pati25 17.06.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 ....Mało tego to od poczatku lipca bede bezrobotna Ciekawe jak to bedzie miało sie do kredytu ... obawiam sie, że możesz mieć problem. Dla banku bardzo istotna jest ilość źródeł, z których finansowany będzie kredyt. Może pomyśl o nim teraz. Oprocentowanie stale wzrasta niestety, a inne warunki są coraz bardziej restrykcyjne No własnie A zanim znajde nową prace to troszku czasu minie .Zdolnośc mamy nawet jak mąz sam pracuje ale obawiam sie jakiś ubezpieczeń na zycie itp..:(Chyba jednak nie bedzie wyjscia i pozyczymy z 40 tys od rodziny reszte sie jakos uciuła i zamieszkamy na parterze i powoli powoli bedziemy wykanczac reszte ...i mieszkac bez kredytu Ale by było fajnie,tym bardziej ze bedzie to nasze 1 własne miejsce ;)Wiec nawet puste ściane wygladaja jakos tak "piekniej " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 17.06.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Oferta Polbanku :- kredyt na 20 lat- kwota 370 tys. (taka wyszła zdolność kredytowa)- kredyt w EURO- euribor 3M 1,27% + marża 3,30% = 4,57%- 2 letnia karencja w spłacie kapitału; do czasu rozpoczęcia spłaty kapitału rata wynosi 1.535,10 zł ; potem 2.566,77 zł (raty równe)- kredyt indeksowany- ubezpieczenie na życie : 21 zł miesięcznie dodatkowo do raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 17.06.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 my się wachamy miedzy dwoma bankami kredyty w złotówkach na 30 lat 1) NOrdea 259 300 pln obcieli z 300 000 marża 1,3 + wibor 3m = 5,93% rata równa 1525 zł karencja 2 lata do 06,2011 płatne inspekcje po 160 zł normalnie marża wynosi 2,3 %ale w promocji planowaliśmy otworzyć ROR, Karte kredytową, ubezpieczenie w Hestii - wszytko na 30lat, troszkę dodadca bankowy jescze nie jest za bardzo wyszkolony ... chyba nie umie sprzedawać umowa dość dziwna - zakręcona, data oddania budynku do użytkowania po roku ! na 06,2010 - gdzie jeszcze przez rok bedziemy płacić same odsetki bez kapitału zadnych prawie szans na zmniejszenie marży za np 5-10 lat bankier nic nie wiedział czy mozna skrócić okres kredytowania - potem sie dowiedział ze jednak mozna ale cała procedura przyznawania kredytu od nowa - czyli sparwdzą czy damy radę lub mamy do wyboru 2) ING 300 000 pln - bez problemu marża 2 % + wibor 6m = 6,6 % około ( dla porównania z NOrdeą rata od 260 000 w INg wyjdzie ok 1666 zl) róznica 140 zł zadnych terminów- 2 lata to za 2 lata ma być dom gotowy inspekcje bezpłatne mozna skrócić okres karencji - jednym podaniem marża do negocjacji jak sie zmieni sytuacja rynkowa skrócenie okresu kredytowania normalna rzecz - ankes - po kontroli zdolności umowa krótka prosta, - inna obsługa nie musimy mieć zadnych kont w ING - poza technicznym kontem do obsługi ale co nas męczy - ta różnica na marży 0,7% - na 30 lat to jest ok 50 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 18.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 my się wachamy miedzy dwoma bankami kredyty w złotówkach na 30 lat 1) NOrdea 259 300 pln obcieli z 300 000 marża 1,3 + wibor 3m = 5,93% rata równa 1525 zł karencja 2 lata do 06,2011 płatne inspekcje po 160 zł normalnie marża wynosi 2,3 %ale w promocji planowaliśmy otworzyć ROR, Karte kredytową, ubezpieczenie w Hestii - wszytko na 30lat, troszkę dodadca bankowy jescze nie jest za bardzo wyszkolony ... chyba nie umie sprzedawać umowa dość dziwna - zakręcona, data oddania budynku do użytkowania po roku ! na 06,2010 - gdzie jeszcze przez rok bedziemy płacić same odsetki bez kapitału zadnych prawie szans na zmniejszenie marży za np 5-10 lat bankier nic nie wiedział czy mozna skrócić okres kredytowania - potem sie dowiedział ze jednak mozna ale cała procedura przyznawania kredytu od nowa - czyli sparwdzą czy damy radę 000 Od doradcy z Nordei wiem ze karencja konczy sie wraz z koncem budowy, wiec wcale nie musi trwac 2 lata.A marza wcale nie musi byc stala, jak marze zaczna spadac to wtedy bedzie mozliwosc renegocjacji marzy.Ewentualnie mozna kredyt przeniesc do innego banku z mniejsza marza. Salatar - a jak wysoka masz prowizje? udala ci sie cos wynegocjowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 18.06.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Witam, Czy ktoś z Was ma kredyt w BZ WBK - czy macie jakieś doświadczenia z tym bankiem ? Składałam wniosek do BGZ przez miesiąc mnie zwodzili obiecywali gruszki na wierzbie , jak składałam wniosek to marża była 1.1 decyzje dostałam z marża 3.4 jak wezme dodatkowe produkty (polisy emerytalne itp) to moge dostać marże 2.4 niech ich ........... Ogólnie po 1,5 miesiąca jestem w punkcie wyjścia, BZ WBK proponuje teraz marże 1,35 i prowizje 3,5 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 18.06.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 my się wachamy miedzy dwoma bankami kredyty w złotówkach na 30 lat 1) NOrdea 259 300 pln obcieli z 300 000 marża 1,3 + wibor 3m = 5,93% rata równa 1525 zł karencja 2 lata do 06,2011 płatne inspekcje po 160 zł normalnie marża wynosi 2,3 %ale w promocji planowaliśmy otworzyć ROR, Karte kredytową, ubezpieczenie w Hestii - wszytko na 30lat, troszkę dodadca bankowy jescze nie jest za bardzo wyszkolony ... chyba nie umie sprzedawać umowa dość dziwna - zakręcona, data oddania budynku do użytkowania po roku ! na 06,2010 - gdzie jeszcze przez rok bedziemy płacić same odsetki bez kapitału zadnych prawie szans na zmniejszenie marży za np 5-10 lat bankier nic nie wiedział czy mozna skrócić okres kredytowania - potem sie dowiedział ze jednak mozna ale cała procedura przyznawania kredytu od nowa - czyli sparwdzą czy damy radę 000 Od doradcy z Nordei wiem ze karencja konczy sie wraz z koncem budowy, wiec wcale nie musi trwac 2 lata.A marza wcale nie musi byc stala, jak marze zaczna spadac to wtedy bedzie mozliwosc renegocjacji marzy.Ewentualnie mozna kredyt przeniesc do innego banku z mniejsza marza. Salatar - a jak wysoka masz prowizje? udala ci sie cos wynegocjowac? troszke mamy wkładu własnego LtV na Poziomie chyba 62% marża 2,3 % ale jeśli skorzystamy z PROMOCJI (ROR, karta kredytowa, miało byc ubezpieczenie obowiązkowo w Hestii - ale hestia ma troszkę dziwne wymogi do "kradzierzówki" np. drzwi wejsciowe bez szybek/okienek, o drzwi tarasowe juz nie pytałem wiec jeśli skorzystamy z promocji to 1,3% + wibor 3m ale zmiana marzy wiąże sie z ponownym rozpatrzeniem kredytu - i chłop mi mówi: "coś wymyslimy żeby było dobrze" - to nich mi to wpisze w umowe zeby pisało a nie wymyśla co do okresu karencii - ustala sie jej termin przy podpisaniu (ustal sobie teraz wcześniej niz 2lata ...... niech ci malarze nie przyjdą albo wylewki zawalą, termin sie wydłuża) późniejsza zmina - jak sie do to aneks do umowy za 100 zł kredyt od 06,2009- do 06,2011 - karencja od 06,2009, do 06,2011 natomisat dokumenty o ukończniu mamy dostarczyc 06,2010 wiec wg nich mam już mieszkac w domu (po roku ) a ciągle spłacam same odsetki bez kapitału do 06,2011 wg nich koniec budowy to wykonanie tynków i wylwek ..... (dom bez malowania i białego montarzu, już nie mówie o pracach porzadkowych - wpisane w kosztorys 6 m-c pożniej ) i nalezy dostraczyc dokument z urzędu gminy o zdolnośći do zamiszkania ... czy jakoś tak ale ta umowa strasznie dziwna, np kwoty ubezpieczenia po zakończeniu na 390 000 zł - podobno wartość domu wyliczona przez bank (kredytu dostaniemy tylko 259 000) a w ING ubezpiecznie po wszytkim na 301 000 - bierzemy 301 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 18.06.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 my się wachamy miedzy dwoma bankami kredyty w złotówkach na 30 lat 1) NOrdea 259 300 pln obcieli z 300 000 marża 1,3 + wibor 3m = 5,93% rata równa 1525 zł karencja 2 lata do 06,2011 płatne inspekcje po 160 zł normalnie marża wynosi 2,3 %ale w promocji planowaliśmy otworzyć ROR, Karte kredytową, ubezpieczenie w Hestii - wszytko na 30lat, troszkę dodadca bankowy jescze nie jest za bardzo wyszkolony ... chyba nie umie sprzedawać umowa dość dziwna - zakręcona, data oddania budynku do użytkowania po roku ! na 06,2010 - gdzie jeszcze przez rok bedziemy płacić same odsetki bez kapitału zadnych prawie szans na zmniejszenie marży za