pola08 23.06.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 nawet nie trzeba znać procentów...ja Ci napisze,że za 400tys rate mam ciut ponad 2000zł i to w ratach malejacych wiec wyzsza początkowa...pomijam hocki-klocki jakie wywija polbank z transzami Bliżniątrodzice zdecydujcie się jaką w końcu płacicie ratę! Niedawno pisaliście,że nieco ponad 2000 zł, dzisiaj że 1800 zł. Kurs franka od 15 czerwca niewiele się zmienił. Coś kręcicie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 23.06.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 a przepraszam! faktycznie niecałe 700franków, więc 2000,przepraszam i chylę czoła za czujność, a że płacić zaczniemy od września to mnie jeszcze osobiście rata nie dotknęła bo bym pamiętała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 24.06.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ufff,umowa podpisana z Nordea, teraz tylko trzeba bedzie splacac przez 30 lat choc mamy nadzieje ze szybciej splacimy.Rata nam wychodzi ok 1600zl przy dzisiejszym libor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 24.06.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 pola08 - czy podpisaliście już umowe z Polbankiem, dostaliście pierwsza transze ? ogólnie macie jakieś problemy z tym bankiem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbuska 24.06.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam, A na jakich warunkach ? -Marza ? - prowizja ? Pytam poniewaz niedlugo bede skladal dokumenty rowniez kredyt w CHF - interesuje mnie na co moge liczyc Pozdrawiam ufff, umowa podpisana z Nordea, teraz tylko trzeba bedzie splacac przez 30 lat choc mamy nadzieje ze szybciej splacimy.Rata nam wychodzi ok 1600zl przy dzisiejszym libor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 25.06.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam, A na jakich warunkach ? -Marza ? - prowizja ? Pytam poniewaz niedlugo bede skladal dokumenty rowniez kredyt w CHF - interesuje mnie na co moge liczyc Pozdrawiam prowizja: 2% i niestety nic nie zeszli, marza: 2,6%, tutaj udalo sie zbic z 3%, kredyt jest na 30 lat, przez 1sze 3 lata jest mozliwosc splaty do 30% kredytu bez prowizji, gdzie w innych bankach nie ma takiej mozliwosci.Wszystkie formalnsci trwaly niespelna 3 tygodnie, od zlozenia wniosku do przygotowania umowy.Oczywiscie marza zalezy od wielu czynnikow, wklad wlasny, wartosc dzialki, szacowana wartosc przyszlego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 26.06.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Czy ktoś interesował się ubezpieczeniem na życie biorac kredyt w BZWBK ? Jest tam mozliwośc zakupienia opcji VIP - drogiej ale schodzą z marży 0,10p.p.Czy sa tak jakieś kruczki ? Czy warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 26.06.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Myslę, że nie warto marza 1,25 wówczas by była - koszt ubezpieczenie przewyższy różnice na marży, a jeśli w trakcie spłaty zrezygnujesz z ubezpieczenia wówczas marża wraca do 1,35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 26.06.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Tylko, ze przyjamniej na początku rata przy ubezpieczeniu jest niższa z ubezpieczeniem niż bez ( o kilkadziesiąt pln). Koszt ubezpieczenia w naszej sytuacji to ok 277 pln a 0,1 % od kwoty kredytu to 350 pln. A ubezpieczenie jakby nie było jest ...Poproszę o symulację jak będą raty wygladały za np. 20 lat. Moze wtedy składka będzie wyższa. Choć z drugiej strony trochę boję się nie brać ubezpieczenia bo nie jesteśmy nigdzie ubezpieczeni na zycie. ps. mikela Ty z Pszczyny jesteś czy spod Pszczyny ? Gdzie budujecie ? My w Ćwiklicach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 26.06.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 ooo... takiej symulacji to ja Ci nie zrobie , mam pozytywną decyzje w BZWBK ale czekam jeszcze na odpowiedz z POLBANKU bo prowizja w BZWBK mnie przeraża - w Polbanku w EURO mam prowizje 0.5 i rata też niższa . Ja buduję w Brzeźcach ale Ćwiklice znam mam tam rodzine (może założymy nową grupe "Pszczyna i okolice") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 29.06.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Witam ponownie, Mam dwie mozliwości BZWBK - PLN marża 1,35, prowizja 3,5 żadnych dodatkowych kosztów jedynie ubezpieczenie końcowej wartości domu (więcej niż wartosć kredytu ) Polbank - EURO marża 2,7, prowizja 0,5 koszt inspekcji 200 zł wcześniejsza spłata 1% kwoty wczesniej spłaconej i ubezpieczenie domu tylko do wielkości kredytu. I co ? chyba zdecyduję sie na Polbank - rata na tą chwile niższa o ok 150 zł Jak myslicie ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreenFrog 02.07.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Ech, nie lubię witać się na forum złymi wiadomościami ale ponieważ jest to wątek o kredytach i doświadczeniach w braniu kredytów hipotecznych i przede wszystkim ponieważ temat jest mi bardzo, bardzo bliski to podzielę się z Wami moim doświadczeniem. Z góry zastrzegam, że być może tylko mnie temat dotyka i w razie ewentualnych problemów moje dane osobowe są dostępne dla właściciela forum. Blisko dwa lata temu braliśmy kredyt hipoteczny. Sprawdziliśy dokładnie umowę, daliśmy prawnikowi do sprawdzenia i poza jednym punktem później zanegowanym przez UOKiK wszystko wydwawało się być dobrze. Nikt z nas nie przypuszczał, że powinniśmy przygotować sie na sytuację, że Polbank ..... nie będzie chciał się wywiązać z umowy ot tak, po ludzku. Od pierwszej transzy były problemy z wypłatą. Od lutego zeszłego roku Polbank przestał wypłacać praktycznie transze kończące inwestycję. Najgorsze, że nie odpowiada na reklamacje. Nie ma możliwości osobistego spotkania z kierownictwem czy to oddziału czy to centrali. Nie ma możliwości telefonicznego porozmawiania z szefostwem. Złożyliśmy skargi do wszystkich właściwie instytucji w Polsce do których można sie zwrócić po pomoc, przecież zabiera się mi trzy czwarte zarobków na ten cel. ANI JEDNA INSTYTUCJA i URZĄD nie są zainteresowane rozwiązaniem patologicznego zachowania Polbanku. Rzecznik Konsumentów w Warszawie w piśmie kończącym stwierdził, że ponieważ mam problemy z kasą to nie może mi dalej pomagać. Nieoficjalnie pracownicy Rzecznika doradzają wyjazd do Grecji. Informowałem o sprawie takie instytucje jak:KNF - oni nie zajmują się oddziałami banków zagranicznychUOKiK - oni nie przyjmują podań od konsumentów indywidualnychMiejski Rzecznik Ochrony Konsumenta w Warszawie p Rothert - generalnie skoro Polbank nie odpowiada to ona nic nie może.Rzecznik Praw Obywatelskich - skierował mnie do Miejskiego Rzecznika Konsumentów w WarszawieArbiter - wartośc sporu przekracza powyżej 5 tysStowarzyszenia konsumenckie - kierują do Miejskiego Rzecznikamedia - takich spraw jest za dużo i stają się nudne.etc. Pieniądze z drugiego, konsolidacyjnego kredytu z innego banku leżą na odpowiednim do tego celu koncie w Polbanku złożyłem nawet oświadczenie woli o odstąpieniu od kredytu i też brak odzewu. W chwili obecnej spłacam zgodnie z regulaminem jedynie odsetki bez możlwości zmniejszania sumy kredytu w Polbanku. Cała sprawa z Polbankiem jest bardzo ale to bardzo dziwna. Nawet dla mnie biorąc pod uwage okoliczności podwójnego kredytu hipotecznego które musze spłacać bo Polbank nie odpowiedział nawet na moją chęć odstąpienia i spłacenia im ich pieniędzy. Sprawa ma kilka aspektów. Jeden to oczywiście sam Polbank. Kilka pierwszych reklamacji Polbank załatwiał szybciej lub wolniej, z sensem lub bez ale była jakas informacja zwrotna. Dla mnie jako klienta brak jakichkolwiek odpowiedzi jest patologią. Zresztą w świetle prawa również. Tutaj dochodzimy do kolejnego aspektu, jakim jest zachowanie polskich urzędów a szczególnie tych powołanych do zajmowania się ochroną konsumentów. O ile KNF może nie zajmować sie Polbankiem tłumacząc się faktem, że jest to tylko oddział i właściwie to Polbank bankiem nie jest to już zachowanie Rzecznika Konsumentów jest karygodne. Mamy więc kolejny aspekt, urzędnicy nie chcą zając się moją sprawą za moje, podatnika ciężko zarobione pieniądze. Polbank moim zdaniem wobec mnie złamał wiele paragrafów i nie tylko z zakresu ustaw konsumenckich ale kilka z kodeksu karnego i wykroczeń również (dokładnie to pracownicy tej instytucji). Oczywiścei, że się nie poddam ale było by mi łatwiej gdyby Polska nie zabierała mi tyle kasy z której nic nie mam, prawda? Jeszcze jedno. Absolutnie popieram i szczerze wszystkich namawiam do czytania regulaminów PRZED podpisaniem umowy oraz oddanie umowy prawnikowi do szczytania. Oczywiście zdarzają się takie sytuacje jak moja, gdy bank zwyczajnie nie chce (być może przyczyna jest inna) zrealizować podpisanej umowy Wreszcie udało mi się wnieść pozew. Jeżeli sąd nie odrzuci go z powodów formalnych, sprawa znajdzie się na wokandzie. Mam niemiłe wrażenie, że nie będzie to pierwsza założona Polbankowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 03.07.