Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pola08 kredyt mam w Polbanku

mirele99 masz racje ale nie wiadomo jaką marże BZWBK zaproponuje ci za rok - na razie marże rosną i taka niska jest w tej chwili już tylko w BZWBK ja dostałam od nich decyzje pozytywną ale wybrałam Polbank bo rate w Euro miałam duzo niższa niż w PLN (róznica na prowizji tez ogromna) a co bedzie jak wejdziemy do strefy Euro i kiedy wejdziemy to dokładnie nie wiadomo, jaka bedzie marża za rok też nie wiadomo - możesz zyskać a możesz stracić ja jak na razie na czekaniu tylko straciłam.

Ale absolutnie nie namawiam - to Wasza decyzja tak tylko pisze co myśle,

a jak jednak sie wstrzymasz i bedziesz zwalniać ekipe to moze ja bym ją wzieła jak są ok bo moi na razie jakos nie bardzo sie sprawdzają dopiero trzy dni robią ale nie jestem zadowolona - to daj znać

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mikela - dajemy sobie jeszcze 2 tygodnie, jak się uda w tym polbanku to dobrze, jak nie to tez dobrze - widocznie tak miało być.

Mam za to prośbę do Ciebie: mozesz mi przesłać swój kosztorys dla polbanku ? Męcze się i nie potrafię wypełnić tej drugiej strony.

A co do ekipy - ja mam murarza (stary facet) który razem ze swoim zięciem muruje, chyba mają teraz jakiś przestój - chcesz namiar ? Nie wiem czy on jest świetny ale to stary znajomy mojego teścia.

Mam pytanie .

Przyszło mi płacić odsetki w Nordea i takie pytanie...

Śledzę tabele ichniejszą jak to z kursami...w tabeli sredni kurts NBP taki

Ich sprzedaży Taki

a zakupu TAKi ... więc wpłacam .....

a tu brak.... według tabeli kurs miał byc 2.8835 zł a te matolki przeliczyły po 2,9012 zł.... no tu 5 zeta więcej wyszło.. w skali roku to trochę da a jak będzie cały kredyt zrealizowany to wyjdzie wieksza rożnica...

Pytanie jak to u was wygląda .... czy jesteście w stanie ogarnąc ten przelicznik czy tez udać się do oddziału i niech interweniują.

Mam pytanie do osób już spłacających kredyty - raty równe we frankach. Może mi ktoś napisać ile franków miesięcznie ma do spłaty i przy jakiej kwocie wziętego kredytu - też podanej we franku?

Kredyt - 101.950,75 CHF (3 transze)

Okres - 360 m-cy

Rata (kapitał +odsetki) - 349,37 CHF

Pozdrawiam.

Saldo początkowe: 127 460,76 CHF

okres: 420m-cy

Rata(kapitał +odsetki) : 402,64 CHF (raty mamy stałe, ale ta rata się zmienia, bo w tamtym miesiącu było 403,11 CHF, a jeszcze w poprzednich 416CHF)

Przez wzrost franka, zobaczcie jakie mieliśmy saldo początkowe a teraz po prawie dwóch latach spłacania saldo wynosi: 125 813,34 CHF :-?

Wczoraj podpisaliśmy umowe na dugi hipoteczmny, ale w złotówkach , we franku oprecontowanie jest 1,51% a w złotówkach mamy 6,15%.

Kwota kredytu 270tys zł, okres spłat 420 miesięcy, okres karencji 24miesiące.

A ja mam pytanie ogólne.

Kiedy załatwialiście kredyt?

Czy bardziej sensowne jest załatwianie kredytu przed budową czy w trakcie jak zacznie pomału brakować wkładu własnego?

Myślę, że ponad połowę kwoty potrzebnej na stan deweloperski mamy i nie wiem co zrobić... czy bank udzieli kredytu jeśli będziemy mieć już np. stan surowy zamknięty?

A ja mam pytanie ogólne.

Kiedy załatwialiście kredyt?

Czy bardziej sensowne jest załatwianie kredytu przed budową czy w trakcie jak zacznie pomału brakować wkładu własnego?

Myślę, że ponad połowę kwoty potrzebnej na stan deweloperski mamy i nie wiem co zrobić... czy bank udzieli kredytu jeśli będziemy mieć już np. stan surowy zamknięty?

Załatwiaj teraz, przecież musisz mieć pewność, że skończysz dom i tam zamieszkasz. Kredyt w 3-4 transzach, w razie czego nie weźmiesz ostatniej lub dwóch ostatnich. Zwróć uwagę, żeby prowizja była płatna przy wypłacie każdej transzy proporcjonalnie (a nie całość przy pierwszej). Nie mów w banku, że może nie będziesz brała ostatniej. Wyższa kwota kredytu to lepsza pozycja w negocjacjach w banku.

Z budową i tak ruszamy za rok więc teraz brać i spłacać nie ma sensu, na razie odkładamy jeszcze na większy wkład własny. Ale w razie czego jak będę na etapie wstawiania okien i dopiero wtedy pójdę do banku to też dadzą kredyt? Ktoś gdzieś pisał, że banki wykańczania sponsorować za bardzo nie chcą...

Witam

Mam pytanie odnośnie Polbanku.

Ile czekaliście na kredyt we frankach (od złożenia wniosku do decyzji i do wypłaty pierwszej transzy?)Byłem w piątek w ich oddziale i nawet mi się podoba.W przeciwieństwie do Multibanku gdzie biorą pod uwagę metraż 2500pln/m2 i 1500pln/m2 piwnicy co w rezultacie eliminuje ten bank bo nie będę miał zdolności .Reszta warunków nawet lepsza niż w Polbanku.

W Polbanku różnica raty we frankach a w euro to jedynie kilka złotych ale w euro jest dużo mniejsza prowizja.Czy może wie ktoś jakie warunki mają w Deutche Banku?

Potwierdzam opinię, że Polbank ma ludzi w d.... . Co prawda nie mam tam kredytu, ale na przełomie roku lokowałem tam oszczędności, mieli bardzo fajne lokaty 3-miesięczne na 9 procent. Było trochę problemów, coś żle policzyli, nie dało się dodzwonić na infolinię, aż w końcu po kilku dniach pracownik polbanku coś tam nakłamał, naobiecywał, a okazało się że ich procedury w rzeczywistości są zupełnie inne. Reklamację złożyłem w styczniu. W marcu po monitowaniu dostałem pismo, że "termin rozpatrzenia reklamacji ulega wydłużeniu." Do dzis nie mam odpowiedzi. Po zakończeniu terminu lokat wycofałem kasę.

Ja teraz walczę w polbanku. Interesuje mnie EURO, tym bardziej, żę MOGĄ być jakieś dodatnie różnice podczas wejścia do strefu EURO. Podobno polbank ma takie a nie inne warunki (chodzi o zdolność i zabezpieczenie) ze nie podlega pod polski KNF lecz pod prawo greckie. U nich do 2 tydoni jest człowiek w stanie załatwić kredyt (już razem z wypłatą pieniędzy). Ale sami nie jesteśmy do nich przekonani, tym bardziej, ze trzeba założyć u nich konto (minus 1 procent marzy) i wynagrodzenia musi tam jedno (większe) wpływać a bankowość internetowa jest podobno poniżej najgorszego poziomu.

Ja teraz walczę w polbanku. Interesuje mnie EURO, tym bardziej, żę MOGĄ być jakieś dodatnie różnice podczas wejścia do strefu EURO. Podobno polbank ma takie a nie inne warunki (chodzi o zdolność i zabezpieczenie) ze nie podlega pod polski KNF lecz pod prawo greckie. U nich do 2 tydoni jest człowiek w stanie załatwić kredyt (już razem z wypłatą pieniędzy). Ale sami nie jesteśmy do nich przekonani, tym bardziej, ze trzeba założyć u nich konto (minus 1 procent marzy) i wynagrodzenia musi tam jedno (większe) wpływać a bankowość internetowa jest podobno poniżej najgorszego poziomu.

Mam kredyt w polbanku i owszem trzeba było założyć konto, ale tylko po to by przelewać na nie ratę kredytu i wtedy automatycznie bank ją pobierał !

nie słyszałam o czymś takim jak przelewanie całego wynagrodzenia :-?

aaa zapomniałam o co miałam się zapytać :lol:

czy ktoś z Was starał się lub otrzymał kredyt w deutsche banku?

bank ten żąda od klienta wyciągu z konta( to rozumiem, jeśli chodzi o wpływy), ale dowiedziałam się, że chce również całej historii( wszystkie wydatki) :o

jestem w szoku,bo niby dlaczego miałabym udostępniać im takie prywatne sprawy!

na co ile wydałam.....czy na majtki czy prezerwatywy...heh :-?

zadałam pytanie dlaczego mam to udostępniać, to usłyszałam odpowiedź

-jeśli ma pani samochód to bank musi mieć wgląd jaki jest jego miesięczny koszt utrzymania(tankowanie)!

ale

:-? we wniosku i tak wpisuje się,że miesięczny koszt utrzymania samochodu wynosi 400zł :o

noooo sory ale ja tankuje na cały mc za 100, a oni zakładają , że 400( bo taki jest u nich przelicznik :o

nie wątpię, że są takie osoby, które tyle wyjeżdżą!

to po cholerę chcą tą historię z konta, skoro i tak mają ustaloną stawkę na utrzymanie samochodu :x

zabrakło mi miejsca :D

się rozpisałam....heh

ale muszę dokończyć :-?

jest również rubryka dotycząca majątku( mieszkania itp)

i oczywiście jest tam mieszkanie, lokaty itd.. ale nie ma samochodu( a to też majątek).........czyli tak.....jeśli ma się samochód to się tankuje za 400

ale w rubryce nie ma samochodu jako majątek! ciekawe dlaczego :-?

pozdrawiam i nie będę już przynudzać :D

Byłem dziś w Deuthe Banku i całkiem nie źle wypadają tylko czas na uzyskanie za długi .Pan sugerował 1,5 miesiąca.Niskie oprocentowanie euro 3,25% :o

Ale o wyciągach nic nie mówił!Może ktoś napisze czego jeszcze można się spodziewać w Polbanku (kurna pracuję w greckiej firmie od wielu lat i zawsze byli trochę zwariowani).

nie podlega pod polski KNF lecz pod prawo greckie

Skąd ta informacja i co to dla nas szaraków oznacza(jestem zielony pod tym względem). :-?

KNF narzuca polskiem bankom takie z nie inne metody badania zdolności kredytowej. Akurat w tym miejscy jest to dla nas korzystne bo dużo mniej rygorystyczie do tego podchodzą. Są natomiast problemy z wyegzekwowanie od nich czegokolwiek. W razie czego nokt Ci w Polsce nie pomoże, trzena zwracać się ze skargą do Grecji (jak sugerowano coponiektórym gdzy złotówka poleciała na łep na szyję). Choć marża jest stała przez cały okres kredytowania Polbank niemal zmuszał ludzie do jej zwiększenia. I można było iśc praktycznie do pana boga na skargę.

A co do konta - to teraz jest taka promocja, że jak na ich konto bedzie wopływac to wyższe wynagrodzenie to 1p.p. schodzą z marży (zobacz sobie tabelę opłat i prowizji na ich stronie).

Z tego co wiem, to Nordea niesamowicie podniosła wymagania odnośnie zdolności kredytowej, szczególnie w przypadku EURO.