np 5-10 lat bankier nic nie wiedział czy mozna skrócić okres kredytowania - potem sie dowiedział ze jednak mozna ale cała procedura przyznawania kredytu od nowa - czyli sparwdzą czy damy radę 000 Od doradcy z Nordei wiem ze karencja konczy sie wraz z koncem budowy, wiec wcale nie musi trwac 2 lata.A marza wcale nie musi byc stala, jak marze zaczna spadac to wtedy bedzie mozliwosc renegocjacji marzy.Ewentualnie mozna kredyt przeniesc do innego banku z mniejsza marza. Salatar - a jak wysoka masz prowizje? udala ci sie cos wynegocjowac? troszke mamy wkładu własnego LtV na Poziomie chyba 62% marża 2,3 % ale jeśli skorzystamy z PROMOCJI (ROR, karta kredytowa, miało byc ubezpieczenie obowiązkowo w Hestii - ale hestia ma troszkę dziwne wymogi do "kradzierzówki" np. drzwi wejsciowe bez szybek/okienek, o drzwi tarasowe juz nie pytałem wiec jeśli skorzystamy z promocji to 1,3% + wibor 3m ale zmiana marzy wiąże sie z ponownym rozpatrzeniem kredytu - i chłop mi mówi: "coś wymyslimy żeby było dobrze" - to nich mi to wpisze w umowe zeby pisało a nie wymyśla co do okresu karencii - ustala sie jej termin przy podpisaniu (ustal sobie teraz wcześniej niz 2lata ...... niech ci malarze nie przyjdą albo wylewki zawalą, termin sie wydłuża) późniejsza zmina - jak sie do to aneks do umowy za 100 zł kredyt od 06,2009- do 06,2011 - karencja od 06,2009, do 06,2011 natomisat dokumenty o ukończniu mamy dostarczyc 06,2010 wiec wg nich mam już mieszkac w domu (po roku ) a ciągle spłacam same odsetki bez kapitału do 06,2011 wg nich koniec budowy to wykonanie tynków i wylwek ..... (dom bez malowania i białego montarzu, już nie mówie o pracach porzadkowych - wpisane w kosztorys 6 m-c pożniej ) i nalezy dostraczyc dokument z urzędu gminy o zdolnośći do zamiszkania ... czy jakoś tak ale ta umowa strasznie dziwna, np kwoty ubezpieczenia po zakończeniu na 390 000 zł - podobno wartość domu wyliczona przez bank (kredytu dostaniemy tylko 259 000) a w ING ubezpiecznie po wszytkim na 301 000 - bierzemy 301 000 No tak, ale opłaty i prowizje ING są kosmiczne! Monit za 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 18.06.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Witam, Czy ktoś z Was ma kredyt w BZ WBK - czy macie jakieś doświadczenia z tym bankiem ? Składałam wniosek do BGZ przez miesiąc mnie zwodzili obiecywali gruszki na wierzbie , jak składałam wniosek to marża była 1.1 decyzje dostałam z marża 3.4 jak wezme dodatkowe produkty (polisy emerytalne itp) to moge dostać marże 2.4 niech ich ........... Ogólnie po 1,5 miesiąca jestem w punkcie wyjścia, BZ WBK proponuje teraz marże 1,35 i prowizje 3,5 Pozdrawiam Witam! My staramy sie właśnie u nich o kredyt. Warunki te same. O ile marża dosyć nam sie podoba, to prowizja koszmarna! Narazie złożyliśmy dokumenty, dzisiaj właśnie, jutro jeszcze ma przyjechać rzeczoznawca na budowę i zrobić operat. No i zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 18.06.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 No tak, ale opłaty i prowizje ING są kosmiczne! Monit za 500zł masz stara tabelę opłat z 2008 obecnie jest aktualna od maja 2009 http://www.ingbank.pl/_itemserver/download/tab_det.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 18.06.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Nie monit tylko zmiana (aneks) wcześniej zawartej umowy.Mniej ciekawie wygląda pkt. 3 i 11. Aktualna wygląda całkiem przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 18.06.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Kredyt we frankach, (Nordea), chce wziąć tylko jedna transzę na 75 tys. zl, tyle mi wystarczy na wykończenie, jak wygląda odbiór domu, czy wystarczy odbior przez Inspektorat, czy tez bank sprawdza np. mała architektura, ogrodzenie. Czy będę miał jakies problemy, gdy zrezygnuje z dalszego kredytu . Lączny kredyt to 150 tys zl. Czy bank nie będzie mi robil problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 19.06.