Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja właśnie wróciłam z Millennium i mam już dosyć

miałam podpisać umowę, a w tej umowie w jednym pkt. że na wypłatę wszystkich transz są 24 miesiące, ale po 15 miesiącach mamy mieć prawomocny odbiór techniczny. Czas zaczynamy liczyć w obydwu przypadkach od daty wypłaty pierwszej transzy. :-? No jakaś bzdura niesamowita. Oczywiście od ręki tego nie można zmienić i znowu czekanie :evil:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem dziś w Fortisie i mBanku. mBank mi podpadł - brak zastrzeżenia niezmiennej wysokości prowizji banku, gdyż ta wg panienki jest ustalana przez jakiś tam zarząd, bez podziału na prowizję i libor. Zresztą się trochę zmieszała, gdy o to spytałem ;-). Koszty kredytu (230,000 w CHF na 30 lat) = ok. 90,000. DUŻO! Do tego ten układ z bilansowaniem kapitału z tym co na koncie działa tylko w przypadku kredytów w PLN.

Fortis wygląda na bardzo dobrą ofertę. Jest zastrzeżenie stałej niezmiennej 1% prowizji dla banku przez cały okres kredytowania, koszty kredytu przy tej samej wielkości - ok. 60,000. Trochę jest różnica, co nie? ;-). Pan powiedział, że "można spróbować" wrzucić koszty okołokredytowe - notariusza, rzeczoznawcę, podatek itd - w kredyt ale nie gwarantuje sukcesu. Może ktoś wie jak to się robi, żeby osiągnąć sukces? ;-) Jedno co mnie wkurzyło to to że zmuszają do otwarcia RORu u siebie. Kurcze nie wiem czy mam na to ochotę, musze jeszcze przestudiować ich warunki, najwyżej założę taki niby-ror, na który złożę stałe zlecenie z PKO, niech im tam wpływa na tę ratę.

Jutro uderzam na pozostałe twierdze, choć pewnie tylko po to, żeby się przekonac, że Fortis jest najtańszy. 8)

Witam!

W Fortis zaoferowali możliwość spłacania w walucie (u mnie CHF). Dostałem konto walutowe (free) i mogę sobie sam kupować franki np. w kantorze - zawsze troche taniej niz kurs bankowy, ponadto masz miesiac na obserwowanie kursow i zakup. W niektórych bankach tego nie można. Oczywiscie możesz tego wszystkiego nie robić a pieniądze pobierane będą z RORa (PLN) i przeliczane na dzien spłaty.

Jedno co mnie zastanowiło to że nie mam żadnego wyboru dnia spłaty - zawsze MUSI to być 5 dzień miesiąca.

Pozdrawiam

Wanios

Czekają nas podwyżki kredytów walutowych, bo FED i ECB chcą podnieść stopy procentowe, czyli pójdą w górę libory - kredyty w euro, franku, pewnie też w dolarze.

ECB i FED sugerują zmianę polityki monetarnej.

Arkadiusz Skóbel, TMS 28-11-2005 08:55

W kończącym się tygodniu kurs EUR/USD bez powodzenia próbował pokonać kluczowy w chwili obecnej opór na wysokości 1.187.

Po osiągnięciu lokalnego maksimum 1.1867 w drugiej połowie tygodnia dolara amerykański uległ umocnieniu ponownie przebijając poziom 1.18. Z uwagi na obchodzone w USA Święto Dziękczynienia w czwartek i piątek obserwowaliśmy obniżoną zmienność notowań. Obecnie (piątek, 15:00) EUR/USD jest notowany po 1.1770. Z technicznego punktu widzenia notowania eurodolara znajdują się w długoterminowym trendzie spadkowym, który rozpoczął się na początku tego roku.

Pod nieobecność istotnych danych makroekonomicznych decydujący wpływ na zachowanie się rynku eurodolara w kończącym się tygodniu miały doniesienia dotyczące zmiany nastawienia w prowadzeniu polityki pieniężnej wstępnie sygnalizowane przez ECB i Fed.

Już w ubiegły piątek inwestorów zelektryzowała niespodziewana wypowiedź Jean-Claude Trichet'a o gotowości Europejskiego Banku Centralnego do podwyższenia stóp procentowych w strefie euro. Byłby to ruch w pewien sposób oczekiwany przez rynek, o którym spekulowano w ciągu ostatnich kilku tygodni. Poniedziałkowe mocno stonowane wystąpienie szefa ECB utwierdziło jednakże rynek w przekonaniu, że potencjalna podwyżka stóp procentowych w grudniu lub styczniu nie będzie oznaczała początku serii podwyżek.

Z kolei sprawozdanie z ostatniego posiedzenia FED (FOMC minutes) wywołało gwałtowną reakcję inwestorów i bezpośrednie osłabienia się dolara amerykańskiego. Szczególne kontrowersje wywołało mgliste sformułowanie o "mających nastąpić wkrótce zmianach niektórych aspektów języka komunikatu, szczególnie tych dotyczących charakterystyki i perspektywy polityki pieniężnej". Rynek zgodnie zinterpretował te słowa, jako zapowiedź wyhamowania cyklu podwyżek stóp procentowych. Natomiast jedyny jednoznaczny ustęp, który mógłby na to wskazywać mówi o tym, iż niektórzy członkowie FED obawiają się nadmiernego zacieśnienia polityki pieniężnej. Nadal jednakże w komunikacie jako kluczowy czynnik ryzyka podkreślona została utrzymująca się presja inflacyjna. W rezultacie analitycy nieznacznie skorygowali swoje przewidywania co do docelowego poziomu stóp procentowych w Stanach Zjednoczonych z 4.75% na 4.5%. Nie ma natomiast rozbieżności co do oczekiwań na podwyżkę stóp o 25pkt bazowych na najbliższym posiedzeniu FED.

Ponieważ cykl podwyżek stóp w USA jeszcze się nie zakończył, a skala potencjalnych podwyżek stóp procentowych dokonanych przez ECB wydaje się mocno ograniczona, obecna różnica w oprocentowaniu obydwu walut powinna zostać zachowana. Tym samym nie należy spodziewać się w ciągu najbliższych kilku miesięcy radykalnej zmiany sentymentu inwestorów na korzyść euro.

W przyszłym tygodniu zostanie opublikowanych w USA wiele istotnych danych makroekonomicznych. Do najważniejszych należy zaliczyć październikowe zamówienia na dobra trwałe, raport na temat rynku pracy, wstępny szacunek stopy wzrostu PKB za III kwartał 2005 roku, a także indeks zaufania konsumentów w listopadzie br.

Beata

p.s. Szukać trzeba banków z najmniejszą marżą, jeśli nie stać nas na kredyt w złotówkach.

Podpisałam w Millennium i wczoraj dostałam pierwszą transzę. Przeczytałam umowę, jedną noc nie spałam, a potem postanowiłam zapomnieć o wszystkich tych dołujących warunkach (marżach, ubezpieczeniach, ewentualnych egzekucjach przewyższających ponaddwukrotnie kwotę kredytu itp.). Jakby człowiek cały czas o tym myślał, wpędziłby się w koszmarne stany lękowe. Trzeba spłacać, oby dało się szybciej niż w umowie stoi. To z pewnością jedyny sposób, żeby koszt kredytu radykalnie zmniejszyć. Odpadną dodatkowe koszty - składki ubezp. (nie jestem im przeciwna, ale wolałabym ubezpieczać się na swoje konto, a nie banku, bo bank weźmie pieniądze, a ty człowieku zostaniesz goły na zgliszczach :cry: ) i procenty.

Nie emocjonowałabym się "nadzwyczaj korzystnym" oprocentowaniem. Stopa zmienna oznacza, że w każdej chwili mogą dodać punktów. Właśnie dostaliśmy pozdrowienia z Getinu :o , który podniósł nam oprocentowanie kredytu samochodowego o całe 2%. "Stracili" na spadku dolara i muszą sobie odbić.

Dlatego w umowie szukamy zapisu o "stałej i niezmiennej przez cały okres obowiązywania umowy prowizji banku wynoszącej x%". Na wskaźniki typu LIBOR nie mamy wpływu (zresztą właśnie skoczył o jakieś 0,4% :x ) ale umowa gdzie pisze, że "prowizja banku jest zmienna i będzie ustalana corocznie podczas posiedzenia Zarządu" może oznaczać kłopoty.

Co do szybkiej spłaty to ja bym się jednak zastanowił - czyż jest tańszy sposób pozyskania kapitału niż kredyt hipoteczny? :lol:

BTW nie mogę wziąć tego kredytu co bym chciał (Fortis kredytuje grunty tylko na 7 lat, niestety...) więc szukam dalej, niestety już w granicach 2,50% :-(

A jakby ktoś się chciał załapać na 2,02% w CHF to niech się pospieszy, właśnie skrócili promocję do 12.12 :-?

Dlatego w umowie szukamy zapisu o "stałej i niezmiennej przez cały okres obowiązywania umowy prowizji banku wynoszącej x%". Na wskaźniki typu LIBOR nie mamy wpływu (zresztą właśnie skoczył o jakieś 0,4% :x ) ale umowa gdzie pisze, że "prowizja banku jest zmienna i będzie ustalana corocznie podczas posiedzenia Zarządu" może oznaczać kłopoty.

No nie dałabym sobie wcisnąć do podpisu umowy, w której marża dla banku nie byłaby stała. Frank na szczęście ma niewielkie odchylenia na LIBORZE, ale wszystko się może zdarzyć. Tamten kredyt mamy w dolarach, a wiadomo, w innych walutach niż CHF warunki są koszmarne. Skorzystaliśmy na spadku, kurs zmienił się prawie o złotówkę od czasu podpisania umowy, teraz przyjdzie wyrównywać :x .

Witam,

Może dołączę do dyskusji, choć nie jako poszukujący, ale ten który kredyt dostał.

Wziąłem kredyt w CHF-ach w Millennium.

Nieco ponad 50% całkowitych kosztów inwestycji, nieco ponad 150 tys.

Oprocentowanie wyszło mi 1,79%, w tym stała 1% marża banku.

Ciągle uważam to za atrakcyjną ofertę.

Jeżeli chodzi o wady/niedogodności oferty to zaliczyłbym do nich:

- długi czas oczekiwania na decyzję (ok. 1 miesiąc)

- dość skomplikowana papierologia, dużo kwitów, ale do przejścia,

- konieczność posiadania ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia nieruchomości (ale nie musiałem robić tego w banku, znalazłem korzystne ubezpieczenie na zewnątrz i zrobiłem cesje ubezpieczeń na bank - w razie jakby co, bank z polis bierze "swoje" i reszta zostaje osobom uposażonym - nieprawdą jest więc, że bank zabiera wszystko i że w Millenium trzeba skorzystać z ich oferty ubezpieczeniowej - choć prawdopodobnie byłoby nieco szybciej).

Jednak dotatkowe zalety przyćmiły wady:

- brak prowizji za udzielenie,

- brak opłat za wycenę,

- brak opłat za kolejne wyceny przed wypłatami kolejnych transzy (ocena na podstawie zdjęć), jedynie ostatnia wizyta płatna 200 PLN.

- niekonieczne kolekcjonowanie i przedstawianie faktur (możliwość budowy systemem gospodarczym, bez faktur).

- kurs przeliczany jest w dniu wypłaty (więc można "celować")

- prawie dowolnie mogłem kształtować sobie ilość rat i ich wysokość, jedynym warunkiem była wysokość ostatniej raty - ok. 30 000, ale być może można było i ten punkt negocjować.

Oczywiście każdy szuka oferty najbardziej mu odpowiadającej, ale akurat mi oferta z Millennium odpowiadała w 100%.

Przy okazji jeszcze jedno: na początku sam orientowałem się w ofertach banków, ale ostatecznie skorzystałem z pomocy doradcy kredytowego. No i szczerze polecam doradcę. Działa w Warszawie i okolicach. Od momentu gdy nawiązaliśmy współpracę, przejął/prowadził wszystkie sprawy z bankiem. W banku stawiliśmy się z żoną tylko raz: na podpisanie umowy. Pomógł wypełnić wniosek, skompletować dokumenty, zawoził do banku i naciskał by szybciej uzyskać decyzje. Ci co szukają kredytu wiedzą ile nerwów to kosztuje, a o ile zdrowszym się jest, gdy się bezpośrednich kontaktów z bankami unika. Przedstawił ofertę kilku banków, wybraliśmy Millennium. Miło i przyjemnie, przy tym brak jakichkolwiek dodatkowych kosztów i opłat, a oferta jak opisałem powyżej.

Dodatkowo doradca oferuje bardzo dobre produkty ubezpieczeniowe. To co mi zaproponowali na życie i ubezpieczenie nieruchomości było ok. 20% niższe niż "specjalna oferta dla klientów" przygotowana przez bank Millennium. Oczywiście zostało zaakceptowane przez bank, z cesjami nie było problemów (osobiście to nawet gdyby bank nie wymagał ubezpieczeń to i tak bym je wziął, bo przy dużych kredytach warto "coś" mieć na wypadek "jakby co".

Na prawdę szczerze polecam. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, mogę przesłać namiary na priv.

Pozdrawiam i szczerze życzę powodzenia w walce z bankami. Mam nadzieję, że po załatwieniu kredytu papierologię mam już za sobą i teraz to "już tylko budowa".

Witam obecnych i przyszłych kredytobiorców!

Ja również stoję przed decyzją wyboru kredytu. Nie wiem jaki bank wybrać ponieważ do którego nie wejdę to każdy ma najlepszy (wiadomo :wink: ), ale dzisiaj usłyszałam od kompetentnej osoby, że najlepszy kredyt w CHF jest w MultiBanku. Kochani co Wy na to? Czy ktoś ma kredyt w tym banku? Proszę o opinie

pozdrawiam

Ja wlasnie dowiaduje sie o kredyt w Multibanku zlozylem juz do Milenium i do GE money. W multibanku przy wkladzie wlasnym 20% daja 1.85% i daj nawet na 45 lat. zobaczymy dzis przyjdze wyliczenie ile to kosztuje. Kolezanka budujaca brala w tym banku i go polecala. Wyplata pierwszej transzy od zlozenia kompletu dokumentow 10 dni

CMyK

Ja wlasnie dowiaduje sie o kredyt w Multibanku zlozylem juz do Milenium i do GE money. W multibanku przy wkladzie wlasnym 20% daja 1.85% i daj nawet na 45 lat.

Jestem po rozmowach z przedst. MultiBanku. Zaproponował 2,35% w chf i powiedział, że 1,85 % jest niemożliwe ,chyba, że wartość domu będzie powyżej 500 000 zł.

rzeczywiscie z tym multibankiem cos nie tak wczoraj dostalem info od faceta ze oprocentowanie wynosi 2.75 a inna babka w tym oodziale wyliczla mi (mam to na wydruku) z oporcentowaniem 1.85% tylko nie mialem zdolnosci moze pomyslala ze chce wziac 240 mln na nie 240 tys :lol:

Pozdrawiam

CMyK

ps dzis dostalem decyzje z milenium na 2.49% i chyba przy tym zostaje bo mi sie troche spieszy musze kupic bilet na kanary i pozyje za to jakis czas do Polski nie wracam, moze pozniej do Argentyny bo nie ma ekstradycji 8)