marioantikus 28.12.2005 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Witajcie , tak sobie czytam Wasze wypowiedzi o kredytach, niestety u mnie sytuacja sie komplikuje bo uzyskuje swoje dochody w formie zryczaltowanego podatku dochodowego, tego wiekszosc bankow (np.mBank) nie lubi:( Jedynie GE udziela z oswiadczenia o zarobkach, a nie ze smiesznych wzorow bankowych... Macie jakies doswiadczenia w tej tematyce? Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 26.01.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 podciągam do góry bo ten temat też mnie intresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARIO2 27.01.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 WITAM A czy nie przeraza was tak długi okres spłat kredytu (np 25lat),bo my też planujemy wziąść kredyt na dom gdzieś na 25-30 lat. Tylko te lata spłat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 27.01.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Znjadź lepszy sposób zdobycia kapitału to oleję 30 lat spłat Mnie się nie udało... Co nie znaczy, że nie planuję szybszej spłaty, zresztą ponoć większość kredytobiorców hipotecznych tak robi. W moim zawodzie tak jest, że na początku przez długi czas ochody są stabilne, lecz kiepskie - na budowę domu z oszczędności miałbym szansę tak po 50-ce - no chyba że wyjadę, ale to już jest zupełnie inna rozmowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziko 28.01.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 WITAM A czy nie przeraza was tak długi okres spłat kredytu (np 25lat),bo my też planujemy wziąść kredyt na dom gdzieś na 25-30 lat. Tylko te lata spłat? to przeraza tylko na poczatku. po prostu bedziesz przez znaczna czesc zycia mial rate splaty wpisany w co miesieczny budzet. czlowiek sie szybko przyzwyczaja. niebezpieczne jest tylko w sytuacji kiedy kredyt jest wysoki i nie masz ubezpieczenia na wypadek utraty zdolnosci uzyskiwania przychodow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziko 28.01.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 a ja mam inne pytanie. rozmawialismy z zona wstepnie z doradca jakiejs malo znanej firmy "efect", generalnie cos a'la expander i open, tyle tylko ,ze nie reklamuja sie i trafiaja do ludzi poprzez rekomemdacje. wstepna propozycja byla taka, ze doradca rekomendowal nam kredyt polaczony z inwestycja. tzn , czesc raty odsetkowej moze byc za porozumieniem z bankiem inwestowana, moze byc tez wzbogacana dodatkowymi srodkami. symulacja jaka widzialem przy zalozeniu ,ze 100zł z raty + 150zł wlasne , czyli w sumie 250zł inwestowane co miesiac w jakis fundusz, przy zalozonej stopie zwrotu 12% po 15 latach daje ok 111tys zł ktore mozna wykorzystac do wczesniejszej splaty. 75% srodkow inwestycji jest poza windykacja. "+" generalnie zaleta jest oczywiscie to ,ze rzeczywiscie zyskuje sie mozliwosc wczesniejszej splaty sporej czesci kredytu, a srodki na inwestycje pochodza czesciowo z kredytu. a moga tez pewnie stanowic calosc inwestowanych srodkow. "-" wada to ,ze jak w przypadku oprocentowania kredytow, nie wiemy jaka bedzie rentownosc inwestycji w przyszlosci. w ostatnich kilkunastu miesiacach przy boomie na gieldzie, fundusze akcyjne maja szokujace wyniki. jeden widzialem nawet dobrze ponad 200% (slownie dwiescie procent) wzrostu. no ale hossa nie trwa wiecznie, po hossie predzej czy pozniej przyjdzie bessa. czy ktos z Was korzystal z takiego rozwiazania?czy ktos w ogole widzial wczesniej taka oferte w banku, ja po wczorajszej rozmowie przez chwile szukalem w internecie i nic nie znalazlem. pzdr,K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 30.01.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 kilka bankow ma tak oferte np millenium ale musisz sie spacjalnie o to pytac w wiekszosci wlasnie posrednicy proponuja taki myk ale po namysle nie wszedlem w to poniewaz juz jestem ubezpieczony we wszystkich filarach i za to place niemala kase i dzieci tez maja rozne fundusze wiec dodatkowo placic co miesiac 200 czy 250 zl do kazdej raty to troche duzo jak na przyszle zyski po 15 latach nawet obietnica zejscia z oprocentowania nic im nie dala po prostu postraszylem ze pojde do konkurencji i obnizyli oprocentowanie do takiego poziomu jakbym mial brac lacznie z tym funduszem i placic dodatkowo.Sadze ze jak na mentalnosc Polakow to cos takiego nie bardzo sie przyjmie. Polacy sa jeszcze za biedni i za malo wybiegaja do przodu z kalkulacjami finansowymi. Nikt w naszym super kraju nie jest pewien jutra.PozdrawiamCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziko 01.02.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 ale z tego co mi mowil doradca, nie trzeba niczego wykladac z wlasnej kieszeni, mozna przeznaczac czesc raty, ktora masz wplacac do banku, wiec argument o ty, czy Cie stac czy nie odpada. nie musisz nieczegod oplacac co miesiac. ubezpieczenia i fliary te czy inne tez nie maja tu za wiele do rzeczy bo mozesz inwestowac w cos innego i jak rozumiem, o to wlasnie chodzi. zeby inwestowac a nie oszczedzac. chodzi o fundusze np akcyjne , stopy zwroty z ostatnich 6 miesiecy sa niesamowite , http://mojefinanse.interia.pl/fun/wykres?rodz=1552&sort=4&dat1=&dat2=&Submit1=Wyszukaj tu znowu uwaga na o bessie oczywiscie, ale przeciez mozna pojsc w mniejsze ryzyko znalezc jakies bezpieczniejsze fundusze od akcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elvis 04.02.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 a ja mam inne pytanie. rozmawialismy z zona wstepnie z doradca jakiejs malo znanej firmy "efect", generalnie cos a'la expander i open, tyle tylko ,ze nie reklamuja sie i trafiaja do ludzi poprzez rekomemdacje. wstepna propozycja byla taka, ze doradca rekomendowal nam kredyt polaczony z inwestycja. tzn , czesc raty odsetkowej moze byc za porozumieniem z bankiem inwestowana, moze byc tez wzbogacana dodatkowymi srodkami. symulacja jaka widzialem przy zalozeniu ,ze 100zł z raty + 150zł wlasne , czyli w sumie 250zł inwestowane co miesiac w jakis fundusz, przy zalozonej stopie zwrotu 12% po 15 latach daje ok 111tys zł ktore mozna wykorzystac do wczesniejszej splaty. 75% srodkow inwestycji jest poza windykacja. "+" generalnie zaleta jest oczywiscie to ,ze rzeczywiscie zyskuje sie mozliwosc wczesniejszej splaty sporej czesci kredytu, a srodki na inwestycje pochodza czesciowo z kredytu. a moga tez pewnie stanowic calosc inwestowanych srodkow. "-" wada to ,ze jak w przypadku oprocentowania kredytow, nie wiemy jaka bedzie rentownosc inwestycji w przyszlosci. w ostatnich kilkunastu miesiacach przy boomie na gieldzie, fundusze akcyjne maja szokujace wyniki. jeden widzialem nawet dobrze ponad 200% (slownie dwiescie procent) wzrostu. no ale hossa nie trwa wiecznie, po hossie predzej czy pozniej przyjdzie bessa. czy ktos z Was korzystal z takiego rozwiazania? czy ktos w ogole widzial wczesniej taka oferte w banku, ja po wczorajszej rozmowie przez chwile szukalem w internecie i nic nie znalazlem. pzdr,K Wzialem podobny jredyt w Open gdzie oprocz raty kredytu place 500 zl na fundusz inwestycyjny w Skanii. Dzieki temu zyskalem 0,3% procenta czyli mam kredyt na 2,14. wyglada pozytywnie ale ostatecznie bedzie mozna powiedziec po 5 latach bo przez taki okres bede musial oszczedzac te 500 zl miesiecznie. W moim przypadku i tak co miesiac placilem 500 zl na rozne fundusze (III filar) wiec tylko to skonsolidowalem i mam nadzieje zyskalem (oczywiscie ponioslem tez jakies koszty przejsciowe).l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elvis 04.02.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 kilka bankow ma tak oferte np millenium ale musisz sie spacjalnie o to pytac w wiekszosci wlasnie posrednicy proponuja taki myk ale po namysle nie wszedlem w to poniewaz juz jestem ubezpieczony we wszystkich filarach i za to place niemala kase i dzieci tez maja rozne fundusze wiec dodatkowo placic co miesiac 200 czy 250 zl do kazdej raty to troche duzo jak na przyszle zyski po 15 latach nawet obietnica zejscia z oprocentowania nic im nie dala po prostu postraszylem ze pojde do konkurencji i obnizyli oprocentowanie do takiego poziomu jakbym mial brac lacznie z tym funduszem i placic dodatkowo. Sadze ze jak na mentalnosc Polakow to cos takiego nie bardzo sie przyjmie. Polacy sa jeszcze za biedni i za malo wybiegaja do przodu z kalkulacjami finansowymi. Nikt w naszym super kraju nie jest pewien jutra. Pozdrawiam CMyK Generalnie sie z Toba zgadzam ale zamiast odkladac pieniadze na kilka roznych funduszy stwierdzilem iz lepiej to skonsolodowac, miec mniej problemow i dzieki temu jeszcze cos zarobic na kredycie hipotecznym. Oczywiscie nic nie mozna poradzic na gerenalny dolek na gieldzie ale i tak patrzac w persepktywie 30 lat wyglada to pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 05.02.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 no i my tez mamy juz kredyt w Milleniumwaluta CHF, marża stała 0,7%+3M Libor to aktualnie jest 1,01 czyli razem 1,71%, ROR 0zł, marża 0zł, karencja 12m-cy - bo tyle chcieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaropow4 06.02.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Bank BOŚ, kredyt w PLN, oprocentowanie 4.95 marża 1%, prowizja 0.75, wkład własny około 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 06.02.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 MYSZKA A PRZY JAKIM WKŁADZIE WŁASNYM I KIEDY DOSTAŁAŚ TAKIE WARUNKI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 06.02.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 wkład własny powyzej 50%, własnie podpisałam umowe, marza oczywiscie po nagocjacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 06.02.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Byliśmy dziś w banku, kredyt przyznali, umowa jest i prawie ją podpiasliśmy... PRAWIE a problem leży w liczbie transz, wynoszącej ni mnie ni więcej, tylko 11. JEDENAŚCIE. Czy to jest normalne? Czy też tak macie? Wnioskowaliśmy o 3. liczyliśmy na 5, dostaliśmy... Czy tak się da prowadzić budowę dostając po 15 tysi a następne po obfotografowaniu i wyliczeniu ile to procent wybudowaliśmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 08.02.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 pomocyja laik dopiero powoli bede robic casting bankow czy ktoś mnie wytlumaczy caly ten galimatjas (o ja ciemna:))co to ten LIBOR I ROR?proszeee????I PRZY CZYM MOGE SIE TARGOWAĆ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 08.02.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 generalnie targuj sie o marże, na LIBOR to dla CHF a WIBOR dla PLN to bank nie ma bezpośredniego wpływu, ROR to zwykle konto osobiste zakladane przez bank w którym bierzesz kredyt do jego obslugigeneralnie siła Twojego przekonywania to suma kredytu, czas jego trwania i procent własnego wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 13.02.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 kropi nie wiem gdzie brałeś ten kredyt - ja w BPH i ustalono ze będzie 5 transz ale w umowie doczytałem się ze zmiana ich ilości oraz termin wypłacania poszczególnych nie stanowi zmiany warunków umowy - o ile zmieszcze się w tzw. okresie wykorzystania kredytu (czyli ze ostatnią transzę musze wziaść np. w maju 2006). W praktyce jestem do tylu o 2 transze a pani z banku powiedziała ze mogę wziąśc resztę kasy na raz. Problem w tym ze przy tak niskim kursie CHF stracę 13.000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowyswiat 13.02.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 BPH nie polecam - mam tam kredyt od 5 lat na starych mocno obecnie niekorzystnych warunkach - wszystko było ok dopóki spłacałam wysokie raty i bank na mnie zarabiał krocie. Problemy zaczęły się obecnie, wystąpiłam o zmianę marży banku - potraktowano mnie arogancko, po 30 dniach oczekiwania na decyzję bez rezultatu zadzwoniłam - okazało się że i tak krótko czekam na odpowiedź, bo inni czekają 3 miesiące i dłużej. Po 2,5 miesiacu otrzymałam odpowiedź i warunki mniej korzystne, niż osoby składające wniosek obecnie. Odpowiedź banku była jedynie w formie ustnej, na moją wyraźną prośbę pani wydrukowała oficjalną odpowiedź, myślała, że forma ustna będzie wystarczająca. Generalnie - opieszałość, brak profesjonalizmu. Mogli na mnie zarabiać cały czas, ale tak naprawdę nie są zainteresowani udzieleniem dobrego i taniego kredytu. Zaproponowano mi prowizję w wys. 2,5% - śmiech na sali przy wkładzie w wys. 75% i sprawdzonym kliencie. W Millennium na dzień dobry 0,75% prowizja, w KB 1%. Nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 13.02.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Jak wspomniałem, kredyt mam zapewniony (jeszcze nie podpisałem umowy) w GE Money Bank. A jakie dali ci warunki w BPH? Dziś byłem w Kredziu ale jest trochę do kitu - wprawdzie transz jest tyle, ile sam sobie zażyczę, ale procent jest wyższy o pół punktu (3,25 w CHF) i trochę dodatkowych opłat. Panienka zachęcała żeby podejść na targi budowlane pod koniec lutego, banki zwykle wystawiają swoje stanowiska i można skorzystać z różnych promocji (jak pamiętam z ub. roku jt. zwykle zwolnienie z prowizji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts