JoannaTomasz 06.05.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Polecam Kredyt Bank. Kredyt 300 tys w Euro. Marża 2,3%, prowizja 0%. Kredyt na 35 lat, rata ok. 1280 zł. Mają teraz promocję 0% prowizja, obniżyli marżę i wymagane dochody netto z 10 tys na 5 tys. Mają dobry kurs i mały spread, np. w porównaniu do dnb jest znaczna różnica na kursie, do tego kurs przy uruchamianiu można negocjować Niższy spred mają: MultiBank mBank PKO BP Alior Nie jest wymagany dochód min 5000zł ( wystarczy ok. 4600zł - 2 osoby na 35lat, 4200zł - 1 osoba na 35 lat) rata ok. 1232zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 06.05.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Z multi i mbankiem mam inne doświadczenia niż piszesz, dochody mamy wyższe niż wymagane, 3 osoby w rodzinie i nie było zdolności. Te 4600 to czysty dochód, po odjęciu już pewnie wszystkich zobowiązań i to na 2 osoby tylko. Nie pisze, że KB jest najlepszy, ale jestem świeżo po rozeznaniu kredytowym, dwu, trzy miesięcznym i naprawdę jest wart zastanowienia, tym bardziej, że można fajnie wynegocjować kurs. A w alior o wymaganych dochodach to nawet nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 09.05.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Witam Ja mam następujący problem.Mam kredyt na działkę w Aliorze- 155 tys. teraz na budowe domu chcemy dobrać 300 tys. W Aliorze możemy wziąc kredyt tylko w PLN- średnio atrakcyjny, w EURO nie mamy zdolności ;-( Możemy wymienić go na kredyt w Deutsche lub Kredyt Banku - w Euro. DB- prowizja 0%Marza okolo 2,5%nie potrzeba faktur- tylko inspekcje na budowie. Mam jednak kłopot z tym, że operat szacunkowy jest na kwotę 600 tys zl.Nie wiem jak banki odnosza sie do takiej roznicy miedzy kosztorysem- potrzebujemy wziac 300 tys na budowe prostego 138m domkuZ dzialka to bedzie razem 455 tys.a operat jest na kwote 600 tys. Czy ktos ma moze doswiadczenie w tej kwesti? Moze znajdzie sie osoba ktora byla w podobnej sytuacji?Czy starac sie o zmiane operatu na nizsza kwote? Wiem , ze niektore banki chca aby operat i kosztorys byly zblizone, inaczej moga zadac udowodnienia, ze dysponujemy roznica miedzy kosztorysem a operatem. A dla innych jest to plusem (ponoc)Co robic?Bardzo prosze o pomoc w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sensi1719504014 10.05.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 ania_74 - z tego co pamiętam mój bank (jak to zabrzmiało:)) - DB, przyznał mi kredyt na podstawie operatu szacunkowego sporządzonego przez rzeczoznawcę z ich własnej listy. Rzeczoznawca była na tyle chętny do współpracy z nami, że zapytał ile rzeczywiście mamy własnych funduszy i operat sporządził w taki sposób, że kredyt+ nasze fundusze = koszt budowy domu wg. operatu:). Miało to znaczenie przy wypłacie drugiej transzy: plan finansowy budowy domu bank sporządza w taki sposób, że najpierw się wykorzystuje środki własne i pierwsza transzę, potem rzeczoznawca robi inwentaryzacje tego, co jest zrobione i czy posunęliśmy się w pracach tak daleko, jak wskazuje na to kosztorys. I jeżeli nasz wkład był wystarczający -następuje kolejna wypłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małosia1 11.05.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Witam wszystkichMy jesteśmy w takiej sytuacji, że jako wkład własny mamy działkę i mieszkanie, które chcemy sprzedać, ale dopiero pod koniec budowy. Szukaliśmy banku, który pójdzie nam z tym na rękę, żeby nie sprzedawać mieszkania od razu i nie tułać się po stancjach do zakończenia budowy.Po wielu wycieczkach, również do doradców w open finance i expanderze, (którzy nawiasem mówiąc nie pomogli nam szczególnie) padło na PKO BP.Nie wymagają typowego kosztorysu, ani operatu, tylko sami robimy "kosztorys", który ma podpisać kierbud. I tu moje pytanko: dom jest z wbudowanym garażem, a banki mają swoje widełki za m2 ( od 2000 - 2200zł/m2 minimum). Którą powierzchnię uwzględnić w "kosztorysie" - z garażem czy bez? - różnica jest spora i mam dylemat, żeby nie przegiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LINDA71 11.05.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Jesli garaz w projekcie jest w domu to musisz przyjac koszt garazu, bo zaden inspektor nie odbierze domu bez wybudowanego garazu skoro jest w jednym budynku. Sama rozumiesz. Nie ma odbioru nie ma zakonczenia kredytu. Musisz przyjac cal koszty. albo zmienic projekt .... przerabiałam taki przypadek z klientami, garaze byly prawie tak kosztowne jak połowa domu....Poza tym ten kosztorys to tez nie tak bylejak. Bo jak bank zleci kontrole swojego rzeczoznawcy to bedzie dokładnie sprawdzał czy to co jest w projekcie da sie wybudowac za tyle ile wpisałas. ( a doradcy w expanderze i openie to pożal sie boże "fachowcy " od siedmiu bolesci...) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 12.05.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 ...a doradcy w expanderze i openie to pożal sie boże "fachowcy " od siedmiu bolesci... I tu się zgadzam w 200% - pewnie jest kilku, którzy się znają na rzeczy, ale ogólnie lepiej omijać szerokim łukiem. Szukaj doradcy z banku, w którym chcesz wziąć kredyt - znają procedury/wymagania i zawsze jedno ogniwo w całym "łańcuchu pokarmowym" mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eljed 12.05.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Prosze o podpowiedz i ewentualne wskazówki..Chciałabym starac sie o kredyt hipoteczny.Mam już jeden kredyt w BZWBK na kwote 15.000tys. I muszę go spłacac jeszcze 3 lata.Jest to kwota 500złPracuje za granicą..mam tu działalnosc jednoosobową.Pracuje 2 miesiące i na 2 zjeżdżam do Polski.Działalnośc mam zarejestrowaną od listopada 2008. Kredyt byłby na remont bardzo starego domu.Jestem jedynym żywicielem i mam jeszcze 2 córki uczące sie.Czy mam jakieś szanse? Aha, wkładem własnym byłaby tylko hipoteka..nie mam oszczędnosci.Ela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 13.05.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Jestem po wstepnych rozmowach w Nordea. Kredyt 150.000 w Euro Warunki jakie dostalem to oprocentowanie w okresie przejsciowym do ust. hipoteki 4,68, pozniej 3,68 Marza standardowo 3% ale dano mi do zrozumienia ze jeszcze mozemy sie potargowac Co sadzicie o takich warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 13.05.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Hej!Byliśmy na targach kredytowych (czy jak to tam), przy kramie pko bp kolejka a u innych pustki, też staneliśmy i..... sprawa wygląda całkiem całkiem. Byliśmy już w tut. oddziale i jesli zrobimy dobry kosztorys to 190 tys. dostaniemy bez problemu (tani region budowlany), działkę wyceniamy sami (pani ostrzegla żeby się oczywiście nie wygłupić i nie napisac ceny z kosmosu -40 tys. może być). Teraz pytanie czy bralibyście w euro, jak obliczyliśmy rata byłaby tańsza o 250 zł, ale czy ryzykowac jak myślicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziutek78 13.05.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Ja nie zaryzykowałam. Stwierdziłam, że jeżeli mam różnicę między ratą w PLN a Euro ok. 300,00 zł to mi się nie opłaca ryzykować przy tak niskiej wartości Euro, bo zakładaliśmy, że teraz to zacznie ono tylko drożeć , a było to 1,5 miesiąca temu, i rzeczywiście Euro idzie w górę. Poza tym w PLN mam marżę 0% - promocja ING a w Euro - PKO BP - marża 3%. Uważam, że ryzykowanie opłaca się przy większym kredycie, kiedy różnica w racie jest znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LINDA71 13.05.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Jestem po wstepnych rozmowach w Nordea. Kredyt 150.000 w Euro Warunki jakie dostalem to oprocentowanie w okresie przejsciowym do ust. hipoteki 4,68, pozniej 3,68 Marza standardowo 3% ale dano mi do zrozumienia ze jeszcze mozemy sie potargowac Co sadzicie o takich warunkach? Moźna sie potargowac..tak jak ci napisałam... na 2,8 powinni zejsc ( mogą !!! tylko chcą coś w zamian ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LINDA71 13.05.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 I tu się zgadzam w 200% - pewnie jest kilku, którzy się znają na rzeczy, ale ogólnie lepiej omijać szerokim łukiem. Szukaj doradcy z banku, w którym chcesz wziąć kredyt - znają procedury/wymagania i zawsze jedno ogniwo w całym "łańcuchu pokarmowym" mniej Najlepszy jest doradca ktoremu sie "chce"!!!, a niestety tym typowo z banku nie zawsze... 17 godzina i koniec pracy. a co do wiedzy, to heheh najlepszy jest doradca ze stazem pracy w banku... ( wiem coś o tym bo byłam po tamtej stronie 12 lat....)... pozdrawiam wszystkich rzetelnych i etycznych Doradców przez duże D:-))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 13.05.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Ja nie zaryzykowałam. Stwierdziłam, że jeżeli mam różnicę między ratą w PLN a Euro ok. 300,00 zł to mi się nie opłaca ryzykować przy tak niskiej wartości Euro, bo zakładaliśmy, że teraz to zacznie ono tylko drożeć , a było to 1,5 miesiąca temu, i rzeczywiście Euro idzie w górę. Poza tym w PLN mam marżę 0% - promocja ING a w Euro - PKO BP - marża 3%. Uważam, że ryzykowanie opłaca się przy większym kredycie, kiedy różnica w racie jest znaczna. Marża w ING jest 0 % ? A nie przypadkiem prowizja ? To zasadnicza różnica. Ja się w końcu doczekałem w BZWBK finału i marżę 1,35 dali po wielkich przebojach. W PLN oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziutek78 13.05.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Oj to przejęzyczenieoczywiście że prowizja, chyba jakaś zmęczona jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziutek78 13.05.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Marża w ING jest 0 % ? A nie przypadkiem prowizja ? To zasadnicza różnica. Ja się w końcu doczekałem w BZWBK finału i marżę 1,35 dali po wielkich przebojach. W PLN oczywiście. No Twoja marża mnie powala U mnie 1,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal2280 14.05.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ostatecznie kredyt mamy w Millennium w RNS. Wniosek złożony 16 marca, podpisanie umowy 6 maja, wypłata pierwszej transzy 12 maja.Wszystko się przeciągało przez problemy z Rzeczoznawcą, który przygotował za pierwszy razem bardzo wysoki kosztorys, na który nie mogliśmy się zgodzić, bo wkład własny był by poniżej 20% - a co z tym się wiąże, warunki nie były by ciekawe. Prowizja- 0%, Marża 2% (gdybyśmy złożyli wniosek tydzień później, wg nowych zasad, możliwa było 1,8%), ubezpieczenie na życie (2os.) 70zł, ubezpieczenie nieruchomości 30zł. Nie wiem jak aktualnie oferty, ale na czas składania wniosku warunki uważam całkiem niezłe. Gonił nasz czas... bo czekała pierwsza faktura do płacenie... wykonawca zrobił stan zero szybciej niż bank rozpatrzył wniosek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 14.05.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Nie jestem specjalistą, ale od 2 dni te rozważania, o wyższości jednego kredytu nad innym, nie mają większego sensu Oferta DnB Nord powala konkurencję na kolana: 1) w pierwszym roku marża 0% (kredyt w euro 0,97%) 2) w kolejnych latach marża 1,7% 3) brak prowizji 4) brak opłat za wcześniejszą spłatę. Z haczyków widzę tylko stosunkowo wysoki spread (8.89%). Co prawda jeszcze nie znam kilku istotnych dla mnie szczegółów (m.in. czy można spłacać kredyt walutowy w gotówce) oraz na WWW nie ma potwierdzenia, że powyższe warunki dotyczą też kredytu złotówkowego (na http://www.bankier.pl była informacja, że jest to możliwe i oprocentowanie w 1. roku to 4,02%), tym niemniej na dziś te warunki są NIE DO POBICIA Chyba rozpoczęła się nowa wojna o kredyty hipoteczne. PS. Mimo iż brzmi to jak kryptoreklama, to nią nie jest. Niniejszym oświadczam, że z DnB Nord nie mam nic wspólnego, a oddział banku widziałem tylko z ulicy, przejeżdżając koło niego w drodze do Teściów Może komuś ta informacja się przyda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.05.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 ... Z DnB jest ten problem że na dzień-dobry selekconują klientów wg dosyć niezrozumiałych zasad. Ja mam odpowiedni wydawałoby się dochód (8 tyś/ mieś. netto na 2 osoby), sound credit rating jak mowią anglicy . US i ZUS na czysto. Problem dla DnB bo mam firmę a nie umowę o pracę, 6 tyś netto mimo moich wielkich starań by nie było więcej (podatek ). Firma powyżej 5 lat ze stałymi kontrahentami. Pani z DnB powiedziała że raczej nie mam co się starać bo dla nich jestem klientem o podwyższonym ryzyku więc wziąłem kredyt w ING w którym mam konto. Tam jakoś noe widzieli problemów a wręcz powiedziano mi że jestem bardzo dobrym kredytobiorcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxus 15.05.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Nie wszystko jest tak różowe , oto warunki skopiowane z regulaminu promocji DnB :w ramach Pakietu PERSONALE: 1. zasilić konto osobiste lub konto oszczędnościowe lub rachunek walutowy a’vista w walucieproduktu hipotecznego kwotą nie niższą niŜ 5 000 PLN lub równowartości tej kwoty w innejwalucie - w terminie 30 dni od daty pierwszego uruchomienia produktu hipotecznego lub2. zgromadzić wymagane aktywa w kwocie nie niższej niŜ 50 000 PLN lub równowartości tejkwoty w innej walucie - w terminie 30 dni od daty pierwszego uruchomienia produktuhipotecznego,a następnie:- zasilać co miesiąc konto osobiste lub konto oszczędnościowe lub rachunek walutowy a’vistaw walucie produktu hipotecznego w ramach Pakietu kwotą nie niższą niż 5 000 PLN lubrównowartości tej kwoty w innej walucie nieprzerwanie przez 5 lat od daty pierwszegouruchomienia produktu hipotecznego lub-utrzymywać co miesiąc wymagane aktywa w kwocie nie niższej niż 50 000 PLN lubrównowartości tej kwoty w innej walucie – nieprzerwanie przez 5 lat od daty pierwszegouruchomienia produktu hipotecznego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts