Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Mam dylemat mam dwie opcje do wyboru:

1. Program RnS w PKO BP, rata odpowiednio mniej wiecej 1500 i później 1900

2. Kredyt w pln w Nordei i rata jakies mnie j wiecej 1900 i po wypłacie ostatniej transzy przewalutowanie na Euro i rata mniej wiecej na dzień dzisiejszy wychodzi jakies 1450.

Co byście doradzili

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do RnS to porównaj to ze zwykłym kredytem bo zdarzają się sytuacje gdzie zwykły kredyt hipoteczny jest na lepszych warunkach niż RnS.

Banki wykorzystują ten cały program i wpuszczają Klientów w niezłe maliny. Dopóki jest dopłata to jest tanio a potem...

No i nie da się ocenić tego kredytu czy jest atrakcyjny jeśli nie podasz jakie są prowizja i marża ani o jaką kwotę się rozchodzi. Na moje oko jakieś 300 - 330 tys. ?

W RnS jest z tego co pamiętam ograniczenie kosztu metra kwadratowego do określonej kwoty zależnej od regionu , pewnie już się temu przyglądałeś/aś

Pozwolą Ci przewalutować taki kredyt? Pewnie nie za darmo, a za kilka lat i tak będziemy w Euro.

Wczoraj podpisaliśmy umowę kredytową z BPS. Marża 1,5%(grudniowa), policzcie ile trwały załatwienia (raczej nie z naszej winy, bo wymagane dokumenty mieli dostarczane w ciągu 1-2 dni).

Ale chyba niezłe warunki, jak na obecne, kryzysowe czasy, po niedzieli kupujemy materiały (po cenach zimowych).

Ja potargach w Krakowie w PKO BP dostałem nast. ofertę na (RnS):

Marża 2,2% kwota kredytu 350 tys.

Prowizja 0% ale pod warunkiem skorzystania z ubezpieczenia od ryzyka utray pracy na dwa lata 2,27% kwoty kredytu

Brak opłat za wycene i za inspekcje niestety u mnie dojdzie jeszcze ubezpieczenie niskiego wkładu własnego bo nie wliczają wartości działki do wkładu własnego.

Inna oferta to PEKAO SA w odddziale:

Marża 2% ale tu jakoś inaczej liczą wibor i jest o 0,1% wyższy niż w BP

Prowizja 1%

wycena 832zł

plus podniesienie oprocentow do czasu ustanowienia hipoteki 0,6 i jednorazowe ubezpieczenie ok 500zł

Witam :D

Jesteśmy z mężem w trakcie rozglądania się za kredytem.. skorzystaliśmy z pomocy doradcy open finance, przedstawił nam cztery propozycje, dwie w pln i dwie w euro... przyznam szczerze, że nie wiem o co w tym wszystkim chodzi :o ... dlatego postanowiłam poczytać Wasze opinie.. ale w końcu i tak nie wiem czy lepiej w złotówkach czy euro ??? Miras pomóż !!

pozdrawiam :wink:

Witam :D

Jesteśmy z mężem w trakcie rozglądania się za kredytem.. skorzystaliśmy z pomocy doradcy open finance, przedstawił nam cztery propozycje, dwie w pln i dwie w euro... przyznam szczerze, że nie wiem o co w tym wszystkim chodzi :o ... dlatego postanowiłam poczytać Wasze opinie.. ale w końcu i tak nie wiem czy lepiej w złotówkach czy euro ??? Miras pomóż !!

pozdrawiam :wink:

Kasiu chętnie, ale...

nie ma jednej odpowiedzi. Dlaczego?

=> ważna jest wysokość kredytu

=> okres na jaki chcesz go wziąc

=> mozliwość skorzystania z kredytu RnS

=> Waszych w rodzinie

=> kosztów przewlutowania

=> spredu

i świadomości Waszej o ryzyku walutowym.

To powinien wyjaśnić Wam doradca. Ja też potrzebuję wiedzieć więcej, żeby Ci podpowiedzieć.

Nie ma jednej odpowiedzi i dlatego są różne odpowiedzi dla różnych naszych sytuacji.

Jeśli masz ochotę to napisz do mnie na priv infromacje o kredycie tj kwota, źródło Waszych dochodów, wartość dochodów i ile ma lat starszy kredytobiorca. Postaram się przybliżyć Ci trochę problem

8)

Ja potargach w Krakowie w PKO BP dostałem nast. ofertę na (RnS):

Marża 2,2% kwota kredytu 350 tys.

Prowizja 0% ale pod warunkiem skorzystania z ubezpieczenia od ryzyka utray pracy na dwa lata 2,27% kwoty kredytu

Brak opłat za wycene i za inspekcje niestety u mnie dojdzie jeszcze ubezpieczenie niskiego wkładu własnego bo nie wliczają wartości działki do wkładu własnego.

Inna oferta to PEKAO SA w odddziale:

Marża 2% ale tu jakoś inaczej liczą wibor i jest o 0,1% wyższy niż w BP

Prowizja 1%

wycena 832zł

plus podniesienie oprocentow do czasu ustanowienia hipoteki 0,6 i jednorazowe ubezpieczenie ok 500zł

Jeśli masz LTV ok 100% czyli wartość kredytu do wartości wkładu własnego, to PKObp ma lepszą ofertę. Należy jednak pamiętać o tym że w PKO bp jest prowizja za wcześniejszą spłatę kredytu.

pzdr

Witajcie!

My już prawie zdecydowaliśmy się na kredyt Rodzina Na Swoim. W PKO BP dostaliśmy taką ofertę:

zakup domu na rynku wtórnym

wartość inwestycji 250000zł

wielkość kredytu 200000zł

raty malejące, okres 30 lat

prowizja 0,3%

marża 2,1%

Jednak oprocentowanie w PKOBP to marża + taki ich twór WIBOR – S 3M a nie poprostu WIBOR i niem wiem czy różnica pomiędzy WIBOR – S 3M a WIBOR jest istotna?

Proszę o podpowiedź odnośnie tego WIBOR – S 3M.

Pozdrawiam

Witajcie!

My już prawie zdecydowaliśmy się na kredyt Rodzina Na Swoim. W PKO BP dostaliśmy taką ofertę:

zakup domu na rynku wtórnym

wartość inwestycji 250000zł

wielkość kredytu 200000zł

raty malejące, okres 30 lat

prowizja 0,3%

marża 2,1%

Jednak oprocentowanie w PKOBP to marża + taki ich twór WIBOR – S 3M a nie poprostu WIBOR i niem wiem czy różnica pomiędzy WIBOR – S 3M a WIBOR jest istotna?

Proszę o podpowiedź odnośnie tego WIBOR – S 3M.

Pozdrawiam

Co do WIBOR 3MS w PKO BP SA to to "S" oznacza uśrednienie z danego kwartału. Ponoć często zdarza się, że WIBOR na koniec kwartału szybuje w górę i inne banki z tego korzystają (mają wyższy WIBOR), zaś w PKO liczą średnią. Ja np. zaciągnęłam kredyt w BPS i mam WIBOR w tym m-cu 4.23(ale nie żałuję-niska marża), więc chyba nie masz się czego obawiać.

Miras, chyba jest w tym racja?

Obserwowałam WIBOR w kilku bankach przez ostatni rok (licząc na dobrą ofertę z PKO BP) i w PEKAO SA zawsze był ciut wyższy niż w PKO BP. W BPS był w grudniu taki sam-4,18

8) Tak to prawda...

Banki różnie wyliczają WIBOR tzn mają różne algorytmy wyliczania.

Najczęściej jest 3miesięczny, ale np ING ma 6 Miesięczny :)

To norma i nie obawiaj się WiBORu - to akurat zmienna część oprocentowania kredytu ale uzależniona od kosztu pieniądza na rynku międzybakowym.