Karollinka 23.02.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 dochody z umów o prace na czas nieokreślony a kredyt w wysokosci 80 tys.zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 24.02.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Czytam sobie to forum od czasu do czasu i martwi mnie Wasze podejście do kredytu Rodzina na Swoim. Wszyscy piszecie jak to banki stosują wyższe marże niż dla standardowych złotówek i jak to będzie drożej za osiem lat w porównaniu do zwykłego kredytu, a nikt z Was nie pomyślał, że po ośmiu latach można sobie zamienić bank na najtańszy w PLN/EUR/CHF i z mniejszym saldem zadłużenia obciąć koszty kredytu/wysokość płaconej raty. Osobiście, podobnie jak kolega miras zajmuję się doradztwem finansowym (akurat pod szyldem OF) i mocno ubolewam nad Waszą opinią na temat doradców. Zdaję sobie sprawę, że są osoby, które przy przedstawianiu ofert klientom wskażą oferty z najwyższą dla siebie prowizją, ale nie można uogólniać, bo w ten sposób krzywdzicie uczciwych ludzi z tej branży. A już najgorszym chamstwem jest skorzystanie z pomocy doradcy przy porównaniu ofert i po wyborze najodpowiedniejszych dla siebie - spacer z wnioskiem prosto do banku. Jeśli nie jesteście pewni czy doradca przedstawia Wam najlepsze opcje lub przypadkiem nie dokłada wyższej prowizji etc - zweryfikujcie to telefonicznie w banku - a w przypadku potwierdzenia tego, że jednak wykonał dla Was dobrą robotę - doceńcie jego pracę i złóżcie u niego wniosek kredytowy. Najlepiej nie wybierać się do byle kogo - popytajcie znajomych może znają kogoś, kogo z czystym sumieniem mogliby Wam polecić, wtedy na pewno traficie do kompetentnej osoby. Z doświadczenia wiem, że doradcy, którzy pracują tylko i wyłącznie na prowizji, a zatem zajmują się pozyskiwaniem klientów, a nie obsługą całej masy ludzi z formularzy internetowych, są bardziej kompetentni, bo zależy im na Waszych poleceniach, dlatego nie dopuszczą możliwości niedopowiedzenia czegoś lub wprowadzenia kogoś w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmk52 24.02.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witam, Proszę o odp. czy otrzymałem dobre warunki na kredyt z dopłatą w PKOBP (23.02.2010): Kwota kredytu 250 tys. Okres 30 latRaty stałeprowizja wynosi 2%Marża 2,45 %Wkład własny 148 tys. Podobno zaostrzają warunki na RNS (nie liczą działki do wkładu własnego) proszę o potwierdzenie czy Wy tez tak macie. Jako plan awaryjny Polbank(19.02.2010): Kwota kredytu 250 tys. Okres 30 latRaty stałeWaluta: EuroMarza 2,90 %Prowizja 0,5 %1,5 % za wcześniejszą spłatę przez cały okres kredytu1,5 % podwyższenia marzy do czasu wpisu do hipoteki Bardzo proszę o opinie czy aktualne warunki sa OK, czy Wasze warunki sa podobne w tych bankach. Jestem przed etapem podpisania umowy. Z gory dziekuje za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo1 24.02.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 witajcie mam takie zapytanieczy ktoś korzystał z kredytu hipotecznego Getin banku mimo ze jestem już 10 lat klientem PKO BPdzisiaj już drugi raz odrzucili mój wniosek o kredyt hipoteczny na rozbudowę i remont domuteraz tłumacząc że jestem za młody (28 lat) że za krótko pracuje w danej firmie (2,5 roku) i że nie było dołączonych dokumentów z geodezji ( gdzie w geodezji mnie wyśmiali i bank również) wymyślają co się da żeby nie dać tego kredytu i zaszedłem właśnie do Getin banku gdzie dużo ludzi przychodzi u mnie w miasteczku po odrzuceniu wniosków przez PKOi zaproponowali mi warunki o niebo lepsze niż w "moim" bankua jak założę ROR to jeszcze oprocentowanie trochę spadnie jest jedno ale czytając opinie na temat tego banku w internecie to 93% to negatywne opinie i nie wiem co sądzić więc może ktoś ma u nich taki kredyt Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 28.02.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ja tez planuję wziąć kredyt na budowę domu i mam ofertę w Polbanku. Kredty ma być w euro, jednak trapi mnie opinia o tym banku. Znalazłam mnóstwo negatywnych opinii. Nie wiem co robić. Czy ktoś z was ma tam kredyt hipoteczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiawloczka 01.03.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam Po licznych konsultacjach z różnymi ludźmi - specjalistami , oraz przeanalizowaniu wszystkich "za" i "przeciw", wybraliśmy kredyt w PLN w banku ING....na następujących warunkach: - oprocentowanie 6,28% (w tym marża 2 %, WIBOR 6M-4,28%) - brak prowizji za uruchomienie - ubezpieczenie pomostowe 0,0634% /m-c (do czasu wpisu hipoteki) - uznanie działki jaki wkładu własnego - nadplata po 5 latach bezpłatnie, do 5 lat 1,5% Co wy na to? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 01.03.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Bardzo dobra oferta, zawsze znajduje się w pierwszej 3 lub 4 w każdym zestawieniu kredytu z wkładem własnym na poziomie min. 20%. Ciekawiej może być tylko w Millenium, Allianz Banku lub BZ WBK - ale tylko pod warunkiem, że zaproponują Ci marże 1,35%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiawloczka 01.03.2010 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam qufeel...To co piszesz o doradcach ma sens, ale skąd mam wiedzieć, czy trafiłam do konkretnej, kompetentnej osoby (nie miałam się kogo poradzić)...Korzystalismy z doradztwa OF...umówilismy sie przez formularz internetowy ...miły Pan spotkał sie z nami dwa razy, przedstawił oferty 4 banków..rozmawiał rzeczowo, ale nie do końca przekonywujaco..z tygodniowym opóźnieniem (po mojej interwencji wysłał obiecane pliki z dokumentami do wypełnienia)...po czym przepadł jak kamien w wodę...kontakt sie urwał..obiecał, że zadzwoni z terminem kolejnego spotkania, a tym czasem nie odbiera telefonu, nie odpisuje na maila, minęły prawie trzy tygodnie (a czas nas nagli)...więc zaczęlismy działac na własna rękę....wiem co sobie myslisz..po chamsku, ale uwierz mi, nie chcielismy tego....nie mam pojecia dlaczego nas tak potraktował... Może mialam pecha, a moze tak to po prostu jest ...?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 02.03.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 ok. jest to dobra oferta w ing, jeśli chodzi o zł, a co z euro? Warto brać czy nie i co sądzicie o polbanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 02.03.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam qufeel...To co piszesz o doradcach ma sens, ale skąd mam wiedzieć, czy trafiłam do konkretnej, kompetentnej osoby (nie miałam się kogo poradzić)...Korzystalismy z doradztwa OF...umówilismy sie przez formularz internetowy ...miły Pan spotkał sie z nami dwa razy, przedstawił oferty 4 banków..rozmawiał rzeczowo, ale nie do końca przekonywujaco..z tygodniowym opóźnieniem (po mojej interwencji wysłał obiecane pliki z dokumentami do wypełnienia)...po czym przepadł jak kamien w wodę...kontakt sie urwał..obiecał, że zadzwoni z terminem kolejnego spotkania, a tym czasem nie odbiera telefonu, nie odpisuje na maila, minęły prawie trzy tygodnie (a czas nas nagli)...więc zaczęlismy działac na własna rękę....wiem co sobie myslisz..po chamsku, ale uwierz mi, nie chcielismy tego....nie mam pojecia dlaczego nas tak potraktował... Może mialam pecha, a moze tak to po prostu jest ...?? pozdrawiam Niestety takie są uroki oddziałów stacjonarnych OF... Jako doradca mobilny mocno ubolewam nad tym jaką opinię o doradcach buduje rzesza pracowników oddziałów stacjonarnych. Jedyne co mogę Wam poradzić: jak nie macie nikogo zaufanego lub poleconego przez dobrze obsłużonych znajomych - po wypełnieniu formularza internetowego jak zadzwoni do Was osoba z call center upierajcie się żeby spotkanie odbyło się poza oddziałem OF, np. u Was w domu etc - wtedy przydzielą Wam doradcę mobilnego, który na pewno nie dopuści do takiej sytuacji, że poczujecie się olani lub źle potraktowani. Niestety osoby zatrudnione w oddziałach nie zdają sobie sprawy jakim ciężkim kawałkiem chleba jest pozyskiwanie klientów, bo wszystko mają podane na talerzu i mogą sobie w klientach przebierać. Ja tego niestety nie zmienię, a wierzcie mi, że niestety też na tym cierpię. Jakby ktoś z Was potrzebował namiar na jakiegoś doradcę mobilnego OF, obojętnie z jakiego regionu - piszcie na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 02.03.