Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie. Bardzo ciekawy wątek, przeczytałem połowę wpisów (zajęło mi to dwa dni :) )

Moja sytuacja wygląda następująco - chcę kupić działkę a następnie wybudować na niej dom. Przy założeniu, że najpierw biorę kredyt na działkę w wysokości 120000 zł ( działka kosztuje 150000, 20% wkładu własnego) a po paru miesiącach biorę 380000 na budowę domu ( 0% wkładu), mój doradca przedstawił mi następujące propozycje:

1) - Kredyt w PLN, rodzina na swoim

- Marża banku 2,5%

- Wibor 3M - 4,2%

- 30 lat spłaty

Rata: rata kredytu przez 8 lat to 2500 zł, po 8 latach: 3100 zł

2) Kredyt w EUR (30 lat, 500 000 zł): 2320 zł

Co myślicie o wysokości raty? Wydaje mi się, że warunki wyglądają nieźle. Oczywiście dopytam o liczbę i wysokość transz, "ukryte" opłaty i inne rzeczy wyczytane w tym wątku :)

czy marża 2,5 % jest wysoka? zrób tak dodaj marżę do najwyższego wiboru z ostatnich lat i sprawdź jaką będziesz mieć ratę. wtedy będziesz wiedział czy ta marża jest wysoka.

my też szukamy kredytu ale na dokończenie budowy. już na początku daliśmy sobie spokój z programem rodzina na swoim. do naszego domu mielibyśmy dopłaty w wysokości ok 120 zł miesięcznie. ktoś powie że to już coś ale ja dla takich pieniędzy nie mam ochoty wiązać sie z bankiem na 8 lat przy marży 2,7%

wybierzemy kredyt z marżą 1,35% bez dopłat i wyjdzie na to samo.

Ok, ale co zrobić, jeżeli chcę kredyt w PLN? Bez "Rodziny na swoim" rata kredytu to 3100 zł.

Czy marża w wysokości 2,5% jest naprawdę wysoka?

Zapytaj w Polbanku :)

Zajrzałem na ich stronę: http://www.polbank.pl/kredyt-hipoteczny/kredyt-w-euro.html Rata w EUR to 2087 zł, na 40 lat. Kiepsko. O PLN informacji nie ma. Cóż, skontaktuje się z ich doradcą.

nie wiem jak obecnie przedstawia się sytuacja z kredytami w Euro, ale temat rozpoznawałem w lipcu/sierpniu i korzystne warunki miał Deutsche Bank. Oprocentowanie wynosiło 3,5% z możliwością obniżenia o 0,25% w razie skorzystania z ich produktów.

Aktualnie, nie powinno być problemów z 2%marżą w kredycie w PLN. Np ING takie warunki mi zaproponował.

A czy w DB powiedzieli jakiego zabezpieczenia wymagają?

Byłem tam parę miesięcy temu i jak koleś powiedział że oprócz hipoteki na powstającej nieruchomości chcą pod hiporekę drugą, istniejącą już nieruchomość to podziękowałem.

Dwa razy pytałem bo nie mogłem uwierzyć. Zmieniło coś się?

Jak robiloiscie Wasze kosztorysy dla banku?Chcialbym przygotowac sobie jakis wstepny kosztorys.Pod uwage biore 3 banki,wbk,millenium i ING.Czy przy robieniu kosztorysu mozna wziasc cene materialu z teraz +koszty robocizny, czy kosztorys dla banku musi byc robiony wg cennikow sekocenbudu lub podobnych,Na czym oni sie opieraja? Dzieki za info.