Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

2. Kredyt w pln w Nordei i rata jakies mnie j wiecej 1900 i po wypłacie ostatniej transzy przewalutowanie na Euro i rata mniej wiecej na dzień dzisiejszy wychodzi jakies 1450.

Pomysł ciekawy. Czy z tym faktycznie nie byłoby problemu?

Planuję budowę domu i przeraża mnie wizja skoków Euro przy transzach kredytu.

Też myśleliśmy bardzo poważnie na kredytem w euro - ale ryzyko, że na pewnym etapie budowy braknie pieniędzy z uwagi na spadek kursu trochę nas odstraszyło.

Skończy się raczej na programie RnS.

Co do Multibanku - nie wiem jaka jest aktualna oferta i wymagani, ale jak byłem u nich w lutym to obowiązkowe były nietanie ubezpieczenia.

W praktyce każdy może otrzymać trochę inne warunki i wymagania (zależnie od swojej kondycji finansowej).

Sama opinia o banku - spotkałem się tylko z dobrymi zdaniami (był mi polecany przez osobę która brała u nich kredyt)

Wszystko zależy jak "czyste" są papiery, i czy nie ma potrzeb czegoś prostować, donosić, spłacić zobowiązań itd.

Nam (w Nordea i Millennium) wstępną decyzję obiecali na za 2tyg - co z tego będzie zobaczymy, bo czekamy. Podobno całość formalności (jeżeli nie ma ww. komplikacji) powinna zamknąć się w miesiącu – i mamy taką nadzieję bo pogoda zachęca by już coś ruszyć.

My właśnie dostaliśmy pozytywną decyzję w Millenium.Trwało to 10 dni a jutro podpisujemy umowę.Chcieliśmy wziąć kredyt w swoim dotychczasowym banku BZ WBK, ale strasznie dużo biurokracji.Najpierw wymyślili ,że mamy za mały wkład własny,jak już był ,to powierzchnia domu za duża w stosunku do wielkości kredytu itp.W Millenium nie stwarzali żadnych problemów,kosztorys zrobiliśmy sami ( w WBK akceptują tylko od uprawnionego kosztorysanta ).Jak dalej będzie to zobaczymy

No powiało trochę optymizmem. :D Mnie wg własnych analiz najbliżej chyba do ING, dlatego biorący kredyt w ING odezwijcie się!! :wink: Problem w tym, że pozwolenie będzie za ok. 1-1,5 miesiąca, a budowa ma ruszyć za 2 miesiące. I rozumiem, że bez pozwolenia na budowę nie mam czego szukać w banku??

Normalne to to nie jest ale możliwe niestety tak :evil:

Z tego co wiem to maja chwilowo ( w związku z zawirowaniami w Grecji) zminimalizować sprzedaz . Genaralnie zwasze rozpatrywali dużo szybciej. Postaraj się dowiedziec u doradcy na jakim etapie jest twój wniosek ( mają mozliwość sprawdzenia w systemie co się dzieje ) bo może po prostu spadł komus pod biurko i przywaliła go sterta papierów :wink:

Ja też mam zamiar złożyć wnioski jeszcze do innych banków. Polbank trzyma człowieka w napięciu i dezorganizuje plany. Specjalnie zaczeliśmy załatwiać kredyt w styczniu, żeby na wiosnę był, a tu klops. Jeśli chodzi o Kredyt Bank, to miałam tam kredyt i byłam bardzo zadowolona.

• 2 weeks później...