Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na 30 lat

Rata w EURO ok. 1033zł/mies,

Rata w PLN ok. 1400zł

prowizja od 0% do 2% max.

Jesli zdecydujesz sie na kredyt Rodzina na Swoim rata w PLN będzie wynosić ok 990zł przez 8 pierwszych lat czyli mniej niz w EURO bez dopłaty. Po 8 latach zawsze można zmienić bank :)

Tylko nie napisał(aś, eś) :) w którym to banku

Wracam do wątku Targów i specjalnych promocji. Ja dostałem zaproszenie z PKO BP. Faktycznie są atrakcyjne obniżki. Marża niższa o 0.1% oraz dużo mniejsza prowizja - z 2% do 900zł. Piszę z pamięci więc mogłem coś pominąć. Mam na myśli Targi w Katowicach (Bytków) w ten weekend. Warunek: zapisać się na listę na Targach (co nic nie kosztuje i nie zobowiązuje)

Oferta BZWBK z marżą 1,35 jest aktualna, ale bardzo trudno dostać takie warunki.

U nas to się ciągnie już prawie 4 miesiące, ale nareszcie jesteśmy umówieni na podpisanie umowy w piątek. Kogo nie przeraża tak długie załatwianie i koszmarne procedury gdzie co chwilę coś nowego wymyślają to można się starać. Inaczej absolutnie odradzam. Jeśli komuś się spieszy to tym bardziej omijać szerokim łukiem.

dostalem decyzje o przyznaniu kredytu rns na budowe domu 190tys 30 lat prowizja 0 wibor3m 4,28+ marza2,1 zastanawiam sie czy to dobre warunki wklad wlasny dzialka

Tak z ciekawości zapytam jaki projekt domu masz i na ile opiewa kosztorys, nam przy domu 109 m (użytkowej) pan w banku powiedział że nie może być mniejszy niż 250 tys.

Ale to dla nas za dużo chcielibyśmy mniej bo mamy zamiar na dokończenie budowy sprzedać mieszkanie.

Witam - widzę że jest ważne pytanie o stosunek powierzchni domu do wartości kredytu. Generalnie jest tak że bank wymaga minimum ok 2000 zł na metr2 powierzchni uzytkowej domu. Co to oznacza? tylko tyle , ze przyjmują taki koszt wybudowania metodą gospodarczą. Nie obchodzi ich fakt że wybudujesz się taniej.

Generalnie jest taka zasada. To takie minimum.Pracuję jako doradca i wiem że niektóre banki liczą sobie minimum 2200 a nawet więcej. Jedynym odstępstwem jest bardzo duży dom gdzie można udokumentowac, że wtedy wybudowanie m2 będzie tańsze. ( zazwyczaj kosztorys powinien wtedy byc podpisany przez kierownika budowy itp ). Jeśli masz mieszkanie i zamierzasz go sprzedac to ok, bank wcale nie wymusi żebyś wzieła wiecej ale da warunek !!! przed uruchomieniem ostatniej transzy kredytu zażada abys z wkładu własnego czyli ze sprzedanego mieszkania zrobiła część inwestycji a dopiero po inspekcji czy bedzie to zrobione wyplaci ci ostatną transzę. Więc dobrze się zastanówcie czy nie lepiej wziąć więcej ale się nie martwic czy sprzedacie mieszkanie na czas... Bo jak będziecie mieć środki to zawsze nie musisz wypłacać ostatniej transzy tylko dokończyć i zamnknąć inwestycje ze środków własnych.

Jeśli chcesz pomogę ci konkretnie to wyliczyć,

pozdr.:-))

Edytowane przez LINDA71

Tak z ciekawości zapytam jaki projekt domu masz i na ile opiewa kosztorys, nam przy domu 109 m (użytkowej) pan w banku powiedział że nie może być mniejszy niż 250 tys.

Ale to dla nas za dużo chcielibyśmy mniej bo mamy zamiar na dokończenie budowy sprzedać mieszkanie.

domek jest maly 101m kosztorys opiewal na kwote190tys budowa systemem gospodarczym

Kredyt mieszkaniowy rns - proszę o pomoc!!!

Witam, jestem samotną matką i chcę kupić mieszkanie. niestety nie znam się na tych procedurach, na co zwrócić uwagę, czego się wystrzegać itp. oczywiście najbardziej interesuje mnie kredyt w programie rodzina na swoim. w open finance proponują mi Getin bank, jednak na forach są tylko negatywne opinie na ten temat. dodam jeszcze, że jestem zatrudniona na umowę na czas określony (do konca sierpnia). posiadam 30% wkładu własnego. Pomóżcie mi w kwestii formalności. Jakie warunki muszą być spełnione, żeby kredyt był dla mnie najtańszy, czyli, żebym płaciła możliwie najtańsze raty. z gory dziekuje za pomoc

Aczarna - getin bank sobie zostaw na sam koniec , Open zawsze poleca ten bank bo mają z niego najwiekszą prowizje:-). ale on jest drogi.

warunki kredytu z doplatą : mieszkanie o powierzchni maksymalnie do 75 m2, dom do 140m2. Musisz oczywiscie zmiescic sie w przedziale cenowym ( ceny za metr w twoim wojewodztwie zobaczysz na stronie BGK. ) jesli chodzi o umowę tu moze byc największy problem, ale musialabys mi podac wiecej szczegółow to znalazłabym ci bank ktory przyjmie dochód na czas okreslony . Jeśli chcesz napisz do mnie na prw, albo na mail [email protected] -

jesli masz wkład własny to bardzo dobrze, pozwoli ci to na lepszą ofertę. Pozdrawiam .

Kredyt mieszkaniowy rns - proszę o pomoc!!!

Witam, jestem samotną matką i chcę kupić mieszkanie. niestety nie znam się na tych procedurach, na co zwrócić uwagę, czego się wystrzegać itp. oczywiście najbardziej interesuje mnie kredyt w programie rodzina na swoim. w open finance proponują mi Getin bank, jednak na forach są tylko negatywne opinie na ten temat. dodam jeszcze, że jestem zatrudniona na umowę na czas określony (do konca sierpnia). posiadam 30% wkładu własnego. Pomóżcie mi w kwestii formalności. Jakie warunki muszą być spełnione, żeby kredyt był dla mnie najtańszy, czyli, żebym płaciła możliwie najtańsze raty. z gory dziekuje za pomoc

Bardzo dobrą ofertę RnS ma Fortis.

Kredyt przyznany: ING:

PLN - 30 lat

prowizja 0%

opr. 6,19 w tym marża 1,9

Wibor 6m - jaki dokładnie to się okaże we wtorek przy podpisaniu umowy.

270 tys. rata 1634 zł.

Rozumiem ze kredyt w PLN? Marza ładna :) gratuluje i życzę żeby starczyło na wymarzony domek!

Edytowane przez Joanna&Tomasz

Anna P - ja ci tylko chciałam wyjaśnic jak to jest z tym kosztorysem:-) ))) i wkładem własnym...

jesli chcesz skorzystac z doradcy poszukaj - pewnie oszczedzisz czas. Jak masz pytania napisz do mnie maila to odpowiem. [email protected] - nie jestem tu codziennie ale służę wiedzą i doswiadczeniem :-_)))

Moze ktos z Was mi doradzi.Chce wziasc kredyt na dokonczenie budowy. Mysle nad kredytem w Euro, w przeliczeniu na pln chcialbym wziasc 150.000.Wartosc calej inwestycji wyjdzie okolo 285.000.W jakim banku byscie polecili.Zalezy mi na szybkiej decyzji banku.

Nie da sie szybko odpowiedziec, zbyt mało informacji - tu raczej wiecej nie podawaj, napisz szczegołowo na prw, to doradze gdzie warto uderzyc w pierwszej kolejnosci

pozdrawiam.

Polecam Kredyt Bank. Kredyt 300 tys w Euro. Marża 2,3%, prowizja 0%. Kredyt na 35 lat, rata ok. 1280 zł.

Mają teraz promocję 0% prowizja, obniżyli marżę i wymagane dochody netto z 10 tys na 5 tys. Mają dobry kurs i mały spread, np. w porównaniu do dnb jest znaczna różnica na kursie, do tego kurs przy uruchamianiu można negocjować ;)