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Mam !!! pozytywna decyzję z BZ WBK 200 tyś na 30 lat - marża 1,35 + wibor 3m, prowizja 3,5 Jeszcze troche musze pozmieniac w wyplacie transz ponieważ ostatnią najmniejsza w wysokości 10000 zł mam wybrac do 07.2010 to jest rata na zakonczenie budowy czyli np położenie bruku - wynika z tego ze za rok musze mieć skończoną budowe.Z ubezpieczeniem tez nie ciekawie ubezpieczyć musze całą wartosc domu i zbudowań pomimo że kredyt jast tylko na 200 tyś. Po zmianie waluty na euro kredyt będzie przeliczony po kursie z dnia przyjęcia euro - to chyba tak jak wynagrodzenia więc powinno być ok. Jeszcze coś wyczytam ciekawego to napisze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 19.06.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Mikela, dlaczego tylko rok, a nie dwa? Nam babka z banku mówiła o 2 latach na zdudowanie Jeden rok to troche mało... Chyba, że macie już sporo zbudowane, bo u nas to dopiero płyta zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 20.06.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 - no własnie w tym problem - my nie mamy jeszcze stanu zero, a termin wybrania ostatniej transzy , która ma zostać udzielona jak już dom bedzie skonczony (transza 10 tyś) na pomalowanie elewacji wyznaczyli nam na lipiec 2010 czyli wynika z tego że do lipca 2010 musimy miec dom wykonczony z białym montarzem zabudowa kuchni itd. Muszę ten termin przesunąć najlepiej na kwiecien 2011. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 22.06.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 - no własnie w tym problem - my nie mamy jeszcze stanu zero, a termin wybrania ostatniej transzy , która ma zostać udzielona jak już dom bedzie skonczony (transza 10 tyś) na pomalowanie elewacji wyznaczyli nam na lipiec 2010 czyli wynika z tego że do lipca 2010 musimy miec dom wykonczony z białym montarzem zabudowa kuchni itd. Muszę ten termin przesunąć najlepiej na kwiecien 2011. Pozdrawiam to samo miałem w Nordei ALE .... nie wiem czy sie cieszyć, czy już szykowac sobie stryczek klamka zapadała - kredyt w ING, 300 000 pln, marża 2% bez zadnych problemów ale dla swego spokoju - już na ten wątek nie zagladam - zeby sie nie denerwowac jak już se wybrałem - to już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.06.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 do salatar jaja rata miesięcxzna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 23.06.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 do salatar jaja rata miesięcxzna??? i na ile brales kredyt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 23.06.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 30 latwnioskujemy o 300 000 ale planujemy wybrać ok 200 000 (juz prawie jest dach za nasżą włąsną kase)jeszcze go nie uruchamiamy - zona pamieta ile wyjdzie ale cos ponad 1800wiec sie rata zmieninp przy 260 000 - wynosic bedzie 1666 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 23.06.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 30 lat wnioskujemy o 300 000 ale planujemy wybrać ok 200 000 (juz prawie jest dach za nasżą włąsną kase) jeszcze go nie uruchamiamy - zona pamieta ile wyjdzie ale cos ponad 1800 wiec sie rata zmieni np przy 260 000 - wynosic bedzie 1666 zł to niezle sie zmieniło na niekorzyść...ja nie dość,że brałam franka po kursie 2,07 i nie 300 a 400tys to teraz przy 400tys wychodzi nam ok 1800zł raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 23.06.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 30 lat wnioskujemy o 300 000 ale planujemy wybrać ok 200 000 (juz prawie jest dach za nasżą włąsną kase) jeszcze go nie uruchamiamy - zona pamieta ile wyjdzie ale cos ponad 1800 wiec sie rata zmieni np przy 260 000 - wynosic bedzie 1666 zł to niezle sie zmieniło na niekorzyść...ja nie dość,że brałam franka po kursie 2,07 i nie 300 a 400tys to teraz przy 400tys wychodzi nam ok 1800zł raty ale my biezremy w PLN potem zobaczymy co z tym Euro w polsce bedzie - może sie przewalutuje na CHF narazie chcemy mieć swiety spokój ze dostaniemy tyle ile chcemy (przy walutowych juz by nam dali mniej o jakieś 15 tyś) wiemy ile narazie bedziemy płacić potem sie moze zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts