adamrw 16.05.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Nie wszystko jest tak różowe , oto warunki skopiowane z regulaminu promocji DnB : w ramach Pakietu PERSONALE: 1. zasilić konto osobiste lub konto oszczędnościowe lub rachunek walutowy a’vista w walucie produktu hipotecznego kwotą nie niższą niŜ 5 000 PLN lub równowartości tej kwoty w innej walucie - w terminie 30 dni od daty pierwszego uruchomienia produktu hipotecznego lub 2. zgromadzić wymagane aktywa w kwocie nie niższej niŜ 50 000 PLN lub równowartości tej kwoty w innej walucie - w terminie 30 dni od daty pierwszego uruchomienia produktu hipotecznego, a następnie: - zasilać co miesiąc konto osobiste lub konto oszczędnościowe lub rachunek walutowy a’vista w walucie produktu hipotecznego w ramach Pakietu kwotą nie niższą niż 5 000 PLN lub równowartości tej kwoty w innej walucie nieprzerwanie przez 5 lat od daty pierwszego uruchomienia produktu hipotecznego lub -utrzymywać co miesiąc wymagane aktywa w kwocie nie niższej niż 50 000 PLN lub równowartości tej kwoty w innej walucie – nieprzerwanie przez 5 lat od daty pierwszego uruchomienia produktu hipotecznego, Zgadza się, jest to ograniczenie. Patrząc jednak z perspektywy kogoś, kto buduje dom, a kredyt spłaca w części lub z całości ze sprzedaży mieszkania (po przeprowadzce) propozycja DnB jest kusząca. Przez rok oprocentowanie na poziomie WIBORu, a potem (po sprzedaży mieszkania) bezprowizyjne spłacenie Jak pisałem - IHMO propozcyja DnB wydaje się być ciekawa. Zapewne nie dla każdego i nie we wszystkich sytuacjach życiowych, tym niemniej warto o niej wiedzieć i ją rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LINDA71 16.05.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Oferta DnB Nord jest bardzo dobra ale dla bardzo wybranych, Nikt z was nie napisał że dotyczy kwoty powyżej 300 000 w walucie, no i dochód musi byc naprawde dobry.Warunek z pakietu Personale wcale nie jest niemożliwy do spełnienia, bo hmm, nikt kto ma mniejszy dochód nie ma szans na kredyt wtym banku, Z działalnoscią jest troche trudniej niż w innych bankach bo zwracają uwagę i na PIT i na bieżące dochody, nie mogą się zbytnio różnić, bo zawsze biorą pod uwagę niższe...i jest jeszcze troche tych warunków... Ja bardzo żałuję że tak niewielu moich klientów się tam kwalifikuje, choć bez problemu mają zdolnosć do banków typu Deutsche, Nordea, Alior... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 16.05.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Oferta DnB Nord jest bardzo dobra ale dla bardzo wybranych, Nikt z was nie napisał że dotyczy kwoty powyżej 300 000 w walucie Dolny limit kredytu to 200.000 zł. Innym ograniczeniem jest finansowanie nieruchomości tylko z wybranych przez bank lokalizacji (główne miasta i ich bliska okolica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 17.05.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Warunek z pakietu Personale z wpływami 5000 nie jest taki ciężki do spełnienia, bo banku nie interesuje skąd te pieniądze będą wpływać. Można zatem robić sobie samemu z drugiego konta przelew i po 5 minutach z powrotem pieniądze na inne konto przerzucać. W innych bankach wymagane są wpływy całego wynagrodzenia i problemy zaczynają się gdy tracimy/zmieniamy pracę i nagle albo nie ma wpływu, albo jest wyraźnie niższy. Wg mnie w ofercie DnB największe minusy to:- kurs kupna waluty, bo jest bardzo niski, przez co kapitał do spłaty w walucie jest wyższy niż w innych bankach,- niechęć do małych deweloperów, z którą jednak można sobie poradzić- kredytowanie inwestycji tylko w wybranych lokalizacjachPS. Bank nie wnika w PIT i po ostatnich zmianach zdecydowanie bardziej po ludzku patrzy na przychody z innych źródeł niż umowa o pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 18.05.