Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja się chciałem spytać, czy ktoś był w podobnej sytuacji finansowo-kredytowej.

Chciałbym z żoną wziąć kredyt na mały dom - 150 tys (wkład własny 20 tys).

Dochód łączny netto póki co 4500 zł. Okres kredytowania najlepiej 20-30 lat.

Budowany będzie na działce rodziców (użyczenie gruntu na czas nieokreślony).

Mamy szansę na jakiś sensowny kredyt?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja się chciałem spytać, czy ktoś był w podobnej sytuacji finansowo-kredytowej.

Chciałbym z żoną wziąć kredyt na mały dom - 150 tys (wkład własny 20 tys).

Dochód łączny netto póki co 4500 zł. Okres kredytowania najlepiej 20-30 lat.

Budowany będzie na działce rodziców (użyczenie gruntu na czas nieokreślony).

Mamy szansę na jakiś sensowny kredyt?

Zdolność kredytowa osiągnięta bez problemu.

Problem 1: czy jesteście uwzględnieni w KW? Nowe przepisy o budowaniu na nie-swojej działce

Problem 2: czy bank uzna kwotę 170tys. za wystarczającą do zbudowania domu? Niekoniecznie...

Dom ma być mały, prosty, parterowy (80 m), ze wstępnego kosztorysu wychodzi jakieś 140 tys.

A jak z walutą przy takiej niedużej kwocie? Ja bym się jednak skłaniał ku PLN.

Bank prawdopodobnie przykmie metrx2tys. = 160tys. I tyle kredytu będziecie musieli wziąść (lub więcej). Jest jeszcze opcja inna(tylko mało który bank to kredytuje, chyba tylko Millenium) - kredyt na stan deweloperski, tam cena za m2 bank przyjmuje ok. 1,6tys. Tutaj nie ma problemu :)

O, dzięki. Dobrze wiedzieć. 160-170 tys to też nie problem w razie czego.

Czy takie zapisy to normalnosc? Dostalismy draft umowy z DNBNord - martwi mnie zapis 8. Zobowiązania Kredytobiorcy po Uruchomieniu Kredytu.

pkt b. 3 miesięcy od daty uruchomienia ostatniej transzy kredytu udokumentowanie( poprzez faktury/rachunki) wydatkowania ostatniej transzy zgodnie z jej przeznaczeniem wraz z przedstawieniem protokołu z inspekcji nieruchomości potwierdzającego zakończenie inwestycji zgodnie z przedstawionym do wniosku kredytowego kosztorysem.

Ogranicza to stanowczo nasze dzialania po pierwsze 3 miesiące... po drugie wszystko bede łącznie z robocizna musial brac na faktury co nie musze chyba nikomu mowic zwieksza calkowite koszty...

Mam pytanie odnosnie Polbanku ,

jak wyglada kwestia rozliczania transz? czy wymagaja faktur?

Pytam dlatego ze doradca zapewnia mnie ze jesli np wpisze na hydraulike w kosztorysie 40 tys - to tyle wyplaca i na inspekcji ni ebeda sie trzepiac ze np jest to warte 30 w skrocie chce ugrac jakies 30 tys zł gotowki z kredytu tak aby miec kase na meble itp czy rygorystycznie podchodza do tego co jest zapisane?

W Polbanku nie potrzebne są faktury - przychodzi pan na inspekcję i sprawdza co jest zrobione, chyba że kupiłes materiał który nie jest jeszcze wykorzystany jeśli chcesz go w liczyć w otrzymaną transze musisz mieć na to fakture. Co powinno być wykonane z danej transzy biorą z kosztorysu.

Pozdrawiam

W Polbanku nie potrzebne są faktury - przychodzi pan na inspekcję i sprawdza co jest zrobione, chyba że kupiłes materiał który nie jest jeszcze wykorzystany jeśli chcesz go w liczyć w otrzymaną transze musisz mieć na to fakture. Co powinno być wykonane z danej transzy biorą z kosztorysu.

Pozdrawiam

Z mojego doświadczenia wynika, że Polbabk sam nie wie czego chce. Jak jeszcze odpowiadał na reklamacje to zdarzyło się, że zanegował faktury za materiały (prefa i legalett) zakupione w fabryce.

Pozdrawiam.

My dzisiaj wreszcie dowiedzieliśmy się, po 3 mcach oczekiwania, że millennium przygotowało już nam umowę do podpisania.

Ale mimo, że przedstawiliśmy im faktury na 80tys tak jak chcieli, to i tak jeszcze każą mieć na koncie 16 tys :/

Strasznie ciężko teraz dostać hipoteczny, chyba, że nas tak przetrzepali, bo my u nich o drugi teraz się staraliśmy :roll:

Jeszcze zrobiliśmy takie oczy :o , bo zapytaliśmy się, ile byśmy musieli spłacić kredytu, jakbyśmy chcieli oddać go w tej chiwli , no i przez ten wzrost franka wyszło, że musimy oddać o 100tys zł więcje niż braliśmy kredytu(i mimo, że spłacamy go już prawie 2 lata)

Dostaliśmy właśnie informację z BZ WBK. Pomimo tego, że jeden z naszych zarobków wynosi 2100 netto (i tyle wpływa na konto od lutego tego roku bo mąż zmienił pracę) analityk wziął pod uwagę tzw. stabilność dochodu i dochód z PIT-a 2008 podzielił na 12 miesięcy i wyszło mu 1050 pln (tyle mąż zarabiał w poprzedniej pracy). Czyli nie mamy zdolności kredytowej. W poprzednim banki (Millennium) rzeczoznawca zaniżył nam całą gotową inwestycję o 100 tyś i z kolei choć mieliśmy zdolność kredytową to nie mieliśmy odpowiedniego zabezpieczenia. Czyli ... moja budowa na rok zostaje odroczona (na picie już bedzie wyższe wynagrodzenie). Straszna jest teraz sytyacja z kredytami. Jestem załamana. Zezwolenie, podpisana umowa przyłączenia energii, zamówione ekipy ... wszystko szlak trafił :(.

Mam pytanie do osób już spłacających kredyty - raty równe we frankach. Może mi ktoś napisać ile franków miesięcznie ma do spłaty i przy jakiej kwocie wziętego kredytu - też podanej we franku?

Kredyt - 101.950,75 CHF (3 transze)

Okres - 360 m-cy

Rata (kapitał +odsetki) - 349,37 CHF

Pozdrawiam.

mirela99 my złożylismy wniosek 22.06. a umowe podpisaliśmy 02.07 ale po dwóch dniach mielismy już wstępna decyzje.

za rok może być lepiej a moze być gorzej na razie w bankach jest coraz gorzej - od lutego warunki sie bardzo pogorszyły, stracilismy na tych kilku miesiącach sporo kasy a nie wiadomo co bedzie dalej

kredyt mamy w euro marza 2,7 prowizja 0,5 - pierwszą transze dostaliśmy po trzech dniach od złożenia dyspozycji - na razie jestem zadowolona mam nadzieje że tak bedzie dalej, nie trzeba operatu bank robi go sam.

Nie poddawaj sie :-) trzymam kciuki

mikela, ale tak się zastanawiam ... co się stanie z wiborem gdy wezmę kredyt w PLN ? Zamieni się na LIBOR a marża pozostanie niezmienna. Czy po wejściu w strefę euro kredyty złotówkowe będą mniej oprocentowane ? Np. w BZWBK wyjdzie libor + marża 1,35. A w Polbanku libor + 2,8 ...