Zoya 08.01.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu śledzę wątki na forum. Planujemy z mężem wziąć kredyt hipoteczny - 200 000. Mamy zalane fundamenty. Myśleliśmy o 25 latach. Korzystając z doświadczeń forumowiczów postanowiłam sama przejść po bankach i się załamałam...Oboje z mężem mamy pracę na czas nieokreślony. Kończymy spłacać (bez żadnych opóźnień) kredyt za samochód (po 6 latach), więc jesteśmy wiarygodni i co nam proponują banki?! ING:marża - 2,1%!prowizja - 1,2% BZWBKmarża - 1,35% (przy czym należy założyć konto - koszt 15 zł + 1zł każda karta bankomatowa)prowizja - 3,5%! Na dzisiaj mam dość! Zastanawiam się, czy warto dalej chodzić. Jak uważacie doradca kredytowy zaoferuje coś lepszego. Jakoś im nie ufam, bo przecież oni też muszą zarabiać! Ale z drugiej strony ja nie umiem rozmawiać z przedstawicielami banków.Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 08.01.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Wszystkim zamierzającym brać kredyty polecam lekturę artykułu:http://biznes.onet.pl/kredyty-hipoteczne-wiekszosc-klientow-nie-wie-ile-,18574,1593020,1,prasa-detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 08.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Też czytałam dzisiaj ten artykuł. Nic nowego nie wymyślili, osoba która bierze kredyt, jak przeliczy sobie kwotę raty razy ilośc miesięcy wie ile wynosi ją kredyt.Bank to nie instytucja charytatywna i z udzielania kredytów żyje.Lepiej placic raty kredytu niż wynajmowac mieszkanie od kogoś, bo raty spłaca swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoya 10.01.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Zoya - marża banku w granicach 2,0 o teraz standard, niestety A oferta BZWBK to chłyt marketinkowy - odbija sobie nizsza marze na prowizji... Zanim bedziesz dalej obchodzisz banki, to skorzystaj z wyszukiwarek internetowych, np. http://www.comperia.pl/wyniki-kredyty-hipoteczne,budowa_domu-wtorny-mieszkanie_lub_dom-300000-200000--pln-2-30-35-0-----1---1.html co pozwoli ci wyeliminowac wiekszosc ofert A idz rozmawiac do 2-3 najlepszyh bankow Tak właśnie mi się wydawało, że w BZWBK to chwyt marketingowy. Comperię przeglądam już od ponad pół roku i jeszcze TotalMoney, Finansomat. Właśnie zdziwiło mnie to, że ING stoi tak wysoko. Straszne są te banki. Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 10.01.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu śledzę wątki na forum. Planujemy z mężem wziąć kredyt hipoteczny - 200 000. Mamy zalane fundamenty. Myśleliśmy o 25 latach. Korzystając z doświadczeń forumowiczów postanowiłam sama przejść po bankach i się załamałam... Oboje z mężem mamy pracę na czas nieokreślony. Kończymy spłacać (bez żadnych opóźnień) kredyt za samochód (po 6 latach), więc jesteśmy wiarygodni i co nam proponują banki?! ING: marża - 2,1%! prowizja - 1,2% BZWBK marża - 1,35% (przy czym należy założyć konto - koszt 15 zł + 1zł każda karta bankomatowa) prowizja - 3,5%! Na dzisiaj mam dość! Zastanawiam się, czy warto dalej chodzić. Jak uważacie doradca kredytowy zaoferuje coś lepszego. Jakoś im nie ufam, bo przecież oni też muszą zarabiać! Ale z drugiej strony ja nie umiem rozmawiać z przedstawicielami banków. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź Zoya... na pewno możesz pójść posłuchać doradcy - to nie są płatne usługi. Oni są finansowani przez banki. (Jeśli chcesz to Ci to wyjaśnię z jakich pieniędzy). Jeśli nie będziesz chciała, to nie skorzystasz. Osobiście polecam to rozwiazanie pod warunkiem sprawdzenia później w banku, czy nie masz podniesionej prowizji. To nie jest trudno sprawdzić(tych firm jest coraz więcej). Jaka korzyść? W jednym miejscu masz możliwość spr wielu ofert. Przy czym należy zasięgnąć opinii u kogo warto. Jeśli są powiązania kapitałowe pomiędzy firmą doradczą a bankiem lub bankami, to należy wzmóc uwagę. Zerknij na ten link: http://www.ehipoteka.com.pl/index/?id=f387624df552cea2f369918c5e1e12bc A wracając do Twojej oferty: to nie są złe warunki. Widzę że chyba masz konto w ING - to oferta dla tych którzy mają tam konto. W BZWBK musisz założyć konto prestiż (czy prestige - nie pamiętam jak oni je nazywają) - z tym kontem związane są pewne obowiązki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoya 11.01.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dziękuję bardzo. O to mi właśnie chodziło żeby nie błądzić w kredytowym gąszczu. Teraz wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 11.01.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadimusic 13.01.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Nic nie zastąpi osobistego rozpoznania w banku. Potrwa to 2 miesiące, ale to najskuteczniejszy sposób. Trzeba zrobić sobie tabelkę porównawczą - w banku wypełniać długopisem, a potem w domu analizować i wklepywać do kompa.W tym linku:http://www.money.pl/banki/wizytowki/są wizytówki większości banków, sprawdziłem każdy. Szukamy oddziału najbliżej nas i idziemy osobiście. Jeżeli jest dalej - telefonujemy.I porównujemyEwentualnie jeszcze raz dzwonimy i dopytujemy.Sprawdzamy opinie w necie i nie tylko.Następnie prosimy o wzór umowy kredytowej, którą na spokojnie kilka razy czytamy.I znowu dopytujemy, ciągle bez zobowiązań... Mi to zajęło chyba nawet 3 miesiące - więc trzeba zacząć odpowiednio wcześniej - ale teraz wiem co mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 13.01.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam!Chyba mam. Najlepszą ofertę w banku otrzymałem taką:cel: budowa domuczas spłaty: 30 latwartość kredytu: 300 tys pln (udział kredytu w wartości inwestycji 30-50%)waluta kredytu: EUROmarża banku: 2%przez pierwszy rok oprocentowanie z marżą: 2,6 %kwota za przyznanie kredytu: 0 plnwcześniejsza splata po 3 latach: 0 plnmożliwość spłaty w waluciewymagania: założenie konta (18pln) oraz wpływy miesięczne min. 5000 plnChyba wszystko.Pozdrawiam i szukam dalej, ale pewnie niżej już nie znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasz 13.01.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam! Chyba mam. Najlepszą ofertę w banku otrzymałem taką: cel: budowa domu czas spłaty: 30 lat wartość kredytu: 300 tys pln (udział kredytu w wartości inwestycji 30-50%) waluta kredytu: EURO marża banku: 2% przez pierwszy rok oprocentowanie z marżą: 2,6 % kwota za przyznanie kredytu: 0 pln wcześniejsza splata po 3 latach: 0 pln możliwość spłaty w walucie wymagania: założenie konta (18pln) oraz wpływy miesięczne min. 5000 pln Chyba wszystko. Pozdrawiam i szukam dalej, ale pewnie niżej już nie znajdę. A co to za bank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 13.01.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam! Chyba mam. Najlepszą ofertę w banku otrzymałem taką: cel: budowa domu czas spłaty: 30 lat wartość kredytu: 300 tys pln (udział kredytu w wartości inwestycji 30-50%) waluta kredytu: EURO marża banku: 2% przez pierwszy rok oprocentowanie z marżą: 2,6 % kwota za przyznanie kredytu: 0 pln wcześniejsza splata po 3 latach: 0 pln możliwość spłaty w walucie wymagania: założenie konta (18pln) oraz wpływy miesięczne min. 5000 pln Chyba wszystko. Pozdrawiam i szukam dalej, ale pewnie niżej już nie znajdę. A co to za bank? zapomniałem napisać dnb nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 13.01.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 zapomniałem napisać dnb nord Mam kredyt w DnB Nord, jeśli ktoś chce złożyć wniosek w tym banku to polecam p. Piotra S jako doradcę, tu są namiary: http://dnbnord-blog.pl/kontakt/ Wszystkie sprawy związane z kredytem załatwiłem z nim przez internet i pocztę, jedyne spotkanie było przy podpisaniu umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 13.01.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Nic nie zastąpi osobistego rozpoznania w banku. Potrwa to 2 miesiące, ale to najskuteczniejszy sposób. Trzeba zrobić sobie tabelkę porównawczą - w banku wypełniać długopisem, a potem w domu analizować i wklepywać do kompa. W tym linku: http://www.money.pl/banki/wizytowki/ są wizytówki większości banków, sprawdziłem każdy. Szukamy oddziału najbliżej nas i idziemy osobiście. Jeżeli jest dalej - telefonujemy. I porównujemy Ewentualnie jeszcze raz dzwonimy i dopytujemy. Sprawdzamy opinie w necie i nie tylko. Następnie prosimy o wzór umowy kredytowej, którą na spokojnie kilka razy czytamy. I znowu dopytujemy, ciągle bez zobowiązań... Mi to zajęło chyba nawet 3 miesiące - więc trzeba zacząć odpowiednio wcześniej - ale teraz wiem co mam. Nie wiem czy zazdrościć, podziwiać czy współczuć? zazdrościć - wytrwałości i ilości czasu wolnego podziwiać - za wytrwałośc współczuć - znam inne rodzaje rozrywek niż pielgrzymki do banków i odpytywanie pracowników (różne doświadczenie i wiedza) To tak jakbym szukając definicji jakiegoś znaczenia szedł do biblioteki, później do czytelni szkolnej itp a w domu mam dostęp do internetu i wikipedii itp Sorry, ale tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelnight 16.01.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 to moze cos na wesolo a propo kredytu.kabaret Smile-Kredyt http://www.youtube.com/watch?v=bStKYtRDaQY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 16.01.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Piękne też mam klientów zagubionych cieleśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olli03 21.01.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witamzastanawiam się nad kredytem w euro, ale nie wiem czy będę miała zdolność, no i ew ryzyko mnie nieco przeraza. ale to inna historia:) Miras- czy mozesz podpowiedzieć jaki bank moze albo w ogóle udzielic kredytu w euro, albo moze jaki ma najlepsze warunki. zastanawiam się nad odwiedzinami w BPH.a oto moja sytuacja- działka o wart 70 tys jest. do tego ok 170 tys wkladu wlasnego (155 tys gotówka plus już zaliczka na budowę domu). Całkowity koszt wybudowania domu to 320 tys. Czyli potrzebuję 150 tys. Mam um. na czas nieokreśl. na kwotę netto 2365zł. Na utrzymaniu ja i dziecko.czy w ogóle na walutę mam szansę?w PLN to chyba najkorzystniej wypadł podczas mojego wywiadu BZWBK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 21.01.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam zastanawiam się nad kredytem w euro, ale nie wiem czy będę miała zdolność, no i ew ryzyko mnie nieco przeraza. ale to inna historia:) Miras- czy mozesz podpowiedzieć jaki bank moze albo w ogóle udzielic kredytu w euro, albo moze jaki ma najlepsze warunki. zastanawiam się nad odwiedzinami w BPH. a oto moja sytuacja- działka o wart 70 tys jest. do tego ok 170 tys wkladu wlasnego (155 tys gotówka plus już zaliczka na budowę domu). Całkowity koszt wybudowania domu to 320 tys. Czyli potrzebuję 150 tys. Mam um. na czas nieokreśl. na kwotę netto 2365zł. Na utrzymaniu ja i dziecko. czy w ogóle na walutę mam szansę? w PLN to chyba najkorzystniej wypadł podczas mojego wywiadu BZWBK. Olli... w Euro nie wychodzi zdolność, nie wiem czy bierzesz pod uwagę kredytu w PLN dofinansowanego przez Rząd w programie "Rodzina na Swoim"? Jeśli nie możesz skorzystać to pozostaje złotówka. Euro Ci nie wychodzi ponieważ mas na utrzymaniu dziecko i banki musza odliczyć pewną kwotę na zycie. Twoja zdolnośc w Euro waha się w oklicach 90-100 tys. zł Gdyby "wypaliło"dofinansowanie to miałałbyś podobne raty jak w walucie. Po 8 latach może się zmienić Twoja sytuacja - zresztą wówczas będziemy mieć już Euro. BZWBK ma wysoką prowizje za uruchomienie i koszty związane z kontem prestiż - przelicz to. Niestety teraz nie mam czasu... jeśli chcesz to później policzę. Możemy jeszcze spr Millennium i Lukasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadimusic 22.01.2010 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Nic nie zastąpi osobistego rozpoznania w banku. Potrwa to 2 miesiące, ale to najskuteczniejszy sposób. Trzeba zrobić sobie tabelkę porównawczą - w banku wypełniać długopisem, a potem w domu analizować i wklepywać do kompa. W tym linku: http://www.money.pl/banki/wizytowki/ są wizytówki większości banków, sprawdziłem każdy. Szukamy oddziału najbliżej nas i idziemy osobiście. Jeżeli jest dalej - telefonujemy. I porównujemy Ewentualnie jeszcze raz dzwonimy i dopytujemy. Sprawdzamy opinie w necie i nie tylko. Następnie prosimy o wzór umowy kredytowej, którą na spokojnie kilka razy czytamy. I znowu dopytujemy, ciągle bez zobowiązań... Mi to zajęło chyba nawet 3 miesiące - więc trzeba zacząć odpowiednio wcześniej - ale teraz wiem co mam. Nie wiem czy zazdrościć, podziwiać czy współczuć? zazdrościć - wytrwałości i ilości czasu wolnego podziwiać - za wytrwałośc współczuć - znam inne rodzaje rozrywek niż pielgrzymki do banków i odpytywanie pracowników (różne doświadczenie i wiedza) To tak jakbym szukając definicji jakiegoś znaczenia szedł do biblioteki, później do czytelni szkolnej itp a w domu mam dostęp do internetu i wikipedii itp Sorry, ale tak uważam. Do banku szedłem lub dzwoniłem przygotowany - mając informację dostępne na stronach internetowych. Ale na stronach często nie ma wielu ważnych informacji i trzeba je wyciągać poprzez zadawanie konkretnych pytań lub (najlepszy sposób) poprzez pobranie regulaminu i wzoru umowy kredytowej - ale nie wszędzie chcą ją udostępniać na wstępnym etapie. Nie była to rozrywka - przy podpisywaniu umowy na 20 lat poświęcenie kilku tygodni jest koniecznością. Przy okazji można zobaczyć jak traktuje się w danym banku klientów, którzy już mają podpisane umowy i nie trzeba się o nich tak starać jak przy pozyskiwaniu nowych... to są bezcenne doświadczenia. Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim nowym kredytobiorcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olli03 22.01.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Olli... w Euro nie wychodzi zdolność, nie wiem czy bierzesz pod uwagę kredytu w PLN dofinansowanego przez Rząd w programie "Rodzina na Swoim"? Jeśli nie możesz skorzystać to pozostaje złotówka. BZWBK ma wysoką prowizje za uruchomienie i koszty związane z kontem prestiż - przelicz to. Niestety teraz nie mam czasu... jeśli chcesz to później policzę. Możemy jeszcze spr Millennium i Lukasa. tak myslałam nad rodziną na swoim, zwłaszcza, że mam realne szanse na spłacenie w ciągu tych 8 lat całości kredytu. ale na wszelki wypadek szacuję koszt całego kredytu dla spłaty po 30 lat. konto prestiż mam i tak w BZWBK, a dla 150 tys koszty prowizji wyszły ok 5000zł. i są kredytowane. a czy np raty malejące? chętnie przeczytam jeśli udałoby Ci się policzyc i sprawdzic inne banki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona x 24.01.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 czy mam szanse na kredyt.. jesli moj dochod netto to jedyne 1150 zł na miesiac.. ?? dodam ze pozwolnieei na budowe mam z siostra.. ktorej dochod netto - 1800 na miesiac.. jest juz stan surowy, zadaszony.. chcialabym ok 50000 tys. kredytu zeby wykonczycz parter.. a pozniej przez kolejne lata powoli konczyc reszte.. Problem tez w tym ze chcialabym wziasc tylko kredyt na siebie - splacac raty ok.600 zl miesiecznie (jestem mezatka, ale mieszkam z rodzicami wiec nie mam duzych wydatkow) .. czy bank udzieli mi kredytu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts