Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, ja też będę przymierzał się do kredytu. Jakby miał ktoś jakiś wstępny kosztorys do RODO obojętnie jakiego, ja akurat 8, ale chodzi mniej więcej jak to trzeba zrobić, e-mail w profilu. I już zabieram się za czytanie, a jest tego trochę :( a głowa od tego kredytu już mnie boli :(

Z info na forach ws kredytów za wiele się nie dowiesz - moim zdaniem.

Najwięcej dowiesz się odwiedzając osobiście banki.

Wstępnej selekcji możesz dokonać zerkając np. tu http://www.hipotekaplus.pl/

Kosztorys do kredytu wskazane (często wymagane) aby zrobiła osoba z uprawnieniami - kierobud. I tak musisz go mieć, więc zacznij od tego :wink:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, ja też będę przymierzał się do kredytu. Jakby miał ktoś jakiś wstępny kosztorys do RODO obojętnie jakiego, ja akurat 8, ale chodzi mniej więcej jak to trzeba zrobić, e-mail w profilu. I już zabieram się za czytanie, a jest tego trochę :( a głowa od tego kredytu już mnie boli :(

Z info na forach ws kredytów za wiele się nie dowiesz - moim zdaniem.

Najwięcej dowiesz się odwiedzając osobiście banki.

Wstępnej selekcji możesz dokonać zerkając np. tu http://www.hipotekaplus.pl/

Kosztorys do kredytu wskazane (często wymagane) aby zrobiła osoba z uprawnieniami - kierobud. I tak musisz go mieć, więc zacznij od tego :wink:

Dzięki, u mnie sytuacja jest taka, ze pracuję za granicą, teraz załatwiam wszelkie papiery tutaj, za tydzień będę w Polsce i wtedy zacznę już załatwiać, na razie mam rozeznanie prowadzone przez tatę, zobaczymy jak to wszystko wyjdzie. Mam 6 tygodni na załatwienie.

Co do forum podanego wyżej, to masz rację, mało się tam dowiedziałem, pytałem już jakiś czas temu i mam tylko jedną odpowiedz, która nic mi praktycznie nie dała.

Nie chciał bym brać dużego kredytu, mam już stan zero, materiały na cały dom, no i po przeczytaniu części :wink: wątku dowiedziałem się, że mogę mieć problem z kredytem, bo chcę około 150 000zł.

No i jeszcze BIK, nie mam żadnej przeszłości kredytowej, mamy po 26 lat, skończone studia, dziecko 2 miesiące.

Nie mając żadnej przeszłości kredytowej warto wziąć jakąś małą pożyczkę i spłacić ją przed czesem, lub chociaż kartę kredytową i robić nią zakupy lub paliwo, a spłacać mocno przed czasem.

Wtedy zapunktujesz i scoring wypadnie dobrze :wink:

Pisząc na forum-kredytowym warto pytać w wątkach dot. konkretnego banku - wtedy jest szansa na jakieś sensowne informacje.

Nie mając żadnej przeszłości kredytowej warto wziąć jakąś małą pożyczkę i spłacić ją przed czesem, lub chociaż kartę kredytową i robić nią zakupy lub paliwo, a spłacać mocno przed czasem.

Wtedy zapunktujesz i scoring wypadnie dobrze :wink:

Pisząc na forum-kredytowym warto pytać w wątkach dot. konkretnego banku - wtedy jest szansa na jakieś sensowne informacje.

Teraz to ja już wiem, tylko jak jestem za granicą to i tak co mi po tym, przecież nie będę jeździł do Polski, żeby kartą płacić. Kredytu potrzebuję teraz, a to już za późno, żeby łapać punkty ;)

Dzięki za radę, spróbuję zadać pytanie do konkretnych banków.

• 2 weeks później...
Byłam wczoraj w GE aby dowiedzieć się o kredyt hipoteczny w kwocie około 70 tyś zł - franki lub zł. Działkę kupiliśmy za gotówkę, również na dom mamy jakieś 70-80 % wkładu własnego - gotówka. Bardzo się zdziwiłam, że oboje z mężem musimy zarabić netto co najmniej 5 tyś zł, inaczej nie mamy szans na kredyt na powyższą kwotę - do tego dochodu nie możemy wliczać dziecka. Tylko, że o 5 tyś w naszym przypadku możemy teraz pomarzyć. Do innych banków już nie chodziłam, nie chciałam się denerwować, nie sądziłam że jest tak źle na rynku kredytowym.

Witam wszystkich :) . Jestem na etapie załatwiania kredytu na budowę domu i szczerze powiem, że nie wiem w jakiej opcji wybrać: frank, euro czy złotówka. Otrzymałam kilka ofert z banków przede wszystkim za pośrednictwem firm brokerskich i zastanawia mnie zaskakująco korzystna oferta kredytu w EURO :o :roll: i to w Nordea Bank. Duża różnica w stosunku do złotówki oczywiście na korzyść euro.

Wielu z was z pewnością ma większe doświadczenie w tej kwestii niż ja. Może ktoś z was mógłby się wypowiedzieć. Będę wdzięczna. :p

Pozdrawiam

Mróweczka :wink:

ostatnio też przeglądam oferty Banków i zdziwiłam się, że rata w euro wyszła mi niższa od tej we frankach i złotówkach. Zaczęłam więc sprawdzać, na ile opłacalne jest wzięcie kredytu w euro pomijając jednak ryzyko kursowe, bo to w walutach zawsze będzie występować. Jeśli więc chodzi o euro, to trzeba pamiętać, że za parę lat (i to pewnie całkiem niedługo) będziemy wchodzić do strefy euro. Po przejściu na euro obecne kredyty w PLN zostaną przewalutowane na EUR (tutaj będzie istotny kurs przeliczeniowy, ale to będzie negocjować rząd). Oprocentowanie mamy jednak zagwarantowane w umowie i ono będzie aktualne. To oznacza, że jeśli teraz weźmiemy kredyt w euro, gdzie marża Banku jest wyższa niż marża Banku przy kredycie w PLN, to wyjdziemy na tym gorzej. Kredyt w euro warto rozważać tylko wtedy, gdy marża Banku będzie niższa od tej w PLN. Najlepiej wrzuć temat w wyszukiwarkę i poszukaj. Ja to chyba czytałam na comperia.pl

Witam Wszystkich,

tytuł wątku sugeruje że powinny tutaj padać wypowiedzi tych co już "po". Ja dopiero "przed", ale pomyślałem że napiszę co mi zaproponowano. Kredyt jaki mnie interesuje to 350 tys/30 lat - na budowę. Mam działkę i tym sposobem wkład własny, budowa rozpoczęta, stan zero zakończony.

Więc tak, Open Finance S.A. - na razie propozycje mam dwie :

BZWBK - PLN - WIBOR 3M (4,16%) +Marża 1,35% = 5,51% , prowizja :o 3,5 % - tu mi się nóż w kieszeni otworzył, ubezpieczenie do czasu wpisu hipoteki - + 1 % marży, rata 1990 pln

ING - PLN - WIBOR 6M (4,33%) + marża 2% = 6,33 %, prowizja 1,6%, ubezpieczenie hipoteki 0,0634% marży miesięcznie więcej do czasu wpisu, rata 2173 pln

poprosiłem o oferty w EURO I CHF, zobaczymy co tam "dają".

A co Wam Open proponuje ? Ciekawi mnie czy podobne oferty składają innym Klientom w tym samym czasie. Pan strasznie za tym BZWBK był mocno...

Witam Wszystkich,

tytuł wątku sugeruje że powinny tutaj padać wypowiedzi tych co już "po". Ja dopiero "przed", ale pomyślałem że napiszę co mi zaproponowano. Kredyt jaki mnie interesuje to 350 tys/30 lat - na budowę. Mam działkę i tym sposobem wkład własny, budowa rozpoczęta, stan zero zakończony.

Więc tak, Open Finance S.A. - na razie propozycje mam dwie :

BZWBK - PLN - WIBOR 3M (4,16%) +Marża 1,35% = 5,51% , prowizja :o 3,5 % - tu mi się nóż w kieszeni otworzył, ubezpieczenie do czasu wpisu hipoteki - + 1 % marży, rata 1990 pln

ING - PLN - WIBOR 6M (4,33%) + marża 2% = 6,33 %, prowizja 1,6%, ubezpieczenie hipoteki 0,0634% marży miesięcznie więcej do czasu wpisu, rata 2173 pln

poprosiłem o oferty w EURO I CHF, zobaczymy co tam "dają".

A co Wam Open proponuje ? Ciekawi mnie czy podobne oferty składają innym Klientom w tym samym czasie. Pan strasznie za tym BZWBK był mocno...

zwróć uwagę na kwestię ubezpieczenia do momentu wpisania hipoteki. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta zwraca uwagę, że jest to de facto przerzucenie na klienta ryzyka prowadzenia przez Bank działalności gospodarczej (raport UOKIK dot. kredytów hipotecznych). Niektóre z zapisów są klauzulami niedozwolonymi (na stronie http://www.uokik.gov.pl jest cały rejestr). Parę rzeczy masz też tutaj http://www.rp.pl/artykul/146026,398604_Czego_nie_powinno_byc_w_umowie_kredytu.html

Z doświadczenia wiem, że lepiej samemu poszukać kredytu (jest sporo wyszukiwarek i stron, które w tym pomagają) niż korzystac z biur typu open finance. Przed swoim kredytem na działkę mialam parę rzeczy, które komplikowały sytuację i nikt nie był już w stanie odpowiedzieć mi na niektóre pytania. Byli jedynie przygotowani na typowe zapytania. Mogło się to zmienić, bo ja szukałam w I poł. 2008r. Po moich trzech spotkaniach (open finance i expander) wolałam poświęcić trochę czasu przed komputerem, poczytać na tematy, które są istotne przy kredycie i wytypować najlepsze oferty. Potem uderzyć do Banku już samemu. Teraz szykuję się do kredytu na budowę. W zasadzie wszystkie informacje można znaleźć w necie, a potem bezpośrednio od doradców z Banków.

Niezłe warunki ma podobno Nordea i Polbank. Można mieć obniżoną marże, jeśli zadeklaruje się przelew wynagrodzenia - w Nordei wymagane jest jednak aktywne korzystanie z konta, w Polbanku wystarczy samo przelewanie. W Polbanku jest teraz 0% prowizji za udzielenie. Szukaj dalej. Ja akurat jestem skazana na Polbank (mam tam własnie kredyt na działkę), bo warunki przerzucenia się z kredytem do Nordei są za mało atrakcyjne - niestety kredyt brałam jak frank był poniżej 2 zł :( Nie wiem jakie są tam marże w PLN, bo mnie nadal interesuje CHF.

Spirea - dzięki za info, ja szukam też na własną rękę informacji, open to takie dodatkowe wyjście. NORDEA w walucie mi wpadła w oko ale to nowy bank i troche muszę doczytać zainm się za niego zabiorę. Zaczynam od open i po tym co mi zaproponują będę szukał dalej. W Polbanku widzę problem "grecki" który do czasu kiedy wszystko idzie dobrze i bez problemów nie jest istotny ale jak się coś nie powiedzie i cżłowiek będzie miał pecha i będzie trzeba wyciągać argumenty prawne to nie chce mi się uczyć greckiego. Jest tu trochę już wcześniej na tym forum. NORD - wysłałem dodatkowe zapytanie o ich ofertę aktualna walutową i czekam na odpowiedź. Mam ten komfort że mi sie nie spieszy choć chciałbym już to mieć za sobą.

Współczuję wszystkim którzy musieli łapać co popadło i gdzie im łaskawie zdolność wyliczyli na TAK.

Jak mi się oferta nie spodoba to podziękuję i pójdę do innego banku. I tak się chyba stanie z BZWBK bo stwierdzenie "3,5% prowizji- obligatoryjnie doliczane do kredytu" bardzo mi się nie podoba. Nie dość że prowizja w******na w kosmos to jeszcze wrzucają to do kredytu żeby odsetki od tego walić.m Więc będzie to więcej niż 3,5.... Kaszana. Co z tego że rata niska....

Dlatego właśnie proszę wszystkich którzy mają już podobne kruczki za sobą aby się tutaj odezwali. Im więcej szczegółów się tutaj na forum znajdzie ( głównie bieżących - bo to się przecież zmienia co chwilę ) tym cenniejsze to forum będzie dla starających się o kredyt.

A ta marża 1,35 w BZWBK to sprawdzona ? Wiesz jakie trzeba spełnić warunki ? Scoring jest bardzo wymagający, ciężko dostać to 1,35. Zarówno pośrednicy jak i banki będą kusić czym się da, a analityk w banku dopiero otworzy Wam oczy. Polecam koniecznie składać do kilku banków wnioski.

Ja miałam z BZWBK problem bo .. spóźniłam sie 30 dni ratą kredytu sprzed 6 lat (340 pln). Do tego zamiast wziąść zarobki mojego męża z tego roku (zmienił w lutym pracę na lepiej płatna) wzięli zarobki z PIT-a (już nie pracuje tam przecież).

Ta marża to promocja aktualna. Wniosek składam, to sie przekonamy jak to bedzie na prawdę.

Wiadomo że czary mary każdy stosuje żeby naobiecywać nie wiadomo czego żeby tylko się Klient skusił, a potem jeszcze to i tamto sie okazuje nieco inaczej wyglądać...

Nie polecę na obiecanki cacanki z pewnością.

Dzięki za info o tym scoringu, będę uważał. Coś mi za bardzo naciskał Pan na ten bank... Pewnie dobre prowizje dla doradców dają. Może krzywdzę tu niektórych ale skąd wiadomo czy mi się szuja trafiła czy akurat jakiś uczciwy. Po to zapytałem co open oferuje w innych rejonach kraju. Jak ten sam bank to niewiele się wyjaśni a jeśli inne ciekawe oferty to sobie porównam.

Witam :D

Poszukuję kredytu hipotecznego:

kwota: 300 tys.

okres kredyt: 10 lat

waluta: PLN

zdolność: (jest - ja + żona na etatach, dochody wystarczajace).

Interesuja mnie oprócz najniższych kosztów całkowitych:

możliwość wcześniejszej spłaty (bez opłat),

Istotna wiadomościa jest:

- mam dzialke (duża)

- pozwolenie na budowe

- środki wlasne

- chce budowac do SSO (stan surowy otwarty)

Jakieś pomysły? :lol:

No myślę, że całkiem dobrym pomysłem będzie udać się do jakiegokolwiek banku...

Możliwe też, że tam znajdziesz kredyt, którego szukasz - bo tutaj będzie ciężko :roll:

jacekh, czasem warto zapłacić wyższą prowizję, aby oyrzymać niższe oprocentowanie. Przy takich kwotach to już jest kasa.

Szkoda czasu, lepiej przejsc sie po bankach samemu...
czas to się właśnie traci w tych bankach, bo zeby porównać z konkurencją muszisz odwiedzić przynajmniej 2. Ja w ekspanderze miałem na starcie porównainie z 5 banków i sprawdzoną zdolnośc w każdym z nich + warunki jakie mi może dać doradca ekspandera gdy będzie negocjował. Negocjowałem sam i wyszło na moje ale bez pierwszego "porónania kredytów" pewnie mógłbym tylko się uśmiechać do pani z banku, któa chciałaby mi wcisnąć najdroższą opcję...

Ale co kto lubi :wink:

Szkoda czasu, lepiej przejsc sie po bankach samemu...
czas to się właśnie traci w tych bankach, bo zeby porównać z konkurencją muszisz odwiedzić przynajmniej 2. Ja w ekspanderze miałem na starcie porównainie z 5 banków i sprawdzoną zdolnośc w każdym z nich + warunki jakie mi może dać doradca ekspandera gdy będzie negocjował. Negocjowałem sam i wyszło na moje ale bez pierwszego "porónania kredytów" pewnie mógłbym tylko się uśmiechać do pani z banku, któa chciałaby mi wcisnąć najdroższą opcję...

Ale co kto lubi :wink:

No i wlasnie, ze guzik prawda, bo ja tez dostalam porownanie 5 bankow, z ktorych w 2 nie mialam zdolnosci jak sie pozniej okazalo, a warunki byly identyczne jesli nie liczyc 2% prowizji dla pani z expandera (w moim przypadku bagatela 8000 zl). Mozna tam isc na rekonesans, ale oni i tak proponuja tylko te banki, z ktorych maja najwieksza prowizje.