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Nordea czy Kredyt Bank? Podzielcie się swoimi opiniami bo waham się, oferty mam podobne, ale Nordea zniechęca trochę podejściem do klienta a o Kredyt Banku nic nie wiem. Czy ktoś miał z nimi jakieś doświadczenia i może się podzielić? Chodzi o obsługę, szybkość realizacji, wypłaty transz itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxus 18.05.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Wszystko zależy od doradcy , jeśli o mnie chodzi to właśnie w Nordea doradca zaproponował kilka sposobów na zaistniałe problemy dot. udzielenia kredytu , np. brak wkładu własnego przy kredycie na max 90 % wartości czy "negocjacje " dot. marży, prowizji - dlatego też prawdopodobnie skorzystamy z ich oferty. W Kredyt Banku byłam osobiście z zapytaniem o kredyt hipoteczny , na miejscu z uwagi na dzień szkoleniowy nie było niestety doradcy ale po zapisaniu moich oczekiwań przez pracownika jeszcze w tym samym dniu otrzymałam ofertę na e mail po uprzedniej rozmowie telefonicznej. Następne maile z pytaniami o koszty około kredytowe zakończyły się niestety na jednym mailu z danymi ogólnymi , schematycznymi , bez np. wyliczonej raty co znacznie ułatwiłoby mi podjęcie decyzji. Odebrałam to jako brak zaangażowania tego doradcy do przekonania mnie o zaletach ich oferty - zupełnie inaczej niż w Nordea. Być może moje ograniczone możliwości co do wizyty osobistej w banku i konieczność " dopytywania" się drogą elektroniczną o szczegóły kredytu miały wpływ na to że doradca Kredyt Banku "odpuścił" . Ogólnie mówiąc podejście doradcy do klienta , jego reakcja na oczekiwania kredytobiorcy ma moim zdaniem wpływ na wybór banku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 18.05.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 no tak.. trudno ocenić podejście do klienta, to zawsze indywidualna kwestia. Nordeę zaproponował mi doradca Expandera ale narzekam na długi proces decyzyjny w nordei i wymyslanie ciagle nowych dokumentow, zabezpieczen.. byla to droga przez meke i przestalam im ufac, bo kurcze za darmo mi kredytu nie daja. Na koniec kiedy probowalam cos wynegocjowac - nordea ma prowizje 2% to uslyszalam ze to niemozliwe bo jest posrednik sieciowy - domyslam sie ze chodzi o Expandera:( Inny doradca poleca mi Kredyt Banki - wiem wiem.. z doradca wygodnie jest ale tez ufac do konca nie mozna:) czekam na dokladna oferte, ale pierwsze wrazenie - prawie rozkladanie czerwonego dywanu.. az robie sie podejrzliwa gdzie twki "ale". Obawiam sie bo przez kredyt wiaze sie z bankiem co najmniej na 3 lata wiec chcialam uslyszec o Waszych przejsciach, na co uwazac, czego unikac itp. zeby nie bylo pozniej problemow z wyplata transz.. ach tyle sie czlowiek naslucha ze az strach brac kredyt gdziekolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 19.05.2010 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Nordeę zaproponował mi doradca Expandera ale narzekam na długi proces decyzyjny w nordei i wymyslanie ciagle nowych dokumentow, zabezpieczen.. byla to droga przez meke i przestalam im ufac, bo kurcze za darmo mi kredytu nie daja. Na koniec kiedy probowalam cos wynegocjowac - nordea ma prowizje 2% to uslyszalam ze to niemozliwe bo jest posrednik sieciowy - domyslam sie ze chodzi o Expandera: Olej Expandera, bo to głównie oni mnożą problemy, robią błędy w dokumentach i gubią papiery, i kontaktuj się bezpośrednio z bankiem - zawsze da się coś urwać. Wg mnie standardowa oferta Nordea nie powala na kolana, więc jest pole do negocjacji. Pamiętaj też, że kredyt walutowy w Nordea jest denominowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 25.05.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Dolny limit kredytu to 200.000 zł. Innym ograniczeniem jest finansowanie nieruchomości tylko z wybranych przez bank lokalizacji (główne miasta i ich bliska okolica) Jestem po wizycie w banku i znam już szczegóły 1. Minimalna kwota to 200.000 zł dla kredytu denominowanego w EUR, 300.000 zł dla kredytu w złotówkach 2. Wybierając pakiet PERSONALE trzeba mieć wpływy miesięcznie 5000 zł ALBO (a nie "i") lokaty na kwotę 50.000 zł. Pakiet PERSONALE kosztuje (niestety) 18 zł/mc. 3. Warunki promocyjne obowiązują tez przy pożyczce hipotecznej, której wartość nie może przekroczyć 70% wartości nieruchomości będącej zabezpieczeniem. 4. Bez problemu można spłacać kredyt w EURO (kwota raty musi znaleźć się na koncie do spłaty - albo wpłacona gotówką w banku, albo przelewem) Moim zdaniem - warunki bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkb 25.05.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 (edytowane) BZWBK promocja marża od 1,35-1,7% kredyt w PLN jak oceniacie ten bank? Edytowane 25 Maja 2010 przez mpkb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaitomek 25.05.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 BZWBK promocja marża od 1,35-1,7% kredyt w PLN jak oceniacie ten bank? Proponuję wybrać się osobiście do banku i przedstawić swoje oczekiwania, a doradca zrobi symulację. A jaka jest prowizja, jakie produkty banku trzeba dokupić do kredytu, może polisę na życie jak w Aliorze za 27tys na 5 lat płatne z góry, a może mnóstwo pakietow ubezpieczeniowych. Prosze dopytać jak wygląda RRSO dla potrzebnej kwoty. Marże od-do niewiele mówi o prawdziwych kosztach kredytu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 26.05.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 2. Wybierając pakiet PERSONALE trzeba mieć wpływy miesięcznie 5000 zł ALBO (a nie "i") lokaty na kwotę 50.000 zł. Pakiet PERSONALE kosztuje (niestety) 18 zł/mc. Warto podkreślić, że banku nie interesuje co to za wpływy są, można sobie przelewać kasę między własnymi kontami. Moim zdaniem - warunki bardzo dobre. Ja dostałem decyzję jeszcze na starych warunkach, które i tak są bardzo dobre w porównaniu z konkurencją, ale nowe warunki przebijają wszystkich: marża 0% w pierwszym roku i 1,7% przez pozostałe lata. Jeszcze jakby poprawili lekko swoje kursy walut to byłoby idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 27.05.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Warto podkreślić, że banku nie interesuje co to za wpływy są, można sobie przelewać kasę między własnymi kontami. Ostatnio rozważam nawet ten wyższy pakiet, z 40.000 zł wpływów miesięcznie W sumie to tylko 8 razy 5.000 zł, dni roboczych jest w miesiącu 20, więc da się bez problemu co drugi dzień robić przelew tam i z powrotem. Przy odrobinie szczęścia (nie sprawdzałem godzin sesji Elixiru) nawet tam i z powrotem jednego dnia A z pytań szczegółowych ("mój" doradca dziś i jutro jest na szkoleniu, a mnie nurtują pytania ): 1. jak często jest aktualizowany EURIBOR i jak jest on liczony (od - do, może na przykładzie - skąd im się wzięło 0,97% aktualnie i kiedy to zmienią?) 2. czy można w trakcie trwania umowy kredytowej "podmienić" zabezpieczenie? 3. czy można negocjować minimalną wartość kredytu w złotówkach (np. do 250.000 zł)? Może ktoś wie Byłbym wdzięczny za odpowiedzi. pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 27.05.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) BZWBK - pewnie ja miałem pecha ale : krew mnie zalewała za każdym razem jak mi się przeterminowywały jakieś papierki - zaświadczenia musiałem brać z firmy 4 razy trzeba być przygotowanym na to że wymyślą dodatkowe kwity , u mnie np pełny wydruk z konta z banku w którym mam ROR, problem w tym że miałem konto w Inteligo a BZWBK wymyślił sobie że uzna wydruki tylko z pieczątką banku... spróbuj taki wydruk z Inteligo dostać... toż to bank internetowy i nie ma oddziałów - sądzisz że w BZWBK o tym nie wiedzą ? Doskonale wiedzą, ale to taki sposób żeby znowu przeciągnąć o parę dni temat nie chce mi się pisać całej litanii ale jak już gdzieś wcześniej pisałem - jeśli masz czas i zdrowe zęby do zaciskania to staraj się o kredyt w tym banku, marża 1,35 jest osiągalna ale po dużych przejściach i jak na razie chyba nie do pobicia. Wadą jest z pewnością wysoka prowizja - aż 3,5 % - tyle że prowizję zapłacisz raz a jak weźmiesz kredyt z wysoką marżą to bank będzie z Ciebie żył znacznie lepiej i to przez kilkadziesiąt lat np marża 2,5 % pomnożona przez 30 lat ile daje ? cóż to przy tej sumie jest te 3,5%... co do czasu oczekiwania na dezycję... ja czekałem prawie cztery miesiące... Edytowane 27 Maja 2010 przez jacekh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 28.05.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Ostatnio rozważam nawet ten wyższy pakiet, z 40.000 zł wpływów miesięcznie W sumie to tylko 8 razy 5.000 zł, dni roboczych jest w miesiącu 20, więc da się bez problemu co drugi dzień robić przelew tam i z powrotem. Przy odrobinie szczęścia (nie sprawdzałem godzin sesji Elixiru) nawet tam i z powrotem jednego dnia Pomysł ciekawy, ale raczej przy aktualnej promocji nie ma sensu się męczyć, bo nic nie zyskasz. A z pytań szczegółowych ("mój" doradca dziś i jutro jest na szkoleniu, a mnie nurtują pytania ): 1. jak często jest aktualizowany EURIBOR i jak jest on liczony (od - do, może na przykładzie - skąd im się wzięło 0,97% aktualnie i kiedy to zmienią?) Zapis z mojej umowy kredytowej: 1. Kredyt jest oprocentowany według rocznej zmiennej stopy procentowej, określonej w części I Umowy – Warunki Szczegółowe Kredytu Hipotecznego, w § 1 ust. 1, równej stopie referencyjnej dla lokat 6-miesięcznych (stopa referencyjna, właściwa dla Kredytu określona jest w części I Umowy – Warunki Szczegółowe Kredytu Hipotecznego, w § 1 ust. 1, i jest ona zmienna po upływie każdego 6 miesięcznego okresu) , powiększonej o Marżę Kredytu stałą w całym okresie kredytowania. Marża Kredytu może być podwyższona o Marżę dodatkową w przypadkach i w sposób określony w niniejszym paragrafie. 2. Okres obowiązywania stopy referencyjnej, zwany dalej okresem stopy referencyjnej, trwa 6 miesięcy. Okres stopy referencyjnej trwa od 5 dnia danego Miesiąca, a wysokość tej stopy dla danego 6 miesięcznego okresu ustalana jest na dwa dni robocze przed 5. dniem Miesiąca rozpoczynającego 6 miesięczny okres stopy referencyjnej. Wysokość stopy dla pierwszego okresu stopy referencyjnej ustalana jest na ostatni, występujący przed pierwszym Uruchomieniem Kredytu, 5. dzień Miesiąca. W przypadku, gdy pierwsze Uruchomienie Kredytu przypada na 5 dzień Miesiąca wysokość stopy referencyjnej ustalana jest w tym dniu. KaŜdy kolejny okres stopy referencyjnej rozpoczyna się po zakończeniu poprzedniego okresu i trwa 6 miesięcy. W przypadku, gdy termin ustalenia stopy referencyjnej przypada w dniu nie będącym dniem roboczym, wówczas ustalenie stopy referencyjnej następuje w dniu poprzedzającym dzień ustalenia wysokości stopy referencyjnej. 3. Zmiana stopy referencyjnej nie stanowi zmiany Umowy i nie wymaga jej wypowiedzenia ani zawarcia z Kredytobiorcą aneksu do Umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 28.05.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Kredyt przyznany: ING: PLN - 30 lat prowizja 0% opr. 6,19 w tym marża 1,9 Wibor 6m - jaki dokładnie to się okaże we wtorek przy podpisaniu umowy. 270 tys. rata 1634 zł. My również planujemy kredyt w ING. Ile czasu zajęły u Was formalności? wypłacili już pierwszą transzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila111 29.05.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 witam serdecznie zdecydowalismy sie z mezem ze sprobujemy zaciagnac kredyt pod hipoteke z wkladem wlasnym. na działke oraz budowe malego przytulnego domku. problem tkwi w tym ze mamy nieciekawa historie kredytową. a dwa to to ze jedynym zywicielem rodziny jest maz pracujacy za granica w norwegii. mamy jedno dziecko. a ostatnie nieciekawe sytuacje kredytowe byly 2 lata temu jednak zostalo wszystko splacone.pytanie moje brzmi czy mial ktos podobną sytuacje i udalo mu sie zaciagnac kredyt oraz w jakim banku????my chcemy 300.000 czy jest to mozliwe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.05.