Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy może mi ktoś bardziej doświadczony napisać na jaką sumę eksperci banków wyceniają wartość domu po zakończeniu budowy ,jaki standard liczą,czy uwzględniają piwnice itd.?U mnie dom będzie miał 139m2 użytkowej z garażem na dwa stanowiska ,78m2 piwnic .Projekt to:

http://www.dominanta.pl/oferta/Sindbad_2G.html

W polbanku dopiero po rozpoczęciu procedury ustalają wartość domu a od tego zależy też wysokość marży.Dobrze gdyby się wypowiedziała osoba której wyceniali wartość.Ściany dwuwarstwowe silka 24+ 15 styro ,dach z dachówki cementowej Brassa. Nie wiem jeszcze jakie dane podać.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja do kredytu w kredytbanku musiałem zrobić wycenę - operat szacunkowy jak oni to nazywają - wartości przyszłej nieruchomości. Rzeczoznawca liczył średnio-rynkowo. Dodał coś za centralny odkurzacz i rekuperator z GWC ale reszta poszła jak w projekcie - np. moje ulepszenia termoizolacyjne nie były brane pod uwagę. wycena porównawcza - dom w tej okolicy na takiej działce tyle a tyle.

Witam,

Czytam umowe kredytowa BZWBK i nie jest napisane, ze marza banku jest niezmienna przez caly okres kredytowania, to znaczy ze moze sie zmienic? pulapka?

Nie wiem jak mam w umowie z Nordeą, ale jakiś czas temu rozmawiałam z moim doradcą i pytałam o kartę kredytową, która musieliśmy wziąć podpisując umowę. Chodziło o to, czy muszę z niej korzystać. Okazało się, że jak ktoś w trakcie trwania umowy kredytowej zorientuje się, że nie użytkowałam tej karty, to mogą nam zwiększyć marżę.

Chyba właśnie w związku z tego typu sytuacjami banki zostawiają sobie taką furtkę.

Okazało się, że jak ktoś w trakcie trwania umowy kredytowej zorientuje się, że nie użytkowałam tej karty, to mogą nam zwiększyć marżę. Chyba właśnie w związku z tego typu sytuacjami banki zostawiają sobie taką furtkę.

Czyli trzeba oszukać system - raz w miesiącu zapłacić za coś kartą (czynsz, media, drobne zakupy,...) i za kilka dni to spłacić (nie ma kosztu odsetek z tytułu zadłużenia na karcie). Jedynym kosztem jest "tylko" standardowa opłata roczna, którą w większości banków można negocjować.

Dodatkowo zawsze spłacając całkowitą kwotę zadłużenia karty kredytowej, wyrabia się niesamowity "skor" (ocena punktowa) na tejże karcie - stajemy się bardzo pożądanym klientem dla banku. A to że lekko naginamy ich własny system? Cóż, sami są sobie winni!

W końcu nie namawiam do niczego nielegalnego - mówię tylko jak to działa.

Okazało się, że jak ktoś w trakcie trwania umowy kredytowej zorientuje się, że nie użytkowałam tej karty, to mogą nam zwiększyć marżę. Chyba właśnie w związku z tego typu sytuacjami banki zostawiają sobie taką furtkę.

Czyli trzeba oszukać system - raz w miesiącu zapłacić za coś kartą (czynsz, media, drobne zakupy,...) i za kilka dni to spłacić (nie ma kosztu odsetek z tytułu zadłużenia na karcie). Jedynym kosztem jest "tylko" standardowa opłata roczna, którą w większości banków można negocjować.

Dodatkowo zawsze spłacając całkowitą kwotę zadłużenia karty kredytowej, wyrabia się niesamowity "skor" (ocena punktowa) na tejże karcie - stajemy się bardzo pożądanym klientem dla banku. A to że lekko naginamy ich własny system? Cóż, sami są sobie winni!

W końcu nie namawiam do niczego nielegalnego - mówię tylko jak to działa.

I dokładnie tak robię :)

Witam,

Czytam umowe kredytowa BZWBK i nie jest napisane, ze marza banku jest niezmienna przez caly okres kredytowania, to znaczy ze moze sie zmienic? pulapka?

spytaj wprost w banku...

Spytalem w banku i marza jest niezmienna, ale na pismie tego dac nie moga....A w Nordei wlasnie to mi sie nie spodobalo ze raz w miesiacu trzeba cos kupic karta kredytowa, wez sie pilnuj 30 lat...... pamietam jak spytalem czy jesli zapomne to zrobic i marza wzrosnie to w jaki sposob mozna ja spowrotem obnizyc, i tu niestety doradca wertujac regulaminy odpowiedzial: yyyy to chyba sie pan bedzie mogl jakos dogadac z bankiem moze......

witajcie

Moja budowa (niestety!) a dokładnie mój dach został bardzo mocno uszkodzony przez nawałnicę jaka tydzień temu przeszła przez Legnicę i okolice.

Mam kredyt w Millennium(oczywiście z niczym nie zalegam), ubezpieczenie w Uniqa i oczywiście jest cesja na bank.

Czy to oznacza,ze pieniądze z odszkodowania (a jest to szkoda na około 15 tys) będzie przekazana bankowi???

...odpowiedz od ubezpieczyciela będę miałą nie prędzej jak za 2-3 tygodnie, więc bardzo się niecierpliwię...

Witam, powoli przystepuje do zrobienia ogolnego kosztorysu dla banku millenium na dokonczenie rozpoczetej budowy. Nie bardzo wiem jak podzielic procentowo wszystkie etapy na ich formularzu.Czy ktos z was kto robil ten kosztorys moze mi pomoc?ewentualnie prosze o przeslanie wypelnionego formularza na adres: [email protected]

Witam!

Chcieliśmy z mężem wziąć kredyt na dokończenie budowy w granicach 100tys. Doradca w banku Nas oświecił, że w zasadzie to aby go dostać powinniśmy wnioskować o conajmniej 2x tyle i ewentualnie nie wykorzystać jakiś transzy. Czy ktoś z Was tak robił? Jak miało się to do ogolnych kosztów kredytu? Odestki spłaca się tylko od wykorzystanych pieniędzy?

rok temu także zastanawiałam się nad ubezpieczycielem. Wybrałam Uniqa. Teraz, po nawałnicy jaka przeszła, rozmawiamy z sąsiadami na temat wypłacanych odszkodowań, szacowania szkód, sprawności, itd. I okazuje się, ze najsprawniejsze jest PZU! Moja Uniqa jak większość firm każe czekać prawie miesiąc, no i wciąż nie znam wysokości odszkodowania. Po wypłacie tak naprawdę bedę miała pogląd czy mój wybór był dobry.... Najbardziej słychać narzekania na Wartę...

Ja tam w kredytach biegły nie jestem:) ale i tak sporo ci zeszło saldo... jak zwykle w banku przez pierwsze dwa lata tylko odsetki spłacasz.

U nas w tym pierwszym kredycie przez rok tylko odsetki.

Ale millenium już nas wkurza, 3 sierpnia miała być wypłata pierwszej transzy i nam to wstrzymali, bo okazało się, że jak składaliśmy do sądu wniosek o oddzielenie hipoteki to powinniśmy dodać aneks z umowy , że bank się zgadza na podział działki. To dlaczego nikt nam o tym nie powiedział :evil:

Stanowczo nie polecam banku Dnb Nord i Posrednictwa NOTUS.

Nie wnikam kto zawinil zlozylem wniosek 1.04 decyzja byla pod koniec czerwca.

Nie poinformowano mnie o tym iz na ostatniej transzy chca 100% faktur - w zwiazku z czym nie podpisalem umowy i stracilem czas , pieniadze ( wycena 1000zl i inne dokumenty) oraz nerwy!!

3 razy odrzucali kosztorys bo Pan nie rozumial tego iż na ocieplenie wystarczy mi kwota 10 000 on musial miec 13 tys.

Chcesz uniknac stresu i nerwow - omijaj DNB NORD!!

• 2 weeks później...
Z mojej praktyki zawodowej wynika, że z bankami można negocjować całkiem sporo, począwszy od prowizji, marży, ubezpieczeń, kosztów opłat w rodzaju wycena (powinno być po stronie banku), koszty transferu walutowego, opłata za wcześniejszą spłatę. Podpowiem, że warto szukać i szukać i pytać o oferty... i niestety czytać umowy.