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 mikela wtym momencie zaproponowano nam kredyt w BZ WBK, ale musimy zebrać wszystkie dokumenty (kw się zakłada) i z tego co wiem - ta marża 1,35 jest teraz najniższa na rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 03.07.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Witam Pomimo ostrzeżeń podpisaliśmy umowe z POLBANKIEM wczoraj, kredyt w euro, pomimo marży 2,7 rata jest niższa niz w BZ WBK o jakieś 160zł. prowizja 0,5 więc w porównaniu z BZ WBK też duzo nizsza pomimo tego że inspekcje, wczesniejsza spłata i przewalutowanie jest płatne to do kwoty prowizji BZ WBK chyba nie dojdziemy. Mam tylko nadzieje, ze wszystko pójdzie dobrze - musi byż dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreenFrog 03.07.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Ech. Chciałbym przeprosić wszystkich za tak minorowy post ale tak jak pisałem, jedynie opisałem swoje doświadczenia w zakresie brania kredytu hipotecznego.Mam nadzieję, że nie spotka coś takiego nikogo z Was.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreenFrog 03.07.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Jeszcze jedno, bo to ważne. Nie uważam by Polbank tak traktował każdego kredytobiorcę i było to jego normalną procedurą traktowania po ludzku klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 03.07.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Ja, mimo pewnych obaw, złego słowa o Polbanku powiedzieć nie mogę. Też obawiałem się m.in. o wypłatę ostatniej transzy w związku z ogólnym kryzysem (blabla), ale pieniądze przeszły zaraz po kontroli. Odpukać, jak na razie jestem zadowolony (marża ustalona w dobrym okresie 1,1 proc., ale po kursie franka nieciekawym)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreenFrog 05.07.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Ja, mimo pewnych obaw, złego słowa o Polbanku powiedzieć nie mogę. Też obawiałem się m.in. o wypłatę ostatniej transzy w związku z ogólnym kryzysem (blabla), ale pieniądze przeszły zaraz po kontroli. Odpukać, jak na razie jestem zadowolony (marża ustalona w dobrym okresie 1,1 proc., ale po kursie franka nieciekawym)... Dlatego napisałem, że nie sądzę by każdego klienta Polbank tak traktował. Każdemu bankowi trafi się potknięcie. Natomiast cała ta sytuacja stawia przede wszystkim polskie urzędy w bardzo złym świetle. Dlaczego? Bo jak coś pójdzie nie tak (np: pracownik chciał coś ukręcić na boku) to obywatelu jesteś sam. Dochodzę do wniosku, że lepiej by większośc urzędów w ogóle nie istniała bo i tak ich nie ma i tak. Jeżeli są to tylko przeważnie po to by wkurzać bezsensownymi decyzjami udowadniającymi, że są potrzebne. Przepraszam, ale naprawdę można się wkurzyć będąc w takiej sytuacji jak ja. Kurcze. przynajmniej bank mógłby odpowiedzieć na reklamacje, wiedział bym o co tak naprawdę chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 08.07.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Witam! Zamierzamy wziąć kredyt w CHF - 350 tys. PLN . Wstepnie dowiadywaliśmy się o warunki w DB i w mBanku. Zastanawiamy się nad skorzystaniem z usług doradcy finansowego, który załatwiłby papierkowa robotę. Czy ktoś z Was korzystał z doradcy, czy raczej lepiej wszystko załatwiać osobiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 08.07.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 JK102.. po co ci doradca?masz pełną liste papierów..... jakie bank wymaga.A i doradca zawsze o czymś zapomni....i wydłuza to formalności.Ja sam goniłem za papierami i powiem ci że kłopot duży to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts