribor 3 miesięczny łącznie 3,89%. Tak jak pisałam 25 lat, 212 tyś., rata 1220 zł, kredyt w Euro. Nie płaciłam za wycenę chociaż była robiona przez bank, prowizja tylko 0,5 %. Ogólnie jestem zadowolona. Pośredniczył Open Finance. Staraliśmy się o CHF, ale jakoś długo to trwało, a my nie mogliśmy pozwolić sobie na czekanie. Ogólnie bez większych problemów. A co z tymi transzami w Polbanku jest nie tak? nawet nie trzeba znać procentów...ja Ci napisze,że za 400tys rate mam ciut ponad 2000zł i to w ratach malejacych wiec wyzsza początkowa...pomijam hocki-klocki jakie wywija polbank z transzami Zależy jeszcze na ile lat wzieliście kredyt i na jakie oprocentowanie? 5 lat dłuższe kredytowanie i kilkadziesiąt tysięcy więcej do spłaty niestety. Na 30 lat rata wynosiła by ok 1000 zł czyli taka jak u Ciebie( oczywiście x2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 15.06.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 my tez mamy decyzje w nordei - obnizili nam z 300 na 259 !! jakie macie oprocentowanie - nam na promocji proponują 1,3 % i trzeba trzymac niektóre warunki, i kosztorys tez ważny i długo to trwało natomiast w ING bez problemu 300 tyś , szybko w 1 tydz na 2% bez problemów ale różnica między 2 % a 1,3 % to ok 140 zł miesiecznie Dostalismy kredyt w CHF, marza 2,6%+libor, prowizja 2%, ale sprobujemy jeszcze ja zbic.Chcielismy 350tys i dostalismy tyle, nic nam nie obnizyli, nam zalezalo juz na czasie, jestesmy juz w trakcie budowy, a wiedzielismy ze Nordea szybko zalatwia sprawy z kredytami.Mamy jeszcze wnioski zlozone w DNB i DB, ale tam czeka sie miesiacami.Jak wszystko dobrze pojdzie to transze dostane juz w przyszlym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 15.06.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 my tez mamy decyzje w nordei - obnizili nam z 300 na 259 !! jakie macie oprocentowanie - nam na promocji proponują 1,3 % i trzeba trzymac niektóre warunki, i kosztorys tez ważny i długo to trwało natomiast w ING bez problemu 300 tyś , szybko w 1 tydz na 2% bez problemów ale różnica między 2 % a 1,3 % to ok 140 zł miesiecznie Dostalismy kredyt w CHF, marza 2,6%+libor, prowizja 2%, ale sprobujemy jeszcze ja zbic.Chcielismy 350tys i dostalismy tyle, nic nam nie obnizyli, nam zalezalo juz na czasie, jestesmy juz w trakcie budowy, a wiedzielismy ze Nordea szybko zalatwia sprawy z kredytami.Mamy jeszcze wnioski zlozone w DNB i DB, ale tam czeka sie miesiacami.Jak wszystko dobrze pojdzie to transze dostane juz w przyszlym tygodniu. my bierzemy w PLN czytamy dokładnie umowę - strasznie zagmatwana w stosunku np. do ING pełno w nej jakiś króczków, dat, dziwne kwoty do spłaty i hipoteki wiec gościu z banku codziennie wieczorem dostaje e-maila z kilkoma pytaniami o co chodzi ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 16.06.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Ja byłam w marcu o włos od wzięcia kredytu ..Teraz bedziemy starac sie o kredyt w wrzesniu .Wtedy chciałam 130 tys kredytu ,teraz robimy tynki zrobi sie hydraulike i wylewki i moze z 70 tys bedziemy pozyczac by zamieszkać :)Obawiam sie ze warnki beda jeszcze gorsze ...w marcu dostalismy marże 2% ..teraz pewnie z 3%....Mało tego to od poczatku lipca bede bezrobotna Ciekawe jak to bedzie miało sie do kredytu ...wkład własny 80 % kwota kredytu gdzies 70-80tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 16.06.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Po długich zabawach.... brakach uzupełnieniach itp podpisalismy z Nordea 30 lat 300tys w CHF marża 3.05% plus libor i mimo iz w pierwszych rozmowach miała być marża na poziomie 2.4-2.5 ( wniosek w kwietniu składany) wkład własny spory....ale nie było w naszej okolich domów na sprzedaz co zaniżyło ten wkładzik:)i teraz moja prośba.. podajcie takie informacje innym jak WalutaMarżakwotaLatato naprawde pomaga przy wyborze... a widzac ten sam bank... a rózne marze pewnie rozmawiał bym dalej..albo wybrał inną opcje.I teraz pytanie... jakie marże teraz stosują banki przy CHF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.06.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 rzufik a jaka rata ci z tego wyszła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola08 16.06.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ....Mało tego to od poczatku lipca bede bezrobotna Ciekawe jak to bedzie miało sie do kredytu ... obawiam sie, że możesz mieć problem. Dla banku bardzo istotna jest ilość źródeł, z których finansowany będzie kredyt. Może pomyśl o nim teraz. Oprocentowanie stale wzrasta niestety, a inne warunki są coraz bardziej restrykcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychopak 16.06.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witajcie, Mnie udało się wziąć kredyt w DB końcem kwietnia, przed podwyżką marży, w euro, na 100% wartości, 30 lat, marża 1,7%, +euribor (w sumie 2,97%). Ale trwało to 1,5 m-ca (!). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmoch 16.06.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam! tomcat79 - marża 2,6% to chyba dzisiaj bardzo dobre warunki. Podaj proszę jaki LTV, kiedy składaliście wniosek, itd.Nam proponują 3,15 + Libor3m, miało być 2,95 ale obniżyli nam wartość działki o ponad 200 tysięcy (operat ich rzeczoznawcy nota bene) i LTV skoczyło na 57% ;(.W czwartek mamy podpisywać umowę i się zastanawiam, czy jeszcze coś jesteśmy w stanie ugrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmoch 16.06.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 wkład własny spory....ale nie było w naszej okolich domów na sprzedaz co zaniżyło ten wkładzik:) U nas dokładnie taka sama sytuacja. Waluta: CHF Marża: 3,15% Kwota: 470 tys + 40 tys wkład własny w budowę (kosztorys na 510) Lata: 30 Bank Nordea Wniosek złożony: koniec IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 16.06.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam! tomcat79 - marża 2,6% to chyba dzisiaj bardzo dobre warunki. Podaj proszę jaki LTV, kiedy składaliście wniosek, itd. Nam proponują 3,15 + Libor3m, miało być 2,95 ale obniżyli nam wartość działki o ponad 200 tysięcy (operat ich rzeczoznawcy nota bene) i LTV skoczyło na 57% ;(. W czwartek mamy podpisywać umowę i się zastanawiam, czy jeszcze coś jesteśmy w stanie ugrać... tak jak pisalem wczesniej, kredyt w CHF na 30 lat , marza 2,6%, kredyt 350tys, wklad wlasny 110tys + wartosc dzialki 200tys, rzeczoznawca nic nam nie zanirzyl wartosci naszego przyszlego domku i dzialki, mielismy miec wyzsza marze ale zaproponowali nam ze bedziemy musieli przelewac pensje na ich konto i wtedy nam zmniejszyli marze.Wniosek skladalismy pod koniec maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 16.06.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 mam pytanie moze ktoś się orientuje: jak bank liczy zdolność jeśli jestem w ciąży. może wam się wydać to głupie ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola08 16.06.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 mam pytanie moze ktoś się orientuje: jak bank liczy zdolność jeśli jestem w ciąży. może wam się wydać to głupie ale.... a skąd bank ma to wiedzieć? żaden bank nie żąda takich zaświadczeń! spotykacie się na podpisanie umowy i tyle:) Ja byłam w 8 miesiącu i nikt nie zwrócił na to uwagi. Zastanawiam się tylko czy opłaca się teraz brać kredyt we frankach skoro marża taka wysoka? Nawet jak kiedyś ten frank spadnie to marża zostanie. Pół roku temu to co innego było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.06.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Prosba Czy ktos z Was spotkal sie z koniecznoscia napisania czegos takiego ( bierzemy kredyt w Euro w Dnb Nord ) potrzebne do decyzji "Oświadczenie klientów o wnisokowanych okresie karencji oraz przewidywanej dacie zakończenia prac" O jaka karencje moze chodzic ? w spłatach? jesli nie przewidujemy to wpisac nie przewiduje sie karencji? Przewidywana data zakonczenia prac zakladamy grudzien 2009 ale bezpieczniej bedzie napisac np kwiecej 2010 czy wydluzenie tego okresu ma jakies skutki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 16.06.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Prosba Czy ktos z Was spotkal sie z koniecznoscia napisania czegos takiego ( bierzemy kredyt w Euro w Dnb Nord ) potrzebne do decyzji "Oświadczenie klientów o wnisokowanych okresie karencji oraz przewidywanej dacie zakończenia prac" O jaka karencje moze chodzic ? w spłatach? jesli nie przewidujemy to wpisac nie przewiduje sie karencji? Przewidywana data zakonczenia prac zakladamy grudzien 2009 ale bezpieczniej bedzie napisac np kwiecej 2010 czy wydluzenie tego okresu ma jakies skutki? Okres karencji dotyczy okresu, kiedy spłacane będą tylko odsetki od kredytu bez kapitału. W niektórych bankach okres karencji nie może zakończyć się przed przewidywanym zakończeniem budowy. Zdecydowanie bezpieczniej podać późniejszy czas zakończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts