Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś mi doradzi, bo widzę że Wy wszyscy macie jakieś przejścia z kredytami. 3 miesiące temu znalazłam wymarzone mieszkanko i w te pędy składałam wnioski przez Expandera do banków w spr. kredytu w EURo. Na 4 dni przed koncem umowy przedwstępnej nadchodzi odpowiedź z BOŚ-ia. Mając nóż na gardle podpisałam umowe kredtową, w międzyczasie okazało sie że Bank Ochrony Środowiska w ciągu prawie 2 miesięcy rozpatrywania mojego wniosku, o czym nie poinformował mnie ani Expander ani Bank, zdążył podnieść marże kredytów- z 3,5 na 5,5%. Pierwszą ratę kredytu już zapłaciłam ale jest mi ciężko płacić, bo przez tą podwyżkę marży moja rata kredytu jest wyższa o 250 zł od kwoty, którą mogłabym spłacać przed podwyżką marży. :cry:

Doradźcie, czy jest jeszcze jakaś szansa na obniżke marzy lub tez na przeniesienie kredytu do innego banku. Dla mnie wysokość tej marży, a tym samym oprocentowanie - 5,5%+Euribor 6M to po prostu zlodziejska stawka :o

Co mogę jeszcze zrobić, żeby płacić niższe raty?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz to już nic nie zrobisz nawet zmiana banku się nie opłaca ze względu na duże różnie kursowe. Musisz poczekać na lepsze czasy i spadki marży (kursu walut) wtedy zmienisz bank. Marża 5,5 to masakra jak polepszy się koniunktura oprocentowanie pójdzie do góry to szok. Moim zdaniem marża 5,5 to rozbój w biały dzień !

może i kredytują ale marża 3% mnie powala i jeszcze pani w banku twierdzi że są do tego zmuszeni. tere fere kuku rok temu był niecały 1%. wszystko fajnie jak wibor jest niski a jak pójdzie w górę to tylko płakać. jedyny plus to taki że marża dla kredytu z dopłatą i normalnego jest taka sama bo w tamtym roku różnica była dwukrotna. ale to żadne pocieszenie ja wolę odkładać kasę i później zamieszkać niż dać zarobić tym krwiopijcom.

Czy jakiś bank daje teraz marze na poziomie 2% lub niżej dla EUR lub Franka ?

jak zgodzisz sie przelewac wyplate na konto zalozone w banku to Polbank obniza marze o 1%

po obnizce wychodzi okolo 2,2 w euro a przy wiekszym kredycie i sporym udziale wlasnym jest 2,1 a moze i 2,0

ja mam 2,1, dostalem kredyt w sierpniu

decyzja ostateczna po 2 tygodniach (szybciej o tydzien niz przewidywala pani z banku)

papiery podpisane 2 sierpnia, male perypetie, ale 1 transza na koncie przed 20 sierpnia

jak do tej pory jestem bardzo zadowolony z obslugi jak i warunkow

zobaczymy czy nie zmienie zdania do otrzymania ostatniej transzy

Marża w bzwbk jest na poziomie 1.35% obecnie.

Ja mam inne pytanie

Ile czekaliście na kredyt (od dnia złożenia wniosku)???

Przedstawiciel Expaydera obiecywał, że wszystkopotrwa najwyżej tydzień. Wyszło w praktyce 6 tygodni. I do tego po wielu interwencjach.

Czekałam 6 tygodni do podpisania umowy, natomiast wiedziałam o wstępnej pozytywnej decyzji po tygodniu..wycena itd. zajęły trochę czasu. POLBANK jest szybki, ale obsługa klienta marna...pracownicy niekompetentni niestety :-?

Wziąłęm kredyt z marżą 3% w CHF. Na umowę czekałem miesiąc od złożenia wniosku. Teraz zastanawiam się nad dogodnym momentem wypłaty transzy, żeby kurs był wysoki.

Czy ktoś używał "kursu negocjowanego" wypłaty ? Bank mnie tym kusi, o ile wykopię dodatkowo oszczędzanie 200 zł miesięcznie. Raczej na to nie pójdę.