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 witam serdecznie zdecydowalismy sie z mezem ze sprobujemy zaciagnac kredyt pod hipoteke z wkladem wlasnym. na działke oraz budowe malego przytulnego domku. problem tkwi w tym ze mamy nieciekawa historie kredytową. a dwa to to ze jedynym zywicielem rodziny jest maz pracujacy za granica w norwegii. mamy jedno dziecko. a ostatnie nieciekawe sytuacje kredytowe byly 2 lata temu jednak zostalo wszystko splacone. pytanie moje brzmi czy mial ktos podobną sytuacje i udalo mu sie zaciagnac kredyt oraz w jakim banku???? my chcemy 300.000 czy jest to mozliwe?? Co do historii krefytowej to wg mojej wiedzy dla banku istotne sa dwa źródła: BIK (biuro informacji krefytowej) ktore dostarcza do banku historię twoich pożyczek i spłat. BIK przygotowywuje również ranking na podstawie twojej dotychczasowej historii krefytowej. Dane z BIK są usuwane po spłacie kredytu nawet jeżeli były jakieś problemy. Jeżeli chcesz widzieć jakie tam macie zapisy to zamów sobie u nich raport, ty i mąż. To grosze kosztuje. Dostaniesz to co dostałby bank sprawdzając ciebie oraz całą listę twoich grzeszków ale tego już bank nie dostanie jeżeli jest to spłacone. Zresztą na raporcie będzie pisało co dostanie bank. BIK jedno ale banki mają jeszcze swój własny rejestr nierzetelnych klientów, dużo gorszy bo informacji z niego nie ma obowiązku usuwać. Nikt ci nawet oficjalnie nie udzieli informacji czy tam jesteś czy nie ale jeżeli miałaś kłopoty z bankiem to bedziesz tam napewno. Nawet po spłacie kredytu. Jedyna możliwość to szukać znajomych gdzieś w banku by sprawdzili albo poprosić pracownika banku by zobaczył czy możesz starać się o kredyt. Jeżeli tam jesteś to jedyna możliwośc to iść do banku gdzie coś było nie tak i prosić o wykreślenie, przy czym muszą wykreślić a nie złożyć wniosek o wykreślenie bo to trwa 5 lat. Bank może ale nie musi się zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 29.05.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 1) jako singiel jestes pożądanym kredytobiorcą, ale bardziej ma to znaczenie na poziomie przyznać kredyt czy nie - w opłątach/oprocentowaniu nie ma to wg mnie znaczenia 2) dzialka - jest wliczana jako wkład własny co przekłada się na różnice w oprocentowaniu. Czyli np. gdy wkład własny przekracza 20% wartosci nieruchomosci to wówczas marża kredytu jest niższa o 0,2% (liczby oczywiście przykładowe, każdy bank ma swoje zasady) 3) czy dodawac kwotę zaoszczędzoną - to zależy czy coś Ci to da odnośnie oprocentowania (ad. punkt 2) i czy wolisz wziąć mniejszy kredyt czy tak duży jak się da... Czyli co jak wezmę kredyt na powiedzmy 300k a działka jest warta powiedzmy 500k to zyskuje tylko te 0,2%a jak działka będzie warta 100albo 200k to też 0,2%? Czyli wychodzi na to ,że nie opłaca się mieć zbyt drogiej działki jako wkład własny. U mnie działka jest spadkiem po dziadkach więc sobie jej nie wybierałem. Druga rzecz teraz euro stoi wysoko i powiedzmy ,ze wezmę kredyt w zagranicznej walucie ( powiedzmy 90k euro)i jak już widzę transze są wypłacane po każdym etapie. To jeśli euro spadnie to ilość wypłaconej kasy z transzy też mnie spadnie. bo raty rozumiem mniejsze będą. Ale interesuje mnie ta transza, bo jeśli transza będzie dużo wcześniej przeliczana w euro ( powiedzmy pierwsza 10000euro) to wyjdzie tak ,że będę do tych transz z własnej kieszeni dopłacał po kilka tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 30.05.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 witam może ktoś mi odpowie dlaczego bank pekao sa nie wlicza działki do wkładu własnego? u nas wyglądało to tak : dom w stanie surowym zamkniętym. przygotowaliśmy kosztorys do banku na kwotę 350 tys- kredyt w wysokości 150 tys. bank wyliczył nam LTV biorąc pod uwagę tylko te 350 do 150 tys.(nie wyliczyli rynkowej wartości nieruchomości) na budowie był pracownik banku, żeby potwierdzić stan z kosztorysu ze stanem rzeczywistym. wartości działki nikt nie brał pod uwagę. dla mnie to dziwne bo w banku bzwbk rzeczoznawca wycenił całość razem z działką i w związku z tym mieliśmy większy wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts