Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

też uważam, że lepiej bezpośrednio szukać w Bankach. Open finance czy expander nie pobierają od nas żadnych opłat, logiczne jest, że płaci im zatem Bank, który wybrał klient. Niewykluczone, że niektóre Banki za niektóre produkty dają wyższą prowizję, więc ta oferta jest szczególnie polecana. Jak ja szukałam kredytu, Pan w o.f. polecił mi tylko ofertę mbank. Rzeczywiście była wówczas koszystna. Zapewnił, że mogę poza pieniędzmi na nabycie nieruchomości nawet na 100% dostać jeszcze 10%. To mi bardzo odpowiadało. Pytając się o Polbank (wtedy miał najkorzystniejszą ofertę na rynku) powiedział, że to grecki Bank i lepiej z tego nie korzystać, zresztą oni nie mają go nawet w swojej ofercie. Jak zadzwoniłam bezpośrednio do mbank-u okazało się, że z tymi 10% Pan wprowadził mnie w błąd.

W moim przypadku szybciej i dokładniej uzyskałam informacje z Banków niż od doradców. Dzwoniłam albo na infolinie albo bezpośrednio do oddziałów i dowiadywałam się o warunki kredytu telefonicznie. Jak coś było interesującego, to prosiłam o symulację na maila. Nigdzie mi nie odmówiono i nie wymagano osobistego pojawienia się. Njakorzystniejszą ofertę w rezultacie (na kupno działki w CHF i na 100%) miał ten mbank i Polbank. Potem porównałam wszystkie koszty okołokredytowe (mbank wymagał wielu ubezpieczeń) i wyszło mi, że najbardziej opłacalny jest ten kredyt w Polbanku. Kredyt to na tyle poważna sprawa, że lepiej poświęcić trochę czasu i dowiedzieć się dokładnie u źródeł.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeśli chodzi o tę wcześniejszą spłatę, to jest to pewne ograniczenie. Pułapką bym tego nie nazwała, bo wiedziałam o tym biorąc kredyt. Teoretycznie prowizja może przestać obowiązywać, bo jest ona regulowana tabelą opłat i prowizji, a nie zapisana na stałe w umowie. Nie spodziewam się jednak, aby Bank zrezygnował z możliwości zarobku. Dla mnie prowizja za wcześniejszą spłatę nie byłaby specjalnym problemem, bo kredyt mam tylko na działkę. Problemem jest zwiększenie kredytu poprzez wzrost kursu franka. Brałam kredyt kiedy frank był poniżej 2 zł :(( Jak teraz zaczęłam analizować warunki w innych bankach, to są po prostu nieopłacalne, aby spłacić kredyt przy obecnym kursie franka. Dlatego, jak napisałam wcześniej, jestem skazana na Polbank. Z tym spreadem, to nie jest chyba najwyższy, chociaż oczywiście są niższe na rynku. Dzisiaj jest 0,2375 gr różnicy, a np. w Dombanku czy Getin Banku 0,3568. Znalazłam jednak swoje "analizy" sprzed 1,5 roku jak szykowałam się do kredytu i w kwietniu 2008 różnica w Polbanku wynosiła 9,5 gr! Nie dość, że Banki zarabiają teraz na wyższych marżach przy CHF, to jeszcze tak podnieśli różnice w kursie.

No właśnie. Jak wcześniej wyglądał ranking spred?

..bo dzisiaj tak dla CHF

Narodowy Bank Polski CHF 5.48 gr 2,02%

Lukas Bank CHF 12.31 gr 4,61%

GE Money Bank CHF 14.30 gr 5,41%

BZ WBK CHF 14.77 gr 5,55%

PKO BP CHF 15.36 gr 5,76%

mBank CHF 16.46 gr 6,19%

MultiBank CHF 16.46 gr 6,19%

Nordea CHF 16.44 gr 6,20%

Bank BPH CHF 16.74 gr 6,25%

Bank Millennium CHF 16.97 gr 6,35%

Bank BGŻ CHF 17.87 gr 6,66%

Kredyt Bank CHF 17.83 gr 6,70%

Fortis Bank CHF 19.00 gr 7,25%

Alior Bank CHF 19.64 gr 7,42%

DnB NORD CHF 22.96 gr 8,89%

Polbank CHF 23.75 gr 9,14%

Deutsche Bank CHF 25.93 gr 9,97%

Dom Bank CHF 35.68 gr 13,90%

to rzeczywiście Polbank jest na szarym końcu. Zaskoczona jestem Deustche Bankiem, wydawało mi się, ze nie windują tak.

Oj nie wiem co z tym kredytem na budowę. Ostatnio siedziałam trochę w necie, czytałam i zaczęłam się zastanawiać, czy nie brać jednak w PLN. Za 5 lat będziemy mieć już eur, a marża zostanie. Tylko ta rata jest teraz wyższa o ok. 500 zł. Na razie postanowiłam czekać i zobaczymy co Banki będą miały do zaproponowania na wiosnę.

to rzeczywiście Polbank jest na szarym końcu. Zaskoczona jestem Deustche Bankiem, wydawało mi się, ze nie windują tak.

Oj nie wiem co z tym kredytem na budowę. Ostatnio siedziałam trochę w necie, czytałam i zaczęłam się zastanawiać, czy nie brać jednak w PLN. Za 5 lat będziemy mieć już eur, a marża zostanie. Tylko ta rata jest teraz wyższa o ok. 500 zł. Na razie postanowiłam czekać i zobaczymy co Banki będą miały do zaproponowania na wiosnę.

Po wejściu do strefy euro nie będzie spredu. Poza tym będą niższe marże w innych bankach. Jak zagwarantujemy sobie możliwość zmiany banku po kilku latach bez kosztów, to nie musimy się bać marży. Zmieniamy bank na ten z tańszą marżą!

Mamy kredyt na budowe z GE money bank

niestety kasy zabraklo i zastanawiamy sie czy mozna dobrac kredytu

Dobieral juz ktos z was kredyt ?

trzeba przedstawiac znow te same dokumenty co przy staraniu sie o kredyt czy teraz juz jkaos uproszczone?

wzielismy 270 tys a chcielibysmy dobrac 30 tys

Aktualnie Nordea daje takie możliwości. Można dobrać jakąś kasę nawet bez podawanie celu wydatkowania :) ..a co ważniejsze oprocentowanie będzie jak dla hipotecznego.

Też szukam kredytu (z dopłatami -Rodzina na swoim).

To, co juz wiem: BANK ZACHODNI WBK

w kredycie bez dopłat-marża 1,35%(warunek-założenie konta ROR)

w kredycie z dopłatami marża 2%(+ WIBOR jak wszędzie)

ALE PO 8 LATACH DOPŁAT MARŻA WZRASTA O 0,5%!

Bank PKO BP SA aktualnie marża 3,3!!! Miesiąc temu podobno była promocja z marżą 2,3%. Pan ma do mnie zadzwonić, jak będzie miał dobrą ofertę.

Bank Polskiej Spółdzielczości-marża 1,5%.Prowizja 2,5%, ale dla mnie prow. to sprawa mniej ważna oczywiście od marży. Wymagają 60% faktur w dokumentacji. Więcej dowiem się może w tym tygodniu. Są naprawdę tani!

Nawet jeśli kredyt u nich wymagałby ode mnie więcej załatwień, to może warto, bo to w końcu na całe życie.

Kredyt chcielibyśmy zaciągnąć niebawem, w lutym materiały tańsze, ale nie chciałabym zaciągnąć go z marżą 3,3, kiedy np. na wiosnę może być marża dużo niższa!

Do tej pory zdecydowani byliśmy na PKO BP (najwięcej ludzi tam rzeczywiście bierze), ale gdyby tanio było w Banku pol. Spółdz. to czemu nie?

Co o tym sądzicie? Czy ktoś kredytował się w BPS?

i kolejne oferty od Open F. 350 tys pln na 30 lat :

Deutche Bank - EUR - stopa procentowa(3M) 0,84% + marża 2,4% = 3,24 % , prowizja 2% spread 7,25% , rata 1778,44

Nordea - EUR - stopa procentowa(3M) 0,84% + marża 2,1% = 2,94 % , prowizja 2% spread 5,98 % , rata 1691,55

Polbank - EUR- stopa procentowa(3M) 0,84% + marża 4 % = 4,84 % , prowizja 2% spread 9,10% , rata 2193,82

i DnB Nord - EUR - stopa procentowa(3M) 0,84% + marża 3,85 % = 4,69 % , prowizja 1,5% spread 5,98% , rata 2094.49

no i CHF :

DB - stopa procentowa(3M) 0,36% + marża 3,20% = 3,56 % , prowizja 2% spread 9,97% , rata 1897,98

Nordea - stopa procentowa(3M) 0,36% + marża 2,10% = 2,46 % , prowizja 2% spread 6,19% rata - 1592.28

Polbank - stopa procentowa(3M) 0,36% + marża 4,40% = 4,76 % , prowizja 2% spread 9,14% - rata 2174,49

Marża w BZWBK w zetach nadal atrakcyjniejsza - 1,35% , chyba to nie taka najgorsza oferta... tylko ta prowizja :evil: wkurza mnie że za wypłatę kredytu będzie mnie ktoś golił na prawie 13 klocków a potem jeszcze od tego odsetki. Trzeba będzie się z tym dobrze przespać.

trzeba przedstawiac znow te same dokumenty co przy staraniu sie o kredyt czy teraz juz jkaos uproszczone?

Aktualnie Nordea daje takie możliwości. Można dobrać jakąś kasę nawet bez podawanie celu wydatkowania :) ..a co ważniejsze oprocentowanie będzie jak dla hipotecznego.

ale ja juz mam kredyt w GE jak jest napisane u gory wiec Nordea mnie nie rAtuje

wiem ze w GE trzeba podac powod a jakiz moge miec powod procz tego ze kasy mi zabraklo?

Ja teraz brałam kredyt w polbanku, to prawda,że jest prowizja od wcześniejszej spłaty, ale tylko przez 3 lata, poza tym można dostać na SSZ ja dostałam, dużo rzeczy można utargować,trzeba tylko trafić na kompetentnych pracowników :wink: Pieniądze na konto też bardzo szybko zostały przelane, wyrobiliśmy się w miesiąc od momentu odwiedzenia banku :wink:

Polbank info o prowizji od wcześniejszej spłaty kredytu umieszcza w tabelach opłat i prowizji (a nie w umowach z tego co wiem). Więc nieprawdą jest że jest prowizja przez cały okres bo nie wiadomo czy nie zmienią tej prowizji. To samo się tyczy tych trzech lat - gdzie to macie zapisane ?

Mirela99

nie podejrzewam Banku, aby zrezygnował z możliwości dodatkowego dochodu i przyjął wcześniejszą spłatę bezprowizyjnie. Co najwyżej może to być element okresowy jakiejś promocji, ale do tej pory zwykle dotyczyła marży i prowizji od udzielenia kredytu - to jest bowiem odczuwalne od razu przy wzięciu.

Juliarozumiem, że masz to zapisane w umowie. Czy dostałaś taki bonus tylko ze względu na skuteczne targowanie się i kompetencję pracowników, czy musiałać dać coś w zamian (lokata, karta kredytowa, wysoka kwota kredytu, mega zdolność itp.).

Kto bral kredyt w wbk? interesuje mnie podzial procentowy wg ich kosztorysu.Bo w moim oddziale bardzo restrykcyjnie cos do tych procentow za dany etap podchodza.Pokazali mi wzor i tego sie chca trzymac.

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/skanowanie0001.jpg

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/skanowanie0002.jpg

Wcześniejsza spłata i opłata za nią określona w jakiejś zewnętrznej tabeli to wytrych za pomocą którego bank moze w każdej chwili ogłosić że zmienia te stawki i tym samym przemyca dowolne stawki do umów z Klientami. Ja bym czegoś takiego nie podpisał. Powinno być napisane w umowie dokładnie jakie konkretnie stawki obowiązują i koniec. Zewnętrzne tabele które mogą ulec zmianie to porażka...

Spirea ja o tym doskonale wiem, ale chciałam uzmysłowić, że w polbanku nie ma zapisów dot, wczesniejszej spłaty kredytu w umowie (jak to ktos sugerował) lecz w tabeli prowizji która się moze w każdej chwili zmienić. Nie ma ani słowa o 3-letnim okresie itp. Przynajmniej w tym roku, nie wiem jak to wyglądało przed kilkoma laty.

arecki - ja starałam się o kredyt w BZWBK i wypełniłam dokładnie kosztorys wg ich zaleceń (inaczej wniosek podobno nie przejdzie). A że te kwoty są "chore" to już inksza inkszość ;).

ale ja juz mam kredyt w GE jak jest napisane u gory wiec Nordea mnie nie rAtuje

wiem ze w GE trzeba podac powod a jakiz moge miec powod procz tego ze kasy mi zabraklo?

Najlepiej zapytaj swojego doradcy w banku. A powód: chociażby wyższe ceny materiałów niż zakładaliście, możesz napisać, że jacyś wykonawcy spartolili robotę i trzeba było po nich poprawiać. Powodów może być wiele.