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 ok. jest to dobra oferta w ing, jeśli chodzi o zł, a co z euro? Warto brać czy nie i co sądzicie o polbanku? Kwestia wyboru, zastanów się czy dla takiej oszczędności na racie warto podjąć ryzyko walutowe - ostatecznie to Ty będziesz ponosić wszelkie konsekwencje swojej decyzji. Co do polbanku, to wszyscy moi klienci, którzy mają tam kredyty nie mieli z tym bankiem problemów. Sprawdź jeszcze ofertę Raiffeisena, i np. Multibanku - wprowadzili nową promocję z marżą 2,5% na EUR i 2% na PLN bez względu na wysokość wkładu własnego i kwotę kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 03.03.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 03.03.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam wszystkich, w czy jest możliwość zrezygnowania z karencji w splacie odsetek przy wypłacie kredytu w transzach na budowe domu?? Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedź.Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawik 03.03.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 w czy jest możliwość zrezygnowania z karencji w splacie odsetek przy wypłacie kredytu w transzach na budowe domu?? Czy napewno chodzi ci o karencję w spłacie odsetek ? Przy kredytach wypłacanych w transzach jest obligatoryjna karencja w spłacie kapitału a nie odsetek, w czasie karencji płacisz tylko odsetki. Dopiero po wypłacie ostatniej transzy zaczynasz spłacać kapital + odsetki i nie ma mozliwości aby kapitał zaczać spłacać wczesniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 03.03.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 tak tak, oczywsicie chodzilo o kapital. czyli nie ma mozliwosci splaty kapitalu od poczatku?? w zadnym z bankow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawik 04.03.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Niestety nie , bank nie wie czy wypłacisz cały kapital czy nie . Zauwaz ,że wysokosc odsetek tez jest naliczana od kwoty wypłaconego kapitału. Najpierw płacisz od pierwszej transzy , po wypłacie kolejnej odsetki zwieksza się bo narasta wypłacony kapitał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 04.03.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Dzieki wielkie za odpowiedź. Pozdrawiam,RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 05.03.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 No ale chyba nie ma przeszkód, żeby kasę z wypłaconej transzy wrzucić na lokatę jednodniową i podbierać z tej lokaty w miarę potrzeby. Wtedy odsetki od lokaty równoważyłyby w dużej części odsetki od wypłaconej transzy. No nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 05.03.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Oczywiście, że nie ma przeszkód - sam tak właśnie robię obecnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal2280 06.03.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam!Czy ktoś z Was ma kredyt w banku Millennium? Co sądzicie o tym banku - ja do dziś spotkałem się tylko z niepochlebnymi opiniami - że problemy z formalnościami, że masówka itd. Tymczasem po miesiącu szukania, odwiedzonych 15 bankach i konsultacjach z doradcą finansowym, to właśnie w tym banku otrzymaliśmy najkorzystniejszą ofertę.Szukamy kredytu na budowę (300tyś), wkład własny działka (100tyś). Propozycja Millennium: marża 2,11%, prowizja 1%, raty 1463/1851. Alternatywnie PKO S.A.: marża 2,47%, prowizja 1,24%, raty 1534/1921. Przewagą Millennium nad PKO S.A. obok nieco lepszych warunków jest możliwość spłacenie po 3 latach kredytu bez prowizji. Zawsze po 8 latach można poszukać lepszej oferty. Mam nadzieję, że do tego czasu więcej się wyjaśni co do euro w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts